vineri, 14 februarie 2020

Blat între PNL și PSD?



Scriu aceste lucruri după intervenția de bun simț a lui Andrei Cornea din Dilema veche cu articolul De "pe surse".

După declanșarea procedurilor care vor duce în final la anticipate, dar și înainte s-a vehiculat în media ideea că ar putea fi un blat PNL - PSD.

Ce este un blat? Se aplică mai ales în sport în care meciul este falsificat, nu cel mai bun câștigă, dar câștigă niște avantaje materiale nemeritate. De ce ar fi blat între cele două partide?
Ce avantaje nemeritate ar avea PNL și care sunt ale PSD?

PNL a lansat această procedură a anticipatelor pentru că guvernarea în condițiile lipsei unei majorități în Parlament este aproape imposibilă. Unii justifică și interesul lui Iohannis de a avea posibilitatea să decidă în 2024 formarea noului guvern, în condițiile alegerilor parlamentare la începutul verii.

Pentru a se putea produce moțiunea de cenzură era necesară o inițiativă care să atragă formarea unei majorități care să provoace căderea guvernului Orban ca prim pas spre anticipate. Acest motiv a fost promoarea votului în două tururi pentru primari. Această procedură deranja complet PSD, dar și UDMR care speră să obțină astfel primării unde are un procent care să le asigure primăria într-un singur tur cum s-a întâmplat la Satu Mare. La acest vot a intrat și Victor Ponta cu parlamentarii săi, câți au mai rămas. 

Pentru PSD asta înseamnă că vor pierde majoritatea în Parlamen, moment pe care ei îl doreau cât mai întârziat. Dar problemele pe care le-ar fi avut guvernul Orban cu mărirea pensiilor cu 40% nu se știe cât ar fi afectat procentul lor la parlamentare, față de perspectiva PSD din toamnă de a realiza un procent extrem de precar. Ori acum, cu alegeri simultane locale și parlamentare PSD ar avea sprijinul primarilor interesați să fie realeși și așa ar crește și procentul PSD la parlamentare. Obligați la un act de cvasi sinucidere PSD a văzut și partea plină a paharului. În consecință acceptă să ajungem la anticipate la parlamentare din care se pare că vor trage și ei foloase. Este așa un compromis avantajos, PSD este conștient că oricum vor intra în opoziție, chiar dacă în acest mod mai devreme cu o jumătate de an. Și cred că mai este un argument. PSD a crezut că guvernul Orban își va rupe gâtul în capcanele puse de incompetența guvernului Dăncilă. Echipa guvernamentală a lui Orban și-a demonstrat competențele și procentul electoral al PNL a crescut simțitor. Unele sondaje îl dau la 47%, care -ar permite să guverneze singuri. 

Singurii care se declară păcăliți și marșează pe ideea jurnalistului Sebastian Zachmann de la Adevărul sunt cei de la USR-PLUS. Liderii lor, în special Dan Barna au refuzat să intre la guvernare împreună cu PNL, crezând prostește că-și irosesc procentele. Eroare prostească și fundamentală pe care acum o regretă. Cioloș, om cu mai mare experiență politică a pledat pentru participarea la guvernare dar nu a fost ascultat. 
Pe de altă parte useriștii sunt supărați că nu se mai vor vota primarii în două tururi de scrutin. Nu știu de ce cred liderii USR că ar lua procente mai mari și vor avea mai mulți primari cu votul în două tururi? Doar dacă candidații lor s-ar plasa pe primul loc și pe doi ar fi PSD, cu PNL pe locul trei. Cum am mai spus-o, ei ar pierde în cazul în care se vor concura cu candidații PNL în turul doi, pentru că votanții care au votat PSD la primul tur vor fi tentați să voteze mai degrabă PNL în turul doi.
Cât despre ideea că ar lua fața primarilor liberali din Transilvania, iarăși o iluzie. Aceștia sunt mult mai bine plasați comparativ cu cei care ar fi propuși de USR-PLUS. Unde ar avea useriștii succes ar fi în provinciile extracarpatice, dar doar în alianță cu PNL, cum ar fi cazul Bucureștiului. Știu că PNL ar dori să aibă primarul de București, dar dacă nu are șanse față de Firea, ambele partide trebuie să se meargă în comun cu Nicușor Dan. Deci aceste alegeri locale obligă la alianțe PNL cu USR pentru a maximiza șansele candidaților de pe eșichierul cetrului dreapta  politic.

După cum se vede acest blat există doar în imaginația unor jurnaliști care cred un fel de profeți ai politicii de pe malurile Dâmboviței. 

2 comentarii:

  1. Analiza ta e prea subtila pentru mine. Nu ma pricep la politica. Dar Joe, de ce nu vrei tu sa vorbesti corect romaneste si alegi sa scrii in limba lui Tariceanu?
    "Dar problemele care le-ar fi avut guvernul Orban..." problemele PE care le-ar fi avut, Joe, PE care...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Noroc că mi-ai atras atenția dragă D, așa că am mai descoperit niște greșeli de ortografie

      Ștergere