marți, 2 noiembrie 2021

Jurnal IT




De ce acest nume de jurnal? 

Pentru că am avut azi dimineața un incident, se pare că mă urmărește nenorocul. Am cumpărat de la magazinul de proximitate și am plătit, cum obișnuiesc, cu telefonul. Ghinion! Operațiunea nu s-a finalizat la computerul cuplat la POS, dar pe telefon apărea că operațiunea se făcuse. Am blestemat și am repetat plin de nervi operațiunea, care a mers finalmente. După ce am luat masa de dimineață m- dus la bancă să discut problema. Minune! La bancă am constatat că operațiunea dublă se anulase, rămăsese doar cea corectă. Viață grea și misterioasă cu internetul, se pare că fuseseră probleme și, probabil, acum au bucle de control și totul s-a terminat cu bine. 

Relatând asta unui prieten, el mi-a spus că problemele cu trecerea pe on line rămâne o problemă în administrația plină de cei în prag de pensie, care au probleme cu acest instrument care nu este doar mașină de calcul. Pentru cei de la primăria locală baza este dosarul cu șină, timp și nervi consumați la cozi.

După un început de octombrie oribil, cu frig și ploi, iată că  în ultima decadă a fost vreme frumoasă. Asta mi-a permis o ieșire la pescuit la Oarja pe 29 octombrie. Am plecat târziu, pe la 9 dimineața ca să ne întoarcem în jur de 5 d.a, că așa gtrag peștii acum. M-am săturat de prins cărășei, dar pe la 1.30 d.a. am avut o trăsătură cam neconvingătoare și am scos un ciortan de un kil! Mitică luase și el niște carași la fel de mititei. Dar cum speranța moare ultima, exact când ne pregăteam de plecare Mitică a scos și el un crap de un kil jumate la care am participat cu juvelnicul. Exact atunci a venit moș tăgârță, patronul bălții, care ne regula la cap că avem prea multe bețe și suspecta că am prins o tonă de pește, enervant individ.

Dar cu 1 noiembrie vremea s-a schimbat brusc și s-a făcut rece și ploaie din nou. Însă finalul de săptămână se anunță frumos, poate mai facem o ieșire?

Cea mai gravă problemă a momentului este pandemia de covid, azi am avut cel mai mare număr de decese. Foarte bine scria Mihai Buzea în Dilema veche! Covidul a scos ce este mai rău în noi românii, și aș adăuga și în politicienii noștri. Ce se întâmplă cu noi reflectă mentalitate de peșteră, de bordei, aia din vremea fanariotă. Și acum deschid o paranteză. 

Mulți se lamentează că învățământul românesc este în picaj. Dar acești români care au pus botul la toate neroziile criminale vehiculate în mass media, pe la România tv și la cutrele de la Antena 3 când și-a făcut educația școlară? Păi în vremurile trecute, ale comunismului luminos, al epocii dea aur. Sunt într-un grup de absolvenți al Liceului I. L. Caragiale Ploiești și ne lamentăm cât de jos a ajuns învățământul azi. Dar judecăm prin prisma liceului nostru, cu profesori deosebiți, produs de regimul burghezo-moșieresc. Liceu ca al nostru au fost în multe locuri din România, în mai mari sau orașe mai mici. Aceste școli asigurau cu studenți universitățile din România. Restul școlilor, a liceelor industriale ale lui Ceaușescu au produs masa asta de muncitori cu calificare slabă, căpșunari care au inundat acum Europa. Și care dau credit la toate tâmpeniile care promovau anti-vaccinismul. Și școala din vremea noastră a fost proastă, poate mai proastă ca azi. Era mai multă ordine, relațiile cu elevii erau mai formale. Acum este mai multă harababură, este și un consiliu al elevilor și suspectez că din cei mediocri, cu intenții să devină politicieni, așa că ideile acestora nu sunt prea strălucite, ca să nu zic proaste. Elevii de azi nu sunt mai proști, ei sunt autentic digitali, ar putea înlocui pe birocrații din administrație fără probleme. Vârfurile din licee au plecat la universități din Occident, din cele de top. I-am urmărit pe studenții mei de la Politehnică, timp de 11 ani. Erau mediocri, doar vreo 2,3 de calitate superioară. Însă ulterior îi văd că s-au descurcat foarte bine la firme de afară. Se vede că și pe afară, în Occident este criză de ingineri și ai noștri sunt onorabili! Nici în SUA sau Canada, liceele nu sunt strălucite, și acolo sunt mai rare alea de top. De unde și faptul că tâmpenii tip woke, cancel culture, me too și alte prostovăneli și ipocrizii sunt înghițite fără probleme. Ce este deosebit, este totuși că educația și mentalitatea de tip occidental contează, că acolo lumea s-a vaccinat. La noi acum o fac românii de frică, când își văd rudele la cimitir, sau la ATI. 

Mi-am petrecut vremea văzând filme vechi, mult mai bune și mai bine făcute comparate cu cele de azi. Nu mă mai uit la televizor decât la Las Fierbinți la Pro Tv. Emisiunile mă enervează, se bate apa în piuă. Un pesedist se lamenta că trăim într-o perioadă lună de instabilitate politică. De parcă ar fi uitat că ea a fost generată de moțiunea de cenzură inițiată de PSD și votată cu entuziasm de USR și AUR. Toate combinațiile politice au eșuat, a lui Cioloș USR și  și a unui guvern minoritar a lui Ciucă cu PNL-UDMR. Explicația este simplă, lăcomia pesediștilor sau a useriștilor care vor să se reîntoarcă la guvernare, s-a aprobat PNRR, mai este și Anghel Saligny. Așa că politicienilor le umblă ochii în cap ca în desenele alea animate unde ochii unor  personaje se roteau cu viteză și pe ei se vedea semnul dolarului! Mă miră că și PSD și USR așteaptă să negocieze, dar nu se abțin să critice pe liberali, parcă mai acătării cei de la USR. Ciudat mijloc de negociere! Să așteptăm și să avem răbdare.

Așa că am de văzut meciurile din Champions League ca să-mi dau seama cât de slabi suntem noi la intern!


10 comentarii:

  1. Personal dau credit unei crize mondiale a invatamantului/educatiei, nu numai in Rom, Can, USA etc.

    RăspundețiȘtergere
  2. Joe, apreciez aplecarea ta de a fi gazetar!comentez: Ai scris despre aventura ta bancara. Nimic nou sub soare, se mai intampla, ghinion!!!tehnica face fitze!Cat despre administratie, prietenul tau (?????) te a indoctrinat cu incompetenta celor din primarii(aflati in prag de pensie, zice el).pai, zic asa: in primarii s a facut reforma, au fost aduse pile tinere(si mai putin aplicate pe meserie) de la diferite PARTIDE(hahaha).Cat despre eventualii pensionabili, ce sa zic, se preconizeaza ca ei vor fi la munca si in baston, caci varsta de pensionare creste(pentru ca si SPERANTA DE VIATA CRESTE, pe aici) Shit!!!!
    Despre latrine si alte aberatii, nu am timp de citit(pierdut).

    RăspundețiȘtergere
  3. Ma Joe ai dreptate ca am avut profesori foarte bun i. Dar sa stii ca nici cei de azi nu sunt slabi. Cel putin in ultimii doi ani au dat dovada de multa pricepere cu invatamintul online. Au invatat sistemul , lau aplicat la copii si iau invata citeceva. Si-au depasit asa zisele limite . Cred ca vocatia pedagogica a unora dintre noi este o calitate nationala care acopera multe defecte.
    Mai vream sa iti zic ca traim intr-o lume in care 340 de milioane de cetateni occidentali sug de la 110 milioane de cetateni est europeni care si asa sunt saraci lipiti. Astea sunt vremurile !!! Este o criza pe care hai sa o numim criza colonialismului. Adica a colonialismului cu care popoarele din vestul europei sau obisnuit mii de ani iar acum , cind pierd teritoriile , le e cam foame si neau gasit penoi de ros.

    RăspundețiȘtergere
  4. Uite ca sa nu zici mai stiu eu ce despre tine iti recomand sa citesti articolulu asta din care iti dau doar inceputul. Este o analiza corecta facuta de un om cunoscut Tiam trimiso pe mail
    Imperiul secret al U.E.
    „Într-o vreme a schismelor care separă Vestul UE de noii membri din Est, ambele tabere au propriile rațiuni de a păstra marele secret economic al UE, și anume faptul că Vechea UE stăpânește noile țări membre ca pe niște feude”, scrie Matthew Olex-Szczytowski, bancher, istoric și consilier al mai multor premieri polonezi, într-un articol publicat de UnHerd.
    „Împotriva logicii și justiției, 340 de milioane de vest-europeni bogați îi sug pe cei 103 milioane de estici săraci. Elitele din Europa Centrală și cea de Est nu se revoltă, pentru că nu suportă să recunoască realitatea, iar mulți dintre membrii elitei din Est au fost cooptați de vestici sau au fost intimidați. Însă resentimentele nu pot să nu răbufnească. „Nu suntem o colonie, nu suntem membri de mâna a doua”, a transmis Comisiei Europene premierul Sloveniei. Până și Clotilde Armand, primărița franțuzoaică din București, a spus limpede că „o mare parte din bogăția Europei se scurge din țările sărace către cele mai bogate”.

    RăspundețiȘtergere
  5. În Vest, cei care știu asta nu deschid gura, ci îi încurajează pe trâmbițașii lor din Est să spună că Vechea Europa menține Estul pe linia de plutire. „Îi vedeți pe polonezii, pe cehii și ungurii aceia cicălitori?”, se plâng mereu eurocrații. „Se îndepărtează de liberalism, însă își freacă palmele și se așteaptă să le dăm bani!”. Acest tip de gândire este strâmb din cel puțin două motive. Presupusa obrăznicie a Estului nici nu se compară cu păcatele Vestului (comparați doar ce face Ungaria cu LGBT cu ceea ce face Danemarca cu musulmanii săi). Ceea ce rupe Europa în două nu este o falie culturală (despre care se vorbește exagerat de mult), ci statutul de colonie al Europei Centrale și de Est.
    Orice analiză trebuie începută prin a vedea ce s-a întâmplat cu cele 11 state care au aderat la UE în 2004. Europa Centrală și cea de Est erau slăbite după căderea comunismului și au trebuit să-și deschidă granițele prea repede. Capitalul din Vechea Europă ar fi trebuit să compenseze pierderile. Însă, așa cum s-a întâmplat deseori în istorie, consecințele cele mai importante nu au fost bănuite. Odată ce au căzut frontierele, s-a produs o hemoragie demografică și Vestul s-a îmbogățit cu 10 milioane de angajați veniți din aceste țări. Dintre aceștia, circa o treime aveau studii superioare și ei sunt cei care au contribuit la mare parte din creșterea economică a Vestului.
    La Bruxelles nu este voie să vorbești despre acest uriaș transfer de bogăție. Nimeni nu îndrăznește să se laude că a pus mâna pe acești imigranți albi, creștini, bine pregătiți, extrem de ușor de integrat. Este limpede că, dacă ar face asta, ar fi numiți rasiști.
    În Est, elitele tac de rușine pentru că au fost complice la o prăbușire demografică cum numai în vreme de război se poate întâmpla. Croația a pierdut un sfert din populație (un fost premier croat a îndrăznit să spună că acesta este un pericol existențial pentru țară). România, Bulgaria și țările baltice au pierdut o cincime din populație în acest fel. Polonia a pierdut o zecime din populație.
    Dezastrul social care s-a produs a fost înspăimântător. Spitalele au fost părăsite de medici. Dintre primele zece țări UE la mortalitatea covid, opt sunt din Europa Centrală și cea de Est. Puteți fi siguri că lucrurile nu ar fi stat astfel, dacă doctorii ar fi rămas în țările lor. Acest dezastru demografic a năruit orice speranță că Estul ar putea ajunge din urmă Europa de Vest. „Europa de Est va îmbătrâni înainte de a se îmbogăți”, spunea Beata Javorcik, profesor la Oxford și economist-șef al BERD pentru Europa de Est.
    O altă consecință neașteptată a fost remodelarea peisajului economic din Europa Centrală și cea de Est. La Berlin este interzis să vorbești despre asta. Companiile off-shore bogate au năvălit în aceste țări și au cumpărat cele mai importante firme. Într-adevăr, au salvat câteva mari companii falite (VW a făcut asta cu Skoda, în Cehia, iar Renault cu Dacia, în România). Însă lucrurile nu s-au oprit aici; companiile vestice s-au înstăpânit pe sectoarele cheie din industria și serviciile statelor estice.
    În Polonia, străinii dețin jumătate din industrie și din retail, în special prin intermediul marilor companii. În Cehia și Polonia, companiile străine asigură jumătate din exporturi. În Ungaria, străinii asigură patru cincimi din exporturile țării. Acest lucru este fără precedent în țări cu o forță de muncă competentă. Până la urma, cehii erau mai prosperi decât elvețienii sau suedezii, în 1938, iar polonezii și ungurii erau în fața Madridului, înainte de războiul civil din Spania.
    Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică spune că prin plecarea forței de muncă din Est în Vest, Estul a donat nu mai puțin de 400 de miliarde de euro, bani care au fost investiți în educația acestor oameni. Asta depășește cu mult ceea ce Bruxelles-ul le-a oferit acestor state. Polonia a cheltuit 160 de miliarde pentru a-i educa pe cei 2,6 milioane de cetățeni care au plecat, însă a primit de la UE 138 de miliarde de euro.

    RăspundețiȘtergere
  6. Creșterea PIB-ului Vestului care se datorează muncii celor veniți din Est este și mai mare. Vechea UE a câștigat astfel o mie de miliarde de euro, până să lovească pandemia. La aceasta se adaugă investițiile corporatiste. Acum, ele au ajuns la maturitate și aduc profituri și dividende, care iau calea Vestului. Aceste profituri care pleacă sunt mai mari decât transferurile anuale de la Bruxelles. În plus, fondurile europene sunt cheltuite în Est în special în proiecte de infrastructură, unde companiile vestice primesc majoritatea contractelor și obțin astfel patru cincimi din aceste fonduri europene.
    Europa Centrală și de Est a devenit „o uzină” pe lanțurile de producție occidentale – așa a numit-o „Handelsblatt”. Vechea UE sifonează de aici componente pe care le asamblează și apoi le exportă în China și în alte părți. Dintre statele care aprovizionează astfel Germania, Polonia depășește Franța, Italia și Spania. Europa Centrală și cea de Est au devenit o piață cheie și total captivă a Europei de Vest. Hegemonul german depinde de această piață. În 2020, Berlin-ul a exportat în ECE în valoare de 179 miliarde de euro, în timp ce exporturile germane în SUA au fost de 103 miliarde, în China de 96 de miliarde și in Rusia de doar 23 de miliarde de euro.
    Economiile central și est-europene au crescut, într-adevăr, însă PIB-ul pe cap de locuitor ne amintește cât de multe provocări sunt mai departe. Polonia are jumătate din PIB-ul pe cap de locuitor față de media europeană. Cehia are două treimi. Apoi, trebuie amintit că polonezul produce doar 26% din cât produce un danez. Cehul produce o treime din ceea ce produce danezul. Bulgaria doar 14%, iar România 18% din ceea ce se produce în Danemarca pe cap de locuitor.
    Oare Europa Centrala și cea de Est vor ajunge vreodată din urmă Vestul? Perspectivele nu sunt deloc luminoase. Problemele demografice și galopul Chinei către autosuficiență sunt factori care împiedică dezvoltarea Estului Europei. Însă cheia este sistemul colonial. Pentru a ajunge la prosperitatea unei țări avansate, trebuie să ai aceeași productivitate. Iar Europa de Est trebuie să-și îmbunătățească sectorul inovației. Statutul de dominion împiedică acest lucru.
    Firmele străine sunt lideri în aceste țări. Ele obțin cele mai mari profituri, iar totul este trimis în Vest. Nimic nu garantează că profitul va fi reinvestit. Aceste firme străine își desfășoară activitatea de cercetare și dezvoltare în țările de origine din Vest și nimeni și nimic nu le obligă să facă schimb de informații și tehnologie. FMI a confirmat că aceste companii își obligă filialele din Europa de Est să cumpere tehnologii scumpe din Vest. În plus, filialele companiilor vestice nu au voie să lanseze propriile branduri.
    În acest fel, Europa Centrală și cea de Est nu se pot baza decât pe firmele autohtone. Ele sunt însă mici și le este greu să inoveze. Ele se luptă cu birocrația de la Bruxelles și cu o mulțime de stratageme puse la cale împotriva lor. Spre exemplu, certificările europene pot spori cu o cincime prețul de export al unui produs. Apoi, licitațiile publice nu le permit statelor estice să favorizeze companiile autohtone. Dacă guvernul vrea să dezvolte un anumit sector, regulile ajutorului de stat sunt draconice. La un moment dat, premierul polonez Mateusz Morawiecki a izbucnit: „Bogata UE ne vinde VW și Renault. Însă când șoferii noștri de tir au intrat pe piețele lor, au apelat imediat la protecționism”.

    RăspundețiȘtergere
  7. La Bruxelles domnesc rețele vechi specializate în măsluirea jocurilor. „La Bruxelles, toți se prefac surprinși când nu apare nici o companie estică la întâlnirile de stabilire a standardelor”, spune un oficial ceh. „Asta este pură ipocrizie. Firmele noastre sunt prea mici și nu fac parte din rețelele băieților cu state vechi de la Bruxelles. De fiecare dată, regulile sunt stabilite de aceiași oameni, înainte să ajungem și noi la masă.”
    Pentru că nu are mari grupuri industriale, Estul nu are acces la miliardele oferite de UE pentru proiectele high-tech. Vestul cheltuiește pentru proiecte spațiale, de apărare, de cercetare și dezvoltare. Deși are peste o cincime din populația UE, Europa Centrală și cea de Est au primit doar a 12-a parte din cele 65 de miliarde pentru cercetare și dezvoltare pe perioada 2014-2020. Pentru ca insulta să fie și mai mare, țări extra-UE, precum Norvegia, Israel și Elveția au primit mai mult.
    Lucrurile se vor agrava pe măsură ce UE va investi tot mai mult în campionii industriali din Vest. Trebuie să ne așteptăm ca Vechea UE să pună mâna pe cea mai mare parte din cele 56 de miliarde de euro sub forma de granturi pentru recuperarea după pandemie. Estul a primit 13%, ceea ce este din nou discriminare.
    Apoi intervine absurditatea emisiilor zero de carbon. Regiunea estică nu-și permite așa ceva. Cu toate astea, Bruxelles-ul va interzice sursele ieftine de energie. Competitivitatea Estului va fi din nou zdrobită, iar contribuabilii estici vor fi obligați să ofere subsidii companiilor vestice care produc turbine eoliene și alte tehnologii de acest soi.
    Șansele ca firmele estice să poată concura la scară globală sunt infime. Între timp, străinii vor profita de orice ocazie pentru a mulge aceste țări, prin companiile implantate aici, fără să le ofere acces la cea mai bună tehnologie. Europa Centrală și cea de Est vor intra într-o capcană a venitului mediu, vor fi blocate pentru totdeauna, în timp ce economiile anacronice ale Vechii UE se vor lupta să țină pasul cu China și SUA.
    Crevasa economică din UE va conta pe mai departe. Ea este deja prea mare și vor apărea și mai multe resentimente, regiunea se va depopula și ar putea face implozie în orice moment. Pentru a reduce acest risc, Bruxelles-ul ar trebui să pună la cale un New Deal pentru imperiul său. Ar trebui să ajute afacerile din Est să se extindă.
    Cât îi privește pe politicienii din Est, aceștia ar trebui să denunțe colonialismul și să obțină libertate de acțiune pentru firmele autohtone. Dacă nu se va produce o schimbare radicală, Vechea Europă ar trebui să se pregătească pentru noi forme de populism și alte consecințe ale ruperii în două a Europei.”

    RăspundețiȘtergere
  8. Dan dragă, unii sunt ipocriți foarte tare cu multinaționalele care ar fi stors România.
    Dacia este cel mai mare succes industrial. OMV Petrom este și el succes, dar cu Arpechim au greșit, puteau să revândă la ex sovietici.
    PIB românesc ar fi peste al ungurilor per capita acum. Nu mă mir la câte Merțane, Beemeveuri și Audiuri își iau românii, second hand scapă nemții de ele, aici nu-i în regulă! Sunt și rămân zone foarte subdezvoltate în România, altele prosperă. Se vede unde prostia și subdezvoltarea este mare și rata de vaccinare este mică.
    Sunt de acord că profesorii de azi sunt buni și elevii sunt șla fel de buni ca în vremea noastră. Trebuie făcute refpre care să nu distrugă ce era bun, dar să introducă și noul! Celk mia muklt mă îngrijorează ipocrizia și impostura politicienilor. Știam ce pot pesedeiștii și liberalii, dar mă calcă pe nervi impostura useristă care ziceau că sunt altfel, cândîoi vezi pe unii și afli că sunt fii de foști mă enervez și mai rău, păi unde e meritocrația?

    RăspundețiȘtergere
  9. Bre nea JOE . Da-i in pisici de politicieni de Romania. Toti sunt la fel. Eu pina acum vre-o patru ani am tot votat crezind ca cineva ne va duce catre restaurarea monarhiei. Nu a fost sa fie. Regele a murit si noi am ramas cu astia. Romania Mare si chiar asta de acum este creatia regilor Hohentolern pe care i-am avut ! Citi dintre noi inteleg treaba asta ? Foarte putini din pacate .

    RăspundețiȘtergere