vineri, 1 aprilie 2022

O tiranie ca-n Rusia!

 
















Câtă dreptate avea Ion Luca Caragiale și acum 150 de ani și azi. Asta este etern în Rusia: TIRANIA!

Este acum și anul Caragiale 170 de ani de la naștere, respectiv 110 de ani de la deces. În România literară apare prezentarea unui volum nou cu Momentele lui Caragiale. Nenea Iancu a reușit să ne surprindă caracterul românesc și toți fac apel la eternul Mitică când este vorba de noi, că toți suntem români, mai mult sau mai puțin onești!

Se împlinesc recent 89 de ani de la nașterea lui Nichita Stănescu. Poeții, din păcate trăiesc puțin s-a stins acum 39 de ani!

Ei sunt marile repere literare ale Liceului care poartă numele maestrului Momentelor și de care noi suntem mândri că l-am absolvit.

Războiul din Ucraina

Merge prost războiul tiranului Putin. O armată prost pregătită, prost înarmată. Singura tactică care funcționează la armata acestui criminal este bombardamentul aiurea care distruge orașele Ucrainei, omoară copii, mame și civili nevinovați. Părea că rușii  ar fi dispuși la pace, dar se regrupează și bombardează în continuare. N-au învățat nimic generalii ruși de la propria experiență din Afganistan, a americanilor în Irak și Afganistan. Este foarte dificil, cvasi imposibil să cucerești zone urbane cu o armată inamică pregătită pentru acțiuni de gherilă, comando, ambuscade. Dotările armatei ucrainene le-au permis să dea o replică foarte eficace armatei lui Putin. Îi dau dreptate lui Vlad Zografi că acum cu rezistența îndârjită a ucrainenilor am redescoperit eroismul. Sever Voinescu are o problemă în continuare cu patriotismul românesc. Mă rog ca acest coșmar din Ucraina să se termine mai repede. Acum prosperă din plin industria de armament, acesta este marele succes putinist, să prospere cei care produc arme, dar din cele care nu par a fi în dotarea lor. Idioțenia și iresponsabilitatea acestor comandanți ruși i-a făcut să se laude că au cucerit Cernobîl. Acesta este unul din cele mai periculoase locuri din lume. Sunt încă depuneri radioactive prin pădurile Cernobîl-ului și fără costume de protecție riști să te contaminezi. Așa că sunt militari ruși contaminați și bolnavi de supra-iradiere și de frică au părăsit zona!

Azi am avut ocazia să mă contrez cu un individ care era admirator al acestui personaj sinistru numit Putin. Am fost extrem de vehement, pentru că pentru acești indivizi scârboși trebuie puși la punct. Chiar dacă amicul cu care eram s-a simțit inconfortabil.

PIB-ul românesc

Am citit o știre interesantă privind PIB-ul pe locuitor al României, i-am fi depășit pe greci! Mă prinde râsul de abia aștept să mă văd cu Sakis la Skala Potamia în Thassos să-i spun că suntem mai bogați ca el! Totuși poți găsi în Grecia locuințe mai ieftine ca la noi.  De aceea sunt destui occidentali care se mută în Grecia la pensie, grecii sunt poligloți, neam de negustori. Pe de altă parte tot se spune că Bucureștiul este la nivelul Berlinului ca nivel de trai. Păi normal, dacă Gigacaloria era cea mai ieftină din România! Toată România plătește pentru subvenția lor. Mă enervează că se tot luptă unii cu centralele de apartament. Este o minciună că poluează, este cea mai eficientă și economică. Problema este că la un oraș  ca București consumurile de gaz ar fi foarte mari și este potrivit un sistem de termoficare  centralizat, dar trebuie să fie conducte de transport foarte bine izolate termic.

Finlanda

Am vizionat un serial finlandez extrem de interesant privind evenimente din vremea războiului rece. Am amintiri despre Helsinki capitala Finlandei pe care am vizitat-o într-o vară, acum 5 ani. Orașul Helsinki estre un oraș nou, vechea capitală a Finlandei este Turku aflată mai la vest. Ce impresionează în piața Senatului, aflată în apropierea mării sunt cele două biserici foarte mari,  aflate pe deal. În dreapta se află catedrala ortodoxă, moștenire a stăpânirii rusești și în stânga Catedrala luterană Sf. Nicolae, religia finlandezilor. În mijlocul pieței este statuia țarului Alexandru al II-lea. Pentru că relația finlandezilor cu rușii este de love-hate. Când Finlanda a fost anexată de la Suedia de către ruși, pentru finlandezi a fost o șansă. Le-au acordat o largă autonomie și așa s-a produs renașterea finlandeză din secolul XIX. Dacă ar fi rămas sub suedezi ar fi ajuns să vorbească suedeza, precum irlandezii engleza. Am detectat o pronunție asemănătoare cu suedeza și asemănări și cu maghiara cu care sunt rude. 

După Revoluția din 1917 din Rusia, in decembrie Finlanda și-a proclamat independența. Și între Rusia Sovietică și Finlanda au avut loc niște războaie privind frontiera. Finlanda visa ca toate țările Finlanda Mare. Dar precum toți vecinii Rusiei, Finlanda la fel ca și România Mare nu a mai fost mare la noi din cauza ultimatumului rusesc din 1940. Dar spre deosebire de noi, finlandezii au dus un război crâncen cu bolșevicii în decembrie 1939. Au fost învinși în final și au pierdut Karelia, leagănul civilizației și legendelor finlandeze. Au reînceput luptele cu sovieticii între 1941 și 1944 numit de ei Războiul de Continuare, dar au pierdut din nou Karelia. În plus în Porkkala, la vest de Helsinki s-a cedat o bază militară închiriată pentru 50 de ani. Vă imaginați că calea ferată dintre Helsinki și Turku trecea prin Porkkala. Așa că militarii sovietici punea obloane la ferestrele vagoanelor ca să nu se vadă secretele sovietice. Dar Hrușciov  a făcut niște lucruri bune, în 1955 s-a retras din Austria, iar în 1956 a înapoiat  Porkkala Finlandei cu prețul neutralității acesteia. Ăsta chiar este subiectul serialului. Mă gândesc cum ar fi fost ca Putin să aibă Porkkala acum, sau să fi fost în locul lui Gorbaciov?

Finlanda azi este una din cele mai prospere țări din Europa și din lume. Cineva care a fost în Suedia la bursă mi-a povestit că se spune despre nordici așa: danezii sunt negustori, suedezii bogați, finlandezii inteligenți și norvegienii proști. Da, Finlanda are una din cele mai bune sisteme de învățământ din lume.

6 comentarii:

  1. Are Putin radacini romanesti??? Va amintitzi de Judetzul Putna si parca am citit undeva cu multa vreme in urma ca o mare "scula" medievala din judetzul Putna a fost intr-o pozitie inalta la Rusia.... Nu uitati sa-i luati DNA si sa-i cautati rudele....

    RăspundețiȘtergere
  2. Pana la scula medievala am gasit: Putna, care însemna în limba slavă „drum”. Si cum drumuri sunt si in Suceava, dar si in Vrancea... Oricum cele mai multe denumiri-rauri, munti, dealuri si delusoare provin din slava. Cateva de la cumani, cateva de origine turcica, dar majoritatea...Nu sunt o purista, condider ca toate aceste cuvinte(incepand cu iubire si dragoste) au imbogatit lb romana. Cand spui nenorocire e una, dar napasta..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. În momentul în care limba română veche s-a format teritoriul României de azi se afla sub stăpânirea slavo bulgară. Prin acest Imperiu am primit liturghia în limba slavă și limba de cancelarie timp de 2-3 secole. De abia din secolul XVI s-a trecut la limba română în biserică, dar cu greutate. Toponmia slavă este și din timpul migrațiilor slave din secolul VII.
      Bunicul lui Putin a fost bucătarul lui Stalin!

      Ștergere
    2. Apropo o mai traii Gorbaciov ? Daca da de ce nu isi spune si el parerea despre ce se intimpla acum in fostul lui imperiu ? I-o fi frica ?

      Ștergere
  3. Da, am făcut 8 ani de limba
    rusa, între clasele 5-12... e drept ca (,) chiuleam la majoritatea orelor.
    La fel, știu puțin diferența între rusa și alte limbi slave, inclusiv ucraineana.
    În legătură pcu acest război absurd, nu îmi dau încă seama cine are de câștigat... la fel ca și de la campania de vaccinare ...

    RăspundețiȘtergere