sâmbătă, 9 aprilie 2022

Ucraina - faza pe genocid









Zilnic, dacă citești știrile intri în depresie, sunt doar știri despre războiul din Ucraina. Trupele ruse s-au retras din zona Kievului, iar ucrainenii au descoperit cu oroare că rușii se comportă precum mongolii lui Gingishan. Au lăsat în Bucea cadavre de civili uciși fără niciun discernământ. Legile războiului spun că te lupți cu militari, când omori oameni fără apărare devii criminal! Și la Bucea se numără oamenii care au murit omorâți de soldații ruși. Au încercat putleriștii să acuze pe ucraineni că ar fi cei care au omorât civilii, dar au o mare problemă, există mărturii filmate, vechi de două săptămâni, unde sunt filmați morții lăsați pe străzi.  Și ca să confirme că sunt niște criminali care bombardează fără niciun discernământ, au bombardat gara din Kramatorsk, plină de refugiați, unde au omorât 50 de civili și au rănit sute. Nu există nicio scuză! Armata rusă nu știe decât să bombardeze cu rachete de la mare distanță și aiurea.

Retragerea din zona Kiyv arată că armata rusă a suferit o mare înfrângere. Un general român analiza războiul din Ucraina azi dimineață la radio. Și remarca ceva interesant, că blindatele/tancurile devin anacronice în condițiile războiului modern. Tancurile rusești au fost distruse în ambuscade de unități ucrainene reduse numeric, grupă, pluton companie. Rușii au plimbat pe șosele tancuri care au devenit ținte pentru unitățile mici și flexibile, dotate cu rachete antitanc Javelin, NLAW care au distrus blindatele. De asemenea rușii parcă au uitat complet experiența Stalingradului, acolo a avut loc o mare bătălie într-un oraș distrus și fiecare casă era o tranșee. Câte probleme a avut armata americană în Irak la cucerirea și pacificarea Bagdadului sau în Mosul contra ISIS, militari dotați cu mijloace mult inferioare armelor cu care este dotată armata ucraineană azi. Ucrainenii și liderul lor Zelenski sunt eroii de azi și Putin și acoliții lui niște criminali și bandiți din vremuri medievale.

La noi în Dilema veche Andrei Pleșu are veleități de Nostradamus. Nu mai scrie editorialul săptămânal și scormonește prin arhivă și găsește articole scrie de el care ar confirma situațiunea de azi.  Greu cu scrisul și cu v-am spus eu.

Primarul din Odesa are ineleganța să amintească că se sărbătorește eliberarea orașului din 1944 de româno-fasciști.  Putea să omită pe  cei care stăpâneau orașul atunci, pentru că acum românii, găzduiesc inclusiv locuitori ai Odesei. 

A apărut o știre precum că un militar rus ar fi fost executat de militarii ucraineni. Este o problemă delicată cuprinsă de Niall Ferguson în cele două volume impozante în care analizează execuția prizonierilor în Primul și Al Doilea Război Mondial. Atât nemții, cât și japonezii se temeau să se predea pentru că au tratat abominabil prizonierii și existau răzbunări, de tip individual al unor soldați sau unități care executau prizonieri. Se pot încadra la acte de război, erau militari, nu civili. 

Vorbind de situația României în contextul războiului din Ucraina am citit într-un interviu luat doamnei Gabriela Adameșteanu, care rămâne romanciera mea preferată din literatura de azi. A făcut deja 80 de ani, la fel ca formidabilă poetă și activistă civilă Ana Blandiana. Și spune Gabriela Adameșteanu în interviu:

Dacă în (prost evaluații azi) ani ’90, Putin, nu Elțîn, ar fi fost la putere, România, biată periferie a unui Occident șovăielnic, n-ar mai fi fost în NATO, unde acum și Finlanda se gândește să intre. S-ar cuveni reevaluată, acum, când se reevaluează marea popularitate a lui Băsescu ca o inexplicabilă beție națională, și oropsita perioadă 1996-2000, când președinția lui Emil Constantinescu a ținut piept căderii Bancorex, cu riscul iminent al intrării României în incapacitate de plată, s-a confruntat cu ultima Mineriadă, aplaudată de FSN-ul lui Ion Iliescu, aflat atunci în opoziție, alături de Partidul România Mare al lui Vadim, care a ajuns până în turul doi al prezidențialelor, și-a asumat susținerea NATO, cu mari costuri electorale, în războiul din fosta Iugoslavie etc. Atunci s-a schimbat așezarea României în lume și a început drumul ei spre UE și NATO, unde nu „ne-au băgat“ nici Iliescu, nici Năstase, nici Băsescu, ci imperfecta coaliție CDR și modesta echipă Emil Constantinescu-Zoe Petre (consiliera lui), veniți la putere cu voturile „anticomuniștilor“, blamați și ridiculizați azi de cei prea tineri atunci ca să fi înțeles acele vremuri tulburi.

Câtă dreptate are și foarte vinovați sunt intelectualii publici importanți care s-au vândut pe 30 de arginți precum Iuda Iscariotul.

Am citit un interviu în România literară luat mai demult poetului Ion Horea care este recunoscător lui Beniuc, care i-ar fi procurat o casă unde să locuiască. Cred că este adevărat, dar Beniuc a făcut mult rău literaturii române, ca și Zaharia Stancu, un oportunist jalnic, desculț și cu botniță! 


6 comentarii:

  1. Uita ,Gabriel (a) Adamesteanu,pesemne este EA nu EL,ca sus-laudatul Emil Constantinescu ( evreu la origine,iar ne conduc evreii ca si inainte in 45-49 Ana Paukersi tatal lui...Petre Roman ,etc...)ca jalnic a acceptat ca trupele americane sa survoleze Romania pentru a bombarda Iugoslavia ,tara vecina de 1000 de ani,pe cand ungurul blamat azi ,si uitat ca gest ,dar o sa intre in istorie,desi membru NATO nu a permis bombardarea unui vecin de milenii...si altele...Toata rusinea mea,si alte greseli impardonabile pe care le-a facut acest presedinte al Romaniei...care,culmea,mai sunt oameni ca tine sa il laude...ptiu,drace !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Îți mulțumesc pentru faptul că am uitat a-ul în numele Gabrielei Adameșteanu!
      În rest scrii din nou niște idioțenii. Emil Constantinescu nu a fost evreu și dacă ar fi fost ce problemă ar fi fost? Ce legătură are cu Serbia? Da! sârbii sunt experți să se sinucidă politic.
      Și dovedești că habar n-ai pe ce lume trăiești. Datorită lui Constantinescu suntem acum protejați cu NATO și UE. Altfel am fi ca la Mariupol, ai îmbătrânit degeaba dacă nu îți dai seama? Serbia după 1918 pândea să ne ia Banatul și Brătianu a cedat și le-a dat o bucată să nu fie Belgradul pe frontieră. Ca de obicei la istorie ești cam corijent.

      Ștergere
    2. Domnul Doru Marcu ar trebui să spună pe șleau că el ar fi vrut de fapt ca Romania să nu intre in Nato. Romania nu putea să-și permită atunci o poziție precum cea a Ungariei care era deja membră, căci erau prea multe voci în occident care considerau că România nu ar fi un membru de încredere și ar crea un deficit de securitate in loc sa aducă un aport pentru securitatea alianței. In termenii aceștia se discuta la acea vreme. Prin poziția guvernului de atunci s-a obținut însă atât sprijinul american cât și cel al Marii Britanii, prin Tony Blair, pentru primirea Romaniei in Nato. Ce nu spune Joe este că un foarte mare merit l-a avut atunci ministrul de externe Andrei Pleșu, care a ghidat ferm politica externă a României in momente când Constantinescu a ezitat, intimidat de invectivele iliescienilor si vadimistilor, sau nu a știut ce decizii să ia. De exemplu, reprezentantul Rusiei la ONU era atunci tocmai prietenul nostru de acum, Serghei Lavrov. Rusia a cerut la un moment dat Romaniei să permită trecerea peste teritoriul țării a unor avioane care să transporte ceva ( nu mai știu ce) pentru sîrbi. Constantinescu era la Adunarea Generală ONU, iar Pleșu care era delegat să ia deciziile de politică externă nu l-a putut contacta și a refuzat cererea de survol. O zi mai târziu, Constantinescu, revenit în țară, a aflat de decizia lui Pleșu și l-a amenințat că îl remaniază. "Ce-ai făcut, de ce nu mi-ai cerut aprobarea? M-ai pus intr-o situație imposibilă fiindcă Lavrov a venit la mine la hotel si m-a rugat personal să permitem trecerea avioanelor, iar eu i-am promis. Nu cred ca mai poti ramane ministru de externe". O ora mai tarziu, acelasi Emil Constantinescu l-a chemat pe Plesu si cam incurcat i-a spus. "Totusi ai facut bine, căci uite, tocmai am primit un telefon din Statele Unite și mi-a multumit personal Madeleine Albright pentru decizia Romaniei." Si eu cred ca Emil e categorie ușoară ca om politic, si vanitos până la prostie. Cunosc multe exemple in acest sens, dar a fi influentat in decizii de stat de faptul ca "ai fost rugat sau ti s-a multumit personal de oameni importanți și te-ai simțit astfel la nivelul lor" e unul dintre cele mai elocvente. In privinta prietenilor nostri sîrbi, noi am avut și conflicte serioase cu ei, la împărțirea Banatului de exemplu, cand s-a ajuns aproape la război; dar cel mai important este faptul că in relațiile dintre state, cum a spus un mare prim ministru britanic, nu există prietenii sau dușmănii permanente, ci numai interese permanente. Interesele Serbiei la acel moment au fost în contradicție clară cu ale noastre. Revin la Doru Marcu: nu doar că a comentat ca un ignorant in ale istoriei si politicii internaționale, dar a și venit în acest spațiu public cu dezgustătoare declarații antisemite. Să-i fie rușine!

      Ștergere
    3. Pentru Doru Marcu:Ati ramas setat pe niste clisee? Ana PAuker, Valter Roman(născut Ernő Neuländer)!"Originile istoriei Serbiei actuale se găsesc în migrațiile slave în Balcani, pe teritoriile conduse de Imperiul Bizantin, între secolele V-VII." Unde or fi mileniile alea?

      Ștergere
  2. Bravo, Joe! Text corect si raspuns corect dat unei persoane care se vede ca nu stie istorie si citeste doar texte nesemnate pline de minciuni!

    RăspundețiȘtergere
  3. Hai sa fac o complectare la aceasta discutie. Zoe Petre este fiica lui Emil Condurachi si nepoata lui Grigore Moisil. O familie cu singe de aur a culturii romanesti,

    RăspundețiȘtergere