duminică, 4 octombrie 2020

Peisaj după alegerile locale


După o săptămână epopea alegerilor locale din România se pare că s-a terminat. De fapt epopea a fost a alegerilor din București.

Aceste alegeri au avut loc în condițiile speciale date de pandmie și din acest motiv prezența la alegeri a fost mai redusă comparativ cu rundele precedente. 

Miza a fost foarte ridicată pentru că aceste alegeri sunt o referință pentru alegerile parlamentare, care vor avea loc pe 6 deecembrie. Unii vor râde, păi nu le vor amâna din nou parlamentarii pesediști și asociații, conform deciziei CCR? Un jurnalist a documentat că această inițiativă nu se va putea aplica pentru că nu mai este timp să fie trecută prin Parlament. Deci: vrei nu vrei bea Ciolacu aghiazmă!

Inițial impresia a fost că USR a obținut rezultate spectaculoase. Noul primar al Bucureștiului, Nicușor Dan este aparent USR+, dar de fapt el a plecat cu scandal din partidul care l-a înființat, iar candidatura lui a fost susținută în principal de PNL, în lipsă de candidați viabili. Electoratul a dat astfel credit USR+ cu toate că această alianță avea inițial alte planuri privind candidatul la primărie. De fapt a fost o idee bună să susțină USR+ în comun cu PNL candidați la Primăria Generală și cele de sector. A reușit parțial, doar Clotilde Armand și Mihaiu la sectoarele 1 și 2 pentru USR+ și doar Ciucu la sectorul 6 pentru PNL. La celelalte, 3 a câștigat Negoiță previzibil, la 4 Florea de la PSD, la 5 surprinzător penalul Piedone. Aceste alegeri au fost tarate de tot felul de tentative de manipulare a rezultatelor pe care le strigau pesediștii. A fost ca în povestea în care hoțul strigă hoții, pesediștii se plângeau că au fost furați, ei experții în cei 30 de ani să manipuleze alegerile.

Dar mai spectaculoase pentru USR+ par a fi câștigarea primăriilor din Timișoara, previzibil, Robu era uzat, la Brașov unde primarul liberal a avut o grămadă de procese, pe care le-a câștigat, dar cum cânta Mozart, calomniază poate rămâne ceva. Au mai câștigat și la Alba Iulia și la Bacău pentru că era un candidat comun cu PNL. Dacă fost ceva spectaculos este câștigarea primăriei Câmpulung Muscel de către Elena Lasconi. Acolo ea a câștigat singură, împotriva PSD și PNL. Este adevărat că la Câmpulung există un electorat de dreapta, zona are o tradiție de rezistență anticomunistă și a beneficiat de administrație liberală distrusă de ciocoiul Nicolescu. Rezultatele în Argeș ale PNL au fost proaste spre catastrofale, din cauza conducerii inepte, care a schimbat candidați viabili cu unii slabi și nu s-a reușiț cucerirea niciunei primări de oraș.

PNL prin vocea lui Ludovic Orban a declarat în seara alegerilor locale victoria PNL. A fost într-adevăr, dar nu chiar așa! La votul politic, adică la consiliile județene PNL a luat 34%, dar PSD a câștigat 30% și spre dezamăgirea multora USR+ doar 13%. Pe pluseriști i-a trezit la realitate Andrei Caramitru. Au pierdut cu mult scandal primăriile de la Iași și de la Constanța în  favoarea PNL. Nici PNL cum am spus nu a câștigat așa spectaculos, a crescut de la la 8 la 17 consilii județene, dar încă în Ardeal, fieful liberal au pierdut la Bistrița și Hunedoara. Spectaculoasă a fost câștigarea județelor Vrancea în detrimentul neînlocuibilului Oprișan și la Giurgiu împotriva altui ciocoi local, Bădălău. Baron este mult prea aristocratic pentru niște Dinu Păturici pe stil nou. Primăria Iași este acum liberală, la fel Constanța. Parcă în Moldova se schimbă ceva. Cea mai retardată zonă a României rămâne sudul, unde vătafii pesediști își fac în continuare mendrele. De vină sunt și liderii din zonă care nu au fost în stare să prezinte candidați comuni la primării și consilii județene. Dar cum să sprijini la Pitești candidatul propus de liberali care era viceprimar pesedist?

Aceste rezultate sunt indicative nu trebuie absolutizate, alegerile parlamentare au altă miză, intervine și diaspora românească. Mă bucur că în fine am scăpat de acea reclamă jegoasă a Firei cu clădiri istorice refăcute la fotoshop.

Să ne bucurăm așadar că avem primari noi care promit să schimbe fața localităților noastre, sper măcar să ne fie un pic mai bine să stau într-un oraș în care totul este butaforie și materiale de proastă calitate.



Un comentariu:

  1. Cand il vad acum pe fostul primar, floraresele din Sectorul 1 ii striga traditionalul SA-TI TRAIASCA FRATUZOAICA, poate se simte si nea Tudorache cu niste flori...

    RăspundețiȘtergere