vineri, 26 noiembrie 2021

Jurnal politic de Undrea
















Pentru lămurire Undrea este denumire populară a lunii Decembrie, venind de la Sfântul Andrei care se serbează pe 30 noiembrie și cred că este declarată zi liberă pentru că Sf. Andrei este creștinătorul populației de la gurile Dunării, care va deveni românească. 

Ce lună  importantă era noiembrie până în 1958. Se defila de 7 Noiembrie când se sărbătorea Marea Revoluție din Octombrie 1917! (sic!!!!!!), vechiul calendar actualizat de Lenin. Cred că am defilat într-a I-a și a II-a, 56, 57?! 

1 Decembrie este și Ziua Națională a Românei. Foarte proastă decizie a primului parlament post-decembrist pentru că începe iarna. Mult mai bună era 23 August, terfelită și anexată de comuniști când atunci Regele Mihai a dat o lovitură de stat și a întors armele împotriva Germaniei hitleriste. Este însă asociată și cu preluarea puterii de către comuniștii aduși pe tancurile sovietice. Cel mai bine era să rămână 10 Mai, Ziua Independenței României!

Așa că azi dimineața am auzit mare hărmălaie în Piața Prefecturii. O unitate militară sărbătorea Ziua Națională și de la balcon l-am pozat pe prefectul de Argeș, Perianu după ce dăduse onorul, i se vede chelia!

În fine epopeea guvernului Cîțu s-a încheiat și ieri a fost instalat guvernul Ciucă al coaliției PSD-PNL-UDMR. Cum spunea un prieten aseară la concert unii din miniștri par numiți așa la întâmplare. De exemplu liberalul Florin Roman estre ministru al Digitalizării pe motiv că are smartfon? Sau matematicianul Grindeanu pentru că are mașină sau merge cu trenul este ministrul Transporturilor? În plus este și fostul prim ministru pesedist care a emis scelerata OUG 13 care a declanșat marile proteste din iarna lui 2017. Ce caută madam Firea, una din cele mai toxice personaje, care a făcut praf administrația Bucureștiului? În fine  la instalare în Parlament, președintele Camerei Deputaților Ciolacu a debutat cu un atac la adresa PNL, lăsat fără replică.

Se poate face și bilanțul administrației Cîțu. A fost o guvernare bună din punct de vedere economic, s-a înregistrat cea mai mare creștere din UE, agențiile de rating au dat o evaluare pozitivă, se pare că au crescut încasările bugetare, s-a mai început și digitalizarea pe la ANAF. Dar cum spunea Andrei Manolescu pentru a lucra pe on line ai nevoie de tot felul de parole, trebuie să ai telefonul care să-ți trimită coduri numerice. IT-știi (Aitiștii) se justifică și că beneficiarii învățați cu birocrația le-au pus tot felul de condiții. S-au declanșat multe investiții, în primul rând în infrastructură. Cel mai bine s-au descurcat miniștri UDMR, inclusiv acum cel care a girat și ministerul Sănătății. Este clar că maghiarii au un alt tip de educație, nu trădează, se țin de cuvânt. Chiar dacă nici ei nu au fost lipsiți de evenimente defavorabile, ursul Artur, etc.  

Însă din punct de vedere politic guvernarea Cîțu a fost un dezastru. Cîțu este un slab vorbitor, esențial pentru un politician. Dar nu asta a fost problema. Cei de la USR PLUS au venit la guvernare să le ia ciolanul din fasole liberalilor, pentru că se concurează pe același tip de electorat. Dacă unii miniștri, precum Drulă sau Ghinea au fost eficienți, alții nu au dat decât dureri de cap. Voiculescu nu avea ce căuta la sănătate în vremea pandemiei, iar Stelian Ion a fost cel mai slab ministru, incapabil să facă ceva eficient, fiind și cauza ruperii coaliției. Cum am spus Cîțu nu a înțeles că guvernul nu este o companie cu un șef și alții subalterni, iar pluseriștii în loc să administreze în guvern făceau politică. Au dus apoi și o eficientă campanie de denigrare a lui Cîțu, mai ales pe rețelele sociale și în media favorabilă. Crin Antonescu declara la o televiziune că nu a mai pomenit un asemenea linșaj de presă cum a suportat Florin Cîțu. A mai contribuit și Ludovic Orban cu devoalarea tinereții alcoolizate americane. Ludovic Orban își încheie cariera politică lipsit de glorie. Acțiunea de a desprinde niște parlamentari nu va avea nicio eficiență politică. Mergea în anii 90, a mers cu Tăriceanu cu ALDE, dar fiind în coaliție cu PSD. Orban este un bun debater, știe să negocieze, dar pierderea șefiei PNL, greu obținută l-a dezechilibrat psihic, va dispărea și el de pe scenă precum Tăriceanu, care era mai prost, sau catastrofalul Ponta. 

M-au întristat și atacurile neghioabe ale USR la adresa lui Iohannis. Nu merita asta, l-a promovat pe Cioloș, vocația lui Cioloș de trădător și oportunist nu sună bine pentru USR. Nu este credibil, poate doar pentru militanți? 

Mi s-a reproșat că am poze cu Orban și Iohannis. Orban s-a schimbat, eu nu! Am fotografii cu lideri politici, inclusiv cu Crin Antonescu sau cu Emil Constantinescu prin 91, când debuta în politică. Am un mare respect pentru Iohannis, pentru că am conviețuit în copilărie cu sași! Nu mi-e jenă de poze, nu am cu Băsescu, favoritul meu din 2004, cât am umblat să-l promovez atunci, când speranța murea ultima! Pentru că știam ce-i poate pielea  din guvernarea CDR PD 1997-2000, când Băsescu dărâma guverne.

Cel mai tare m-a enervat comentariul din Dilema veche al lui Sever Voinescu. Din când în când are comentarii politice, dar proaste! Poți fi un meloman rafinat, un intelectual subțire, dar asta nu te califica ca om politic. Sever Voinescu a avut o carieră penibilă de parlamentar. Cu intelectualii o știu și din experiența PAC cu Nicolae Manolescu, care m-a lecuit de fumat! Am fost singurul care l-a sfătuit după dezastrul din 1996 să fuzioneze rapid cu PSD. Voinescu în schimb lansează o teorie jenantă și toxică, inventată de alt băsist penibil, Stanomir, părerist penibil prin contributors.  A denumit-o brătinenismul! Dezvoltare liberală asociată cu corupția. Păi măi penibile Voinescu, cel mai mare scandal de corupție din perioada interbelică a fost afacerea Skoda. pe vremea unui lider PNȚ, ardeleanul Iuliu Maniu! Corupție a existat, dar și o justiție mai echilibrată în interbelic. Iar Brătienii sunt autorii independenței României și a României Mari.

Un interesant articol este în Dilema veche a germanului Lepenis privind dorința politicienilor de a fi și autori, scriitori. La noi mai ales autori de doctorate plagiate, precum sunt acum depistate în Germania. Lepenis vorbește și de două cazuri celebre. Churchill a scris o istorie a celui de-al doilea război mondial răsplătit cub premiul Nobel pentru literatură. Sunt la fel de celebre memoriile generalului De Gaulle. Uite că Ciucă este într-o companie ilustră!

Dosarul Dilemei vechi din ultimul număr se referă la energie. Se referă la energie, fără ca să fie invitat și un energetician, sunt în genere experți în politici, cu reflectare spre energie. Ce mă enervează pe mine este campania idioată dusă împotriva centralelor de apartament.  Păi sunt multe locuințe particulare, care cu ce să se încălzească? Și în blocuri este o soluție, e o sursă independentă de energie în condițiile unui sistem dezastruos de asigurarea căldurii și apei calde. Dacă sistemele de transport nu ar fi sparte, neetanșe și neizolate ca în București, mai bine centrala de apartament!   

Și ultima reflecție! Mă sparie gândul de cine o pica în optimi contra PSG. Este o echipă tare și va da dureri de cap capilor de listă la optimi. La fel cum, dacă Real nu ar rămâne pe primul loc după meciul cu Inter Milano. 

PS 

Am constatat că nu am precizat niște lucruri pe care le voi menționa acum.
Opinia mea este că această coaliție este cea mai proastă soluție. Dar în condițiile în care Orban și acoliții, gen Miuțescu au părăsit PNL, majoritatea cu USR era sau nu era. Cel mai tare au susținut această coaliție organizațiile din Ardeal, pentru că acolo PSD nu contează. In schimb cei din Țara Românească și Moldova sunt îngrijorați că în zona lor PSD este la putere și unii vor să-și mențină alianțele locale cu USR, vezi Ciucu la București și consfătuirea de la Ilfov. Și mai este și răspuns la comentariile lui Sever Voinescu cu cei de la PDL, acum dispărut în PNL, de acolo provin ardelenii! Vezi Emil Boc și alții. Analiștii au spus că aceasta că soluția asta proastă era necesară să treacă bugetul și pandemia.
Cât despre mârșavia cu brătienismul corupt al lui Voinescu. Brătienii erau oameni închegați, dar nu bogați. Să comparăm de exemplul conacul de la Florica, o bijuterie modestă în comparație cu castelul de la Comarnic al lui Cantacuzino - Nababul, sau palatul de pe Calea Victoriei. Inclusiv modestul așezământ Brătianu din Amzei. 
Brătienii nu iubeau banii, au iubit ROMÂNIA!

9 comentarii:

  1. Inspirata incheiere (ultima reflecție)!

    RăspundețiȘtergere
  2. "Am un mare respect pentru Iohannis, pentru că am conviețuit în copilărie cu sași!"
    Si eu, care credeam ca ai asa un mare respect pt. halul in care a adus PNL, doar din ambitii personale.
    Aferim!

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu ai dreptate cu Firea. Este singurul politician din Romania care nu s-a minjit cu comisioane si alte mici sau mari copii ai coruptiei romanesti. Ca primar a stiut sa le puna talpa din fasa celor care invocau notive de lipsa caldura , apa calda , etc. firmele care au facut reparatii ale retelelor specifice au facut lucrari de proasta calitate datorita proastei calitati a lucrarilor demonstrata de noi dintotdeauna . Daca judeci prin comparatie cu situatia de acum a administratiei Bucurestiului pai sa stii ca Furea este mult deasupra.
    Ai dreptate cu multi ministrii indiferent de provenienta. Dar asta este de 30 de ani suntem condusi de liberali si psedisti si de fapt foarte multi ani de amindoi impreuna.
    Tariceanu are defectele lui dar a fost un om politic lucid care a oscilat ca sa aibe realizari.
    Centralele de apartament sunt o porcarie. Dupa 8 ani de functionare ( culmea necontinua ) motorul cu care sunt dotate face atita zgomot ca deranjeaza somnul tuturor. Nu poate fi inlocuit deoarece toate sunt straine si costul pieselor de schimb este de zece ori mai mare decit in realitate. O reparatie capitala te tine 5 -6 ani si te costa cit centrala insasi. Numai vorbesc si de fumul pe care il emana in timpul fubcyionariiDeci nu mai face comebntarii la ce vad ca nu te pricepi.
    Mai lasat masca cu guvernarea Citu. de unde scoti tu timpeniile despre stralucita lui guvernare ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai dreptate cu FUREA!
      Habar n-ai de centralele de apartament! Am de 20 de ani centrală de apartament. Prima era TIGER slovacă, ultima este Buderus, nemțească. A mers excelent și Adriana soția a vrut să o schimbăm prin 2018 pentru că ar fi consumat mai mult. Produce f puțin CO2, comparat cu gazele pe care le produc automobilele și pe coș iese mai mult abur. Eu am făcut econommii imense și am beneficiat de siguramța termică a apartamentului. Sunt termist și mă pricep.
      Dacă idioata aia de FUREA se apuca să repare conductele de agent termic era ceva. Se pierde până la 50%!!!!! A mințit cu spitalul și cu acele clădiri de patrimoniu reparate doar pe programe de calculator Photoshop.
      Păi negi ce a făcut guvernul Cîțu, argumentează?
      L-am cunoscut pe Tăriceanu, este fundamental prost! și arogant....

      Ștergere
  4. este bine ca la 10 ani iti cumperi centrala noua. daca ai bani cumparati. Dar asta inseamna ca esti de acord cu afirmatia mea ca dupa 8 ani nu mai poate fi suportata la bloc de vecini si chiar de proprietari.
    Cu comparatia privind productia de CO2 de catre autoturisme si centrale de bloc esti ca in prverbul vechi Ce are sula cu prefectura. Termoficarea nu produce CO2 decit la susrsa , Ai terminat si tu o facultate de energetica si chiar nu stii nimic !!! Nu ma mira ca in loc sa rezolvam cu grupurile 3 si 4 ajungem la timpenia sa facem minicentrale nucleare pe tot arealul tarii. Ce se4 te astepti de la niste ....
    Pai nu am ce nega despre faptele guvernului Citu pentru ca nu a facut nimic. Exceptie facind deciziile din luna mai despre pandemie pe care au declarat-o incheiata . Cita timpenie ...
    Pai nu primarii repara tevile , ci firmele care au muncitori soferi , economisti si deasupra ingineri si patroni, Si daca aia de deasupra sunt niste imbecili ce ne mira ca ne vor impinzi tara cu bombe atomice si scursuri de agent termic ? Nici vorba ... nu ne mira .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-am cum să te conving pentru că tu nu ai argumente.
      Și n-ai înțeles, vechea centrală mergea perfect, dar trebuia una nouă cu condensație cum se fac acum. LȘi muncitorii fac dacă au comenzi nu fac nimic! cum au făcut în vremea când era primăriță madam FUREA!
      Eu ți-am dat argumente incontestabile, de la UE și de la agenții de rating privnd guvernarea Cîțu.

      Ștergere
  5. Vrei sa zici ca UE le-a zis guvernului Citu ca s-a terminat cu pandemia ?
    Vrei sa zici ca autostrada Iasi -Tg Mures si asta de la Pitesti la Sibiu sunt finalizate in vre-o oarece proportie ?
    Vrei sa zici ca guvernul Citu a marit alocatiile ptr copii ?
    Vrei sa zici ca guvernul Citu a marit salariul minim si pensiile ?
    Vrei sa zici ca imprumuturile exorbitante facute de acest guvern se regasesc ca realizari pe undeva prin Romania ?
    ETC , ETC
    Lasa , nu mai zice , ca si-au regasit partenerii de pacalit populatia si de acum vai de noi sau de cei mai multi dintre noi.
    Apropo de argumente .. NU AI ARGUMENTE.
    Accept ca argumente cind te duci la pescuit sau la concert. Cel putin ultimul crapcean care l-ai pus pe blog era o frumusete !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Autostrada Pitești Sibiu se termina la anul zona Selimbăr Boița. Contractate toate secțiunile cu excepția Tigveni Cornetu.
      Autostrada nord sud Moldova este în PNRR, s-a dat în licitație Ploiești Buzau. Est Vest Moldova se finanțează de PNRR.
      Problema este că sunt prea multe de făcut să vedem cine le fac, măcar acum sunt puse la licitație pentru fezabilitate. Pe vremea imbecilului de Ponta nu exista nicio decizie și Pitești Sibiu a întârziat cu 7 ani!
      Împrumuturile s-au făcut pentru pandemie și acoperirea porcăriilor pesediste. Cu pandemia este cel mai deficil, uite că și unde sunt vaccinați mulți apar noi tulpini. La noi exact când a bubuit în toamnă, conaționalii noștri proști au venit să se vaccineze de frică.
      Toate argumentele tale parcă le extragi de la PSD și oficinele lor media, tip A3.
      Economic stăm bine acum, prost a fost politic ptr că electoratul a ales cum crede el și de aici harababura politică de azi.

      Ștergere
  6. Pai vezi ca te contrazici si este cum ti-am spus eu si anume ca guvernul Citu ca si presedintele Johanis nu pot fi criticati pe ce au facut pentru ca nu au facut nimic in afara de jefuitul banilor in cine stie ce interese personale. Deci spui ca guvernul Citu a aminat toate promisiunile din programul de acum doi ani pe ntru anul viitor cind ei de fapt nu vor mai fi, BRAVO JOE NEGUT . Lasi generatiilor care urmeaza tot ce a promis si nu a rezolvat guvernul Citu !!!

    RăspundețiȘtergere