marți, 28 ianuarie 2020

Pledoarie pentru 10 Mai Ziua Independenței Naționale a României


Tocmai s-a petrecut aniversarea lui 24 Ianuarie Ziua Unirii Principatelor cu stupida denumire unirea mică. Cum am spus Unirea Principatelor a fost primul pas spre constituirea statului român modern.
Au urmat instituirea monarhiei ereditare prin venirea pe tron în 1866 a principelui Carol, apoi declararea Independenței de Stat a României pe 10 Mai 1877 și apoi declararea României ca Regat în 1881. De atunci, după 1877 ziua națională a României a fost declarată 10 Mai până în 1948. 
De ce este atât de importantă ziau de 10 Mai? Pentru că această zi marchează apariția României ca stat independent.
Comuniștii au ales după 1948 ziua de 23 August ca zi națională, care nu are nicio egătură cu comuniștii pentru că în acea zi a avut loc lovitura de stat  comisă de Regele Mihai care a înlăturat pe dictatorul Mareșal Ion Antonescu. Pentru că nu era clar a tot fost redenumită în mai multe feluri care să sublinieze contribuția comuniștilor inexistentă în acel moment.
Atunci când în 1990 s-a discutat ce zi trebuie să devină zi națională. Politicienii din acea vreme au decis că trebuie să fie 1 Decembrie, Ziua Reîntregirii României cum frumos a spus cineva.
Dar de fapt noi de 1 Decembrie aniversăm România Mare un stat care din păcate nu mai există din 1940. Am pierdut Basarabia, Bucovina și Cadrilaterul și spre șansa noastră am recuperat în 1945 Ardealul de Nord. 

Ziua națională trebuie să fie o zi care să fie sărbătorită în mod egal de cetățenii ei, pentru noi este un fel de revanșă, pentru concetățenii maghiari este o zi tristă și din acest motiv nu este potrivită. Și mai există și argumentul calendaristic. Oamenii politici români din secolul XIX au ales 10 Mai pentru că este plină primăvară, cald și frumos în general. Puteau la fel de legitim să decidă ca 24 Ianuarie să devină Zi Națională, dar au ales 10 Mai. Cam toate țările își sărbătoresc ziua națională vara, sau în anotimuri cu vreme acceptabilă. Comuniștii când au decis schimbarea zilei naționale au avut în minte doar revanșa înpotriva monarhiei, pentru că pe 10 Mai a venit în România în 1866 Domnitorul Carol și tot de 10 Mai s-a declarat România regat. Aceste date sunt pietre de hotar în istoria României, dar nu pentru comuniști.
Ei au inventat 9 mai, pentru că ar fi fost în Camera Deputaților o replică a ministrului de externe Kogălniceanu, care nici măcar nu era Președintele Consiliului de Miniștri, dar și din motivul că ziua coincide cu Ziua Victoriei din 1945 a URSS împotriva Germaniei naziste, deci un motiv de ploconire mizerabilă în fața invadatorului bolșevic. Independența a fost declarată de către șeful statului român care era Principele Carol. 
Și comuniștii au dat o mică satisfacție cu ziua de 1 Mai Ziua Muncitorilor când lumea ieșea la iarbă verde cum ieșeau de 10 Mai. 

Așa că în mod normal ar trebui să revenim la 10 Mai ca zi națională. Sper ca viitorul Parlament să decidă și în această chestiune cu înțelepciune!

4 comentarii:

  1. 1. Declararea independenței României a fost la 9 Mai 1877; restul sunt doar pălăvrăgeli monarhiste ridicole în 2020. Cred că se poate consulta și Monitorul Oficial din anul 1877 (vezi și https://www.senat.ro/Legis/PDF%5C2016%5C16L421EM.pdf și altele).
    2. Tristețea ungurească și vremea rece sunt argumente puerile.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sorine ești ignorant! Independența o declară capul statului care în 1877 era domnitorul, adică Carol I.

      Ștergere
    2. Salut Joe,
      De ce ar sarbatori ardelenii 9-10 Mai 1877? Sarbatoarea ar trebui sa fie traita de toti cei cu mandrie nationala iar ardelenii chiar o au. Mai reflecteaza.

      Ștergere
    3. A se vedea și http://www.cdep.ro/caseta/2016/02/19/pl13616_rp.pdf.

      Ștergere