marți, 7 ianuarie 2020

Alegeri anticipate



Acest subiect al alegerilor anticipate trezește multe discuții și controverse.

Analiști politici au reacționat negativ spunând că modalitatea greoaie face aproape imposibilă această modalitate de a pune în concordanță voința populară cu realitatea parlamentară. Stelian Tănase l-a pus la zid pe Rareș Bogdan că a îndrăznit să ridice această inițiativă. 

Problema ar fi că primul ministru pus în fața căderii de două ori în Parlament se pune într-o situație extrem de delicată și faptul că Ludovic Orban nu ar avea certitudinea numirii sale în acest post. 

De fapt evocarea alegerilor anticipate a fost făcută și de președintele Iohannis și Rareș Bogdan este considerat ca a fi un fel de purtător de cuvânt prezidențial. Inclusiv a existat polemica lui Varujan Vosganian cu Rareș Bogdan privind disponibilitatea lui Luovic Orbam de a-și da demisia.

Sondajele de început de an arată că PNL se află la un scor confortabil, cel făcut public ieri de Europa FM arată că PNL are 45% pe când PSD este de abia la 18.5%! USR PLUS este în scădere având 15% din opțiuni.
Este clar că aceste sondaj arată trendul favorabil al PNL și Ludovic Orban la Digi24 a arătat interesul pentru anticipate pentru a profita de această oportunitate. Este clar că și președintele Iohannis este interesat de un parlament cu majoritate de centru dreapta care ar putea avea inițiative constituționale care să-i întărească poziția, în primul rând privind modificări la declanșarea alegerilor anticipate și alte preogative.

Până la urmă se dovedește că Rareș Bogdan era în chestiune, în pofida opoziției analiștilor politici și alți politicieni.

Problema cea mai dificilă este de a găsi o majoritate favorabilă care să accepte scurtarea mandatului parlamentar în condițiile în care mulți parlamentari PSD mai mult de jumătate, sunt în situația de  a nu se mai regăsi în viitorul parlament. Trebuie ca  Ludovic Orban să găsească o majoritate sigură pentru a trece prin furcile caudine ale acestei proceduri parlamentare. În caz contrar există riscul ca la prima testare parlamentară guvernul să cadă, dar la al doilea test să aibă surpriza că trece guvernul.

Problema este deci complicată și aici este rațiunea acceptării unor deputați foști la PRO România, criticată de cei de la PLUS. USR PLUS se află în confortabila situație de a sta pe margine și a critica. Mă întreb dacă acestă postură le este de folos? După cum se vede din sondaje nu prea îi avantajează.

Revenind și la situația internațională, Cristian Pârvulescu, un critic acerb al lui Donald Trump l-a făcut praf pentru inițiativa de a-l lichida pe generalul iranian Soleimani. El spune că această inițiativă delegitimează mișcările civile împotriva regimului ayatolahilor, dar și alte mișcări anti iraniene din Siria sau Liban. Părerea mea că demonstrațiile mamut pentru funeraliile martirului Soleimani de Teheran sunt ipocrite și aranjate, noi românii ne amintim de Ceaușescu și adunările populare.
Contrar lui Pârvulescu cred că aceste represalii de natură economică care vor urma împotriva Iranului și chiar Irakului vor conduce la accentuarea nemulțumirii populare și prăbușirea acestui regim anacronic medieval. La fel s-a întâmplat cu regimuri dictatoriale din URSS sau fosta Iugoslavie, dar și revoluția româna s-=a declanșat pe fond de amri lipsuri materiale.

3 comentarii:

  1. Mi-a placut de domnul Fota de curand la B1 ca a venit cu ideea interesului national. Stiu ca e idealista, dar e ADEVARUL! Adica alegerile anticipate reprezinta interesul national la ora actuala.Ce minunat ar fi ca pnl-istii sa poata negocia cinstit si ferm cu cat mai multi politicieni si sa le arate lista de lucruri in coada de asteptare de atatia amar de ani in care romanii inghit amanarile si amagirile celor de la putere si sa-i convinga sa ajute la procedura pentru anticipate.Oare nu s-or gasi atatia politicieni cu scaun la cap sa ia odata aceasta decizie? Avem numai cocalari in parlament?!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. La multi ani!

    Eu zic ca principala problema a Romaniei ar fi sa isi asume fiecare greselile din trecut si sa pornim pe un teren curat ...
    Exemple:
    1. PNL sa isi asume imensa greseala de a face coalitie cu PSD in infamul USL ...
    2. Iliescu si acolitii sa isi recunoasca ... macar acum pe ultima lor suta de metri crimele impotriva populatiei ... de voi sau fara de voie
    3. Traian Basescu (pe care il simpatizez, dar ii si infierez greselile) sa spuna ... da domm'le am fost securist, dar dupa '90 am incercat si am si reusit intrucatva sa aduc ceva pozitiv in tara asta ...
    4 ...

    Sa avem un an binecuvantat!

    RăspundețiȘtergere
  3. In aceste momente de criza internationala sa fie restabilita o linie de comunicare si eventual un acord de principiu intre presedintele american Donald Trump si distinsul C. Pirvulescu, conferentiar la fosta academie Stefan Ghiorghiu.

    NU stiu de unde a pornit neintelegerea intre domniile lor, probabil chestiuni din tinerete mai personale ca altfel nu pot sa imi explic animozitatea excesiva. Este crucial ca in aceste momente de tensiune, ambele parti sa treaca peste divergentele personale. Sa mai lase unul, sa mai lase celalalt... sa ajunga amandoi la o intelegere benefica. Acum ca Trump a fost facut praf nici nu cred ca mai are curajul sa iasa in lume. Are fi pacat ca Trump sa ramana la Mar-A-Lago.

    RăspundețiȘtergere