luni, 6 ianuarie 2020

Prima din 2020!


Bun venit în noul an!

Și pentru că nu puteam sta departe de blog am să consemnez primele impresii din noul an.
Aș începe cu evenimentele interne.
Pe români, pe noi toți ne așteaptă evenimente electorale importante, alegerile locale și parlamentare. 

Am intrat în 1990 cu un guven nou, format de liberali și cu președintele Iohannis reales. 
Liberalii sunt pe val și ultimele dezvoltări arată că își doresc alegeri parlamentare anticipate. Ceea ce îi împiedică sunt procedurile greoaie, neconvenabile, cu căderea de două ori a unui guvern prin moțiune de cenzură și respingerea guvermului propus. Temeri mari le are în primul rând primul ministru Orban care riscă să nu mai fie el la butoane prin această procedură greoaie. Din acest motiv unii au pus tunurile pe Rareș Bogdan care este favorabil alegerilor anticipate și într-un fel purtător de cuvânt al președintelui Iohannis. Știri proaspete arată că UDMR se declară ferm pentru anticipate, dar fără alegeri locale în două tururi. Pentru această din urmă propunere susținută vehement de USR PLUS și la care se împotrivesc cei de la PSD și UDMR se poate rezolva prin tratative între PNL și USR PLUS pentru candidați unici. Ce să mai vorbim că la București USR nu se înțelege cu aliatul lor PLUS pentru un candidat unic, USR cu Nicușor Dan și PLUS cu Vlad Voiculescu.

Pe de altă parte PSD este în degringoladă. Chiar dacă Ciolacu invitat evident la Antena 3 amenință cu moțiunea de cenzură. PSD nu mai are la ora actuală un lider credibil și puternic și nici nu vrea să negocieze apropierea cu Victor Ponta care și-a distrus și el partidul Pro România. În plus un individ precum Budăi tot vehiculează incapacitatea guvernului Orban de a mări pensiile, cu toate că această creștere este prevăzută în buget.

Dacă manevra alegerilor anticipate reușește, atunci PNL poate obține împreună cu USR-PLUS și UDMR, sau ALDE și PMP, dacă intră în Parlament, o majoritate care să rezolve chestiunile constituționale care împiedică desfășurarea normală a vieții politice. Pe de altă parte guvernul PNL a rezolvat problema bugetului, unul din obiectivele guvernului Orban și poate gândi la anticipate ca să poată îndeplini obiectivele politice pe cale parlamentară. Cred că în revizuire constituțională ar trebui să fie și prerogativele CCR care a început să legifereze în locul Parlamentului. 
Cam atât despre situația politică internă.
Mult mai fierbinte pare a fi agenda externă.
În primul rând este dezastrul incendiilor din Australia care pune sub semnul întrebării și primul concurs de Mare Șlem la tenis.
Dar cel mai fierbinte subiect politic esste generat de consecințele lichidării generalului iranian Soleimani la Bagdad. Acțiunea a părut la prima împresie o surpriză. Eu care sunt obișnuit cu filme seriale cu teroriști parcă vedeam o nouă secvență din  Homeland!

Cred că planificatorii militari americani nu mai puteau accepta acțiunile împotriva militarilor americani și mai ales atacul împotriva ambasadei americane care aveau un numitor comun pe generalul iranian Soleimani, șeful Qud, forțele speciale iraniene externe care acționează în tot Orientul Mijlociu unde există șiiți, Liban, Siria, Yemen și Irak.
În momentul de față în Orientul Mijlociu nu există un stat care să arate semnele democrației. Irakul s-a dovedit neputincios la atacurile Statului Islamic și a trebuit să apeleze la armata americană, dar și la sprijinul iranian.
Consecințele lichidării lui Soleimani se dovedesc a veni ca un uragan.
Parlamentul irakian dela  Bagdad a votat expulzarea armatei americane de pe teritoriul ei, Iranul amenință cu represalii SUA și s-au retras și din acordul nuclear. 

În termeni stragici Iranul etse incapabil să poarte un război împotriva SUA, doar acțiuni teroriste. Iată că și NATO se reunește pentru a analiza situația nou creată. Franța ca de obicei are alte păreri, nici celelalte mari puteri europene nu au făcut declarații de susținere de Americii.

Opinia mea este că acțiunea ordonată de Trump este justificată, un terorist venea într-o altă țară să planifice acțiuni împotriva armatei și cetățenilor americani.
Iranul este după revoluția teocratică a lui Komeini o țară readusă la evul mediu, la obscurantism și represiune. Iranienii emigrați se comportă normal și dau dovadă de calități intelectuale și artistice de înalt nivel, doar clericii musulman rețin această țară în beznă și săsrăcie.
A se vedea acțiunile împotriva propriilor cetățeni prilejuite de revolta la mărirea prețului combustibilor. Iranul se află într-o foarte dificilă situație economică și reacția guvernanților iranieni, în primul rînd a molahilor azvârlă Iranul într-o criză și mai acută. 

Sper ca aceste acțiuni să ducă la prăbușirea regimului molahilor și pași spre normalizarea acestui stat vechi și important.

În conexiune cu această situație am citit cu stupoare reacția Alinei Mungiu privind România și acest conflict internațional. Această doamnă nu mai gândește normal.

2 comentarii:

  1. Trebuie să te contrazic iar. Menționez că nu am avut niciodată vreo simpatie pentru Alina Mungiu. Dar declarația ei poate fi prima cu care sunt de acord. Pupincurismul guvernanților români (favorizat și de inconștiența populației îndobitocite) față de SUA și Israel ne compromit de multă vreme ca țară și popor. Cum să mai ai pretenții la respect din partea altora cînd ai devenit doar o colonie penibilă ?

    RăspundețiȘtergere