miercuri, 10 iunie 2020

Intelectuali, rasism și alte actualități



Radu Jude face un videoclip și doi intelectuali români sar ca arși, pentru că unul dintre ei este vizat.  
Radu Jude este un regizor român foarte controversat. De ce?
Pentru că a avut curajul să evidențieze rasismul și antisemitismul românesc în filmele sale, precum face și Lucian Boia cu istoria noastră a românilor. Există răspândit în lumea noastră intelectuală, dar și a românilor obișnuiți că am fost un popor de îngeri, dar asta nu prea a fost realitatea.
De fapt oricare din scriitori sau intelectualii care au luat atitudine privind defectele propriului popor au fost blamați și urâți. Din același motiv și Ion Luca Caragiale și-a găsit refugiu la sfârșitul vieții la Berlin. Moravurile și defectele românești evidențiate mai ales în comediile sale nu au fost bine primite de contemporani.

Multe nu s-au schimbat în  ziua de azi. Este însă de remarcat că statutul intelectualilor a fost reevaluat. Dacă la începutul anilor 90 intelectualul, scriitorul era văzut sus pe firmament, acum scriitorul a fost retrogradat. El se manifestă public mai ales ca jurnalist și observator politic. În comunism cărțile adevărate a unor scriitor susțineau moralmente pe oameni. Scriitorii nu s-au acomodat cu politica și au ajuns unii dintre ei la remorca unor politicienii. Cum remarca cineva într-un comentariu la această știre statutul scriitorul a ajuns la un rol secund neimportnat în societatea românească de azi.

Iar cei doi vizați de videoclipul lui Jude sunt exemple de slugărnicie la cheremul unor grei ai politicii. Băsescu și Dragnea sunt exemple românești de aspirații autoritariste. Primul, mai subtil a reușit să atragă niște intelectuali foarte onorabili, care în pofida convingerilor lor, admirau pe omul tare, pe dictatorul în devenire. Dragnea nu a avut nevoie de asemnea zorzoane. Acest exemplar de Dinu Păturică nu avea nevoie de asemenea trofee, el avea nevoie de slugi și cum una dintre ele se revolta era imediat trimisă la plimbare. Singurul cu pretenții de intelectual a fost Tudorel Toader, acest personaj gongoric și cu mintea sucită, dar se poate vedea diferența. 
De aceea Jude acuză trădarea intelectualilor care a făcut posibilă venirea la putere a lui Hitler.

Și personaje cu aspirații de dictatori vedem în lumea de azi.
Kim Jon un sau Xi Jin Pin, sau Putin nu au nevoie de fard, ei sunt oameni tari care nu se încurcă în machiaverlâcuri democratice. Un Orban Viktor este mai subtil, el a inventat iliberalismul.

Un admirator fervent la celor mai de sus este Donald Trump. Are un singur impediment, este președintele Statelor Unite ale Americii, chintesența democrației contemporane. Nu mă miră că este rasist, el exprimă opinia unei importante secțiuni din electoratul american. Primele sale reacții au dovedit asta și explozia generată de imbecilitatea unui polițist care a cauzat moarte unui afro american care Nota Bene era potențial infractor reprezintă reacția publicului american la modul în care Trump înțelege să conducă America, adică prost și neglijent mai ales în vremea pandemiei. 

Rasism există în România la adresa țiganilor, sau romilor dacă vreți. Dar este o diferență foarte importantă față de America de exemplu. Afroamericanii au dezvoltat o clasă medie de mare onorabilitate, chiar dacă există o majoritate de infractori între ei.
Pe de altă parte în România nu s-a cristalizat o clasă medie la minoritari. Țiganii bogați sunt rezultatul unor infracțiuni, iar cei câțiva intelectuali notabili care susțin lupta împotriva diferențierii rasiale, nu au influență asupra masei de țigani care continuă să fie săraci, iliterați, să fure și să cerșească. Iar expemplele celor bogați sunt iritant negative, cum nici indivizi de genul lui Becali nu constituie un exemplu pozitiv pentru majoritarii români, dar mass media iresponsabile fac din acest gen de indivizi exemple de urmat. 

Soluția este pentru toți educația, dar ea costă și politicienii iresponabili nu dau doi bani pe educație, chiar lideri politici au o educație precară și asta o moștenire grea pentri viitor. 
O țară educată are toate șansele.
Un top al educației dădea pe primele locuri Canada și Japonia, imediat urmând SUA, Marea Britanie, Germania, Franța. De aceea aceste țări pot și altele nu!

7 comentarii:

  1. Draga Joe, imi pare rau, dar pentru prima data ma despart fundamental de cele scrise de tine. Ai spus despre Trump doar ceea ce ne serveste presa de stanga, din tara si din strainatate. Nu ai inteles deloc (dupa parerea mea) ce face si pe cine reprezinta Trump. Nu-i nimic, mai e timp. O sa te prinzi in curand. Iti dau un detaliu: daramarile statuilor din SUA si Anglia, interzicerea unor filme (exemplul cel mai important: ”Pe aripile vantului”). Toate facute nu de Trump si de adversarii lui. Si mai vin...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Și eu care credeam că subiectul principal va declanșa discuții și polemici, observ că unul secundar devine obiect de dispută.
      Nu pot să nu remarc unele inițiative bune ale lui Trump, ieșirea din Afganistan, războiul economic cu China care acum este favorizat de pandemia care a pus China într-o situație absolut jenanată.
      Însă nu suport să te lauzi cât de fantastic ești când tu ai condus problema pandemiei jalnic cu cei mai mulți morți și cei mai mulți infectați în țara celei mai avansate medicine din lume. Aici este realitatea cu Trump, un rasist și xenofob care măcar de ar fi urmașul vreunuia de pe Mayflower. Este american la treia generație, bunicul lui era neamț și-l chema Trumf adică As! Nu este!

      Ștergere
  2. Una este sa iei stirile de la CNN, si alta cand il vezi pe Trump in direct transmisie de la Casa Alba sau, de asemenea direct, urmaresti conferintele de presa tot de la Casa Alba. Mai jos este o lista scurta cu realizarile lui Trump:

    A creat mai mult de 4 milioane de jobs.
    Numarul de someri a ffost cel mai mic pe care America l-a avut vreodata.
    Productia industriala a crescut cu rata cea mai mare in ultimii 30 ani.
    Nivelul salariilor pe familie a fost cel mai mare inregistrat vreodata.
    Somajul negrilor a fost cel mai mic inregistrat vreodata.
    La fel ca si al altor minoritati (latinos).
    Numarul femeilor cu job, cel mai jos in ultimi 65 ani.
    3.9 miloane de americani nu mai au nevoie de "food-stamps".
    A eliminat tot felul de reguli economice impuse de administratiile democrate din trecut.
    A redus taxele individuale si de busines.
    Etc, etc, . . .

    Nu stiu de unde ai scos chestia cu xenofob si rasist. . . ., a da, CNN. Can you backup that?
    Asa cum am mai spus TDS (Trump Derangement Syndrome) se raspandeste repede.

    A, era sa uit, Trump este american (adica nascut pe pamantul Americii) la prima generatie, nu la a treia. Tatal lui, copil, a emigrat cu bunicul lui, pe care-l chema Frederick Trump (si care inseamna in germana toba), in 1885.

    Oricum, asa cum zicea Caragiale, asa cum le zici matale mai rar cineva. In sfarsit, sa traiasca . . .

    RăspundețiȘtergere
  3. Am uitata sa scriu mai sus: numarule de morti in America datorit lui Corona virus este printre ceel mai scazute din lume, 114.223 de morti (as of today) dintr-o poulatie de aproximativ 330 milioane, adica in jur de 0,035%, mai jos decat al Frantei de exemplu, cu 29.300 morti la o poulatie de 67 milioane, adica 0.044%.

    RăspundețiȘtergere
  4. Radu Jude nu este decît o jigodie care s-a remarcat prin filme de propagandă antiromânească: prosionistă și proțigănească ! Cine l-a plătit ? Nici o legătură cu politicenii din România, oricine or fi fost, acum sau în trecut.
    Trump a fost todeauna cam zurliu dar măcar are curaj și personaliate. Și ce dacă ar fi rasist și xenofob - ar fi chiar foarte bine, nu vreau să ajungem iar la proletari din toate țările uniți-vă !

    RăspundețiȘtergere
  5. Imi amintesc din copilarie - mama era invatatoare si in timpul vacantelor de vara ei, si altor cadre didactice din oras (Mangalia) li se cerea sa mearga sa viziteze familiile de tigani cu copii de scoala, sa discute cu parintii si sa incerce sa ii convinga sa le permita copiilor lor sa mearga la scoala. Caci, da, asta era realitatea: tiganii adulti nu permiteau copiilor lor sa mearga la scoala sa invete dincolo de minimul necesar ca sa stie sa scrie si sa citeasca.
    In primele clase (1-4) am avut colegi de clasa tigani, care absentau mult si care de regula, nu isi faceau temele de acasa, asa cum ceilalti colegi - romani si alte nationalitati - se straduiau sa faca. Pe masura ce inaintam in virsta, de la un an la altul, numarul de colegi tigani era din ce in ce mai mic, astfel incit la liceu nici un coleg nu era tigan. Asta nu pentru ca era discriminare, ci pentru ca, repet, tiganii adulti nu le permiteau sa frecventeze scoala, si deci nu aveau nici o sansa sa treaca de examenele de admitere - foarte serioase si dificile cum era pe vremea aceea. La facultate insa, am avut din nou 1-2 colegi tigani. De discriminare nu a fost vorba nici un moment, la nici un nivel. Regulile erau aceleasi si erau applicate la fel pentru toti.
    Si inca ceva, mama ne spunea ca lor le era frica sa mearga in "cartierul de vest" (tigania din Mangalia), si de aceea cereau, si erau insotite de un militian, pentru protectie. Si imi mai spunea ca erau locuri unde nici militienii nu indrazneau sa mearga de teama tiganilor.
    Asta este realitatea factuala cu tiganii. Lipsa de educatie a tiganilor este o problema generata de exclusive de cultura tiganilor - cultura pe care tiganilor li s-a permis totdeauna sa si-o exprime, cultura care include de asemenea si violenta, numar mare de copii, obiceiul ca femeile tiganci sa nu munceasca, si ca urmare criminalitate sporita (caci dintr-un singur venit nu se poate intretine o familie cu multe persoane). Exista si tigani (Ion Voicu) care si-au manifestat din plin calitatile, dar acestia sint fff putini, asa zisa exceptie care confirma regula.
    Realitatile de mai sus nu vor fi niciodata in atentia mass-mediei. Insa, recunoasterea realitatilor nu inseamna rasism. Faptul ca tiganii sint asa cum sint (si am mai multe exemple - tigani romani care au incercat sa ma jefuiasca in Roma, tigani romani care au furat aparate electronice, au intrat in conflict cu militia si au cerut azil in Danemarca pretinzind ca au fost sicanati de militie, samd) li se datoreaza 100%. Nimeni nu ii obliga sa fie asa. Este alegerea lor.
    Asa ca, Joe, inainte de tavali in noroi pe romani, ar fi bine sa te documentezi mai bine. Check your facts ! cum se spune in engleza, si poate ar trebui sa iti ceri scuze romanilor pentru acuzatiile tale de rasism.
    Adrian B.

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu stiu de ce nu mai pot posta direct pe blog-ul tau, nici sub cont google, nici anonim; vroiam sa - ti zic: << Nu sunt sigur de ce dar tema postarii mi-a reamintit acest citat: „Fundația oricărui stat este felul în care își educă tinerii”, Diogenes! >>

    RăspundețiȘtergere