luni, 21 iunie 2021

Jurnal de solstițiu de vară






Iată că vara a ajuns la cea mai lungă zi din an și cea mai scurtă noapte. Este un început de vară complet aiurea. Până acum câteva zile vremea a fost rece și ploioasă, cum este și acum, dar pare că soarele este mai puternic. În urmăroarele zile meteorologii ne dau speranțe că ploile se vor opri și ajungem la temperaturi de vară.

Pe plan național și local suntem în febra alegerilor la PNL la nivel local și județean. S-au format două curente: unul care-l promovează pe Ludovic Orban și celălalt pe Florin Cîțu. Mai toți se simt obligați să-i scrie numele cu â, el are pe î din i! Este clar că dacă Orban va recâștiga alegerile pentru președinția PNL, partidul o să o ia pe o pantă scăzătoare. Orban este prea legat de cumetriile pestilențiale din partid, este vechi și cu năravuri care pun pe gânduri simpatizantii și electorii. Cîțu este altceva, este un om care vreea o reformă a partidului, un suflu nou. Nu-l văd făcând compromisuri, cum este dispus să le facă Orban. Ludovic Orbam este însă potrivit în postul de președinte al Camerei Deputaților, având reale calități de negociator, mai ales că vor veni schimbări constituționale care cer o majoritate de două treimi. 

Pe plan local Miuțescu încearcă cu disperare să supraviețuiască, a impus candidatura rebutului Mitrofan la Curtea de Argeș, adică a repetentului  2 de la examenul la Casa de Asigurîri de Sănătate. La fel a rămas și la Câmpulung, David. La Pitești adversarii lui Miuțescu îl promovează pe Mihai Coteț. Este un om de afaceri tânăr, relativ nou în partid. A fost ademenit de minciunile lui Miuțescu, dar s-a convins rapid și acum este adversar la coteriei lui Miuțescu. Să sperăm că va avea succes. Ce m-a scandalizat în nerușinările lui Miuțescu este afirmația lui că frustrații care-i sunt adversari sunt negociatori cu PSD. El care l-a adus pe Apostoliceanu de la PSD să candideze cu evident insucces la primărie Pitești?

Continuă disputele privind PNRR. Sunt evident probleme care pot fi rezolvate, dacă se pune osul la treabă. Ce mă scârbește este media care se vrea critică, dar este incapabilă de analize pertinente. Mă amuz la prostiile debitate de Dogioiu, falsă susținătoare critică a coaliției de guvernare. Majoritatea sunt păreri prostești și răutăți. S-a mai trezit și dubiosul Gușă care aruncă un fâs, că premierul Cîțu este agent rus! Poate american, că acolo și-a făcut studiile? Mai aruncă o flatulență toxică, cum că SRI îi dăduse nume de cod Bruta doamnei Kovesi. Asta că să implice pentru proști că eleva Kovesi ar fi fost securistă. 

În schimb am citi în siteu-ul dogiouist o analiză pertinentă a unor sondaje făcută de Oprișor. După analizele IRES a lui Dâncu searată că PSD ar face 36 %. Asta arată că voturile de la PRO România și ALDE s-au întors la PSD din bazinul în care se aflau. PNL ar lua 28% și Oprișor remarcă că aceste trei procente în plus sunt datorate erforturilor lui Cîțu! Deci concluzia vine de la sine, el este mai potrivit pentru a conduce PNL. AUR este în creștere, ajunge la 14%, deci concluzia este că această coaliție toxică ar deține majoritatea! De acea reacția lui Ciolacu că vrea anticipate. Pentru asta trebuie să voteze o nouă constituție care ar putea face anticipatele realizabilă. Dar este mult până atunci! Revenind la sondaj USR a ajuns la cota 11% grație eforturilor neghioabe ale lui Voiculescu, dar și ale lui Barna, Stelian Ion și Năsui. Singurii care l-ar mai salva sunt Drulă și cumva și Ghinea cu PNRR. Madam Dogioiu atacă cu înverșunare pe miniștri liberali, îl mai urzică pe Stelian Ion, unde ar fi expertiza juridică a dânsei. 

Pe plan internațional s-a consumat prima vizită europeană a lui Biden la G7 și la NATO. Biden și partenerii lansează un program de ajutor a țărilor în nevoie. La NATO a remarcat că USA is back! Se pare că atît Uniunea Europeană cât și NATO sunt chemate să susțină îndiguirea puterii emergente a Chinei! Atât economic cât și militar. A fost și întâlnirea cu Putin, care a marcat faptul că este nevoie de dialog, chiar dacă multe probleme sunt nerezolvate. Biden l-a avertizat privind eventuala omorâre a lui Navalnîi. Putin a lăsat-o parcă mai moale cu amenințările la Ucraina. Dar la NATO Biden s-a fotografiat înconjurat de Iohannis și Duda, președintele Poloniei, care semnifică sprijinul necondiționat pentru flancul de est. 

Continuă Campionatul European de Fotbal. România participă doar cu stadionul, echipa se uită la televizor. Surpriza maximă a fost punctul obținut de Ungaria în meciul cu Franța, principala candidată la titlu. Mai remarcăm parcursul impecabil al Italiei, trei victorii din trei! Se finalizează și faza grupelor, să vedem fotbal de calitate!


7 comentarii:

  1. „Iată că vara a ajuns la cea mai scurtă zi din an.” „Dar la NATO Biden s-a fotografiat înconjurat de Iohannis și Duda, președintele Poloniei, care semnifică sprijinul necondiționat pentru flancul de vest.” Cea mai scurtă zi? Flancul de vest? Joe, nu mai scrie cand esti băut!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aveți dreptate! Una gândeam și alta am scris. Mulțumesc, am făcut corecțiile cuvenite!

      Ștergere
  2. Parca e cea mai lunga.... Tragi a decembrie, se pare!

    RăspundețiȘtergere
  3. Joe bautura este buna doar daca te tii de ea, Totusi aflu ca esti citiist. Buna treaba !

    RăspundețiȘtergere
  4. E bună băutura, că apa nici în pantofi! Efect de mind set, una gândeam alta scriam! dar veste bună mă citește lumea!

    RăspundețiȘtergere
  5. Efect de mind set? Se pare ca tu ne testezi vigilentzia?!

    RăspundețiȘtergere