sâmbătă, 26 martie 2022

De ce America îi vede mai bine pe polonezi?




















Văd în presa românească o mare frustrare, România pare obturată de Polonia în relația cu SUA. Am urmărit jurnaliști frustrați, dar și alți jurnaliști, intelectuali publici, influensări politici. CT Popescu a dat o explicație. Eu am să o reiau și să o completez.

Polonia comparată cu România este o mare putere. O spune istoria. Polonia a fost cel mai mare și puternic regat din estul Europei până în secolul XVIII. Istoria Poloniei se desfășoară sub presiunea a două mari puteri militare, Prusia, care îi era vasală și Rusia putere emergentă, care până la urmă, de conivență cu Prusia și Austria au împărțit Polonia. Timp de două secole Polonia nu a mai existat. Regatul Poloniei, cea mai mare parte din Polonia medievală a intrat în stăpânirea Rusiei. Polonia, renăscută a dus un război cu bolșevicii ruși și i-a învins în Miracolul de pe Vistula în 1921. Este singura putere europeană care are o victorie împotriva acestei vicioase formațiuni comuniste leniniste. 

În SUA există o puternică emigrație poloneză, cu urechile mele am auzit conversații în poloneză în zona Chicago. 

Acum, în comparație cu Polonia, care împreună cu Marea Britanie sunt partizanele unei intervenții militare în favoarea Ucrainei are un cuvânt greu de spus în agresiunea Rusiei. Polonia este avocata Ucrainei de mai demult, au o istorie comună, cu suișuri și coborâșuri. Semeția poloneză spune că s-ar confrunta cu rușii. De asemenea, Polonia  a primit 2 milioane de refugiați ucraineni. Unii se miră că sunt bine primiți peste tot, dar ucrainenii sunt creștini și europeni! America este influențată de aceste realități. Și ce aceea Biden a fost în Polonia  și Kamala Harris a sta mai mult timp acolo. 

Să fim realiști. În sud-estul european România este cea mai bine văzută țară din SUA. Hai să ne comparăm cu putinistul Orban din Ungaria, cu Bulgaria, sau rău de tot cu Serbia? NATO și SUA au înțeles importanța flancului sud est european sub amenințarea Rusiei și acum se consolidează prezența NATO la noi.  Paradoxal, acest război aduce avantaje economice României. Ține de noi să le fructificăm!

În final am să discut despre o chestiune extrem de delicată, antisemitismul! Este generată de polemica apărută între doamna Marta Petreu, pe de o parte și Peter Manu și Michael Finkenthal, pe de alta. Problema nu este doamna Petreu, ci Eminescu. Doamna Marta Petreu introduce o grilă de analiză asupra sentimentelor lui Eminescu față de evrei, folosind argumentele Hannei Arendt și a unui istoric al evreității. Aceștia diferențiază atitudinea față de evrei a lui Eminescu, de natură exclusiv economică, evreii rapaci care exploatează munca românilor și antisemitismul care este o atitudine irațională față de evrei și care a condus la Holocaust. Părerea mea că antisemitismul a  devenit o realitate cu prilejul afacerii Dreyfus din Franța în finalul de secol XIX, când Eminescu era demult trecut la cei drepți. Michael Finkenthal încearcă o replică în Observator Cultural. Îmi amintesc de o polemică între Caragiale și A. C. Cuza în care nenea Iancu i-a replicat finalmente: cine se scuză se ACCuză! Și că venii vorba de Caragiale, ce ne facem cu tirada lui Cațavencu dintr-O scrisoare pierdută privitoare la faliți. "În Iași toți faliții sunt jidani"? Era oare Caragiale antisemit? În niciun caz, el fiind de origine neromânească, dar cel mai român și fin analist al românismului. Că tot Cațavencu conchidea; "Că toți suntem români, mai mult sau mai puțin onești". Se aplică și domnilor Manu și Finkenthal!


18 comentarii:

  1. Nu te mai da orb !!!
    Iti propun sq citesti cartea lui Tiberiu Tudoran intitulata ::: TRATATUL CU UCRAINA ; ISTORIA UNEI TRADARI NATIONALE ......

    RăspundețiȘtergere
  2. Simple ... Americans who either have total or partial Polish ancestry, or are citizens of the Republic of Poland. There are an estimated 9.15 million self-identified Polish Americans, representing about 2.83% of the U.S. population.
    Aproape 3 % din electorat. CLAR !!!

    RăspundețiȘtergere
  3. One more argument, from the Museum of American Revolution : Thaddeus Kosciuszko, a national hero of Poland, is considered, along with Marquis de Lafayette one of the America's founding cousins. He was a Civil engineer, arrived in Philadelphia in 1776 and did some fortifications to prevent the progress of British forces. He has a statue in Philadelphia... adding some visibility for Poland.

    RăspundețiȘtergere
  4. Tocmai s-a incheiat vizita lui Biden in Polonia si din toate cele care s-au spus am extras citeva discutii importante care pot veni in sprijinul intrebarii pe care tu o pui in acest bilet , Deci acum vre-o doua saptamini polonezii au propus cedarea catre Ucraina a avioanelor MIG , actiune care nu s-a intimplat , zicindu-se ca nu vor americanii. De abia azi aflam ca de fapt polonezii cereau americanilor sa preia ei aceste avioane , in patrimoniul NATO , si acesta la rindul lui sa le predea Poloniei. Mai mult , a doua sau a treia zi in Polonia au sosit 72 de piloti militari ucrainieni , (ramasi fara avioane ce le fusesera distruse de rusi la sol ) , care sa preia avioanele , sa mearga in occident sa le inmatriculeze si sa se intoarca cu ele in Ucraina. Bineinteles ca americanii au refuzat schema . dar asta a demonstrat inca odata prestigiul Poloniei care este condusa de patrioti. Nu ca la noi unde am fost si suntem condusi numai de jigodii tradatoare si , imbecile si hraparete asemanatoare de altfel cu mult prea multi dintre noi. Pentru devotamentul lor catre tara , polonezii si deci Polonia sunt admirati de toata lumea. Cam asta este !!! Ceea ce spui tu in preambulul acestui bilet sunt niste timpenii care te caracterizeaza.
    Hai sa vedem de ce ti-am recomandat sa citesti io carte buna . Deci intr-o discutie curenta intre maerii eroi din ultimul timp al Ucrainei respectiv presedintele tarii si primarul Kievului , purtata in fata unor amarite care luau calea pribegiei eterne sau temporare , primarul spune ... Mergeti in Imperiul Romania... Asa ne-au presat tot timpul. Nu pot decit sa constat ca propaganda leninista a spalat creierele ucrainienilor in asa masura ca si astazi noi suntem un imperiu. Acuma cine este de vina ? Desigur numerosii romani care ii pupa in cur pe ucrainieni sau pe rusi .
    Hai si a treia linie de discutie. Alalataieri s-au aniversat 30 de ani de la luptele Crincene din Dubasari Moldova itre armata moldoveana si detasamentele ucrainiene de Azov. Adica cele care sunt mindria militara a Ucrainei de azi . La Dubasari insa aceste trupe au incalacat proaspetele granite ale Moldovei , au patruns in interiorull altui sat si au comis crime inimaginabile. Nu numai soldatii moldoveni impuscati cit si civili . Si cind re gindesti citi romani ii pupa in cur pe ucrainienii de azi.

    RăspundețiȘtergere
  5. HAI sa iti dau un copy paste din stiri
    Premierul ungar Viktor Orban a respins cererile formulate de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski la Consiliul European, întrucât acestea nu corespund intereselor Ungariei, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al lui Orban, citat de MTI, informează Agerpres.
    Vezi tu asa raspunde un presedinte patriot

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Te-am lăsat să-ți debitezi tembelismele, dar ai sărit calul.
      Cum Orban este patriot, că ia partea măcelarului Putin?
      Batalionul Azov a fost fondat după Crimeea în 2014 , n-are nicio legătură cu Transnistria din 1992. Păi Dan, trebuie să te întrebi de ce baronii basarabeni nu vor unirea cu România nu să visezi cretinisme fasciste.
      Ucraina merită toată admirația! Demomstrează cât de medievală este Rusia.

      Ștergere
  6. Dacă vorbim de pilonezi ... sau leși în scripturile noastre istorice... hai sa vorbim su despre ceho-slovaci...
    Lectura suplimentara .. "un gest de iubire" de James Meek

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Parca a fost un film . Era vorba despre Siberia cu niste soldati cred ca cehi. Cam de multa vreme

      Ștergere
  7. Pai si putin zice ca a atacat Ucraina pentru denazificarea ei ( sau asa zisele cretinisme fasciste cum le zici tu ) Detasamentul ala din 2014 a fost o schimbare de nume si inregistrare a detasamentului din 1992 cind ele inca purtau inregistrarea CSI , parca asa s-a numit URSS dupa autodesfiintare . Asa ca nu am sarit calul ci tu te-ai pozitionat alaturi de Putin.
    Meriti o replica mai dura , dar pentru ca folosesc multa hirtie igienica decind cu razboiul asta iti dau puti la falca imediat , si te rog sa nu iti fie cu suparare deoarece adevarul te curata de minciuna.
    Pai hai sa iti dau la falca . Intr-un bilet anterior ai zis ca pe vremea comunismului luminos ai fost trimis in delegatiein URSS intr-o unitate nucleara unde se producea plutoniu . Nu oricine avea acest drept. Deci ai trecut prin orasul de nastere a lui Lenin , probabil ca la Moscova ai fost dus sa-ti curga lacrimi la moastele lui Lenin ( ca altfel nu te primeau aia pe acolo ) Sa nu zici nu ca am avut citiva colegi care mergeau in delegatie in Urss si ne-au povestit de toate cu lux de amanunte. Era pe vremea cind Ceausescu visa sa avem bomba atomica si daca ti-ai adus contributia iti zic bravo , iar daca nu foarte rau , ramii cu faptul ca oricum l-ai plins pe Lenin. La fel ca si Putin , Deci sunte-ti din aceiasi gasca , numai ca el este mult mai prost dupa cum arata cacatul pe care l-a facut.
    Prin 1975 , si la noi la institut au venit o serie de teme de cercetare stiintifica foarte deosebite despre care ulterior am aflat ca erau in legatura cu aceast preocupare.
    Nu stiu de ce bastanii din republica Moldova nu ne vor. Dupa delapidarea bugetului Moldovei de acum citiva ani probabil ca au ramas semne de miini murdare si de la noi prin bravii nostrii reprezentanti. Dar chiar si in aceste situatii nu trebuie sa uitam ca poporul de acolo , ne recunoaste , ne iubeste , se foloseste de relatia cu noi ca sa plece mai departe. Deci au un comportament tipic romanesc , si vad ca si Ucraimienii care vim pe aici mai devreme sau mai tirziu o vpr sterge in vest , fiindca pe linga toate relele produse de acest razboi , un lucru este si bun prin aceea ca ofera ucrainienilor posibilitatea sa o stearga in vest. Pina acum nu prea aveau cum decit cu multa coruptie a autoritatilor.

    RăspundețiȘtergere
  8. Vad ca am mai uitat un raspuns. Eu ma refer la Victor Orban premierul Ungariei care este patriot maghiar pentru ca isi respecta cetatenii si nu accepta sa isi bage poporiul in criza energetica provocata de razboi. Asa fac si Germanii si Italienii si Bulgarii si Austriecii . Sa iti dau o mica lectie pe care vad ca tu nu o cunosti , si anume ... A fi patriot ca demnitar trebuie sa iti iubesti si patria si poporul. Bine tu nu ai de unde sa stii chestiunile astea elementare , esti doar pentru tine si deci nu este vorba de pritenul tau Orban PNl zis si Sica Mandolina , cu care tu te laudai in poze acum vre-o doi ani.

    RăspundețiȘtergere
  9. Italienii mei de la Enel nu prea se înghesuie sa își lichideze afacerea din Rusia

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dumneavoastra lucrati la ENEL ? Eu um lucrat la ei ( fost IDEB ) 20 de ani

      Ștergere
  10. Da, lucrez la Enel .. fost IRE, FRE, RENEL, Electrica din 1993 ..
    ITisr cu epoleți... ca generalii rusi la care le ajung la genunchi ... su cu salariu de motostivuitor la Kaufland ..
    Asta e o alta discuție referitoare la IT și multinaționale...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cind am iesit la pensie ENEL avea in Rusia o cifra de afaceri imensa. Nu numai retele de distributie a energiei electrice ci si centrale electrice , a caro productie era transportata catre Italia prin Ucraina -Ungaria -Austria. Chiar ca este de vazut daca se vor supune embargoului care se prefigureaza . Eu cred ca nu se vor retrage , mai ales ca guvernul italian nu face prea mult caz de situatia existenta.

      Ștergere
  11. Pana acum, în toate meetingurile săptămânale apar și colegii rusi.. am înțeles ca ii forțează Biden sa închidă afacerea în Rusia, dar nu se prea înghesuie...

    RăspundețiȘtergere
  12. Pai nu cred ca o sa se inghesuie. Nu o vad eu pe Italia in stare sa cumpere gaz lichefiat de la americani. Costa de vre-o cinci ori mai mult decit ce le vine din Rusia prin tevi. Procesul tehnologic de lichefiere a gazului metan este foarte scump . Si de fapt nici pe Germania sau Austria nu le vad in stare. La fel si Olanda.

    RăspundețiȘtergere
  13. Cateva truisme de remarcat:

    "Polonia comparată cu România este o mare putere."

    "În SUA există o puternică emigrație poloneză ..." De completat aci: pe mapamond traiesc mai multi polonezi decat in interiorul granitelor europene; lobby-ul polonez are anvergura mondiala indiferent de locul unde s-au stabilit si lucreaza si in favoarea patriei mama.

    Am asistat acum cativa ani, pe Fifth Ave. in NY, la Pulaski Day Parade (https://en.wikipedia.org/wiki/Pulaski_Day_Parade), totul era in rosu si alb, a durat peste 4 ore fara sa repete motivele alegorice, fara kitsch-uri, totul de inalta tinuta!

    RăspundețiȘtergere
  14. Sunt un mare fan de filme și jazz polonez.
    Un film extraordinar - Casa re (Dom zly) pe care l-am văzut la re-inqugurarea Teatrului de Arta din Deva...
    Este un film politic extraordinar, din vremea Solidarnoscz .. în fine, scuzați diacriticele lipsa din poloneza. Arata exact atitudinea polonezilor ... care în anii 80 o duceau chiar mai rău decât noi.

    RăspundețiȘtergere