joi, 3 martie 2022

Jurnal după o săptămână de război


















Suntem după o săptămână de război în Ucraina, victima agresiunii lui Putin și a imbecililor care îl acompaniază.

Aș vrea să încep cu altceva și la sfârșit să vorbesc despre acest eveniment abominabil fără precedent în Europa de după Al Doilea Război Mondial.

Azi a fost o zi caldă la amiază  și am făcut o plimbare pe malul Argeșului.  De departe se vedeau două păsări mari care păreau egrete sau stârci. De aproape am văzut că erau lebede care mergea pe pământ! E prima dată când văd lebede pe pământ și nu pe apă. 

Am citit ca de obicei revistele săptămânale România literară și Dilema veche.

Este un articol în România literară despre interviurile lui Mircea Eliade, în ultimul timp nu am mai văzut materiale despre acest important om de cultură. Este menționată sosirea la Calcutta în 1927 a lui Eliade pentru a studia filosofia cu profesorul Dasgupta în ziarul indian The Stateman. Indienii naționaliști subliniază interesul pentru filosofia indiană, yoga, etc.

Dosarul din Dilema veche se referă la văicăreala românească, lucru foarte curent, este foarte adevărat. Cel mai interesant articol este însă al unui jurnalist specializat în agricultură. El arată cât de ipocriți sunt fermierii români. Conduc mașini scumpe, se duc în vacanțe în Dubai, au mașini agricole foarte performante, motiv pentru care producția de grâu acum este ca în alte țări europene cu agricultură dezvoltate. Dar ei se vaită, că nu îi ajută statul, că nu au subvenții de la UE, că nu plouă, că plouă prea mult, că nu sunt irigații și dacă sunt, apa e gratis. Ia să-i întrebe pe fermierii din California cât costă apa? Se plâng că merele vin din Polonia, dar nu sunt în stare să asocieze producătorii, la mere la ceapă , la roșii, la castraveți și vinete. Eu mă aprovizionez exclusiv cu legume de la producătorii din piață, doar iarna apelez la supermarket!

Azi am avut ocazia să revăd ai la Centrul Cultural Pitești pe istoricul Mircea Stănescu autorul cărții Procesele Reeducării. Au fost prezenți Jean Dumitrașcu și profesorul Ilie Popa inițiatorul PERT simpozionul dedicat reeducării de la pușcăria Pitești.

Suntem întra opta zi de război în Ucraina și rușii au ocupat Hersonul care ar deschide atacul asupra Odessei. Rușii sunt complet nebuni, au pierderi imense, dar Putin vrea să ocupe complet Ucraina. Bombardează orice, case, turnuri de televiziune, spitale, grădinițe. Ucraineni rezistă exemplar producând pierderi grele rușilor.  Andrei Manolescu povestește de o excursie la Kiev cu mama lui în 1977, iar ghidul care vorbea românește nu se ferea să spună că-i detestă pe ruși. La fel eu am avut experiența de la Dunavățul de Jos, unde este sat de ucraineni și profesorul care îngrijea pensiunea ura din suflet pe ruși.

Mă întreb cine va plăti reconstrucția Ucrainei? Rusia, sau tot America? 

Cineva m-a certat de ce nu vorbesc de istoria controverselor cu Ucraina. Păi Polonia care în istorie a fost stăpâna Ucrainei, până când Hmelnițki în 1653 a cârmit-o la ruși, fără succes, Polonia este acum cel mai statornic avocat al Ucrainei în UE. Trebuie să învățăm și de la alții că poți uita controverse și să privești spre viitor.  Oricum românii dau dovadă de comportare exemplară ajutând refugiații ucraineni. Din păcate fac figură separată ungurii lui Orban, inclusiv un individ, maghiar din Oradea care este anti-ucrainean. S-au scremut să accepte tranzitul ucrainenilor spre Vest prin Ungaria fără pașapoarte biometrice la insistența ministrului Aurescu!

Cel mai tare m-au rănit părerile lui Sever Voinescu. El spune că în caz de conflict cu Putin în România 49,9% fug, 50% se predau și 0,1% rezistă și sunt criticați șoi o vor sfârși urât. Așa crede acest individ uitând că străbunicul lui, probabil ca bunicul meu au luptat și au murit la Mărășești în 1917, sau au scăpat din încercuirea de la Cotul Donului în 1942? Cât de nemernici am părea acum pentru unii strâmbători din nas precum Voinescu sunt sigur că există o imensă majoritate de români  care și-ar da viața pentru România, inclusiv din diaspora de azi. Tare se înșală cetățeanul Voinescu.

Vedem azi în Ucraina cum luptă ucrainenii!


2 comentarii:

  1. AUR-istii vor da bir cu fugitii primii, de patrioti ce sunt...sau se vor inchina rusilor, ca ei, in fond actioneaza pentru rusi....Sunt sceptica legat de patriotismul nostru, dar, macar de rusine, tot vor lupta niste barbati...fereasca Dumnezeu sa ajungem acolo....

    RăspundețiȘtergere
  2. Auzi ,Jo ? Si eu salut ajutorul dat de romani populatiei de ( vecini) ucrainieni care sunt la ananghina,imi amintesc cum am ajutat sutele de mii de cehoslovaci care erau la mare in Romania in 1967( sau '68) cand s-au dus rusii cu tancurile sa opreasca o demonstratie la Praga. Ulterior ne-au intors spatele si s-au facut ca ploua la prietenia noastra normala. Vorbesti de apartenenta Ucrainei din 1685 cu Polonia ? De ce nu vorbesti de Basarabia noastra din 1940 ? De ce nu vorbesti,daca suntem la ora adevarului ,despre calcarea in picioare a drepturilor celor 500.000 romani care traiesc in frica si prigoana in Ucraina unde li s-a interzis sa aibe scoli in limba romana,declara ca sunt ucrainieni sa nu fie notati ca romani etc ? De ce taci ? Sa-i ajutam ,e uman,dar sa ii si tragem de urechi,nici acum nu le cerem drepturile romanilor ? Ungurii din Ardeal au drepturi mai mari...ca ale romanilor pt ca are un premier,pe care tu il critici,care se implica...ai nostri exista ? Asta e supararea meaa,vorbe goale ,parca toti ziaristii inclusiv tu,vorbiti pe sabloane impuse...din afara. Cand critici sau aperi pe cineva trebuie sa fi impartial. In urmatoarea ta postare pe care o s ne-o faci sa fie intitulata asa " Razboiul din...Yugoslavia" stat independent cu bune si rele...sa te vad.

    RăspundețiȘtergere