sâmbătă, 5 octombrie 2019

Moțiunea de cenzură

Această săptămână a fost frământată de depunerea moțiunii de cenzură.
Acest eveniment a avut loc marți seară pe 1 octombrie 2019. După cum primisese liderul PNL Ludovic Orban moțiunea a fost semnată de 237 de parlamentari, inclusiv de la PSD!

Deci există mai multe semnături decât necesarul de 233 de voturi care ar duce la căderea guvernului Dăncilă. Din acel moment PSD a intrat în fibrilație. Au fost discuții ca moțiunea să se citească în noaptea de marți, noaptea ca hoții! Miercuri au fost mobilizate conducerile celor două camere ale parlamentului și (C)Iordache a propus discuțiile și votul sâmbătă pe 5 octombrie în ideea că fiind weekendnu vine lumea la Parlament.
Opoziția s-a opus și în ședința de joi s-a marcat prima dată când PSD s-a aflat îm ninoritate, cum recunoștea Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, că matematic sunt în minoritate. L-au pus pe Iordache să conducă ședința ca mare manipulator al lui Dragnea, dar n-a reușit. Moțiunea s-a citit vineri 3 octombrie cu o sală goală și se va discuta și vota pe joi 10 octombrie. 

Acum cele mai dezbătute teme sunt dacă vor mai fi 233 de voturi, sau dacă PSD va reuși să mai cumpere pe unii sau pe alții și cine va form guvernul?

Pentru că deja se discută de guvernul Dăncilă la trecut, cu toate că această doamnă tot insistă ca președintele să numească miniștri intermari, cu replica lui Iohannis ca guvernul să se prezinte la vot în Parlament. 

Revenind la cenzură, din opoziție cel mai înverșunat potrivnic al moțiunii de cenzură a devenit PMP și Băsescu însuși, care acuză pe alții de trădări, dar ai lui nu au fost prezenți la votul decisiv de joi. 

Cel mai probabil candidat la postul de prim ministru este Ludovic Orban, liderul PNL, partidul cel mai mare din Opoziție. În același timp vechiul șantajist Victor Ponta moșește o majoritate de stânga cu ALDE, resturile PSD și Pro România partidul său și etse total împotriva lui Orban. 

Este clar că Iohannis va numi cel mai probabil pe Ludovic Orban de două ori, chiar să se intre în logica celor două căderi succesive de govern, care ar conduce la anticipate parlamentare.

Nu se știe dacă parlamentarii vor vota de două ori căderea guvernului post Dăncilă, că și-ar dori să-și conserve încă un an de frecat menta la Parlament.  
Anticipatele ar mai putea salva ceva din PSD, dacă nu este complet suicidar, peste un an ei vor fi un partid anonim. 

Cel mai curios se comportă totuși, USR, dacă PLUS vor să guverneze ei vor doar sprijinul guvernului, nu participare. Liderul Barna continuă să facă prostii, acum ar vrea blocarea, spun unii a candidaturii lui Nicușor Dan la Primăria București. Măcar fondatorului partidului îi datorează asta, partid în care se lăfăie acum Barna și alți neaveniți! A mai lipsit și la votul din paralament, pentru că și-a găsit să umble prin Europa după voturi. Să sperăm că va fi prezent la cenzură.

Cei mai câștigați din această tevatură se par a fi Iohannis și Ponta. Iohannis nu are contracandidat. Dacă Dăncilă cade, ea dispare de pe eșichierul politic și probabil candidatul stângii va fi Mircea Diaconu. Mi se pare grotesc acum să-l învinuiești pe Diaconu că a stat de vorbă cu șeful securității Vlad și că l-ar fi adus pe Iliescu atunci în 22 decembrie 1989. Cine mai știa clar atunci care sunt cei care vor avea un rol în viitorul României post comuniste? Diaconu are alte vinovății politice, aderența la A3, dar rămâne un foarte apreciat actor, atît!

Băsescu, vechiul securist rămâne același tip periculos, cu alte agende decât cei care sunt azi opoziția și ar trebui să dispară din viața politică, debitează prea multe prostii periculoase. 


Sper ca în următorul an să avem un președinte și un guvern responasabile care să rezolve probelemele românilor în care 3 ani de zile de guvernare Dragnea și surogatele ne-au dus într-o stare complet nedorită.



Un comentariu:

  1. Joica, nu trece Motiunea! Si slava Domnului ca nu, fiindca altfel Ponta salveaza psd-ul.

    RăspundețiȘtergere