sâmbătă, 20 noiembrie 2021

Jurnal cu gusturi noi









Motto 

Toate-au fost la timpul lor ceva exagerat,

Anii au trecut în zbor și lumea le-a uitat

Da, da....

Phoenix - Vremuri


Așa se intitulează dosarul acestei săptămâni din Dilema veche. Câtă dreptate a avut Phoenix cu versurile lor din Vremuri. Pentru mine se păstrează și azi la fel de proaspete.

Eu aș vrea să vorbesc despre noile tendințe privind mâncarea și îmbrăcămintea a tinerilor de azi. Am observat că de câțiva ani a apărut un nou fel de mâncare în restaurantele de la noi, ba chiar și unele specializate numite Burgărie! Acest fel de mâncare este rezultatul apariției McDonald's în România. Se comandă o chiftea din alea de la fast food, parcă mai mare decât originalul, asortată cu cartofi prăjiți. Nu știu cât de sănătos este acest fel de mâncare, dar un obicei vestimentar proaspăt mă pune și mai tare pe gânduri. Este cel în care nu se mai poartă ciorapi, ci doar un fel de cipici, ca să se vadă gleznele. Că asta merge vara și așa la îmbrăcăminte sport, obiceiul ăsta tâmpit este popular  inclusiv în sezonul rece care va da de furcă și reumatisme acestor tineri. Este clar inventat de Hollywood unde e cald mai tot timpul în California, dar parcă nepotrivit la noi. Plus că era extrem de lipsit de eleganță să ți se vadă partea inferioară a gambelor la bărbați, cu ciorapi prea scurți când porți pantaloni și costum. Acum nu mai contează. La fel moda cu blugii rupți. Pe vremea filmului Aventurierii cu Delon și Ventura bluginșii se rupeau natural, acum sunt rupți de-a gata! Îmi aduc aminte cum îmi mai coseam și peticeam blugii să nu se vadă rupturile și subțierile, acum sunt la modă! 

Despre evoluția gustului cafelei sunt două articole. Pentru mine sună a cinism, când am trecut prin vremea nechezolului, cafeaua cu înlocuitori din iepoca lui  Ceaușescu. Acum se vorbește despre amestecuri savante de robusta și arabica, despre diverse nuanțe de dulce și acru, de cafea bine sau puțin prăjită, ca bifteckul. Dintre invențiile cafenelelor franciză recunosc că prefer filtrul de la Starbucks cu lapte și acasă fac cafea la ibric cu boabe Dalmayr (rețetă nemțească). 

Tot despre noile gusturi se vorbește și în colocviul romanului de la Alba Iulia prezentat în România Literară. Criticii adunați acolo recunosc criza romanului și a literaturii în general. Pe lângă asta milenialii, cei născuți înainte de Revoluție, 85 - 95 și mai ales cei numiți Z de după 2000 nu mai acceptă stilul clasic, cu descrieri și multe digresiuni. Ei vor un stil direct, simplu, un nou realism fără brizbizuri. S-a schimbat și paradigma lecturii pentru că această generație digitalizată așteaptă răspunsuri rapide, nu despicarea firului în patru. Este criză că se scriu puține romane și fără valoare, lucru constatat de mine personal. Iată că rușii de exemplu sunt în stare să scoată romane care se citesc peste tot. În Franța au apărut în acest an 250 de romane, măcar 10 sunt de citit probabil. La noi a fost o perioadă după 2000 a romanului cu limbaj frust  a unor experiențe sexuale, nici asta nu mai merge, poate pentru pornografie? Nu s-a scris măcar un roman important al noilor romancieri români. Eu am remarcat doar romanele Gabrielei Adameșteanu, inspirate din experiențele proprii post decembriste.

S-au făcut 100 de ani de la nașterea scriitorului Dinu Pillat. Din nefericire, acest scriitor, fiul al poetului Ion Pillat și nepot de Brătieni nu și-a putut da adevărata sa valoare literară, pentru că romanul său a fost confiscat de securitate și obiect al răsunătorului proces Noica Pillat. Opinia mea este că Pillat a fost făcut țap ispășitor pentru că era nepot de Brătieni și pentru că sora lui era măritată cu liderul tineretului liberal, transfug, Mihail Fărcășanu. Dinu Pillat a fost bătut îngrozitor, torturat și asta i-a scurtat viața. Era un excepțional caracter uman, nu se temea să vorbească știind că este ascultat, ce să mai suporte după coșmarul pușcăriei comuniste? 

În contrast este amintit tot în România literară romanul Mitrea Cocor al  lui Sadoveanu. Sadoveanu nu a avut nicio ezitare să se închine noilor stăpâni și să se vândă pe bani buni, un spirit execrabil uman, el Ceahlăul prozei românești, cum am citat din critici și eu la Bacalaureat. Se spune despre el că a fost cel mai mare prozator român al secolului XX. Ce ne facem cu Rebreanu, cu Camil Petrescu, sau cu Marin Preda?

Ar fi trebuit să numesc postarea jurnal de chibiț. Urmărindu-l pe Ilie Dumitrescu cum spunea că tatăl său îi povestea de rapida extremă de la Rapid, Bebe Năsturescu mi-am dat seama că am ajuns un boșorog! Păi l-am văzut pe viu și la teve pe Bebe Năsturescu și pe colegul lui Codreanu. Îmi amintesc cum l-am văzut și pe Ilie Dumitrescu, când debutat în fotbal la Steaua în 1987, la un meci cu FC Argeș, când îi înjuram cu spor pe steliștii pentru că Argeșul era într-o situație proastă și trebuia să bată. Acum Dumitrescu are 52 de ani, nu mai este tânăr, dar ce să zic de mine, care nu țin minte primele titluri luate de Petrolul în 57-58-59, dar am văzut toate meciurile Petrolului la Ploiești când au luat campionatul în 1966. Și-mi aduc aminte de faimoasele meciuri cu CCA și Dinamo de la începutul anilor 60 la Ploiești, cât îi uram pe milițienii dinamoviști. Atuncio erau marii fotbaliști de la Petrolul, frații Dridea, Badea, Boc și Mocanu care l-a blocat și faultat! pe Jair de la Brazilia la Mondialul din 1970. Am fost la meciul cu Dinamo Bacău când Tabarcea s-a prăbușit pe teren cu un atac de cord. 

Si am avut privilegiul să-l văd pe stadion pe cel mai mare fotbalist român, pe Dobrin la Pitești în anii 70. Cea mai mare plăcere a lui era să-i bată pe cei de la Steaua, țin minte că portarul Țețe Moraru a plecat din poartă de nervi, după  ce l-a ridiculizat. Sau am văzut la teve cum Dobrin dădea gol după gol lui Dinamo ajutat degeaba de  arbitru, când au luat titlul în 1979.

Gusturile s-au schimbat, fotbaliștii români de azi sunt de cea mai proastă calitate și mă uit la fotbalul spaniol și cel englezesc, hai și la nemți.

Poza este de azi, 20 noiembrie 2021, o zi splendidă de toamnă târzie cu temperaturi ridicate 


8 comentarii:

  1. Sadoveanu a fost cel mai mare prozator roman. Daca nu respecta cutuma de a se supune puterii ne-ar fi lipsit pagini de mare valoare ale literaturii noastre si asa destul de subtire in ceea ce priveste romancierii si prozatorii in general. Nu mai avem prozatori pentru ca nu mai avem talente. Probabil ca niciunul dintre cei banuiti de a fi romancieri sau prozatori nu sunt in stare de a exploata acest bulgare de intimplari si evenimente care sau produs in societatea comunista. sau probabil ca nu au curaj sa instrumenteze ceva.
    Cafeaua pe care o bem astazi este de fapt un supernechezol. Numai ca tehnologia care am importat-o de decofeinizare in ultimii 30 de ani ne creeaza impresia ca bem cafea. Pai aduti aminte de dupaamiezile fara vint cind faceai cursuri de dupa amiaza in salile de la energetica visavis de sos Militari. Mirosea qa cafea de la fabrica din 13 sept unde se facea decofenizarea pentru extragerea solutiilo folosite la medicamente.
    Dobrin a fost un mare fotbalist dar nu cel mai bun din Romania. Atributul asta ii apartine lui Gheorghe Hagi , care a avut si realizari pe plan international dar mai ales la echipa nationala. Uite ca fara unul ca el suntem ceea ce eram pe vremea lui Dobrin aedica ciuca batailor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Inseli asteptarile unor oameni onesti. Zici in titlu de gusturi si nimic de lacuste?

    RăspundețiȘtergere
  3. Draga Joe,

    ti-am citit jurnalul de astazi si mi-am adus aminte de inceputurile mele in Bucuresti. Mie nu-mi place mirosul de cafea prajita, de aceea nici nu beau cafea. Cind am aterizat eu in Bucuresti, in ’77 era pe Bulevard, de la Unirii inspre Universitate, pe partea stinga, inainte de capul Lipscanilor si de Magazinul Bucuresti o pravalie de cafea. Nu vindea decit cafea daca imi mai aduc eu bine aminte. Parca vad si acum galantarul plin de cutii cu diverse boabe de cafea, de la cele verzi pina la cele prajite in mod diferit. Lumea intra, cumpara 50 de grame de cafea proaspat macinata, unii o cereau si proaspat prajita, si pleca acasa sau la birou sa-si bea cafeau!! Eu innebuneam cind treceam prin fata pravaliei pentru ca mirosea de la o posta si mie mi se face pielea de gaina cind simteam mirosul tare de cafea prajita. ‘Noroc’ ca nu a mai durat mult si a disparut cafeaua boabe , vrac si cindva s-a dus si pravalia…

    Acelasi miros il asociez si cu magazinul alimentar de la noi din orasel, unde tot asa, cafeaa se macina cind o cumparai. Mirosea de te traznea!!!! Eu nu-mi aduc maita ca cineva sa cumpere odata 500 gr de cafea macinata, cum se face azi!!!



    Burger: Desi detest fast foodul, sa stii ca aceasta ‘chiftea’ mare care se numeste azi burger, daca e facuta de cine stie, sau daca ai noroc, chiar de cei ce au inventat-o (nu McDonald!!!!!) nici nu e asa de rea. Dimpotriva, un burger original in Irlanda este un deliciu pentru cine savureaza carnea de vita. Si daca mai e si cu o bere neagra, te poate face fericit….

    RăspundețiȘtergere
  4. .. si inaca ceva: ce ma deranzeaja azi pe mine nu este faptul ca unii sint semidezbracati pe strada sau ca umbla cu haine rupe, atita vreme cit nu put. Ma dispera uniformizarea. De la New-York la Tokyo , cel putin generatiile mai tinere sint toti imbracati la fel. E o monotonie care te dispera.. daca mergi pe strada, imbracamintea pietonilor nu mai este un indiciu clar in ce oras sau tara esti.

    Felul in care lumea se imbraca in trecut avea ceva cu cultura locului si mai ales cu conditile climatice si resursele locale. Azi multumita, Multinationalelor sau mai ales ’prietenului’ de la Amazon, sintem toti o apa si un pamint. E curios cu se pedaleaza pe o educatie individualista la copii si tineret dar, de fapt, sistemul promoveaza in forta uniformizarea totala a maselor. Cind ies pe strada si ii vad cum sint toti imbracati la unison, imi aduc aminte de zilele mele de la facultate cind am facut ‘armata’. Cind eram toate imbracate in hainele alea de soldat, nu ne mai recunosteam intre noi. Era cumplit..parca ne dispareau fetele intre bonetele alea kaki si vestoane.

    Si ce gasesc de-a dreptul nostim, e ca daca le vorbesti azi de uniforme scolare, de exepmplu, sint in stare sa faca revolutie impotriva lor. Ciudata mai e mintea omului….

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Totusi, pe mine ma amuza uniformizarea gustului pentru imbracaminte, nu ne dorisem noi in tinerete sa ne putem imbraca precum tinerii din vest? Eram in stare sa dam o bursa intreaga pe niste blugi aratosi...Acum,dupa ce am trait 19 ani in Irlanda si acum am revenit in Romania, fiind singura si pensionara, lumea pare aceeasi ca in Dublin.parem toti cetateni ai planetei Pamant! Desigur nu si oamenii de la tara. Inca mai avem un specific al nostru, romanesc, care va mai dura o vreme, pana vor muri si generatiile celor nascuti intre 1940 si 1960....
      Legat de cafea, eu am suferit in Irlanda din cauza ca in toate cafenelele publice cafeaua e foarte proasta. E prea prajita, zgura, de-a dreptul, si e baubila doar cu lapte. Ori e, in Romania, nu puneam niciodata lapte in cafea, pentru ca devenea cafea cu lapte, ceea ce e alt produs. Cafeau buna e cea prajita mai putin, la stadiul in care are ceva de aluna prajita...mie imi place facuta tare si cu zahar putin. O cafea buna este cea cu frisca. Efectiv, e grozava combinatia, daca si cafeaua si frisca sunt de calitate.
      Legat de sosetele scurte si de blugii rupti, degeaba ne irita pe noi ca tinerilor le-ar putea fi frig si totusi stau cu gleznele goale si cu genunchii goi iesiti prin blugi...experienta de viata ii va lecui...ei se bucura de moda...asa li se pare lor ca sunt chic...e pacat sa le stricam placerea :)....

      Ștergere
    2. De 30 de ani de abia astept sa beau o cafea buna in Romania Bucuresti. Din pacate astept doar. Pina atunci ma bucuram de 100 grame de cafea macinata pe care o cumparam de la un armean din piata .. nu mai stiu cum ii zice ... de linga Gara de Nord. mirosea extraordinar de sanatos. Azi asa ceva nu mai gasesti.

      Ștergere
    3. Mi-am amintit111 Ii zice Piata Matache

      Ștergere
  5. Inspirata introducerea cu "Vremuri" la o tona de oftaturi pe teme populare: cafea, moda, fast food, fotbal ... mi-am amintit ca faimoasa CCA, cand juca la Petrolul, se oprea la Casa Armatei in drum spre stadion ca sa se intalneasca cu "suporterii" caci Ploiestiul si imprejurimile erau impanzite cu unitati militare ai caror salariati cotizau volens-nolens la bugetul CCA-ului. Mi-l amintesc in special pe "profesorul" Gh. Constantin, inalt, cracanat si ... toba de fotbal! Iar cafea aromat se vindea in vremea aceea si pe Lipscani-ul ploiestean ...

    RăspundețiȘtergere