luni, 30 septembrie 2019

PERT 19 Experimentul Pitești Reeducare prin tortură

În zilele de 27-29 septembrie s-au desfășurat la Pitești lucrările simpoziunului "Experimentul Pitești Reeducarea prin tortură". Acest simpozion are loc de 19 ediții prin străduințele prof. dr. Ilie Popa.

Cred că pentru noi acest eveniment este extrem de important, pentru că ne reamintește cum a fost în comunism, pe care mulți după 30 de ani sunt tentați să-l uite, mă refer la oamenii din generația mea, sau nu au avut ocazia să-l cunoască pentru generațiile de sub 30 de ani.
Nicolski

Ce a fost comunismul românesc?
A fost perioada cea mai neagră a istoriei românilor, când un regim perfid care se intitula al dictaturii proletariatului a adus doar sărăcie și mizerie morală și materială majorității oamenilor din acest pământ.
Comunismul era o mișcare extrem de marginală și antinațională în România care a avut cel mai mic succes în perioada dinainte de ocupația bolșevic-sovietică.
Cu toate aceastea s-au găsit destui care au aderat la această mișcare politică, care s-a înstăpânit peste România. Pentru că există destui indivizi care pentru a-și îmbunătății statutul social au contribuit la cruntele înjosiri umane pe care le-a generat comunismul.
Aproape toți românii au devenit suspecți pentru că nu vedeau cu ochi buni comunismul și închisorile s-au umplut cu rezistenți împotriva acestui regim. În acest fel s-a reușit distrugerea elitelor României din toate păturile sociale, aristocrație, burghezo-moșierime, intelectualii, tăranii și chiar muncitorii care nu întâmpinat cu entuziasm această dictatură a proletariatului.
Acestă formă ipocrită a fost mai mult dictatură decât a proletariatului, șefimea comunistă fiind servită cu abnegație de organele de represiune ale securității și miliției. Perioada 1949 - 1964 au fost îndeosebi mai cruntă. 

Atunci s-a pus la cale un experiment îngrozitor. El origina din Uniunea Sovietică și a fost inventat de un anume Makarenko. Acesta a pus copii orfani de după războiul civil să se reeduce între ei cu bâta pentru a deveni buni bolșevici. Îmi amintesc cu oroare cum ascultam când eram copil neștiutor la Teatrul Radiofonic pentru copii și tineret dramatizarea Steaguri pe Turnuri după Makarenko. Știau cei care au făcut această porcărie la tadio ce conținea de fapt experimentul Makarenko? Probabil că da.

În 1949 vîrfurile comuniste în frunte cu Gheorghiu Dej, serviți de securistul șef Nicolski au dispus implementarea acestui experiment la închisoarea din Pitești în 1949. Aici erau închiși în majoritate tineri studenți. S-a vehiculat legenda că erau în majoritate legionari, dar de fapt erau de toate orientările politice. Cel care a implementat acest experiment ub directa supraveghere a lui Nicolski și a șefilor acestei pușcării a fost Eugen Țurcanu. Acesta fusese într-adevăr membru al Frățiilor de Cruce (tineretul legionar) în adolescență. Colegii de celulă a lui Țurcanu au fost supuși unui regim de teroare idescriptibil, să-ți mănânci fecalele, să pornografiezi cele mai sfinte chestiuni legate de credința creștină, au fost bătuți cu sălbăticie să devină la rândul lor torționari. Este aproape o minune că au supraviețuit martori ai acestui experiment, dar când le vezi fotografiile observi că erau oameni tineri în plină forță și credința i-a menținut în viață.
Experimentul a durat până când s-a auzit de le în mass media externă. Așa că s-a oprit și Țurcanu și ciracii lui au fost judecați și executați ca având ordine de la șefii legionari din exil. Totul era o minciună, cei care au aderat la legionarism după 1944 nu mai aveau legături cu vechii șefi ai mișcării, erau tineri anticomuniști. Șefii securității și a pușcăriei au fost unii judecați, dar nu au pățit nimic!

Toată această poveste a experimnetului Pitești a fost subiectul unui documentar prezentat în seara de 27 septembrie 2019 la Centrul Multifuncțional Pitești. Se numește: Reeducarea de la Pitești Drama unei generații. Episodul 1: Un cutemur de 9 grade. Realizatoarea acestui documentar este doamna Lucia Hossu Longin. Am văzut mai multe episoade din Procesul Comunismului făcut de această doamnă și mă deranja patetismul unor episoade. Ei bine, acum realitatea hâdă a acelor vremi depășește orice patetism. Apar unii dintre cei care au fost martorii acestui experiment, inclusiv Nicolski care a murit bine mersi în patul lui în 1992, înainte de a fi cercetat pentru aceste crime. 
După ce vezi acest documentar nu mai ai cuvinte, ceea ce s-a petrecut la închisoarea Pitești este inimaginabil. Chiar dacă acest teribil experiment carceral este inventat în Uniunea Sovietică nu poți să remarci că au fost nemernici de ai noștri care au participat la această teribilă tortură. Există în oameni și în noi o umbră teribilă care determină acest comportament inuman. 

Simpozionul a mai cuprins și descrierea unor episoade din lupta armată împotriva invadadatorilor străini la sfărșitul anilor 40 și începutul anilor 50, și suferințele îndurate de basarabeni după înstăpânirea sovietică, exil, pușcării, Gulag. 
Am urmărit inclusiv o evocare a personalității preotului Dumitru Bălașa, un martir al credinței, care este bunicul pietenului meu Iulian Țecu.

PERT este un eveniment pe care îl urmăresc an de an.

El arată că românii nu au acceptat supuși jugul bolșevic, că s-au revoltat, dar că au suferit inimaginabile represiuni. 




Un comentariu:

  1. Am trecut saptamana trecuta in concediu prin Sighet, dar nu am fost sa vizitez Memorialul Durerii (imi scapa exact denumirea) tocmai pentru ca stiu de la tatal meu aproape tot ce s-a intamplat in infioratoarele inchisori politici comuniste. In cei opt ani efectuati (din cei 12 de sentinta) a trecut prin multe dintre ele, in una dintre cele mai sininstre perioade ale lorL Rahova, Gherla, Aiud, Balta Brailei (Salcia, Stoenesti). Norocul lui (daca se poate numi asa) a fost ca nu a ajuns si la Pitesti, desi in perioada aceea "experimentul" luase sfarsit.
    Tot stau si ma gandesc ce oameni au fost cei de teapa lui Visinescu, Ficior, etc care si-au trait in liniste si seninatate viata (pana la incarcerarea pe ultima sutime a vietii)?
    Am citit multe carti si documentare despre "Experimenul Pitesti" si am fost socat despre ororile de acolo. Sa ne fereasca Dumnezeu de o intoarcere la vremurile de tunci!

    RăspundețiȘtergere