miercuri, 3 iunie 2020

Despre Trianon

Mâine se fac 100 de ani de când Tratatul de la Trianon cu Ungaria a consfințit granițele României Mari și a celorlalte state vecine cu Ungaria, Cehoslovacia, Iugoslavia și Austria! Da, Austria!

Cu această ocazie filosoful maghiar Gaspar Miklos Tamas, dar originar din Ardeal a publicat un articol extrem de interesant adresat maghiarilor cu această ocazie, dar foarte util și nouă românilor! http://www.contributors.ro/cultura/de-ce-sa-nu-scriem-despre-trianon/

Pentru noi a fost importantă data de 1 Decembrie 1918 în care românii din Transilvania au decis unirea cu România.
Tratatul de la Trianon semnat pe 4 iunie 1920 doar consfințea decizia luată de românii majoritari ai Transilvaniei. 
Mărturisesc că în 14 iulie 1995, Ziua Națională a Franței am vizitat timp de aproape o zi Versailles și am ajuns și la Marele Trianon (există și micul Trianon, paradoxal cu două caturi, cel mare nu are decât parter!). Și am întrebat pe cineva din stafful muzeului de camera unde s-a semnat Tratatul de la Trianon. Mi-a fost arătată camera și am văzut și măsuța pe care s-a semnat pe care am fotografiat-o.

După ultimele desfășurări politice interne și mai ales după atacul vehement al președintelui Iohannis, etnic german la tâmpeniile PSD, Trianonul a revenit în atenție, iar pesediștii cu musca pe căciulă au votat în Parlament, alături de ceilalți parlamentari ca ziua de 4 iunie, ziua Trianonului să fie zi națională!
Trianonul este pentru maghiari o zi a deznădejdii totale și ai noștri ca să le facă în necaz au mai alăturat o zi în plus față de 1 Decembrie. Cred că este o mare NEROZIE!

Am mai spus că ziua de 1 Decembrie este nepotrivită ca Zi Națională. 
Ziua Națională a României este 10 Mai când România a devenit în 1877 un stat independent. Această zi nu are să afecteze pe niciun cetățean român, indiferent de etnie. 

Odată am revenit din Occident prin Budapesta cu trenul și am avut o discuție interesantă cu o unguroaică din România, studentă acolo. Am avut o discuție interesantă cu ea și am încercat să-i explic că situația care a condus la unirea Transilvaniei cu România a fost generată de incapacitatea maghiară de a accepta doleanțele legitime ale minorităților din cadrul statului dualist al Austro Ungariei și ea nu a fost în stare să le accepte. 
Citesc acum Omul fără însușiri a lui Robert Musil despre atitudinea negativă a austriecilor față de partenerii unguri din dubla monarhie. 
Conecința logică a acestor mari probleme a fost prăbușirea acestui imperiu central european. 


Noi trebuie să tratăm aceste probleme cu măsură și fără accese isterice. Logica istorică și cei 100 de ani au confirmat Tratatul de la Trianon în primul pentru România, pentru că ceilalți vecini, Iugoslavia și Cehoslovacia nu mai există. 

Așa că nu trebuie să ne inflamăm că Orban Viktor marșează pe nostalgia maghiară a Regatului Maghiar dispărut acum 500 de ani!

2 comentarii:

  1. Este chiar surprinzător eseul lui G. M. Tamas. Ai dreptate cu 4 Iunie zi națională.

    RăspundețiȘtergere
  2. E mult prea multa informatie in acel articol, incat pentru a o patrunde, trebuie sa-ti dai doctoratul in istorie pe tema Trianonului(dar numai pe un fir al istoriei, ca sunt prea multe)....Dar se sugereaza ca problema e complexa si fiecare popor are unghiul lui de vedere, iar ei, ungurii, se vad nedreptatiti, nevazand ca ei insisi nedreptatesc cu cruzime pe altii....deci, lantul slabiciunilor....iar timpul sterge memoria faptelor si detaliilor trecutului, ramanand doar schematic ceva de care se leaga cei rau intentionati si se bazeaza ca nimeni nu mai reia documentele sa analizeze obiectiv...si cine sa fie acela atat de obiectiv, cand fiecare isi iubeste neamul lui? Ideal ar fi sa citim, intr-adevar, operele celor mai valorosi oameni de cultura, sau macar fragmentele cele mai semnificative(cine sa ni le indice, Doamne, in acest secol al vitezei), pentru a avea o imagine cat mai cuprinzatoare a adevarului si a putea localiza unde ne situam in acest tablou complex...altfel bajbaim si ne necajim ca niste copii toata viata...

    RăspundețiȘtergere