sâmbătă, 11 ianuarie 2020

Omul zilei: Ludovic Orban

Această săptămână politică internă l-a avut în centru pe Ludovic Orban. 
Ludovic Orban a avut în aceste zile prima vizită la Bruxelles în calitate de prim ministru al României. Se pare că discuțiile au fost fructuoase, aderarea la spațiul Schengen nu mai are opozanți, s-a admis deficitul bugetar de peste 3% având în vederea politica falimentară a guvernelor precedente.

Dar cea mai fierbinte chestiune politică rămâne cea legată de alegerile anticipate.
Toți le doresc, dar toți critică guvernul și pe Orban.
Dacă la PSD și Ciolacul de salvare al acestui partid aflat în stare de faliment este normală atitudinea, mai ciudat este la partenerii politici și mai ales la analiștii politici.

Nu mai este o ciudățenie că Ioana Ene Dogioiu bate câmpii referitor la Orban. Îi bate obrazul că a primit în partid parlamentari aflați la Pro România sau la PSD. Acestă deontoloagă de doi bani nu înțelege că pentru a rezista la guvernare PNL și mai ales guvernul Orban, minoritar în parlament a trebuit să facă niște compromisuri.
În primul rând Orban a negociat cu succes moțiunea de cenzură care a dus la căderea guvernului Dăncilă ca și instalarea guvernului liberal minoritar Orban.
Observ că și liderul PLUS, domnul Dacian Cioloș critică acțiunea de primirea a acestor deputați în PNL, având în vedere declarații anterioare. Dar așa este în politică! Una este să te afli în opoziție, alta este să fii la guvernare și să fii minoritar în parlament.
Cred că Ludovic Orban este exact omul potrivit pentru a negocia cu PSD, PRO România, sau UDMR și am avut destul controverse cu alți camarazi de idei. El este un politician învechit în relelele politicii românești și îți trebuie talent și răbdare să negociezi cu niște indivizi cu apucături de tâlhari și mafioți.
Primul obiectiv realizat de guvernul Orban a fost bugetul României, fără de care țara nu mai putea funcționa.
S-au făcut pași pentru desființarea secției speciale și a pensiilor speciale. 

Sunt două probleme sensibile și controversate privind alegerea primarilor în două tururi și a alegerilor anticipate. Aceste două probleme sunt susținute foarte vocal de către USR. Având însă în vedere sondajele realizate în ultima perioadă este clar că USR PLUS sunt în cădere și aceste alegeri nu îi avantajează de loc. 

Unde nu părea convins de loc Ludovic Orban este la faptul că pentru a se proceda la anticipate el trebuie demis prin moțiune de cenzură și apoi să existe două tentative eșuate de formare a guvernului respinse de parlament. Dacă se zicem căderea prin moțiune de cenzură, sau demisie guvernului sunt previzibile, imprevizibil este să cadă de două ori guvernul propus de președinte. Asta pentru că există destui care să dorească să mai stea în parlament o jumătate de an, cum este cazul PSD unde mai mult ca sigur că parlamentarii se vor înjumătăți. 

Pentru a realiza aceste alegeri anticipate discutate de președintele Iohannis și premierul Orban ieri la Cotroceni PNL trebuie să fie sigur că are o majoritate sigură pentru realizarea acestui deziderat. Se părea că premierul Orban se simțea bine în calitatea lui de prim ministru și că i-ar fi fost greu să admită procedura anticipatelor.
Toți analiștii și politicienii deplâng situația delicată a premierului Orban pus în situația neplăcută de a fie demis și respins de trei ori! Ori dacă nu se asigură o majoritate pentru anticipate, Orban va fi pus în situația neplăcută de reveni la guvernare fără anticipate. În sprijinul presupusei situații delicate analistul politic Stelian Tănase se erija în suporterul absolut al lui Orban și criticul virulent al lui Iohannis și al lui Rareș Bogdan susținător fervent la anticipatelor. 
Dar după cum se vede Rareș Bogdan a avut dreptate și nu Stelian Tănase.
Mulți din media îl critică pe Rareș Bogdan pentru tendințele sale naționaliste, uitând că este ardelean din Cluj, antrenat în ipocrizia iezuită ungurească. Rareș Bogdan are și merite în scorul bun la PNL la alegerile europarlamentare. 

Dacă Orban ca reuși să treacă prin furcile caudine ale acestor proceduri privind alegerile anticipate el își va consolida poziția în partid, pentru că acolo tinerii liberali abia așteaptă pași greșiți din partea lui Orban.


Și un post scriptum la situația internațională referitor la situașția din Iran. Iranul s-a răzbunat pe americani lansând rachete împotriva unor baze din Irak fără victime omenești, având ân schimb promisiunea lui Doanald Trump cu noi sancțiuni economice menite a fragiliza regimul teocratic. Singurele victime ale acestor acțiuni militare iraniene au fost cei aflați în avionul ukrainian de pasageri. Acesta a fost doborât de iranieni crezînd în prostia unui avion inamic. Aceasta arată cât de rău este pregătită armata iraniană să riposteze. 

5 comentarii:

  1. Bietul Orban. Sper, totusi, ca are tenacitatea necesara de a continua pe ideea anticipatelor. PSD-ului trebuie sa i se dea peste nas la o ora de maxima audienta. Eu asa as fac, daca as fi la putere. As da o declaratie publica denuntand o lista clara de motive pentru care PSD trebuie sa recunoasca ruinarea economiei tarii si incercarea de scoatere din UE!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "PSD trebuie sa recunoasca ruinarea economiei tarii si incercarea de scoatere din UE!!!": d-nă faceți afirmații aiurea, păreți căzută din lună !

      Ștergere
  2. In ceea ce priveste doborirea avionului se confirma ce tot cer marile puteri ale lumii si anume sa nu se prolifereze dezvoltarea armelor de distrugere in masa ( nucleare , biologice , etc ) deoarece se pot declansa lovituri din greseala armatelor sau a ssitemelor de lansare. Iata ca chestiunea IraKiana provocata de fostii presedinti Bush se dovedeste un adevar , iar acum Coreea de Nord poate fi si ea convinsa ca detinerea unor arsenale nucleare este de risc maxim ptr omenire.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Afirmația d-voastră este valabilă, greșelile pot fi fatale. Dar nu țineți seama de faptul că sunt alte țări care dețin deja arme nucleare, ăștia nu pot avea erori ? Americanii au pierdut cu ani în urmă o bombă aproape de coasta Spaniei. Iar atacuri ale artileriei și aviației asupra chiar a trupelor proprii, cu alte proiectile, sunt comune în războaie. TNP(Tratatul de Neproliferare a Armelor Nucleare) semnat cu ani în urmă prevedea desființarea tuturor stocurilor de arme nucleare; fiți sigur că asta nu se va face niciodată. Nu este normal ca unii să aibă arme cu care să amenințe lumea iar alții să stea doar în genunchi; apoi exact Israelul nu a semnat TNP ! Iar Irakul nu ar fi reușit în vecii vecilor să facă vreo armă nucleară - totul a fost ca deobicei o mascaradă americană.

      Ștergere
  3. Joe ai mare dreptate cand il numesti pe Orban omul zilei. Dar ai uitat sa amintesti si alte realizari ale sale.
    Prima ar fi renuntarea la programul Prima Casa. Asa trebuie deoarece, dupa cum a spus si Klaus Iohanis, tinerii ar trebui sa economiseasca. Noi asa am facut cand eram tineri si de exemplu Iohanis a putut sa i-si cumpere sase case. De asemenea Orban este un alt exemplu de om economicos, el a trait pana la a deveni prim ministru cu un venit de 3000 RON lunar.
    A doua ar trebui mentionata ridicarea obligativitatii absolventilor Academiei SRI sa se inscrie in baza de date nationala a absolventilor. Ce, aceasta este o institutie de invatamant superior? Pana acum a fost o jignire pentru ceilalti absolventi.
    Ar mai trebui sa prezinti si locurile doi si trei. Aici eu cred ca ar intra Ministrul de Finante si Ministrul Muncii. Ambii au inceput un plan de intrajutorare a pensionarilor. Pentru cei care nu sunt inca la pensie ei recomanda cresterea ponderii Pilonului doi de pensii iar pentru cei care sunt deja la pensie sa treaca toti la asigurarea pensiei prin card bancar in loc de cash livrat de Posta Romana. Astfel se va intarii mai mult sistemul bancar din Romania.

    RăspundețiȘtergere