vineri, 13 septembrie 2019

Despre patriotism

Am citit prezentarea unei cărți și am fost zguduit.
Este cartea Scrisori de pe front alcătuită și editată de Mirela Florian. 
Este o culegere de scrisori ale combatanților români pe frontul Primului Război Mondial. 

Sunt acolo scrisori ale ofițerilor rezerviști, baza intelectuală a statului român, formată din învățători și preoți. Răzbate din ele un patriotism fierbinte. Acești oameni s-au bătut cu un eroism fără seamăn pentru a apăra simbolurile României, steagurile unităților militare și curajul cu care i-au condus în lupte pe combatanții țărani. 
Datorită lor Regele Ferdinand, generalii Averescu și alții au salvat onoarea patriei noastre pe câmpurile de luptă de la Mărăști, Oituz și Mărășești. 

România Marea s-a înfăptuit datorită curajului și sacrificiului acestor militari pentru care patriotismul era înainte de orice. 
Nu din cauză că România a avut noroc, cum eronat spunea P. P. Carp!

Patriotismul a devenit un lucru găunos și fără valoare în finalul epocii comuniste, când treceam prin mari lipsuri și represiune și ipocrizia regimului ne cerea să fim patrioți, de fapt xenofobi.

Din acest motiv patriotismul fierbinte al strămoșilor noștri care s-au sacrificat cu curaj pe câmpurile de bătaie s-a diluat și românii de azi vor să-și ia lumea în cap și dragostea de patrie nu mai are nicio valoare.

2 comentarii:

  1. Im sfirsit incepi sa vii cu picioarele in realitatea romaneasca.
    In mod indirect ai rezolvat si polemica noastra conform careia vroiai ca nu stiu ce drepturi suplimentare ar trebuii sa acorde statul diasporenilor nostrii , care , mai ales cei ce au parasit Romania dupa 1990 au dat si dau dovada de ceea ce te citez din ultima fraza "Din acest motiv patriotismul fierbinte al strămoșilor noștri care s-au sacrificat cu curaj pe câmpurile de bătaie s-a diluat și românii de azi vor să-și ia lumea în cap și dragostea de patrie nu mai are nicio valoare"
    Sa ne lase in pace si sa se bucure de deciza lor de depatriere , pentru ca patria care au avut-o este in decadere totala., si daca au un minim de bun simt sa nu o mai impinga catre prapastie, oricum se duce singura.

    RăspundețiȘtergere