marți, 17 septembrie 2019

Din nou despre patriotism

Am observat că opiniile mele de patriotism au avut un ecou neașteptat de larg printre cei care-mi urmăresc blogul.

Am avut un schimb de opinii cu mai mulți, unele private altele pe forumul blogului.

O prietenă observa că acei patrioți care au luptat pe frontulrile din Moldova în timpul Primului Război Mondial au murit ca muștele, din cauza conducătrilor incompetenți.  Nu pot nega acest lucru, dar pot însă aminti că în acest război au pierit aproape un milion de soldați britanici pe fronturile din Belgia și Franța, pierderi considerate absolut teribile. Ei nu aveau de apărat nici măcar propriul teritoriu național. Și cumva conducătorii acestor armate păreau mai competenți decât ofițerii români. Generalul Haig are statuie de Bulevardul Whitehall din centrul Londrei și este principalul vinovat care a trimis armate întregi de tineri englezi, scoțieni, irlandezi la asalt secerați de mitralierele germane. 

Dacă stau bine să mă gândesc patriotismul de acum 100 de ani era definit de zisa: "Patria mea, bună sau rea!".

Trebuie să recunosc că mai ales după ultimul război mondial conceptul de patriotism a evoluat.

În spatele Cortinei de Fier, la noi și la alții din Est patriotismul era să iubești partidul și conducătorul, adică Ceaușescu, care și el credea că e patriot dacă plătește datoriile externe, lăsându-ne pradă foamei, frigului și mizeriei.

În Occident patriotismul a căpătat o nuanță mai subtilă, mai civică. 

După 1989 s-a manifestat acest lucru și la noi. Prima încercarea a fost Piața Universității înăbușită în sânge de Iliescu.

Dar uite că în februarie 2017 solidaritatea, patriotismul civic s-a manifestat puternic și clar, obligând pe cei de la PSD să renunțe la legi care distrugeau justiția, justiția care până la urmă l-a trimis pe Dragnea, dictatorul paranoic al pesedeului la pușcărie și lada de gunoi a istoriei.

Patriotism însemană acum să fii solidar, să ai grijă de natură, nu să o umpli de gunoaie, să tratezi cu înțelegere pe cei care nu sunt ca tine, pe minoritarii de orice fel. 
Patriotism a însemnat să mergi pe 26 mai să votezi, să arăți acestui faliment care încă guvernează că nu mai are nicio legitimitate și că se agață de putere.

În fine mai vreau să spun că patriotism înseamnă să respingi toate aiurelile debitate alde Mihai Neamțu și Adrian Papahagi, doi cripto fasciști, reprezentatnți la noi al alt-right, dreapta alternativă din SUA. 
Papahagi este un fundamentalist religios, iar Neamțu pur și simplu admirator legionar. 
În locul lui Toader Paleologu aș respinge suportul acestor indivizi, pentru că este o chestiune de bun simț și de patriotism. 


10 comentarii:

  1. Aici remarci corect, cum ca unii sunt reprezentantii altora, ca de pilda "alt-right, dreapta alternativă din SUA".Ca ei, mai sunt si alti reprezentanti, de exemplu neo marxisti!. Din moment ce lumea e impanzita de curente care isi gasesc adepti si in RO, ma intreb ce mai gasesti patriotic?????P.S. libertatea de opinie e una, impunerea lor cu violenta, e alta!. Fa o diferenta!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Totul corect, mai putin aprecierile vis-a-vis de Mihail Neamtu si Adrian Papahagi ... doi intelectuali valorosi, de care chiar avem nevoie. Chiar daca nu sunt de acord decat cu cel mult 50% dintre ideile lor.

    RăspundețiȘtergere
  3. Democratia actuala , atit cit este ea in lume , a creat notiunea de patriotism luminat , in sensul definit partial de Kennedy conform caruia fiecare individ ( cetatean ) trebuie sa faca ceva pentru patria lui . Si cam asa se intimpla lucrurile cu foarte multe popoare ,
    Eu am lucrat ultimii ani la o firma italiana mare- ENEL Distributie Muntenia Sud. Am participat la programul de investitii demarat de acestia in instalatiile din Bucuresti , program care inseamna multi bani. Am fost in mod direct coleg cu ingineri italieni care functionau in cadrul acestui program si mi-am dat seama ca la ei din nastere se aplica prevederea lui Kenedy. Vreau sa-ti spun ca ori de cite ori aparea nevoia achizitiei vreunui materiala / aparat , acesti italieni faceau tot posibilul ca sa fie cumparat de la o firma din Italia. Pina si hirtia igienica cu care erau dotate nmeroasele noastre puncte de lucru se cumpara de la o firma cu capital italian din Romania. Veneau la serviciu cu taxiul care apartinea unei firme bucurestene cu capital italian , se cazau la hoteluri/pensiuni care erau cu capital irtalian, etc , etc. Nu erau mai buni ingineri decit noi dar ne striveau prin devotamentul lor fata de patria , si natiunea lor italiana.
    Despre asta este votba cind zici patriotism !!!!
    Restul ce tot deraiezi in text cu partide cu suspecti fascisti , cu neo marxisti , cu ecologia este o atitudine care are legatura cu politica si cu definitia ce ti-ai propus-o blogului.

    RăspundețiȘtergere
  4. 1. De unde ai scos că "la noi și la alții din Est patriotismul era să iubești partidul și conducătorul" ? Doar atît ?
    2. "Piața Universității înnăbușită în sânge de Iliescu" este o altă scorneală, din necunoaștere și interpretarea fantezistă a faptelor.
    3. Ce legătură au manifestațiile publice de tipul celor citate de tine cu patriotismul ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. să mă abțin, dar mă provoci.
      1.Păi tu ai trăit în România, sau în Hawai, între 1948 și 1989. Patriotismul era să iubești paridul și jupânul Dej sau Ceaușescu, nu România, pentru că deveania naționalist șovin, trebuia să fi prin anii 50 internaționalist și să iubești patria comunismului URSS. Ai uitat complet îndoctrinarea? Deci în iunie 1990 minerii au venit chemați de Iliescu să planteze flori, sau târnăcoape în bărboși și ochelariști ca tine?
      3. Civismul este patriotism.

      Ștergere
    2. La noi, civismul nu este patriotism, e ce ii trece fiecaruia prin cap sa faca , in interes propriu sau de grup!!!tot tu spuneai in postare de ceva reprezentanti care au adepti in RO.

      Ștergere
    3. - Cu siguranță nu ai fost acolo (mă refer la 1990 - eu am fost în fiecare Sîmbătă) și știu perfect și cum a început într-o zi de Aprilie toată acea aiureală dramatică tipic românească; am avut ocazia să văd și să aud foarte multe în trei luni ! Mare parte nu le-am uitat încă. Impresia pe care vor să o imprime astăzi unii (de revoltă a populației, de combatere a comunismului, de mișcare intelectuală etc.) este complet falsă.
      - Iar cu chestia cu devenit naționalist știi însă bine cine o spunea (nu zic eu că iar sare vreo javră călcată pe coadă.

      Ștergere
  5. Uite ca si in DEX se da o definitie corecta a patriotismului , cu care sunt de acord , si care nu are nici-o legatura cu politizarea notiunii
    DEX : PATRIOTÍSM s. n. sentiment de dragoste și devotament față de patrie și de popor, statornicit în decursul istoriei

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Păi este vreo contradicție în ce am scris?
      Nu-i patriotism să nu scuipi pe jos, să nu arunci gunoaie, să te comporți civilizat, nu ca unul ieșit din grotă, să protestezi când patria este în pericol pentru că niște imbecili vor să ți-o fure?

      Ștergere
    2. Chestia cu scuipatul pe jos, gunoaie aruncate etc... tin de educatie (daca vrei si civica, invatata de la parinti in principal). Restul..... scuze , cine sunt imbecilii care fura tara??? Poate te referi la Dragnia(ha,ha) , pe care si daca l ati vedea mort, tot el ar fi de vina de orice. Pe altii, mult ,mult(si sigur) mai hoti ii vezi sau esti in campanie elecorala pentru cine nu merita.

      Ștergere