marți, 10 septembrie 2019

Smart Vote

Alexei Navalnîi

Acest concept s-a dezvoltat în autocrația rusă a lui Putin.
Acolo există două tipuri de opoziție una sistemică și alta nesistemică.
Cea sistemică îi cuprinde pe Jirinovski și Partidul Comuniștilor lui Ziuganov.
Și cea antisistem, condusă de lideri precum Navalnîi care petrece juma’ de an prin aresturile miliției putiniste a hotărât să sprijine această opoziție inventată de Putin doar ca să piardă în fața partidului său Rusia Unită.
Acestă opțiune este soluția Maia Sandu cu Dodon în Basarabia pentru a-l elimina pe Pahotniuc.
Ce a ieșit? Rusia Unită a ieșit slăbită la aceste alegeri locale. Se observă acolo că fermentul este tineretul care protestează vehement împotriva lui Putin. Pentru că acești votanți au ales răul cel mai mic.

Toate acestea au trezit la noi comentarii negative vehemente.

Chiar dacă asemănarea poate fi forțată și la noi s-a întâmplat ceva ca care aduce cu Smart Vote în Rusia. Este USR!
Tineretul din multe motive nu mai avea încredere în PNL, principala forță de opoziție, mulți vectori de opinie și jurnaliști acuzau acest partid de tarele PSD.  
Acum se poate vedea cât de nocivă era lozinca proferată de unii din societatea civilă: toate partidele aceași mizerie. Această imbecilitate a determinat victoria categorică a PSD din 2016.

Iată că societatea românească are acum ocazia unui smart vote care s-a concertizat în rezultatele din 26 mai 2019 la europarlamentare. 
Românii tineri au avut ocazia unui smart vote și USR/PLUS a scos aproape cât a obținut PSD. La noi nu se pune probleme răului cel mai mic, a existat această alternative deșteaptă. 

Există un semn de întrebare însă, această coaliție USR/PLUS parcă a înnebunit și lidershipul nu se ridică la nivelul așteptărilor.

Un comentariu:

  1. Pe B1 au venit cu ideea ca USR e in relatie cu Pro Romania, Ponta fiind inteles cu Barna sa creeze amandoi posibilitatea PSD de a se salva, de a invinge PNL !!! Cica ambele partide sunt niste laboratoare ale serviciilor....foarte posibil...Oricum, certurile oribile prin USR nu miros a bine. Ce sa mai creada bietii oameni care si-au pus speranta in ei?

    RăspundețiȘtergere