duminică, 14 noiembrie 2021

Jurnal cu probleme


















Începutul de noiembrie a fost foarte frumos și cald, dar vremea s-a schimbat și este frig. Mi-am schimbat echipamentul de sport cu îmbrăcăminte de iarnă dimineața, când temperatura a căzut sub 0 grade C. Mă uit la poza din 8 noiembrie și era încă bine.

Acum despre diverse probleme de actualitate, fără politică! Mă întristează și scârbește!

Am citit în România literară un articol al lui Dan Stanca despre cei mai frumoși ani ai lui și ai noștri. El folosește filmul cu Barbra Streisand și Robert Redford, traducerea românească a titlului original The way we were. Stanca declară că au fost anii 70, și îmi dau seama că depinde de adolescență, studenție, vîrsta dintre 17 - 25 de ani. Eu am o altă părere! În comunismul românesc singura perioadă mai liberală a fost între 1964 - 1971. Am avut norocul  ca în această perioadă să fiu student, m-am născut la timp. A început cu declarația din aprilie 1964 și s-a terminat cu tezele din iulie 1971. Dej a declanșat în 1964 desprinderea de Moscova, a comunismului național, continuată cu excesele naționaliste inspirate de interbelicul legionar ale lui Ceaușescu. Am suportat în clasa a X-a spălarea creierului la marxism cu Congresul al IX al nou denumitului PCR, însă fără efecte notabile. În 1971 eram în București la practica de la IFA. Făceam naveta cu autobuzul IFA și salariații, oameni subțiri, făceau mișto, nu mai vom avea romane în colecția Enigma, colecția cu romane polițiste americane, gen Raymond Chandler. Repercusiuni imediate, au scos de pe ecrane Butch Cassidy și Sundance Kid, cu Redford și Newman și Adio prietene cu Delon și Bronson. Lumea era înnebunită pentru că în acest film era faza cu câte monede poți băga într-un pahar cu apă plin ochi. Chestiune de fizică și tensiune superficială a apei. Altă consecință, s-au închis discotecile. În această perioadă s-a dezvoltat rockul românesc, cu Olimpic 64 și Dorin Liviu Zaharia, Mondial cu Gabi Drăgan și bateristul legendar și vecin de pe strada paralelă, Florin Dumitru, cu Sideral Modal Quartet și mai ales cu Phoenix! Atunci am devenit student la Politehnică în 1967, am ajuns prima oară la mare, la Costinești în 1968, am fumat prima țigară Marlboro, m-am lăsat complet de fumat în 1996. Era perioada când Ceaușescu nu ajunsese încă să pună țara la teasc, cum zice Cioran. Era mai liber, uteceul era mai relaxat. Atunci în 68 era să fiu făcut membru de partid, dar nu m-au făcut pe motiv că în primul an, intrat primul, eram șef de grupă și președinte la AS (asociația studenților) și am refuzat să fiu secretar utc, zicând că era cumul de funcții, cum justifica Ceaușescu să-i trimită la pensie pe acoliții lui Dej.  Și un politruc ajuns profesor spunea sinistru, dacă merit să mai fiu student. Noroc că nu a avut repercusiuni. M-am făcut membru mai târziu, în 1983, din disperare să prind și eu o bursă, degeaba! N-am prins.

În concluzie cei mai frumoși ani au fost cei din jumatea anilor 60 în România. A coincis cu 1968, Primăvara de la Praga, Mai 1968 la Paris, revolta studenților american împotrriva războiului din Vietnam, revoluția sexuală, Woodstock, Jimmi Hendrix cu Hey Joe, porecla devenită pentru mine prenume dat de colegi de facultate.

Cum am remarcat și în altă postare, doamne își fac bazon din faptul că sunt scriitoare. Cum am zis acum este mai simplu, poți să-ți scoți o carte dând bani unei edituri să-ți tipărească o carte. Iată că Adina Popescu ne spune în Dilema veche cât de greu este să trăiești din această profesie și vocație. Ea care de abia se descurcă spune că nu-i meserie, e hobby, cum e cazul meu de scriitor de blog. Noroc că eu am pensie!

Am postat o prezentare a unui serial englezesc care se referea la rasism. E vorba de rasismul de azi din Marea Britanie, care nu e despre negri africani, ci despre problemele ridicate de emigranții musulmani. Nota bene, polițista care analizează cazul este mulatră, sunt negri și musulmani în poliția londoneză. Dra discuția comentatorilor a alunecat spre colonialism, cât de rău a fost. Eu am o părere mai echilibrată, pe care o împărtășește și Mihai Vasilescu de la Londra, e în chestie și Nicu de la Paris. Capitalismul occidental dorea extinderea piețelor și au ajuns să aibă colonii în Africa și Asia. Au fost excese, a fost comerțul cu sclavi, facilitat de boșii tribali din Africa, de dispariția indigenilor, din cauza bolilor exportate din Europa, dar și europenii au suferit de bolile tropicale, de excese cum au fost în Congo belgian.

Dar mă mir că acești compatrioți ignoră că și noi am fost timp de 500 de ani colonie otomană, turcească. Turcii ne-au exploatat sistematic, au trimis fanarioții, ne-au determinat să devenim cultivatori de porumbul de mămăligă, neconsumat de turcaleți. Prima colonie europeană a fost Irlanda pentru englezi, și-au pierdut limba, cum s-a întâmplat în colonii, vezi. portugheza, spaniola, engleza și franceza din Africa, Asia și America.

Englezii nu au fost numai exploatatori, au fost civilizatori, au introdus justiția și instrucțiunea, îmbunătățirea transporturilor, la fel și francezii. Păi vorbind de colonialiști cum să-i caracterizăm pe ruși, paradoxal, în secolul XVIII și începutul lui XIX au introdus în Principate modernizarea de inspirație franceză. Și când au ocupat Basarabia, au distrus-o au rusificat-o. Nicio națiune ocupată de ruși nu poartă o amintire pozitivă, vezi pe baltici. Doar finlandezii au avut noroc că nu au mai devenit suedezi. Și nu țarismul a fost cel mai nociv, ci marxism leninismul profesat de Stalin a fost o catastrofă pentru Europa centrală ocupată de bolșevici. Și ungurii, cehii, slovacii, polonezii, bulgarii, dar și germanii din Est au suferit de la ocupația sovietică comunistă. Interesant că azi rasiștii cei mai vocali sunt cei din Est, dacă ne uităm la germani de exemplu. 

Inclusiv moștenirea turc fanariotă a favorizat comportamentul anacronic al românilor față de vaccinare. A contat și manipularea iresponsabilă, criminală a unor surse mass media, Facebook, Antena 3 și alte mizerii de acest gen. Și ne-am trezit că suntem idioții Europei.

Văd că se vorbește despre antisemitism. Este o chestiune foarte serioasă în locurile unde există o importantă minoritate musulmană. La noi este o chestiune de istorie. Românii au o istorie de antisemitism, mai ales în zona burgheză, din cauza concurenței pe care o făceau evreii în secolul XIX și XX. Avem, este drept și noi AUR acum, un partid xenofob, dar cred că antisemitismul mai poate avea ceva rezonanță la oameni în vârstă. Relația cu Israelul este azi excelentă, realitățile nu mai favorizează acest cancer social.


27 de comentarii:

  1. Joe(cred ca in scoala iti spuneam Negut), ataci subiecte ce ar avea nevoie de o analiza fiecare in parte. Sunt de acord cu tine referitor la cei mai frumosi ani-68-71. Aparusera mandatarii, cum se manca la Bumnesti!!! Bauturi fine la barurile de pe 6 Martie, parfumuri la "coada calului", costume de baie de calitate...Mi-amintesc emotia intensa ce m-a infiorat la cuvintarea lui Ceausescu despre Praga. Cei doi Jan (Palach si Zajic) care si-au dat foc aveau varsta noastra. Si in 71,cand cu revolutia culturala, ce ne mai amuzam ca la radio dadeau 2-3 melodii romanesti(probabil Lalele), una italiana, alte romanesti, una frantuzeasc-de, partidele comuniste din aceste tari erau la moda. Cred ca ajunge! Dora Prelipceanu

    RăspundețiȘtergere
  2. Mai joe decit sa ne bagi in subiecte din astea vaste care nu pot primii comentarii decit foarte subtiri mai bine sa te gindesti sa scrii un bilet despre minicentralele nucleare pe care americanii vor sa le instaleze in Romania . Stiu ca ideea are vre-o 40 de ani vechime si ca nu a fost experimentata inca pe viu fiindca administratia fiecarui stat sau localitati a respins-o. Motivul este clar - riscul infestarii nucleare a zonei in care este amplasata cu ocazia unui accident chiar minor Acum vad ca noi prin imbecilii nostriii de la Nuclear Electrica am aaprobat-o. Macar aici ai putea sa ai un punct de vedere fiindca zici ca ai tot frecat-o cu ingineria ta nucleara .
    Deci asta sa fie sfirsitul nostru al romanilor ????

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exagerezi! Tehnologia este verificată de reactoarele de pe submarinele nucleare și portavioane. Sunt mici PWR, asta NuScale este răcit în convecție naturală este îngropta în pământ, este modular și are riscuri mici.

      Ștergere
    2. Fost coleg
      Te ia valul Joe , coboara pe pamant in randul fostilor colegi si urmaritori ca asa e civilizat !
      Vorbesti de PWR de parca toata lumea ar trebui sa stie ce reprezinta.Daca te dai rotund cu anglo-americana ta macar precizeaza ca PWR(pressurized water reactor) este reactorul racit si moderat cu apa obisnuita sub presiune(Cernavoda are PHWR -pressurized heavy water reactor - reactor racit si moderat cu apa grea sub presiune) Apoi daca te gandesti mai bine sef de grupa n-ai fost din sem.I an.I , iar ca presedinte AS(poate pe an sau pe facultate?) eu nu-mi amintesc cand ai ajuns ! vad ca membru PCR recunosti deschis ca te-ai facut din interes si disperare !

      Ștergere
    3. Nu-ți anmintești, am fost șef de grupă și președinte AS din anul I mai chestionează foști colegi!

      Ștergere
  3. Va salut
    Uite ca ezte ora 3 dimineata , m-am trezit , si noroc cu blogurile cunoscutilor mei ca o sa le raspund dupa o pauza de 48 ore. Deci imi petrec timpul cu consum de adrenalina. Buna inventie internetul asta!
    Vad ca esti tot la replici politice .Cu altii nu cu mine. Ti-am zis sa o lasi naibii de politica ca uite ce imputiciuni ies la iveala. Apari ca mare comunist inca din anul 1 si daca ai fost si sef de grupa , pe experienta care o am in viata pot spune ca te aveai de baiat bun si cu tanti SECU .
    Hai sa fabulez un pic pai ai ajuns sa lucrezi in NUCLEAR SAFETY ? Parca asa ziceai . Deci ai facut parte din acceptatii d-lui general Dijmarescu , seful de la Ministerul Energiei a lui Nuclear Safety , fost viceprimministru a luyi Stolojan ?
    Daca este adevarat te previn ca ai facut parte dintr-un grup select al Energeticii romanesti , despre care orice ar spune unii sau altii si chiar subsemnatul, nu trebuie decit sa il apreciem pozitiv. Si totusi cind si de ce ai parasit acest grup , cel putin din punct de vedere al filozofiei sale.? Nu imi raspunde , lasa-ma sa gindesc ca ai fost cu ei!!!!
    Ce inteleg eu prin parasirea filozofiei acestui grup ???
    Pai d-l Dijmarescu si nu numai s-au batut pentru finantarea grupului 2 de la Cernavoda. Si au reusit. Omul asta avea o incredere atit de mare in solutia CANDU ca nu putea nimeni sa ii stea in cale.
    Cum naiba ai ajuns sa sustii excrocheria cu minicentralele nucleare nu stiu. Hai sa zic ca esti batrin si tu si eu si multi altii , nu ne mai prinde un accident nuclear la astfel de instalatii dar ... Pai Joe avem copii , avem nepoti , avem stranepoti , trebuie sa tiriie cineva in istoria viitoare steagul romanesc.Nu toti suntem ca aventura asta de Johanis pe care il doare in cur de acest popor , sau ca toti infractorii romani din toata lumea pe care SUA si occidentul ni-i returneaza pe post de ocupanti ai posturilor cheie din stat
    Chiar si nenascutii nostrii trebuie lichidati din fasa ?
    La astea daca poti sa raspunzi raspunde , dar mai inainte te rog sa iti pregatesti o expunere despre tehnologia nucleara in discutie din care sa reiasa ca in facultate ai fost nu numai membru PCR . Sef de grupa , sef de AS , si alte functii specifice statului comunist. stii Joe fraza asta pe care o pui mai sus .....Exagerezi! Tehnologia este verificată de reactoarele de pe submarinele nucleare și portavioane. Sunt mici PWR, asta NuScale este răcit în convecție naturală este îngropta în pământ, este modular și are riscuri mici.... e o timpenie cit casa poporului de mare poate chiar mai mare.
    Uite , inchei aici prima parte a comentariului , voi continua mai tirziu. Pina atunci ma voi documenta cite accidente nucleare au fost pe marile si oceanele lumii desi toti tin la secret aceste informatii.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ura incepe sa functioneze !!!
    Damaged U.S. nuclear submarine hit underwater mountain in South China Sea, Navy says
    A U.S. Navy nuclear submarine that was severely damaged in an accident while submerged in the disputed South China Sea last month struck an uncharted underwater mountain, the Navy said Monday.
    The U.S. Navy regularly conducts operations in the South China Sea to challenge China's disputed territorial claims on small islands, reefs and outcrops, to the irritation of Beijing.
    The 7th Fleet, which operates in the western Pacific, said an investigation had concluded that the USS Connecticut smashed into a geological formation and not another vessel on October 2.
    "The investigation determined USS Connecticut grounded on an uncharted seamount while operating in international waters in the Indo-Pacific region," a 7th Fleet spokesperson said in an emailed statement.
    Un submarin nuclear american avariat a lovit un munte subacvatic din Marea Chinei de Sud, spune Marina
    Un submarin nuclear al Marinei SUA care a fost grav avariat într-un accident în timp ce era scufundat în disputata Marea Chinei de Sud luna trecută a lovit un munte subacvatic necartografiat, a anunțat luni Marina.
    Marina SUA desfășoară în mod regulat operațiuni în Marea Chinei de Sud pentru a contesta pretențiile teritoriale disputate ale Chinei asupra insulelor mici, recifelor și aflorințelor, spre iritarea Beijingului.
    Flota a 7-a, care operează în Pacificul de Vest, a declarat că o investigație a concluzionat că USS Connecticut s-a spart într-o formațiune geologică și nu într-o altă navă pe 2 octombrie.

    RăspundețiȘtergere
  5. Submarinul sovietic K19
    Submarinul sovietic K-19

    K-19 în Oceanul Atlantic la 29 februarie 1972
    Țară URSS

    Nume navă K-19
    Tip Submarin nuclear
    Constructor Severnoe mașinostroitelnoe predpriatie[*]

    Compania operatoare Marina Militară Rusă
    Marina Militară Sovietică

    Lansare la apă 8 aprilie 1959

    Caracteristici
    Lungime 114,0 m
    Lățime 9,2 m
    Viteza maximă 26 noduri
    Putere motor 2 reactori nucleari 70 MW tip VM-A
    Tunuri * 3 × R-13 nuclear SRBM (650 km range) - clasa Hotel I
    • 3 × R-21 nuclear MRBM (1300 km range) - clasa Hotel II
    • 4 × 21 in (533 mm) torpedo tubes forward
    • 2 × 16 in (406 mm) tubes forward
    • 2 × 16 in (406 mm) tubes aft
    Clasă 658
    Modifică text

    K-19 a fost unul dintre primele două submarine nucleare sovietice de clasă 658 (echivalent NATO clasa Hotel) și unul dintre primele submarine echipate cu rachete balistice nucleare, în special rachete balistice intercontinentale R-13 SLBM.
    Acest submarin al marinei sovietice a fost comandat la 16 octombrie 1957 și asamblat la 17 octombrie 1958. Submarinul a fost construit la șantierul naval din Severodvinsk în Uniunea Sovietică. În timpul construcției, doi muncitori au murit într-un incendiu și șase lucrătoare au fost ucise de vaporii toxici care au fost eliberați la lipirea anumitor componente. Un electrician a fost zdrobit de un capac al unui tub de torpile. Un inginer a căzut între două compartimente, bilanțul ridicându-se la zece victime. Nava a fost lansată pe 8 aprilie 1959. La botezul navei, care nu a fost efectuat ca de obicei de o femeie, ci de un bărbat, nu s-a spart sticla șampaniei. Finalizarea modelului K-19 a avut loc la 12 noiembrie 1960. În timpul primelor teste au fost identificate multe probleme. Prin urmare, submarinul a fost pus în funcțiune abia la 30 aprilie 1961.
    La prima sa călătorie, la nord de Oceanul Atlantic, a avut loc o scurgere la 4 iulie 1961 în apropiere de coasta de sud a Groenlandei, ceea ce a condus la pierderea completă a lichidului de răcire al reactorului nuclear. Sistemul radio cu rază lungă de acțiune s-a dovedit, de asemenea, defect, ceea ce a făcut imposibilă comunicarea cu Moscova. Șapte membri ai echipajului implicați în munca de urgență au murit într-o o lună în urma iradierii acute, iar alți cincisprezece au murit ca urmare a acestui fapt în următorii doi ani. Locotenentul Boris Korchilov a suferit cea mai mare doză de radiație ionizantă și a murit într-o săptămână. Cercetările au stabilit cauza accidentului ca fiind o greșeală de construcție a sistemului de răcire. Compartimentele radioactive complet contaminate ale submarinului, inclusiv reactorul, au fost aruncate în largul mării Kara, un loc comun pentru deșeurile nucleare. Submarinul a primit porecla Hiroshima după seria de dezastre.

    RăspundețiȘtergere
  6. Dezastrul de la Kîștîm (în rusă Кыштымская авария, în traducere „Accidentul de la Kîștîm”) a fost un accident nuclear la stația nucleară Maiak din orașul Oziorsk din URSS care a avut drept rezultat contaminarea radioactivă a unor teritorii extinse. A primit gradul 6 din 7 pe Scala Internațională Nucleară, făcându-l al treilea cel mai important accident nuclear din istorie.
    După cel de-al Doilea Război Mondial, Uniunea Sovietică se afla în urma SUA din punct de vedere al cercetării nucleare, ceea ce a determinat autoritățile sovietice să inițieze un program masiv de cercetare pentru producerea de uraniu și plutoniu în vederea fabricării de bombe nucleare. Stația nucleară Maiak a fost construită într-un ritm alert între anii 1945-1948. Lipsa de informații a fizicienilor ruși i-a făcut să comită greșeli în ce privește măsurile de protecție.
    De altfel, ei și autoritățile de resort nu s-au arătat interesate de protecția mediului înconjurător în primele etape ale producției. Toate cele 6 reactoare au fost amplasate pe lacul Kîzîltaș și foloseau un sistem de răcire cu ciclu deschis, vărsând apa iradiată direct în lac. Inițial apa era pompată într-un râu care se vărsa în râul Obi, care se varsă în Oceanul Arctic. Mai târziu și lacul Karaceai a fost utilizat ca depozit în aer liber.
    În 1953 s-a construit un depozit pentru materiale lichide iradiate. El consta din rezervoare de metal montate în baze de ciment la 8,2 metri sub nivelul solului. Din cauza nivelului ridicat de radiații deșeurile nucleare se încălzeau. Din această cauză au fost construite sisteme de răcire, fiecare conținând 20 de rezervoare. Instrumentele de monitorizare ale sistemelor de răcire și rezervoarelor nu erau însă destul de performante.
    Producerea accidentului[modificare | modificare sursă]
    Pe 29 septembrie 1957, la ora locală 16:22, sistemul de răcire al unui rezervor ce conținea 70-80 de tone de deșeuri lichide s-a stricat și nu a fost reparat. Temperatura din el a crescut, rezultând în evaporarea apei și explozia resturilor rămase, formate în principal din nitrat de amoniu și acetat. Explozia a fost estimată ca având puterea a 70-100 de tone de TNT a aruncat baza de beton ce cântărea 160 de tone în aer. În urma exploziei nu a fost nicio victimă, dar s-a eliberat 70-150 PBq (Peta Becquerel). În următoarele 10-11 ore norul radioactiv s-a deplasat spre nord-est, ajungând la 300-350 km depărtare de uzină. După prăbușirea norului, 800 km² au fost contaminați pe termen lung cu cesiu-137 și stronțiu-90.
    Evacuarea[modificare | modificare sursă]
    Cel puțin 22 de sate au fost afectate de explozie, 10.000 de oameni fiind evacuați. Unii au fost evacuați în decurs de o săptămână, dar la general a fost nevoie de aproape 2 ani pentru ca evacuarea să fie finalizată complet.[1]
    Din cauza faptului că accidentul a fost păstrat secret, mulți din oamenii din zonele afectate nu au știut nimic. Operațiunile de evacuare au început la 6 octombrie, fără ca populația sa fie informată. Din cauza aceasta mulți au intrat apoi în panică de frica de a contactării unei “boli” noi, misterioase. Victimelor le cădea pielea de pe față, mâini și alte părți expuse ale corpului. Deși au apărut rapoarte vagi despre accident în presa vestică, abia în 1976 evenimentul a fost făcut public de către disidentul Jores Medvedev.[2][3][4]
    Deși guvernul sovietic nu a dat nici o informație despre cele întâmplate, se estimează că peste 200 de persoane au murit imediat după accident. În urma unei cercetări făcute în 1992 s-a aflat ca 8.015 persoane au murit pe parcursul a 32 de ani după accident. Pentru a reduce contaminarea după accident, solul contaminat a fost excavat și depus în așa numite „cimitire de pământ”.
    Actual nivelul de radiații din Oziorsk este destul de redus pentru oameni, dar zonele din vecinătate sunt încă foarte poluate.

    RăspundețiȘtergere
  7. 1. TOP 10 cele mai mari accidente nucleare
    Vedeti care sunt cele mai mari accidente nucleare din istorie potrivit datelor Agentiei Internationale a Energiei Atomice (IAEA).
    Idaho, Statele Unite
    Centrala Nationala de Testare a Reactoarelor
    Anul accidentului: 1961
    Rating INES: 4
    A fost unul din primele accidente nucleare si s-a produs in urma contactului barelor de combustibil radioactiv de la unul din reactoarele testate cu lichidul din sistemul de racire. Explozia rezultata a dus la moartea a trei angajati.

    Jaslovske Bohunice, Slovacia
    Anul accidentului: 1977
    Rating INES: 4
    Cel mai vechi reactor al centralei nucleare slovace era dotat cu un reactor sovietic netestat. Acesta a avut numeroase probleme care au dus la 30 de opriri neprogramate in primii ani de folosinta.
    Cu un an inainte, in 1976, doi muncitori au murit in urma unei defectiuni la sistemul de racire cu dioxid de carbon.
    In 1977, in urma unei erori umane din timpul schimbarii barelor de uraniu reactorul a fost pe punctul de a se supraincalzi.

    Tomsk 7, Rusia
    Anul accidentului: 1993
    Rating INES: 4
    In timpul operatiunii de curatare a unui rezervor de la fabrica de reprocesare a plutoniului, acidul nitric folosit a reactionat cu reziduurile de plutoniu.
    Explozia produsa a eliberat un nor radioactiv in mediul inconjurator.

    Tokaimura, Japonia
    Anul accidentului: 1999
    Rating INES: 4
    Fabrica Tokaimura procesa uraniul folosit de centralele nucleare din Japonia. Accidentul a fost cauzat de muncitorii slab pregatiti care au amestecat oxid de uraniu cu acid nitric intr-o concentratie de sapte ori mai mare decat cea prevazuta.
    Amestecul a declansat o reactie in lant care a dus la depasirea nivelului critic de radiatii si la moartea a doi muncitori.

    Fukushima, JaponiaAnul accidentului: 2011
    Rating INES: 4
    Centrala nucleara Daiichi este printre cele mai mari din lume, cu sase reactoare nucleare.Dupa cutreurul din martie 2011, penele de curent au cauzat oprirea pompelor de racire ale reactoarelor, fapt ce a provocat depasirea nivelului critic de temperatura si ulterior producerea de explozii la patru din cele sase reactoare.
    Chalk River, Canada
    Anul accidentului: 1952
    Rating INES: 5
    Accidentul din 1952 a fost cauzat de o supratensiune la reteaua electrica care a dus la pierderi in sistemul de racire. Din cauza unor deficiente mecanice la sistemul de control si al erorilor umane s-au produs explozii de hidrogen ce au determinat topirea reactoarelor.Laboratoarele acestor fabrici situate in regiunea Ontario furnizeaza o treime din necesarul mondial de radioizotopi.

    RăspundețiȘtergere
  8. Windscale Pile, Marea Britanie
    Anul accidentului: 1957
    Rating INES: 5
    Incendiul de la Windscale a fost cel mai mare dezastru nuclear din Marea Britanie. Se estimeaza ca cel putin 200 de persoane s-au imbolnavit de cancer din cauza materialului radioactiv eliberat. Numarul real al victimelor nu este cunoscut pentru ca guvernul britanic a incercat sa ascunda si sa minimalizeze efectele incendiului.

    Three Mile Island, USAAnul accidentului: 1979
    Rating INES: 5
    Evenimentul este considerat a fi cel mai mare accident din istoria centralelor nucleare comerciale din Statele Unite. Acesta a fost cauzat de o valva defecta care a dus la supraincalzirea reactorului si la pierderi de gaze radioactive.
    Kyshtym, Rusia
    Anul accidentului: 1957
    Rating INES: 6
    La una dintre fabricile care se ocupa cu procesarea reziduurilor, sistemul de racire de la un container cu 80 de tone de deseuri s-a defectat. Radioactivitatea a dus la incalzirea deseurilor care a cauzat explozia containerului. Astfel. aproximativ 270.000 de persoane au fost expuse la nivele ridicate de radiatii.

    Cernobil, Ucraina
    Anul accidentului: 1986
    Rating INES: 7
    Ca dimensiune, dezastrul de la Cernobil a fost de patru ori mai mare decat cel de la Kyshtym. Totul a pornit de la o procedura experimentala de inchidere a reactorului. Greselile angajatilor au dus la explozia reactorului, incendiul ridicand in atmosfera cantitati substantiale de produse radioctive.
    Peste 335.000 de oameni au trebuit sa fie evacuati, iar norul radioactiv s-a raspandit in toata Europa.

    RăspundețiȘtergere
  9. Deocamdata cam atit am putut sa scot de pe internet. Destule accidente nucleare , ca sa distruga viata pe pamint .
    Infiorator!!!

    RăspundețiȘtergere

  10. Am gasit alt articol . Ce scrie aici este incredibil !!!
    Rusia vrea să recupereze „Cernobîlul” de pe fundul Oceanului Arctic
    1. 04.09.2020 10:48
    2. DIN ARTICOL
    3. Scufundarea lui K-159De ce vrea Rusia să recupereze acum epaveleOperațiunea de recuperare ar putea declanșa un accident nuclear
    4. Sub unele dintre cele mai aglomerate zone de pescuit din lume, submarinele radioactive din epoca sovietică se dezintegrează pe fundul mării. Zeci de ani mai târziu, Rusia se pregătește să le recupereze, scrie BBC, într-un material despre submarinele nucleare din epoca URSS.
    5. Printr-un decret publicat în martie, președintele Vladimir Putin a demarat o inițiativă de recupere a două submarine nucleare sovietice și a patru compartimente de reactoare de pe fundul Oceanului Arctic.
    6. Cele două submarine nucleare și compartimentele de reactoare conțin împreună 90% din materialul radioactiv din Oceanul Arctic.
    7. Primul submarin care urmează a fi recuperat este K-159. Submarinul nuclear lansat pentru prima dată în 1964 și scos din uz în 1989, s-a scufundat în 2003 în Marea Barents, în timp ce era remorcat pentru casare, cu tot cu cei 9 membri ai echipajului și aproximativ 800 de kilograme de combustibil nuclear uzat.
    8. În timpul Războiului Rece, Statele Unite și Uniunea Sovietică au construit peste 400 de submarine cu propulsie nucleară. După căderea Cortinei de Fier, consecințele cursei înarmării au ieșit la iveală.
    9. Un exemplu este incidentul din Golful Andreyeva, unde 600.000 de tone de apă toxică s-au scurs în Marea Barents dintr-o piscină de stocare nucleară în 1982, combustibilul uzat de la peste 100 de submarine fiind păstrat parțial în canistre ruginite sub cerul liber. Temându-se de contaminare, Rusia și țările occidentale, inclusiv Marea Britanie, au început o curățare amplă, cheltuind aproape 1,3 miliarde de dolari pentru dezafectarea și demontarea a 197 de submarine nucleare sovietice și eliminarea bateriilor de stronțiu de la 1.000 de balize de navigație.

    RăspundețiȘtergere
  11. 10. Un studiu realizat în 2019 arată că sunt peste 18.000 de obiecte radioactive în Oceanul Arctic, printre care 19 nave și 14 reactoare.
    11. În timp ce radiațiile emise de majoritatea acestor obiecte s-au apropiat de nivelurile minime datorită acumulării de nămol, studiul a constatat că 1.000 au încă niveluri ridicate de radiații gamma penetrante. 90% dintre acestea sunt conținute în șase obiecte pe care compania nucleară rusă Rosatom le va ridica în următorii 12 ani, a declarat Anatoly Grigoriev, șeful companiei de stat.
    12. Acestea sunt cele două submarine nucleare (K-159 și K-27), compartimente de reactoare de la trei submarine nucleare și spargătorul de gheață Lenin.
    13. Specialiștii consideră că submarinele scufundate vor contamina apele dacă sunt lăsate pe fundul mării. „Conțin o cantitate mare de combustibil nuclear uzat care, în viitor, cu siguranță se va scurge în mediu și știm din experiență că doar cantități mici de contaminare în mediu sunt suficiente pentru a duce la probleme și consecințe devastatoare pentru fauna și flora marină și pentru pescuitul din zonă. ”, susține Ingar Amundsen, director al Autorității Norvegiene pentru Siguranță la Radiații Nucleare.
    14. Scufundarea lui K-159

    RăspundețiȘtergere
  12. 14. Scufundarea lui K-159
    15. Submarinul nuclear K-159 a fost lansat pentru prima dată în 1964 și s-a scufundat în 2003 în Marea Barents, în timpul unei operațiuni în care era tractat spre o bază de lângă Murmansk pentru demontare și casare. Submarinul nuclear ruginea din 1989 într-un debarcader din portul Gremikha.
    16. Epava submarinului sovietic K-159 înainte de remorcarea care a dus la scufundarea sa. Foto: Profimedia Images
    17. Submarinul nu mai era navigabil, astfel încât patru pontoane au fost sudate de corpul său corodat pentru a-l menține pe linia de plutire în timpul călătoriei sale. Zece marinari au staționat la bordul navei pentru a pompa apa și a acoperi scurgerile de-a lungul drumului.
    18. Cu reactoarele oprite, submarinul a fost tractat în apropierea insulei Kildin, când la miezul nopții, în timpul unei furtuni, cablurile cu care era tractat s-au rupt, unul dintre pontoane s-a desprins, iar submarinul a început să ia apă. Până să se mobilizeze echipele de salvare K-159 s-a scufundat pe fundul Mării Barents, cu tot cu cei 9 membri ai echipajului, un singur marinar reușind să se salveze.
    19. Marina a promis rudelor că va ridica K-159 anul următor, însă proiectul a fost amânat de la an la an.
    20. De ce vrea Rusia să recupereze acum epavele
    21. Rusia, Norvegia și alte țări ale căror bărci de pescuit străbat apele Mării Barents au îngrijorări serioase în legătură cu nivelul de radiații care ar putea afecta econmiile din zonă, bazate exclusiv pe pescuit.
    22. Rapoartele recente arată că deși în acest moment nu există radiații puternice în jurul submarinelor scufundate, în următorii zeci de ani, undeva între 10 și 30 de ani, aceste submarine pot deveni bombe ecologice.
    23. Consecințele economice pentru industria pescuitului din Marea Barents, care furnizează marea majoritate a codului din magazinele de pește, „pot fi mai grave decât consecințele asupra mediului”, susține Hilde Elise Heldal, om de știință la Institutul de Cercetări Marine din Norvegia.
    24. Potrivit studiilor ei, dacă tot materialul radioactiv din reactoarele K-159 ar fi eliberat, ar crește nivelurile de Cesiu-137 de cel puțin 100 de ori. Asta ar reprezenta un dezastru pentru industria pescuitului.
    25. Peste 20 de țări continuă să interzică fructele de mare japoneze, de exemplu, după accidentul nuclear de la Fukushima din 2011. Orice interdicție a pescuitului în mările Barents și Kara ar putea costa economiile rusești și norvegiene sute de milioane de euro pe lună.
    26. Operațiunea de recuperare ar putea declanșa un accident nuclear
    27. În schimb, un accident în timpul ridicării submarinului ar putea reactiva brusc reactorul, amestecând elemente de combustibil și declanșând o reacție în lanț necontrolată și o explozie. Acest lucru ar putea crește nivelul de radiații la peste 1.000 de ori față de nivelul normal.
    28. Norvegia ar fi forțată să oprească vânzările de produse din Arctica, cum ar fi peștele și carnea de ren, timp de un an sau mai mult. Studiile arată că ar putea fi eliberate mai multe radiații decât în incidentul din Golful Chazhma din 1985, când o reacție în lanț necontrolată în timpul realimentării unui submarin sovietic lângă Vladivostok a ucis 10 marinari.
    29. Ridicarea unui submarin este o operațiune rară de inginerie. Statele Unite au cheltuit 800 de milioane de dolari în încercarea de a recupera un alt submarin sovietic, K-129. În cele din urmă, au reușit să aducă doar o treime din submarin la suprafață.
    30. Și chiar dacă Putin curăță moștenirea nucleară sovietică din nordul îndepărtat, el își construiește o moștenire nucleară proprie. Flota de Nord construiește cel puțin opt submarine, noi spărgătoare de gheață, iar Rusia a lansat în 2019 singura centrală nucleară plutitoare din lume.
    31. În total, până în 2035, în Arctica ar putea fi până la 114 reactoare nucleare în funcțiune, aproape de două ori mai mult decât în prezent.

    RăspundețiȘtergere
  13. Parcă n-ai memorie Dan?
    Șef de grupă era o funcție cu bătăi de cap, era administrativă. Se dădea unuia cu rezultate bune la învățătură, în anul I era după cum intrai la facultate.
    Profesorul Leca (absovent de Caragiale prin 56) m-a destituit în anul III că nu puneam absenții la curs.
    Președinte AS pe an era tot așa cam onorifică, dădea bilete la Costinești. Încă nu se chema UASCR (uniunea asociațiilor de studenți comuniști)!
    Cu pecereul am explicat.
    Văd că te documentezi privind dezastrele nucleare. În privința celor privind centralele electrice, alea de unde trăgeai tu firele ca să ajungă la industrie și populație sunt 3 mari accidente:
    Three Miles Island SUA, Cernobîl și Fukushima. Primele două sunt consecința fiuncționării defectuoase, erori de proiectare și analiză de securitate.Ultima este consecința unei catastrofe naturale, și a unor erori de proiectare.
    Cu Dijmărescu m-ai lăsat cu gura căscată. Nu știu să fii avut ceva cu nuclearul? Pentru Unitatea 1 s-a zbătut Petre Roman că este de meserie energetician hidro.
    Pentru Unitatea 2 s-au continuat demersurile cred că Năstase că atunci s-a pornit PIF și a continuat Tăriceanu care a inaugurat-o.
    Cât despre securitate nucleară și părerea ta e cam cum declara un colonel de securitate: voi ocupați-vă de nuclear, că de securitate ne ocupăm noi!
    Soluția nucleară este singura care să suplinească închiderea celor clasice pe cărbune, gaze. Și proiectele ultime de generația III-a avansată sunt fail safe adică siguranță sporită, ca și cele de generația a IV vezi NuScale.
    Eu aș favoriza soluții alternative cu presiune scăzută în primar: sodiu lichid, sare topită, combustibil și agent de răcire, plumb (probleme ci densitatea mare, se studiază la Pitești!), pe gaze cu presiune mai mică, probleme de etanșeitate.
    Nu-mi place să discut chestiuni tehnice, nu are de a face cu scopul blogului.
    Cel mai rău privind armamentul nuclear și submarinele au fost sovieticii/rușii. Am văzut filmul cu explozia bombei de 50 de Megatone, a răspândit atâtea reziduuri radiovcative că în 1962 URSS și SUSA au semnat tratatul de renunțare la gteste nucleare supraterane. S-au făcut doar subteran la 1,5 km adâncime și erau sigure, se confina totul pentru că sfera exploziei producea un perete de tip sticlă după răcirea exploziei. S-au oprit, se simulează acum, pe computer.
    Până se pune la punct reactorul de fuziune, când ? nuclearul de fisiune este o soluție.

    RăspundețiȘtergere
  14. Iti raspund detaliat la noapte. Acum sunt si cu serviciul si cu nepotul in parc . Totusi eu nu ti-am facut socoteala politica. Ai vazut ca sunt altii care o fac,.
    Fara sa exagerez vezi ca ti-am dat o lista cu TOP 10 accidente nucleare. Cum de ai redus-o tu la trei ?
    Niciun cuvint din acele HTML-uri pe care t-i le-am trimis azi noapte nu imi apartine, Ele sunt copy-paste dupa articole de internet deci sunt scrise de altii.

    RăspundețiȘtergere
  15. Vezi Jo ce superficial esti in a te implica, in a da o informatie , in a explica in amanunt cazul viitoarelor
    dotari cu centrale nucleare in premiera la noi ? Bati campii ,ca de obicei si nu ne luminezi ( din ce ai acumulat intro viata ) ce e bun si ce e rau cu aceste minicentralwe nucleare. Uite, chiar colegi de ai tai de nucleara te-au " prins" la mijloc si dai din colt in colt ,iar,alt coleg de al tau care se da anonim ( de ce oare ?) se bate cu tine cine a fost sef de an ( asta il doare pe el in loc sa expuna ce e cu aceste minicentrale pe care ne cam obliga SUA si ni le pune in brate fiind de altfel cobai...),de grupa ,de ASE si nu are curajul sa spuna dandu-se anonim ,dar il banuim. Nici el nu da o apreciere despre aceste minicentrale si sta ascuns ca de obicei parca ar fi lucrat in agricultura ca si tine. Hai,explica-ne ce e cu ele ,daca nu sti studiaza ,ca ai macar limbajul de fost nuclearist.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am spus mai sus dacă te uiți? Tehnologia este fiabilă și verificată. NU țin cursuri de nuclear safety pe blog. Produc energie electrică și căldură pentru încălzire urbană. Sunt modulare, adică prefabricate, câmd se termină combustibilul, zona activă este înlocuită ușor. Crezi că suntem nebuni sau iresponsabili? Costul este avantajos. NU produca gaze de seră.
      Anomimului coleg i-am răspuns. Unul, nu spun cine, îmi spunea șefuț, ca să rimeze cu numele meu, de la șef de grupă, mare lucru! Știi și tu, o luai în cap de la profesori dacă nu puneai absențele la curs și trebuia să le ștergi cu tehnici cerneală simpatică, etc. Amintiri de acu 55 de ani aproape! Sau cum ne îngrămădeam la cursuri în anul I să fim mai în față. Și cum trăgeam la xerox cursurile, sau trebuia să le copiem de la cei prezenți la curs. Sau cantina cu mâncatul la bandă, o tempora!
      Lasă-i în pace pe reactorii ăștia și să ne amintim cum eram atunci, tineri ieșiți din adolescență, ne umblau ochii după colege, ne era capul doar după știi tu ce? să mergem să jucăm fotbal, să ne uităm la teve în sala de jos și să comentăm meciurile. Eu țineam cu Petrolul, tu cu U Craiova, de atunci ne știm de la cămin!?

      Ștergere
  16. ...cat despre politica vad,ca in sfarsit taci...nu il mai lauzi pe Iohanis ? Cel mai vajnic presedinte,in imaginea si pretentia ta ? Cum vezi alianta ? Deja,ar fi cazul sa incepi sa il lauzi pe...Ciolacu,nu ? Ca de Fl.Catu ai avut cuvinte de lauda fiind...cel mai nociv om pe care l-am avut pana acum ,sprijinit la scena deschisa de Iohanis-rusinea romaneasca. Hai,zi,ca din tot ce ai zis pe blog despre politica nimic nu s-a adeverit. Poate acum,hai,lauda ,te rog PSD si treci la Antena 3 la vizionare...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu răspund la prostii și tâmpenii politice. Bucură-te de bătrânețe și nu te mai uita la politică că te prostești.

      Ștergere
  17. Salut
    Am citit raspunsul pe care il dai referitor la toate documentele pe care t-i le-am pus pe blog.
    Sunt convins ca nimic nu este nou ptr tine desi din raspuns reiese ca nu te-ai catadixit sa le citesti un pic macar. Te inteleg.
    Mai spui ca nu discuti chestii tehnice pe blog. Aici nu te inteleg, Ca specialist in nucleare , pe domeniul de competenta ce l-ai avut ar trebuii sa convingi in discutii despre tehnologia nucleara.
    Asa ce spui tu ca daca nu avem fuziunea nucleara este buna si fisiunea pe care o tot utilizam de aproape 70 de ani , nu esti convingator. Orice elev de la liceu ar stii sa spuna lucrul acesta.
    Si totusi ca este sau nu este fuziunea nucleara , observam ca fisiunea a facut ravagii pe planeta.
    Pe mine cind vad ce spun savantii lumii despre incalzirea globala sau cum stii ca am prognozat eu racirea globala ma apuca risul , sau stii cum se zice pe la noi pe la PLOIESTI - ma apuca plinsul risului - Acesti savanti dau vina numai pa emisiile de carbon produse de prelucrarea carbunilor sau de la flatulatiile oamenilor si animalelor, Iti vine sa urli. Nu spun nimic de influenta deteriorarii mediului de numeroasele accidente nucleare sau de exploziile bombelor nucleare de pina acum. Cind imi aduc aminte de distrugerea arhipelagului Bikinii si etc .....
    Simplii cetateni am avut hai sa zic noroc sa ptimim o serie de informatii mai ales dupa caderea URSSS cind foarte multi care aveau calusul secretului mult indesat in gura au putut sa mai ciripeasca cite ceva . Deci de la rusi se stiu multe. De la americani si occidentali. , in mod paradoxal , se stiu si mai multe mai ales cele ce nu au putut fi acoperite vederii publicului. Americanii si francezii au practicat cele mai sofisticate forme de ascundere si secretizare a accidentelor nucleare si nu numai. Uneori s-au umplut de ridicol prin motivatiile pe care le-au enunta. Ultimul exempku este accidentul nuclear de pe submarin in Marea Chinei de Sud produs acum vre-o doua luni, Auzi ma ca s-a lovit submarinul a merican de un munte subacvatic !!!!! Submarinul de trei miliarde de $ nu avea sonare ... Auzi ma ca a fost remorcat si dus intr-un port care de fapt este o insula nelocuita din marea Taivanului situata la distante respectabile fata de zonele cu populatie.
    Deci daca rusii recunosc existenta a vre-o dpua sute de ogive nucleare scufundate in Marea Barents sau in alte parti celelalte state cred ca au de vre-o douazeci de ori mai multe ogive scufundate datorita accidentelor nucleare . Dar este tacere Tacerea democratica inseamna viata iar cazul contrar inseamna moarte. Sunt atitea exemple.
    Joe iti spun lucrurile astea pentru ca am pretentii de la tine. Sa nu iti fie frica . Noi generatia asta datoram acestui popor faptul ca am primit o educatie gratuita , si daca este nevoie ca poporul sa fie aparat de un eventual accident nuclear ce s-ar produce datorita porcariei care se intrevede ca va veni de la americani atuncii tu sa fii primul care te ridici impotriva lor cu armele stiintei
    Ma ai naibii americani nu puteau sa faca niste fabrici in Romania in care sa se produca toata garnitura de subansamble a centralelor solare ? Idem pentru cele eoliene , fiindca toate subansamblele sunt de import
    Asa i-au adus pe acesti infractori romano-americani pe Cirtu la guvern si pe Ghita la Nuclear Electrica si ne vor baga in experimente nucleare.
    Joe te rog trezestete !!!!

    RăspundețiȘtergere
  18. Doar niste scurte remarci, pe intelesul tuturor. Multi ignoranti nu stiu ca industria nucleara e mult mai sigura decat alte industrii care au provocat si provoaca un numar incomparabil mai mare de victime, atat imediat prin accidente, cat si pe termen lung. Industria chimica a provocat de mii de ori mai multe victime - vezi numai Bhopal (cateva mii de victime imediat, pana la 20 de mii de victime prin toxicitatea pe termen lung), iar accidentele in aceasta industrie se repeta des. Industria energetica pe baza de carbune (vezi China, India etc)- aici victimele provocate de-a lungul deceniilor pur si simplu de poluare sunt de milioane de ori mai numeroase, iar inlocuirea cu centrale nucleare clasice ar salva nenumarate vieti. Industria miniera - aici sa faca autorul comentariilor anti-industrie nucleara o lista cu toate accidentele de amploare, ca sa umple zeci de pagini. Si sa nu uitam chiar hidro-energia, care a produs ea insasi mai multe victime decat industria nucleara -prin prabusirea de baraje, plus necazurile de natura ecologica provocate de construirea barajelor. Si sa nu uitam nici faptul ca industria nucleara emite cantitati mult mai mici de CO2. Astfel ca, stiind (unii stiu, altii nu) ca e nevoie neaparat si de alimentare cu energie care sa fie disponibila la comanda si nu dependenta de soare, vant, secete etc., reiese ca ar fi cazul sa ne vindecam de alergia la industria nucleara.

    RăspundețiȘtergere
  19. Vd ca domnul ANONIM ma baga la categoria - Multi ignoranti nu stiu ca ...- Cinste lui !!! Si doar atit. Din anonimat poti zice multe nu iti asumi nimic. Probabil faptul ca acolo unde s-a produs un accident nuclear si de suprafata , conduce la nelocuirea acelui perimetru mii de ani nu il ia in calcul sau imboldit de dorinta de a-si exprima un punct de vedere a uitat de chestia asta.
    Pai desigur ca toate industriile au hibele lor. Dar mai distructiva ca industria nucleara nu este nici-una. Bine inteles ca ma refer la acele situatii cind se produc accidente industriale.
    Se zice ca pestele si fructele de mare din zona FUKUSIMA sunt contaminate si au interdictie la consum. se zice ca locuirea in preajma tarmurilor in Marea Barents nu mai este admisa de autoritati. Noi toti vedem cum arata arealul de la Cernobil azi. Sunt reportaje peste reportaje.
    De fapt nu imi place sa dau raspunsurile celor carora le este frica si se ascund in spatele anonimaturilor. Sunt fricosi este crestineste 111 Mai rau este ca acesti anonimi daca ii provoci imediat sar cu pomelnicele libertatii la cuvint.
    Hai sa ii rezum polemica pe care eu am creat-o in acest bilet de papagal al lui Joe. A fost vorba de faptul ca minicentralele nucleare pe care americanii vor sa le amplaseze in Romania sunt un experiment , un experiment periculos , pentru ca nu au mai fost instalate nici-unde , si istoria accidentelor nucleare ne arata ca aceste minicentrale ( care au fost si sunt instalate pe instalatii navale tip submarine , portavioane si nave mari ) dau rata de defectiuni chiar capitale , majore . Despre asta a fost vorba si invit toti anonimii sa isi puna obrazul in joc sa ma contrazica pe listele de accidente nucleare mai sus prezentate de subsemnatul , pe care nu le-am scris eu ci altii.
    Ca o consolare , sunt un fost amic din copilarie al dlui Marculescu - dumnezeu sa il odihneasca - care a fost un mare inginer patriot roman , poreclit si Tatal Centralei Nucleare de la Cernavoda ( nu de catre mine ci de catre cei ce l-au cunoscut. Nu discut despre multele subiecte nucleare pe care le-am dezbatut cu dinsul. Chiar prea multe. Dar a fost un om cu incredere in tehnologia CANDU . EL nu a furat educatie pe gratis din Romania si a fugit cu ea oriunde fara sa achite nota de plata asa cum au facut-o foarte multi colegi sau compatrioti. A fost plecat la specializari in toata lumea , a fost serios si si-a insusit temele de specializare , s-a intors in tara si le-a aplicat cu succes. Si-a iubit si respectat colegii ( de fapt subalternii ) Credea ca vom gasi forta interioara sa ppunem pina in 2020 patru grupuri in functiune. Dar nu a fost asa ...

    RăspundețiȘtergere
  20. Dan, amesteci accidentele de la CNE cu accidentele și problemele create de industria militară Submarinele mai rămân scufundate accidental, dar nu reactorul nuclear a fost de vină.
    Toate alea ce le-ai scos sunt date de grupuri iresponsabile verzi, de ignoranți care și-ar dori să aibă lumină de la lumânări. Exemplu pozitiv energetica nucleară franceză, 70-75% din energia electrică produsă nuclear.Nu mai depind de gaz și petrol sau cărbune. Industria nucleară germană, perfectă, fără nicio problemă, scufundată de imbecilii germani verzi și proști. Orice industrie poate produce catastrofe și pierderi umane. Cernobîl a fost exemplu de iresponsabilitate tehnică cu un reactor nesigur. Toate celalalte catastrofe nu au dus la pierderi de vieți omenești. În zona părăsită de la Cernobîl se dezvoltă un regn animal și vegetal splendid pentru că nu mai umblă omul pe acolo! Omul este catastrofa naturii ........ NU te pot convinge, nu-i nicio catastrofă!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fac trimitere și la interviul luat lui Dorin Chirica Președinte CA Nuclearelectrica:
      https://newsenergy.ro/interviu-teodor-chirica-nuclearelectrica-nu-cred-ca-printr-o-abordare-ideologica-se-pot-atinge-tintele-asumate-de-reducere-a-emisiilor-rolul-centralelor-nuscale/?fbclid=IwAR3sUA7R7nbASPQvR3Qx6MM8TTxYQ4586QiHGNXu2QoqisrZ4AIM8s6hvYE

      Ștergere
    2. Pai de ce sa ma convingi ? Despre faptul ca omul nu ar trebuii sa existe ? Pai baga - te tu primul la autoexterminare si ai scapat de belele.
      Stii tu dai solutii capitale dar pentru altii. Pe tine te crezi aparte.
      Hai sa o luam cu gluma clasica prahoveana conform careia omul este o catastrofa a naturii din trecare tu esti primul !!! sa nu zici ca nu iti mai aduci aminte !!! Nenea Iancu dumnezeu sa il odihneasca.
      Nu , numai convins cu nimic. Rezulta ca nu ai talent pedagogic. Si zici ca ai pregatit studenti nuclearisti ? Vai noua ...
      Mai e o chestie care ma deranjeaza .. nu stiu cum dracu ai facut ca ai ajuns si luat-o cu politioca . Acum i-ai distrus pe ecologisti . Saracii de ei . Ii cam doare in cur de tine si daca vrei si de mine. Mai sunt si altele. Era sa te atac urit dar m-am oprit . Totusi vai de noi ...

      Ștergere