sâmbătă, 31 octombrie 2020

Viitoarea guvernare după sondajul IMAS


IMAS face lunar sondaje care par a fi conforme cu realitatea electorală a momentului. 

Ultimul a fost publicat ieri și merită a fi analizat. 

PNL are 32,6% în scădere două procente, PSD 21,7%, în urcare două procente, USRPLUS are 20,4%, rezultat surpriză, față de rezultatele de la locale. Urmează PRO România cu 8,9%, UDMR are 5,1%, iar PMP 4,8%.

Nu mă miră rezultatul PNL, domină acum viața politică la nivel național, dar și local. Spre exemplu centrul Piteștiului este ocupat cu imense banere cu candidații liberali la parlamentare. Aici unde pesediști făceau legea și continuă să o facă! Că scade din cauza evoluției pandemiei, PNL are un rezultat consolidat pentru a guvernat deja de un an, sau crește, rezultatul sondajului este confirmat de referința votului politic la locale de 30%. 

PSD este în concordanță cu rezultatul de la votul politic de la locale de 20%. Poate să mai fi crescut din cauza abundenței de medici amatori să intre în politică pe spezele acestui partid. Ei au rezultate care îi consolidează însă în opoziție.

Cel mai surprizător rezultat al sondajului este mai mult decât dublarea votului pentru USRPLUS de la locale. Eu m-aș bucura, pentru că un rezultat bun al USRPLUS dă siguranța unei majorități reformiste în Parlament și la guvernare. Probabil că va conta interesul pentru parlamentare al tineretului și aportul consistent al diasporei. Dacă până acum păreau să fie doar șantajiști în stil de partid balama, să impună propriul lor prim ministru, o  ultimă declarație a lui Barna arată că sunt realiști, că știu că președintele Iohannis nu-i cel care să-și schimbe părerea. Doar o catastrofă a PNL poate să-l scoată pe Orban din funcție. Eu unul le-aș da ministere problemă în viitoarea guvernare, Justiția, Învățamânt, Sănătate, Fonduri Europene și cele Locale. Pentru că așa nu vor putea să facă mare tapaj și este cunoscut stilul Băsescu care a torpilat guvernele CDR. Mai simplu va fi la Paralament unde obiectivele legislative sunt comune. 

Pe e altă parte mă îngrijoarează scăderea sub 5% a PMP. Cred că mai bine ar fi fost alianța cu PNL, care ar fi asigurat procentele crescute PNL PMP, deci reformiste care altfel vor fi pierdute. 

Că Pro România poate să-și crească procentul de cam 9% și prin fuziunea cu ALDE, ei sunt sortiți unei opoziții îmopreună cu PSD în viitorul Parlament.

În final aș spune și câteva cuvinte despre relația BOR cu agenda publică și media. CTP nu este persoana potrivită să emită opinii despre biserică. Este ateu declarat și un jurnalist plin de sine, egolatru, arogant și în fond un mare dobitoc. Dacă despre politică i-aș admite părerile, despre religie ar fi făcut mai bine să tacă. Și Patriarhul Daniel a făcut o declarație nesocotită. Știe foarte bine că mai ales în aceste împrejurări, evenimentele religioase, precum pelerinajele sunt dependente de colaborarea cu autoritățile laice. BOR am mai spus este dependentă de politica lumească, pentru că a preferat să nu se implice în social cum face Biserica Catolică. De asemenea imbecilul de popă Bănescu, nerușinat purtător de vorbe al BOR ar trebuie să primească un șut în cur care să-l expedieze la o mânăstire din creierii munților unde să reflecteze la Ortodoxie.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu