luni, 12 octombrie 2020

Din nou despre Moromeții


Azi prietenul Marius Bâzu a postat pe Facebook  prezentarea Moromeților lui Marin Preda. Cred că romanele lui Preda, în primul rând sunt fundamentale pentru psihologia poporului român, ne definesc ca și literatura lui Caragiale. 

Și aici introduc un asterisc  *, a românilor extracarpatici, a Principatelor, sau Vechiului Regat, cum zic ardelenii imperiali. Civilizația românească este o civilizație țărănească, rurală. Pasul spre modernizare, industrializare l-a făcut, vrem nu vrem regimul comunist instalat după 1944. Este și o capodoperă a vieții țărănești ardelene, Ion a lui Rebreanu, diferită de a regățenilor, pe care am să o dezvolt ulterior, fiind martor într-o anume măsură.

Când citesc și recitesc Moromeții am o mare frustrare generată de reacția generației de liceeni de azi.  Aroganți, superficiali ei declară că nu înțeleg viața strămoșilor lor foarte recenți din Moromeții. Cred că foarte vinovați le sunt părinții ipocriți care ai uitat că sunt orășeni la prima, sau a doua generație proveniți din țăranii lui Preda, unora le mai curge țărâna de  sub unghii?! Se vede mai ales în public și în reacții, care ar trebui blamate. Ce îi aseamănă pe românii lui Caragiale și ai lui Marin Preda? O anume atitudine contemplativă asupra realității. Sunt,  cum spune Caragiale mai mult sau mai puțin onești! Țăranii lui Preda sunt mai onești, nu sunt obligați la ipocrizia urbană, dar știu bine care este realitatea politică exprimată în Poiana lui Iocan. 

Copilărind în Avrigul ardelean matern am putut face comparația cu viața descrisă de Moromeții lui Preda și exeperiența proprie în Alunișul patern, prahovean. În Ardealul săsesc am intrat în contact cu  Occidentul, mai ales că aveam ocazia experienței și în Sibiu la rude. Nimic nu semăna că viața din Sud. Este interesant că în Avrig, localitate industrială, cu o fabrică de sticlă și uzina de la Mârșa, sașii părăsiseră ocupația țărănescă săsească, redescoperită de mine, acum în satele din arealul Sibiu, Mediaș, Sighișoara Agnita. Modelul săsesc de locuire, agricultură, creșterea animalelor fusese preluată integral de românii din zonă, din care făcea parte și familia mamei. Nici nu poți face deosebire între casele sașilor și mai ales bisericile care au arhitectura gotică, mare problemă pentru mine în copilărie, care nu vedeam nicio deosebire întee biserica ortodoxă din Avrig și cea luterană a sașilor. 

Revenind la educația nepoților noștri, azi elevi este obligatoriu ca lui Marin Preda și lui Caragiale să le fie cunoscută literatura, care este fundamentală pentru spiritul românesc. Eminescu este aspirația ideală. Mă enervează la culme cum profesori de literatură vizibili în media, alde Tunegaru promovează Harry Potter.

Caragiale  și Preda sunt actualitatea mai mult sau mai puțin onestă a României de azi!

Un comentariu:

  1. Nu neaparat in legatura cu Morometii, dar ii vezi tu pe sasi stand la taclale in "poiana lui Iocan"? Iti amintesti tu vreun sas neonest?

    RăspundețiȘtergere