vineri, 23 octombrie 2020

Ce se întâmplă cu pluseriștii

Folosesc această formulă pentru că îi include pe membrii acestei formațiuni politice reunite sub numele USRPLUS.

De la rezultatele extrem de promițătoare de anul trecut de la Europarlamentare această formațiune cunoaște un declin electoral evident. De ce?

Cu toate că am simpatii liberale asta nu mă oprește să încerc o  analiză obiectivă.

Cred că o primă problemă a acestui partid este legată de lideri. Barna a fost o mare dezamăgire ca lider al USR. PLUS condus de Cioloș care ocupă poziția de lider în Parlamentul European la gruparea Renew Europe rămâne cu amintiri nefavorabile ca prim ministru al perioadei care a condus la rezultatul istoric al PS Dragnea. 

O mare problemă a fost că USR nu a dorit să intre la guvernare după căderea guvernului Dăncilă. Cum s-a observat PNL s-a consolidat la guvernare. 

O altă problemă o constituie participarea la prezidențiale cu cu candidatul Barna, prea mic pentru o asemenea competiție, în pofida înălțimii sale fizice. Acestă participare în loc să consolideze poziția USR și PLUS a condus la un declin electoral evident. Toate sondajele din acest an nu-i dădeau cu mai mult de 18% și asta era cumva un scor cam umflat în sondaje. 

Și această unire fuziune USRPLUS pare că nu a ajutat mult acestei tinere formațiuni politice. Acum după rezultatul la alegerile locale care inițial părea spectaculos  arată că USRPLUS nu trece 10% pe plan național, în pofida rezultatului bun la București, primarii din Timișoara, Brașov și nota bene Câmpulung.

Ultimele scandaluri privind listele pentru Parlament afectează imaginea acestei formațiuni politice. Remarc doar că parlamentari USR merituoși nu se mai regăsesc în aceste liste pe poziții eligibile și se acuză ciuda celor de la PLUS. 

În pofida acestor probleme sper ca rezultatul lor la parlamentare să depășească 15% pentru o guvernare solidă a majorității reformiste în România. 

O surpriză a alegerilor locale este PMP. În sondajele dinaintea alegerilor locale PMP se zbătea pe la 4%. Apariția lui Băsescu candidat la Primăria București a trezit nostalgii și solidarități la care eu nu mă așteptam și au depășit pragul de 5% la votul politic. Acum PMP privește cu optimism alegerile și speră să intre în Parlament.

La PSD Ciolacu a pornit la curățirea listelor de oamenii lui Dragnea care au afectat rezultatele partidului. A găsit surprinzător de mulți medici dispuși la intre la PSD și să candideze ca să cosmetizeze PSD. Aici PRO România fuzionată cu ALDE așteaptă să ia din bazinul electoral al PSD. Să așteptăm rezultatele. 

În final PNL. Orban controlează PNL fără dizidențe manifeste. Aanjamentele s-au făcut pe sub masă. Liderii mai tineri, cum este Rareș Bogdan a rărit ieșirile publice în care îl contrazicea pe Orban. Se pare că liberalii vor câștiga alegerile, dar scorul îi vor obliga la coaliții. Vor avea nevoie de USRPLUS în pofida acuzelor dintre cele două  partide în căutarea de aderenți în același bazin electoral.

La Argeș liderul liberal Miuțescu este un personaj toxic și catastrofal, dar este cauționat pentru prostiile care le face de către Orban. Cred că rezultatele la parlamentare în Argeș nu vor fi de loc strălucite, pentru că există o frustrare evidentă în rândul simpatizanților liberali. 

Și mai este marea problemă a resurgenței pandemiei!

PS

După ce am scris postarea citesc o aberație a unuia Vlaston, individ care s-a remarcat ca lingău degradant al lui Băsescu. Adevărul îi găzduiește generos un blog unde debitează tâmpenii precum o viitoare guvernare PNL PSD, cred că își amintește de felul cu Băsescu a clocit în 2008 guvernarea PDL PSD, dar spre satisfacția proștilor și de guvernarea USL. 

Asta prin prisma confruntărilor vehemente PNL USRPLUS pe care alde Vlaston nu le pricepe, sunt determinate de concurența acerbă și atroce pentru voturi la parlamentare în același bazin electoral. 

În schimb o grămadă de înțelepți sau fraieri ca mine se muncesc să dea replică acestui tembel.


Un comentariu:

  1. Disolutia societatii romanesti fara cale de intoarcere. Vad ca te rezumi la o critica suava. Se pare ca nu sunt sperante de nicaieri...

    RăspundețiȘtergere