joi, 6 februarie 2020

Moțiunea a trecut, guvernul Orban a căzut

Ieri s-a înregistrat un fenomen nou în politica românească. Un guvern care abia a înregistrat 3 luni de existență a forțat căderea prin moțiunea de cenzură. Guvernul liberal Ludovic Orban a căzut prin moțiunea de cenzură depusă de PSD.
Am citit până la sațietate și vomă tot felul de comentarii jurnalistice care mai insinuante, mai prostești sau imbecile.

De ce  a forțat căderea guvernul Orban?
Pentru că avem o constituție extrem de proastă în privința alegerilor anticipate. Această modalitate este simplă în mai toate țările europene, doar constituționaliștii din 1991 au fost mai cu moț și au inventat această modalitate greoaie și complicată cu căderea guvernului în funcție și apoi respingerea a două guvene într-o periaoadă de 60 de zile. Ca să ajungi la această soluție simplă și democratică trebuie să treci prin mlaștina deznădejdii.

Guvernul Orban se spune că a fost forțat și de președintele Iohannis să adopte această modalitate. Eu nu aș fi perfect convins că nu au existst și alte motive care să conducă la această măsură politică. PNL a înregistrat în sondaje o creștere semnificativă, datorată în primul rând bunelor politici pe care le-a practicat în aceste trei luni dar și a victoriei lui Iohannis la prezidențiale. A închis bugetul pe 2019, a făcut un nou buget pe 2020, a luat măsuri care să relanseze economia. Singura problemă dificilă este mărirea pensiilor cu 40% și ca să se evite și această piatră de moară trebuie anticipate.

Pentru a pune în practică anticipatele, Ludovic Orban a trecut la asumarea unei inițiative care prevedea votul la locale pentru primari în două tururi. Această ambuscadă politică punea PSD și UDMR în fața unei alegeri imposibile, dacă acceptau atunci foarte mulți primari PSD și UDMR își vor pierde cu siguranță postul și aceștia au forțat conducerea PSD să introducă moțiunea de cenzură, care deschide poarta anticipatelor, prin aprobarea lor, jumătate din politicienii PSD își vor pierde locul în Parlament. Așa că victoria de ieri în Parlament a PSD este o victorie  a la Pyrrhus!

Mulți analiști și păreriști spun că PSD va uza în Parlament de tertipuri să nu se ajungă la anticipate. Ia să ne imaginăm Palatul Paramentului înconjurat de o mare de oameni care cer anticipate și nu-i lasă pe parlamentari să plece dacă nu aprobă procedurile de anticipate?

Mai este șți un motiv care le-ar acorda speranțe însă celor de la PSD este că la aceste anticipate care vor fi simultane sau foarte apropiate de alegerile locale primarii PSD se vor mobiliza să adune voturi și pentru parlamentare. Ipoteza ca după căderea unui prim guvern Orban și votarea celui de-al doilea este este absolut rizibilă și penibilă. PSD se va face de râs, iar alegerile din toamnă nu este sigur că vor fi mai bune pe ideea unei eroziuni a voturile pentru PNL și partidele asociate.

Așa că eu cred cu tărie că, vor nu vor unii, anticipatele vor avea loc. Mai ales că este și în interesul lui Iohannis să numească noul guvern în  în vara 2024!

Se spune că principalii perdanți ai alegerilor anticipate sunt cei de la USR PLUS, lucru care nu este adevărat! Se insinuează că împotrivă ar fi fost primarii liberali din orașele din Transilvania, pueril! Pentru că oricum și într-un tur și în două ei vor cîștiga alegerile acolo. Dacă ar fi turul 2, votanții de tip PSD vor fi tenatați să dea votul candidatului liberal și nu celui de la USR! Unde candidații USR vor avea mult mai multe șanse sunt în spațiul extracarpatic, în primul rând în București, dar și în alte orașe și așa că se pot face înșelegeri PNL USR pentru cel mai bine plasat candidat,care ar putea fi de la USR. Situația slabă a USR duăpă prezidențiale este cauzată de prestația sub orice critică a lui Barna și în mare măsură și a faptului că nu au intrat la guvernare.

Analizând activitatea lui Orban am ajuns la concluzia este cel mai bun lider pe care l-a avut PNL în acești 30 de ani de politică. El a reușit să conducă PNL la victoria de la Europarlamentare din mai 2019 care îl fac primul partid al României și să realeagă cu un scor covârșitor de 67% pe Klaus Iohannis.

Am controverse chiar violente cu unii care îl scad pe Orban ca om politic. Este însă după Radu Câmpeanu și Crin Antonescu unul din cei mai buni oratori politici, cu coerență și inteligență în discurs. Evident că păstrează și caracteristici ale politicianului de tip vechi, legat încă foarte tare de baronetul PNL, dar a avut inteligența să promoveze lideri tineri precum Rareș Bogdan, Robert Sighiartău și alții. 

Dacă va duce cu bine procedura anticipatelor va avea mari șanse să fie prim ministru până în 2024 și probabil viitorul candidat prezidențial și de ce nu și viitor președinte.

6 comentarii:

  1. Si eu tin cu Orban. Desi are o alura usor debila, e tenace si documentat, muncitor si luptator. A tras, saracul, ca un caine, de caruta pnl-ista si a rezistat urii psd-iste, ca un adevarat luptator, uneori singur in fata atator hiene, pentru cauze drepte in care crede. E incredibil. Sper sa-l tina sanatatea. Oricum, el a facut o buna parte din treaba, poate da stafeta si altcuiva!!! Stam cu sufletul la gura.Orban ne-a dovedit ca si printre politicieni exista luptatori curajosi. Din pacate, mai e mult pana la a contracara mafia PSD...

    RăspundețiȘtergere
  2. Joe, de acord cu tine! Orban a avut un discurs exceptional la motiunea de cenzura: https://ziaristii.com/video-discurs-exceptional-al-premierului-ludovic-orban-parlament-sunteti-niste-viespi-aveti-doar-ac-si-venin-pentru-romani/?fbclid=IwAR3E5nQW2EkaJyNrX5kCMHgWWdF4cHxeT9Fw7ZTGy8aNiy-UzJCTuwN6sIE
    Marius Bazu

    RăspundețiȘtergere
  3. Sunt convins de faptul ca daca cele doua parlamente, al UE si al Romaniei vor avea o majoritate de aceeasi culoare politica lucrurile se vor misca intr-o directie buna pentru romani.

    RăspundețiȘtergere
  4. Joe, sunt de acord cu tine ca Orban a fost un prim ministru deosebit. A inventat asumarea raspunderii guvernului pe buget evitand astfel o dezbatere pe marginea acestuia, a aprobat bugetul pentru marirea pensiilor in septembrie dar apoi a inceput sa se gandeasca daca va realiza marirea si a fost campion la OUG-uri intr-o singura sedinta de guvern. Din pacate a avut si mari rateuri in cele trei luni. La realizarea bugetului a uitat ca a cerut parlamentului si a fost aprobata marirea alocatiiilor pentru copii. Iar la OUG-urile emise in ultima zi inainte de motiunea de cenzura a uitat sa obtina avizele necesare nu doar de la Consiliul econonomic si social dar si chiar de la ministerele sale (doar 5 din 25 ordonante aveau ceva avize). Curios este ca singura care a putut fi publicata de Monitorul Oficial a fost ordonanta de privatizare a sistemului de sanatate pe care eu nu inteleg ce poate contine dar tare ma tem ca prin aceasta guvernu renunta la cerinta constitutionala de asigurare a componentei sociale a societatii. Poate ca celelalte ordonante au fost doar o acoperire pentru aceasta.

    RăspundețiȘtergere
  5. Perfect de acord cu continutul postarii, mai putin cu parerile despre Crin Antonescu si Rares Bogdan, doi mascarici si farisei notorii

    RăspundețiȘtergere
  6. Zau ca nu te plac . Cum il asezi in aceeasi linie de nivel pe Orban cu parasuta zurnalistica de Rares Bogdan. Oricum Orban ramine unul din primministrii Romaniei cu un discurs elevat , in conditiile in care din guvernul lui au fost si multi ( hai sa fiu dur ) grobieni sau pitifelnici. Suntem obisnuiti cu schema asta a fost practicata cu mult mai multa inteligenta de Basescu - vezi guvernele succesive Boc 1 ,2 ...7 . Din pacate si liberalii sunt in situatia intelepciunii vechi conform careia cu o floare nu se face primavara, Sa vedem cine si cum va plti daunele acestei crize provocata exclusiv de cei alati la puterea executiva.

    RăspundețiȘtergere