vineri, 27 septembrie 2019

O săptămână politică agitată

Săptămâna a debutat cu vizita a trei din competitorii prezidențiali în SUA. 

Președintele Iohannis s-a aflat în calitate oficială la New York cu prilejul deschiderii Sesiunii Anuale a ONU.

Doamna Prim Ministru (respectul funcției cu majuscule pe care nu le merită!) VV Dăncilă a plecat într-o ieșire aranjată, în care urma să se întâlnească cu vicele Mike Pence. A fost și o întâlnire cu Perry Secretarul Enegiei (DOE) cu care a semnat Ramona Mănescu un acord pentru energie nucleară (Să dea Domnu'), luându-i fața primei ministre. Iar Pence i-a refuzat întâlnirea și foto asociate. Mai bine nu se ducea! Pentru că Iohannis conform protocolului s-a pozat cu Trump. Cât o fi Trump de controversat, dar îl simpatizează pe Iohannis. Orice i se reproșează lui Iohannis, dar dă bine afară.
În schimb doamna Dăncilă mai bine nu ar ieși, dar mai profită cât o fi șefă la guvern.

A mai ieșit în SUA și Dan Barna, dar rămâne să spune ce a făcut el pe acolo.

Cel mai tensionat episod extern a fost respingerea în comisia juridică a UE a doamnei Rovana Plumb pentru funcția de comisr pentru niște sume de bani care nu-i poate justifica.  Pentru toată lumea este clar că era cea mai nepotrivită alegere, dar PSD nu mai are bun simț și nu mai vede bine.
Cred că soluția cu amabasadoarea la UE, Luminița Odobescu, propusă de Ponta ar putea fi o soluție de compromis. Nu face parte dintr-o formațiune politică și pare competentă.

Ludovic Orban a declarat că are semnăturile la 238 de parlamentari pe moțiunea de cenzură. Plecarea guvernului Dăncilă ar finaliza dezastrul în care a îngropat Dragnea PSD.
E timpul schimbării anunțat deja de 26 mai 2019. Ar fi normal ca după un test eelctoral care arată că configurația politică s-a schimbat să se declanșeze automat alegeri parlamentare anticipate. 
Dacă ar cădea guvernul Dăncilă s-ar îndeplini condițiile pentru alegeri anticipate în condițiile Constituției de azi cu condiția căderii succesive a două guverne, cred că ar fi spre avantajul tuturor inclusiv al PSD, care nu ar cădea așa de rău cum arată trendul. 

Ludovic Orban îl sprijină în contiunuare pe liderul local din Argeș al PNL, chiar dacă o majoritate a primarilor nu-l mai recunosc lider județean al PNL. Păcat! Se va vedea la urne…..

Observ că sunt încă destui care sar în sprijinul lui Băsescu după ce a fost declarat informator - turnător de cătee justiție. Scrisesem un comentariu pe contributors. ro la un articol al lui Mircea Morariu și nu fusese postat ceea ce m-a enervat, dar l-au postat în cele din urmă. Unii preferă să vadă doar că a declanșat procesul comunismului fără consecințe reale, că declara lupta împotriva corupției, dar s-a văzut că suferă bine și el de această meteahnă națională.


Sper că evenimentele politice care urmează să fie în beneficiul țării și al românilor.


2 comentarii:

  1. Da, ati conturat bine situatia.Tot ce ar trebui sa vina acum ar fi mutarea drobului de sare de care o natie intreaga se smiorcaie ca, auoleu, cade pe copil, dar nimeni nu ia taurul de coarne, sub tot felul de pretexte tip gogoritze! La gogorite ne pricepem de minune. Nu si la solutii !!! Parca ne-am prostit cu totii!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Joe,
    Este o analiza destul de ampla a saptamanii dar, dupa parerea mea, este mult prea partizana. Sa ma explic.
    Presedintele Iohanis a fost la deschiderea Sesiunii Anuale ONU si ai pus poza lui ca si cum ar fi omul saptamanii. El s-a laudat cu poza facuta cu Trump. Prezentarea facuta in tara a fost ca si cum a fost singurul sef de stat care s-a pozat cu acesta ceea ce nu cred. O alta parere personala este ca a fost curioasa pozitionarea in poza separata a femeilor de barbati. Cred ca era mai normal ca d-na Iohanis sa stea langa sotul ei.
    Vizita in America a d-nei Dancila a fost umbrita de anularea intalnirii cu vicele Mike Pence. Curios si nediplomatic mi se pare ca anularea a fost anuntata dupa ce d-na Dancila era deja acolo. Dar dupa cum spui acordul de colaborare pe energie nucleara pare sa fie un pas bun. Sper ca dupa acesta se va schimba decizia General Electric de a nu mai produce turbine nucleare de 700 MW pentru centralele CANDU de la Cernavoda. Decizia a fost luata cam cu 10 ani in urma deoarece acesta era un proiect vechi de mai bine de 30 ani (realizat in urma planului lui Ceausescu de a instala 10 centrale in Romania din care s-au livrat doar doua). Cred ca nu mai aveau specialisti in domeniu atata timp cat ei nu mai construiau turbine nucleare (cu abur saturat) ci doar turbine in cogenerare (turbine cu abur supraincalzit si fara condensator - aburul final la presiuni supraatmosferice este trimis pentru uz industrial). Daca se schimba GE poate ca si AECL Canada va colabora la realizarea unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda si nu se vor mai realiza cu China.
    Rovana Plumb nu a fost respinsa de Comisia de Justitie al UE. Raportul acesteia nu spune ca d-na Rovana Plumb nu poate justifica o suma de bani ci, deoarece a imprumutat bani pentru campania electorala de la o persoana privata, ar putea fi influentata in exercitarea functiei de comisar european si din acest motiv ii cer presedintelui Parlamentului European sa nu o confirme in functie. Acesta insa a cerut refacerea raportului in care sa se prezinte in detaliu motivele de incompatibilitate si de asemenea sa prezinte masurile conform standardelor UE prin care sa se poata refuza confirmarea in functie a d-nei Plumb.
    Referitor la motiunea de cenzura parerea mea este ca Ludovic Orban amana initierea ei nu pentru ca nu are destule semnaturi ci pentru ca, dupa caderea guvernului Dancila nu este sigur ca se va ajunge la alegeri anticipate. Poate se teme ca daca va fi pus sa formeze un guvern va trebui sa conduca tara in actuala structura parlamentara (PSD-istii vor vota guvernul si acesta nu va cade pentru a se ajunge la anticipate).
    Referitor la Basescu el minte ca de obicei pentru ca stie ca legislatia actuala nu ii poate face nimic - nu exista nici o clauza sa fie sanctionat pentru juraminte false la numirea in functie, pentru ca daca ar fi asa tare multi politicieni ar trebui sa fie penalizati. El sustine sus si tare ca nu a stiut ca divizia de Contraspionaj Militar facea parte din Securitate desi a semnat un raport SRI, cred ca in primul sau mandat de presedinte, in care era stipulat clar acest lucru.

    RăspundețiȘtergere