sâmbătă, 1 februarie 2020

Trista poveste a sistemului medical românesc

Aseară pe patru televiziuni de știri era pus la zid ministrul sănătății Victor Costache.

Suspectez faptul că Victor Costache lovește în interesele obscure a unor hiene și feudali din sistemul medical românesc, idee confirmată de un prieten care este și el medic.

Cu Victor Costache este pus la zid sistemul medical privat din România. Apariția lui a fost o necesitate și din cauza precarității sistemului medical de stat. Medicina este esențialmenta o meserie liberală și de aceea medicii au început să-și deschidă cabinete medicale private, în primul rând în domeniul stomatologic. De fapt nu mai există decât cabinete și clinici medicale stomatologice private.
Apoi au început să apară și clinicile și spitalele private. Cred că avantajul acestora este că serviciile medicale au un preț clar, pe când în sistemul medical de stat, nu numai că serviciile medicale sunt proaste, precare, dar costă, pentru că se practică șpaga. Acest obicei abuziv și nesimțit continuă chiar dacă salariile celor din sistemul medical de stat au crescut substanțial. 

La ministerul sănătății a venit un medic din sistemul medical privat, chirurgul Costache, care lucrează la Clinica Polisano din Sibiu. Acesta a lucrat anterior și în Franța. Ei bine Costache  are inițaitive ca unele servicii medicale naționale să fie accesate și de spitalele private. Aici sunt mari mahări din  sistemul medical de stat românesc a căror interese vor fi afectate și concurate de sistemul privat și așa s-a dezlănțuit o campania de denigrare a ministrului sănătății.  Că există feudalism în sistemul medical autohton s-a putut constata și din câteva întâmplări nefericite apărute de curând.
Cum presa românească este plină de idioți utili, aceștia au fost asmuțiți împotriva lui Costache. Că de ce funcționează în sistemul privat, că nu-i confict de interese? Păi, până acum medicii ajunși miniștrii sănătății nu erau suspecți, că erau toți în sistemul de stat, unii cum am spus un fel de baroni ai domeniului.
Costache este profesor la Universitatea din Sibiu și trebuie atașat la o clinică medicală, de stat sau privată și are și țidulă de la ANI că nu este în conflict de interese.

De fapt o spun câțiva că inițiativa accesului la anumite programe medicale naționale este în interesul pacientului, însă lozinca populistă că serviciile medicale private sunt mai scumpe prevalează. În pofida faptului că la spitalele de stat serviciile sunt precare și că indivizi câinoși, medici, asistente fac o afacere din serviciile medicale care costă la fel și poate mai scump la spitalele de stat.
Dar banii intră în buzunare fără TVA și alte taxe!

Și așa suntem sortiți să accesăm doar serviciile medicale de la stat și dacă avem posibilitatea cu efort financiar. Nu putem fi tratați la privat pentru că vom plăti și tratatmentul medical care în acest mod ar fi fost suportat de Casa de Asigurări Sociale. 

Prostia nu-i prostie dacă nu este și fudulă.

3 comentarii:

  1. Joe, textul tău ar fi mai util dacă nu ar fi cam confuz !

    RăspundețiȘtergere
  2. Joe, din pacate materialul tau arata ca nu prea cunosti sistemul sanitar romanesc, ceea ce arata ca esti sanatos si nu il folosesti.
    Eu cand am o problema medicala de obicei folosesc clinici private deoarece sunt mai bine organizate si mai profesioniste (desi multi medici lucreaza aici ca al doilea serviciu fiind angajati si la stat). Diferenta este de managemant.
    Nu stiu de ce ministrul sanatatii afirma ca clinicile private trebuie sa aiva acces la fondurile de stat deoarece ele au deja (eu stiu trei clinici la care am fost cu scrisoare de trimitere de la medicul de familie si nu am platit nimic). Nu cunosc criteriile prin care acestea sunt acreditate si cum se impart banii. Dar aici problema sunt fondurile. Daca stai dupa banii de la buget de multe ori trebuie sa astepti pana la trei luni pana sa fi programat.
    Ceea ce i se reproseaza ministrului sanatatii este faptul ca nu a fost onest in declaratii. Sa spui ca lucrezi pro-bono sambata la cererea pacientilor si apoi sa se descopere ca el are un contract cu clinica de 20,000 RON lunar nu prea arata ca un lucru curat. Un asemenea salariu pentru o zi de lucru pe saptamana cred ca este mult prea mult pentru o munca cinstita. Majoritatea medicilor care lucreaza cinci zile pe saptamana nu ajung la acest nivel. Poate ca este rasplata pentru inscrierea pe lista clinicilor cu acces la fondurile de stat a clinicii de la care a plecat la o saptamana de la numirea ca ministru.
    Din aceste motive nu inteleg de ce ministrul nu se lupta sa imbunatateasca sistemul de management la spitalele de stat ceea ce ar trebui sa fioe prioritatea lui, ci incearca sa le scoata din sistem. Eu inteleg ca este liberal, partid care are ca lozinca ,,statul este prost organizator, doar privatul conduce bine deoarece se lupta pentru eficienta,, dar spitalele de stat nu pot fi eliminate deoarece sunt prea multi oameni care nu isi pot permite serviciile la clinici private.

    RăspundețiȘtergere
  3. In curând o să comentez despre " oratorii" Crin Antonescu si Rareș Bogdan

    RăspundețiȘtergere