duminică, 20 martie 2022

Despre ruși
















Acum după ce am publicat articolul lui Vlad Zografi vreau să mă aflu și eu în vorbă. Cred că este foarte greu să analizezi psihologia popoarelor. De exemplu despre noi românii se spune că am fi leneși. Dar cum se explică faptul că românii sunt azi cei care prestează muncile cele mai grele din Europa? Românii sunt cei care muncesc la scos sparanghelul, cules căpșunile, sunt cei care muncesc pe șantierele de construcții,  Asta am găsit-o și într-un roman englezesc contemporan. Sau spală la cur bătrânii din Italia. Explicații ar fi, gradul redus  de instruire, salariile scăzute în România și faptul că aceste activități sunt disponibile, pentru cele calificate, trebuie să ai expertiză și studii. Sunt studii despre popoarele Europei, s-au ocupat Keyseling și Madariaga, cartea celui din urmă am citit-o, dar n-o mai găsesc în bibliotecă, Francez, englez, spaniol.

Dar nu despre psihologia popoarelor europene mă preocupă, ci rușii, amintiți și ei în cartea lui Madariaga. Vlad spune că sunt iraționali, asta și datorită ortodoxiei, a spațiului nemărginit a și Rusiei și al caracterului imperial al psihologiei rusești. Explicații am citit de la intelectuali ruși că aceștia sunt rasiști și imperiali, că economia lor nu este capitalistă, este feudală, că boierimea rusă care mujicii ca pe niște sclavi și că acum Putin dictează cum vrea el Rusia și supușii ei. Rusia are o istorie, determinată și de ocupația mongolo-tătară, care le-a mutat capitala de la Kiev la Moscova să fie mai aproape de hanatul de la Kazan pe Volga. Rușii s-au amestecat cu asiaticii, cum se observă și la figura mongoloidă a lui Lenin. Un rus mi-a explicat că Bielarusia este Rusia Albă, partea care nu a fost cucerită de mongolo-tătari și a rămas neamestecată, albă. Ivan cel Groaznic i-a învins pe tătari și în revanșă a ocupat, el și urmașii lui Asia Centrală, Siberia unde originau foștii stăpâni. Un efect teribil a fost și comunismul inventat de Lenin, care a fost o societate mult mai terorizantă pentru supuși, decât fusese stăpânirea țaristă. Dacă ne-am lua după amintirea întâlnirea (apocrifă?) lui Papini cu un Lenin aproape de moarte, acesta recunoștea că societatea pe care a creat-o nu prea avea legătură cu marxismul. Era un regim a stăpânirii de către niște iluminați revoluționari care stăpânesc prin teroare supușii. Din acest regim provine Putin și ar explica felul lui de se comporta. 

Mai adaug și impresii personale. Prima mea ieșire în străinătate a fost în 1977 în deplasare de serviciu în URSS. Era în preajma lui 25 octombrie. Și apropo tot timpul am trăit schizofrenia calendaristică a acestei revoluții: Marea Revoluție din Octombrie care se aniversează pe 7 noiembrie (stil nou!).  Am ajuns acolo dintr-un București însorit și cald, într-o Moscovă cu vreme urâtă și ploioasă și ca să ajungem la Dimitrovgrad, pe malul Volgăi în vreme de iarnă cu zăpadă de 10 cm. Eram în vizită la un institut de cercetări similar cu al nostru de reactori de cercetare. Cel la care am fost am fost avertizați că producea plutoniu. Dar, chiar dacă producea plutoniu, veceul era turcesc. Cea mai teribilă amintirea sovietică o am de la veceuri. La aeroportul din Simbirsk, orașul natal al lui Lenin, veceurile aveau pereți despărțitori până la umăr, așa că puteai vedea vecinul cum se screme, la sala congreselor din același oraș veceu duhnea îngrozitor. Umblând prin oraș am văzut că bulevardul-prospekt se termina în pădure! Dar cea mai șocantă a fost vizita într-o alimentară unde nu se găsea nimic! Era în 1977 și în România nu puteai crede că asta se va întâmpla și la noi în anii 80. Dar ce caracteriza spiritul rus a fost că am fost invitați într-o vizită cu GAZ-ul  în pădurea de pe malul Volgăi, unde se aflau dacele-casele de odihnă ale cercetătorilor. Cu toate că era plin de zăpadă și drum neamenajat șoferul a insistat să mergem prin zonă până mașina a derapat și s-a rotit cu 360 de grade. Am reușit cu greu să ne întoarcem în oraș. Iar apoi în Moscova, la hotelul cu alt veceu scârbos și împuțit am hotărât eu și colegul de serviciu să ajungem în centru în Piața Roșie. Piața nu mi-a făcut impresia imensității din filme. Am vizitat catedrala Vasili Blajenîi până ne-a luat la întrebări și apostrofat un rusnac care nu știu ce avea cu noi, nu înțelegeam nimic, rusa precară și faptul că noi știam bine englezește.

Altă întâmplare cu ruși am trăit-o în vacanța din Turcia din 2002. Am luat o excursie cu microbuzul prin locurile antice din Turcia. Eram lângă Efes și am plecat spre cetățile Priene, Milet și Dydima unde se afla Templul lui Apolo. Turiștii erau de toate neamurile.  Și la un moment dat m-am conversat în engleză cu ghidul. Tema era Tezaurului lui Agamemnon, descoperit de Schliemann la Troia. Îmi exprimam stupoarea că acest tezaur se află la... Moscova. Păi zic pretenții puteau să aibă turcii, unde  azi este Troia, grecii, sau nemții, unde s-a aflat până la Al Doilea Război Mondial. La care o rusoaică care era în grup mi-a replicat foarte arogant: păi este pradă de război!

Ăștia sunt rușii!


8 comentarii:

  1. Foarte grăitoare amintirile tale, Joe. Si destul de infioratoare. Cum ar spune spaniolul, Que Dios nos coja confesados, sau, mai pe limba noastră, Doamne, apără-ne pe noi.

    RăspundețiȘtergere
  2. Primit de la un prieten. După cum veți vedea scriitorii sunt foarte autocritici.

    Cum își caracterizează marii clasici ruși propriul popor:


    Mihail Saltîkov-Șcedrin:

    „Dacă aș adormi, trezindu-mă după o sută de ani, și m-ar întreba cineva ce se întâmplă în Rusia, aș răspunde fară sa clipesc: beție și jafuri".


    Aleksei Tolstoi:

    „Moscovia - Taiga ruso-mongolă, sălbatică, întinsoare a jafului”.


    F. M. Dostoievski:

    „Nație ce cutreieră prin Europa și caută ce să mai distrugă, să facă praf, pur si simplu, totul. Din batjocură”.


    Mihail Bulgakov:

    „Nu suntem un popor, ci vite, șobolani, hoardă sălbatică de ticăloși și ucigași”.


    Maxim Gorki:

    „Cel mai important semn de izbândă al poporului rus este cruzimea sa plină de sadism”.


    Serghei Aksakov:


    „Ah, cât de greu e să trăiești în Rusia, în acest centru plin de putoarea dezmățului trupesc și moral, loc al răutății, minciunii și ticăloșiilor”.


    Ivan S. Turgheniev:

    „Rusul este cel mai mare și mai obraznic mincinos din întreaga lume”.


    Ivan C. Șmeliov
    (gânditor ortodox):

    „Un popor care urăște libertatea, adoră sclavia, iubește lanțurile la mâini și la picioare, întinat trupe#te și moralicește... pregătit în orice moment să murdarească totul și peste tot”.


    Pușkin:

    „Neam indiferent față de cea mai mică îndatorire a sa, la cea mai maruntă dreptate, la cel mai neînsemnat adevăr, popor care nu recunoaște demnitatea omului, nu recunoaște, în general, nici libertatea omenească, nici gândirea liberă... Vai, cât de scorțoasă este limba rusă!"


    Vasili Rozanov:

    „Nu suntem o națiune, ci un iad nebun”.


    Alexandr Blok:

    „Sufletul rus chinuit n-are putere să respire și nu trebuie să zboare”.


    Zinaida Ghippius
    (poeta antibolșevică):

    „Rusia - un imens spital psihiatric”.

    RăspundețiȘtergere
  3. Mai scutit de la cina din seara asta cu povestile tale despre WC-urile sovietice. Un lucru tot nu inteleg si anume de ce ai fost in orasul in care s-a nascut Lenin ? Tu zici ca ai fost trimis pentru reactorul nuclear nu ca sa vezi si apoi sa venerezi patutul de nastere al lui Lenin.. M-ai incurcat de tot in seara asta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Simplu! Simbirsk este orașul cu aeroport cel mai apropiat de Dimitrovgrad, orașul reactorilor de cercetări sovietici, unde am fost în vizită.

      Ștergere
  4. Ba pe mine ma preocupa psihologia popoarelor. Si in zilele astea mi-a rasarit in minte ca mai toate popoarele migratoare la un moment dat, dau dovada de cruzime. Exemplificandu-mi prin rusi, sarbi, bulgari, care va sa zice slavii de est si unguri. Dar si prin turci. Caracteristica asta pastrandu-se pana in ziua de azi. Uitasem de cucerirea mongolo-tatara a Rusiei, dar se adauga caracteristicii. Si daca revad citatul lui Maxim Gorki...imi da apa la moara. Si apoi migratorii siriano-africani cum sunt? Ce se va intampla cu migrantii de azi, ma gandesc la ai nostri se va vedea. In privinta closetelor, cele turcesti sunt cele mai indicate turismului, dupa mine, dar oricare ar fi trebuie spalate inclusiv cu clor. Nu ne putem lauda nici noi-vezi manastirile din nord, dar si cea din Sinaia.

    RăspundețiȘtergere
  5. Va raspund pentru ca vad ca sunte-ti in confuzie mare. La capitolul dovezi de cruzime ale popoarelor a-ti uirtat de multe altele, Din ultima suta de ani a-ti uitat de genocidul Japoniei in Manciuria si China , de genocidul Germaniei fasciste sa zicem , de genocidul Spaniei in razboiul civil , de genocidul Turciei fata de armeni , Daca mergem si mai mult a-ti uitat de genocidul americanilor impotriva indienilor , de genocidul Spaniei impotriva bastinasilor din America de sud si nu numai ,. Punem si Franta in Algeria , punem si burii in cornul Africii si cite si mai cite. Acum singurul pericol momdial este un genocid global printr-un razboi atomic. Daca scapam lunile astea nu stiu cum va fi in viitor. Pericolul ramine.

    RăspundețiȘtergere
  6. Extraordinar ,nu stiu pe nimeni fan Rusia dar ce ai spus de genocidurile din lume e purul adevar si rezulta ca cel rusesc nu e cel mai tare...De ce se uita lumea mereu celelalte cazuri extreme din lume ? Nu cred ca o sa se afle curand,nu cumva este propaganda lor mai tare ca propaganda ruseasca ? Cel mai bine sa judeci un genocid fiind complet impartial altfel cazi in derizoriu...

    RăspundețiȘtergere
  7. Cu ce usurinta a fost inlocuit subiectul "covid" cu analiza psihologiei rusilor ...

    RăspundețiȘtergere