sâmbătă, 8 februarie 2020

Anticipatele

Iată că după căderea prin moțiunea de cenzură ca prim pas al anticipatelor, după consultările președintelui cu partidele, în seara de joi 6 februarie președintele Iohannis l-a desemnat tot pe Ludovic Orban cu formarea guvernului. Acesta a spus că în cel mai scurt timp va prezenta noul program de guvernare și lista guvernului care se pare că rămâne aceeași. 

Ca de obicei PSD a început șicanele. A amenințat că nu se vor prezenta la comisii de analiză ale miniștrilor și că a decis să trimită la CCR o plângere privind conflictul constituțional între președinte și Parlament. 

Opinia mea este că CCR care face politică funcție de legitimitatea președintelui sau a parlamentului nu se va băga în această dispută politică.

Chiar dacă unii experți constituționali, precum Gheorghe Iancu, expert mai ales în aberații și prostănisme, le dă o șansă pesediștilor, majoritatea experților constituționali nu le dau nicio șansă pesediștilor, având în vedere precedentul Băsescu Boc din 2009, când Boc, cel căzut și el prin moțiune de cenzură nu a fost votat de Parlament. Rezultă că președintele poate să numească pe oricine, atât timp cât nu există un partid cu majoritate absolută de peste 50% plus unu.
Chiar PSD care se lăuda cu o listă de mai mult de 233 de semnături în sprijinul propusului lor și nu a fost în stare să le adune. 

În condițiile existenței sezizării PSD la CCR procedurile parlamentare privind instaurarea noului guvern vor continua. Primul ministru Orban demis/propus a declarat că guvernul său va trece doar dacă va fi votat de PSD, paradoxal de cei care au a inițiat moțiunea de cenzură. Așa că se va mai face un pas spre alegerile anticipate. 

Aceste alegeri anticipate ar avantaja și PSD care prin cvasisimultaneitatea acestor alegeri parlamentare anticipate cu cele locale, care vor mobiliza și primarii PSD și care ar mări șansele PSD. În cazul prelungirii acestor proceduri se riscă un guvern demisionar PNL în septembrie, care nu s-ar simți obligat să promulge mărirea pensiilor și PSD nu ar profita de acest presupus impediment care ar scădea șansele PNL.

Unii colegi liberali, ca și analiștii păreriști din media cred că Orban ar ieși prost prin aceste proceduri obositoare. Eu cred invers, că el apare ca o victimă, un martir al politicilor proaste ale PSD. 
Cei mai vehemenți jurnaliști media împotriva anticipatelor sunt Ioan Ene Dogioiu, Cornel Nistorescu și nu ultimul, Cristian Tudor Popescu. Câteodată pare că cele scrise de unul par a fi scrise de altul din cei menționați.
Teza lor este că anticipatele nu au rost, că trebuiau declanșate cu căderea guvernului Dăncilă, cum repetă stupefiant IED. Ea nu realizează că atunci ce ne făceam cu bugetul României?
Citind cartea lui Nicholas Taleb Antifragility, acesta spune că cei mai toxici sunt jurnaliștii analisti politici ale căror previziuni nu fac doi bani. 

Împotriva părerilor pesediste și mai ales a celor pline de venin ale lui Ponta, politicianul care a reușit să-și îngroape propria construcție politică, guvernarea de trei luni a guvernului PNL condus de Orban i-a crescut și mai mult ponderea electorală și încrederea în PNL și Orban. 

Însă paradoxal politicianul cel mai vehement împotriva anticipatelor este Traian Băsescu. Fostul președinte și marele combinagiu și utilizator a unor scheme asemănătoare, cu care și-a asigurat al doilea mandat. Prin acestea Traian Băsescu dovedește cât de mult i-a dispărut instinctul său politic de mare vulpoi, Băsescu îmbătrânește rău. 

USR PLUS sunt marii perdanți ai acestei perioade. Nu atât prin idioțeniile pe care le comite liderul Barna, dar mai ales prin faptul că a declarat ferm că nu intră la guvernare cu Orban și PNL și iată rezultatele! De aceea se pare că a discutat cu președintele Iohannis despre împlicarea în guvernare și nu m-ar mira ca al treile guvern Orban care trebuie să cadă la anticipate să cuprindă și miniștri propuși de USR PLUS.


Eu cred și mai mult în anticipatele care vor lămuri scena politică și va asana mlaștinile în care a îngropat PSD România.
  

5 comentarii:

  1. Cu anticipate sau nu totul este o aiureală în România; caut să rămîn doar spectator la circ dar din păcate trăiesc aici, sunt prea în vîrstă. Nu cred deloc în viitorul României, poporul și țara vor dispare !

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  3. Din pacate si eu ma tem de ce e mai rau pentru Romania. Atatea proceduri, atatea gogoritze si tergiversari, pedanterii sterile, politicianisme de mahala, cand o mana de oameni destepti(specie care parca a disparut) ar putea rezolva toate problemele intr-un timp mult mai scurt!!!! Dar nu se doreste. Romania e teatrul unor trageri de timp marsave. MARSAV este sa-ti minti propriul popor ca esti bine intentionat si anii care trec sa dovedeasca numai tatonari si gainarii ce duc bani in buzunare hulpave si nu aduc o calitate a vietii mai buna pentru marea masa, ci marea masa e invitata sa se descurce pe cont propriu!!! Parasind aceasta tara care a devenit UN BALCI AL DESERTACIUNILOR!!!! PNL PARE SA FIE UN MOD DE A TRAGE DE TIMP IN FAVOAREA MAFIEI POSTCMUNISTE !!!

    RăspundețiȘtergere
  4. PNL nu are șanse să guverneze daca nu are 51% din susținerea Parlamentului , e clar si nu il are ar știau de mult situatia. PSD, murdar ,mincinos si cinic a castigat increderea populatiei in dinastia Dragnea fara drept de apel. Și-au pus primari ,presedinti ai Consiliilor judetene peste tot, consilieri etc in judete sunt ...greu de ucis. Acum in toamna vin alegerile,peste 9-10 luni când PNL este pe val de la sine ( sa fie prea departe 9 luni ?..) de ce sa ne grăbim asa tare ? De ce să ne facem iar de rasul UE? Alegerile anticipate ar fi ,daca le iese , in 6 luni altfel pe bune in nouă, merită debandata din țară? E o intrebare , parerea mea... Cele 26 de OG uri atarna in jos in sondaje la populatie,mai face vreo 2-3 boacăne până în alegeri si iar...PSD ul e pe cai mari. Merita acest risc ? Oricum furtul, nepotismul, conduceri fără logica cu ne-meseriași trag țară la fund ,in ritmul ăsta in curând țară nu se mai poate guverna,toți din UE vad si ne taxează in toate directiile,nu mai vorbesc de serviciile străine, sunt implantat peste tot , in toate domeniile de activitate...cand in urma cu 30 de ani orice străin ( civil sau spion) avea fișa lui la ora de cand intra până când iese din România...ce vise.

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu ii nai zice alegeri anticipate pentru ca de fapt este o criza costisitoare pentru noi cei mici , provocata de lacomia unor oameni din puterea executiva care in felul acesta isi umplu buzunarele cu ocazia desfasurarii turului de scrutin. Asta este din pacate singura meserie pe care o stiu mai bine politicienii nostrii de la virfuri si nu avem ce face ca astia suntem !

    RăspundețiȘtergere