sâmbătă, 16 aprilie 2022

De Florii







Mâine sunt Floriile, începe Săptămâna Patimilor. Suntem în pragul celei mai importante săptămâni a creștinismului, care se sfârșește Învierea. De Florii toate femeile cu nume de flori își serbează onomastica. Cum era Florica, mama mea, sau Florine, Margarete, Violete, Crine, Narcise, etc. Să le urăm: La Mulți Ani!

Începe Săptămâna Patimilor, dar patimile prin care trece poporul ucrinean nu se opresc, pravoslavnica armată rusă continuă ceea ce știu ei mai bine: să bombardeze nediscriminat, să omoare civili, copii. 

Ar trebui ca ortodocșii să se pună de acord cu catolicii și cu protestanții să sărbătorim Paștii împreună. Trebuie rezolvată o problemă a influenței nefaste a Ortodoxiei ruse. 

Măreața armată roșie a suferit un mare necaz, nava amiral a Flotei Ruse a Mării Negre, Moskva s-a dus la fund, distrusă de rachete ucrainene Neptun. Poate așa pericolul bombardării Odesei se micșorează. De pe navă nu au putut fi salvați decât vreo 50 din 500 de marinari, a murit inclusiv comandantul navei. 

Ceea ce nu înțeleg este că Zelenski pune toate tunurile pe Germania. Nemții ar putea furniza echipamente militare valoroase, dar faptul că gazele curg din Rusia spre Germania și umplu cuferele lui Putin, asta îl irită foarte tare pe președintele Ucrainei. De situația Germaniei în privința energiei sunt foarte vinovați ecologiștii. Dacă înțeleg furia lor pe cărbunele poluant ce au avut cu centralele nucleare electrice? Închiderea lor a mărit enorm dependența de gazul rusesc, pentru că Germania consumă foarte multă energie electrică. Franța n-a închis nimic și construiește în continuare. Îi înțeleg pe nucleariștii germani, colegii mei de breaslă cât de frustrați sunt, pentru că CNE germane au funcționat fără cusur!

Despre relația cu Ucraina observ multă frustrare din parte unora de la noi, cam păreriști, după mine. Noi nu facem caz de ajutorarea militară a Ucrainei, cum face de exemplu Polonia, dar sprijinim și ajutăm Ucraina. Nu se face caz de ajutor militar, cu toate că eu îl bănuiesc. Polonia face politică de mare putere, noi nu ne permitem, dar față de ceilalți vecini, Ungaria lui Orban și Serbia lui Vucic pe față cu Putin, noi sunt ferm de partea Ucrainei, cum e și Bulgaria. Nici ei nu fac caz de ajutorul pentru Ucraina. 

O publicație americană ne propune un scenariu de coșmar! Franța cu președinte Marine Le Pen și SUA cu Trump. Dacă posibilitatea lui Trump de a reveni este mai îndepărtată, Marine Le Pen este un pericol iminent pentru că de Paștile Ortodox sunt alegeri în turul doi în Franța. 

În atmosfera asta depresivă cu război la granițele noastre, eu citesc în continuare romane de spionaj, mă uit la filme violente. Dar este o diferență, ele sunt creații fictive, în care binele învinge răul. Am văzut aseară un film de acțiune, Ambulanța, în care apare un negru infractor care este în final un salvator. Mă duce cu gândul la George Floyd, infractor mort din exces idiot polițienesc și ajuns martir. Este în desfășurare un interesant serial englezesc Slow Horses cu Gary Oldman și Kristin Scott Thomas în car MI 5 pune la cale luarea de ostatic ca să distrugă extrema dreaptă și pare că operațiunea a scăpat de sub control și madam Taverner (Thomas) vrea să-și șteargă urmele. Pot să exclam și eu ca Pleșu că am avut dreptate, pentru că am citit romanul lui Olen Steinhauer: All the Old Knives în 2016 și spuneam că ar merita un film după el, ei bine, a apărut filmul cu același nume!

Am mai citit și un roman de spionaj cu un super agent care salvează lumea. Interesant că și Mario Vargas Llosa a scris un roman de acțiune despre loviturile de stat din America Latină: Vremuri grele. În el apar marii dictatori ai anilor 50 din Caraibe și America Centrală: Trujillo din Republica Dominicană, Somoza din Nicaragua, Batista din Cuba. Ce folos că Batista a fost alungat, înlocuitorul Fidel Castro a băgat comunismul în Cuba și lumea moare de foame acolo, într-o zonă bine cuvântată de Dumnezeu.

Am citit în România literară despre ratare. Este un subiect dificil. Cum adică te ratezi? Și eu, prin anul III de inginerie după de ce am dat de impostori pe post de profesori, care habar n-aveau de matematică m-am gândit că mi-am ratat cariera. Amici de ai mei s-a reorientat și au dat la Regie de film și au ratat! Așa că au făcut carieră tot din inginerie cum am făcut și eu de altfel. Și că tot vorbesc de carieră, mă gândesc la scandalul cu doctoratul prim ministrului Ciucă, de ce o fi vrut el oare acest titlu? Eu am făcut doctoratul din ambiție, că vedeam exact cum impostori obțineau acest titlu, care însă mi-a folosit în final de carieră, director, profesor asociat  la Politehnică. Alții nu s-au omorât pentru acest titlu, cu toate că erau de un înalt nivel științific.

Și că a venit vorba de Ciucă, observ cum au evoluat în rău principalele partide. la începutul anilor 90 erau marii corifei: Coposu, Rațiu, Câmpeanu și nu cel din urmă politrucul Iliescu. Acum când mă uit la generalul Ciucă mă melancolizez. Va fi dat la o parte când se va opri războiul din Ucraina și când nu va mai fi nevoie de el. Ce să zic de tractoristul Ciolacu de la PSD, până și Drulă a dezamăgit ca de altfel și USR. AUR se vede acum într-o postură foarte proastă nu mai sunt restricțiile pandemiei, iar Simion și ejusdem farinae sunt agenți rusnaci putiniști! Să dispară această agentură străină!

În fine, am fost să mă recreez la pescuit pe balta Oarja, au tras doar cărășeii, crapul mai adastă!



21 de comentarii:

  1. Joe, conducerea Germaniei a decis renuntarea la centralele nucleare TOCMAI pentru ca tara sa fie dependenta de petrolul rusesc. Vezi unde a ajuns fostul cancelar Schroeder. Iar Angela (desi zicea ca e de dreapta) a urmat aceeasi politica cu Rusia. Ce sa mai zicem de actualul cancelar sau de presedintele Germaniei!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Marius principalii vinovați sunt ecologiștii. Ei făceau din anii 80 proteste contra CNE. Conceptul generația III+ de PWR - reactor sub presiune este EPR un concept franco german. Germanii pot oricând să reia construcție de CNE, pe care o fac toți europenii. Polonia își va construi centrale nucleare. Ca să scapi de gaz, care este poluant. Gazul se consumă superior în chimie și aici germanii sunt experți, dar au fost obligați să renunțe la nuclear. Europa aia verde trebuie să fie și nucleară. Ultimul exemplu chiar negativ este Cernobîl, unde rusnacii s-au dus ca niște imbecili să se iradieze.

      Ștergere
    2. O chestie pe care nu o inteleg decit ca acoperire mediatica si anume de ce soldatii rusi sau contaminat la Cernobil in schimb ce salariatii centralei de acolo vin la program , lucreaza si sunt bine mersi.Si asta din 1986 cind a avut loc explozia . Nimeni nu zice nimic despre iradierea lor. Deci ar fi cazul sa intervina ecologistii adevarati , sa ne spuna adevarul si nu alde Joe Negut si alti manipulatori interni si sau externi.
      Asta o zic asa pe incheierea biletului. In ceea ce priveste restul problemelor discutate este clar ca Germania si mai ales Italia nu au interesul sa o strice pe relatia economica cu Rusia. Si este corect pentru ei sa fie asa.
      Nu stiam ca germanii si-au dezafectat sistemul nuclear. Daca au facut-o bravo lor .
      Spun lucrurile astea desi la tema disutiei blogului cu Ce parere ai , nimeni nu poate sa imi dea un raspuns la intrebarea urmatoare .. daca rusii ne iau si pe noi la bombardeala noi unde o sa ne ducem ? In Ungaria . in Serbia .? De abia ne asteapta astia. Asta de fapt este problema . Bine o sa fie citiva care se vor agata de talpile eleicopterelor americane ( ca in Vietnam ) sau de aripile avioanelor ( ca in Afganistan ) dar restul ???? Doar nu exista vre un timpit care citind aceasta interventie sa raspunda nu se poate ca noi suntem in NATO si astia ne apara. La ora actuala razboiul din Ucraina a akuns la stagiul clasic al razboaielor sovietico -occidentale adica la stadiul de talcioc de armamente invechite dar foarte letale , si interesul fabricilor de razboi este asa de mare in mentinerea razboiului incit se face abstractie de orice morala. Mai ales ca Ucraina , Rusia si toti ceilalati care au primit bani de la UE pentru dezvoltare au acum bani pentru cumparari de armament.

      Ștergere
    3. Deci sunt habarnist. hahaha și nu mă pricep, eu care am făcut unn reactor nuclear de cercetări ce-i drept, dar am lucrat și pentru Cernavoda. Să-ți explic:
      Personalul de la Cernobîl nu s-a băgat în pădurea aia roșie unde sunt depuneri masive de izotopi radioactivi. Ei umblă respectând normele și folosind echipamente adecvate. Cretinii de comandanți ruși și-au băgat soldații în acea zonă și normal că s-au iradiat un ingerat praf radioactiv și unul a murit deja. Atenție! animalelele sălbatice umblă liber acolo, dar sunt atente nu stârnesc praf și fac tranșee precum rusnacul bețiv și prost.
      Este o eroare pentru care ar trebui să meditezi. CNE produc energie curată, nu produc gaze de seră precum cărbunele, păcura și gazul. Problema este de depozitare a deșeurilor radioactive. Nu au avut loc probleme de depozitare. Catastrofele care au avut loc în funcționare: Three Mile Island și Fukushima sprectaculoasă cyu explozia hidrogenului acumulat nu au avut un impact radioactibv important. Doar la Cernobîl unde a explodat zona activă tot din cauza H2 și a ejectat aproape tot inventarul în atmosferă a avut impact și pentru alte țări. Nu au spus nimic mincinoșii sovietici, au anunțat suedezii și la noi a venit pe 2 mai 1986 după amiaza, fiind martor, eram șef de tură la TRIGA.
      Cu energia nucleară nu te joci. Mie îmi vine să râd că se amenință cu arme nucleare. Dacă se vor folosi omenirea și civilizația de azi poate dispărea. Cine ar ataca, acum rușii nu vor putea anihila loviturile adverse, chiar cu sisteme antirachetă. Nimeni nu scapă, cu pastile de iod cu tot.

      Ștergere
  2. Puțin e un criminal abominabile, dar nuci cu Zelensky nu mi-e rușine... ce e drept, își joaca foarte bine rolul... din păcate se joaca un război ruso - american pe teritoriul Ucrainei ... cu multe victime și distrugeri...
    Este hilara atât respingerea lui Zelensky vis-a-vis de cancelarul Getmaniei, dar mai ales obstinația conducătorilor de tari sa meargă la Kiev ... ca la Ierusalim sau Mecca...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adică un nebun trimite o armată de sălbatici să jefuiască, să violeze și să omoare civili într-o țară suverană, membră ONU, recunoscută de toată lumea ca atare și apoi nebunul, guvernul lui și jdemii de trolli urlă că de ce se apără nenorociții ăia și că de ce cumpără arme ca să se apere? Și că de ce continuă lupta președintele ales al acestei țări? Tu-l compari pe Zelenski cu Putin în actualul context? Scuză-mă, dar cred că nu ești normal la cap.

      Ștergere
  3. Pai sa iti raspund la raspuns. Din cauza politicii ce te chinuie , singur te bagi in tabara habarnistilor. Este dreptul tau. Tot ce mi-ai spus , mai putin faptul ca de fapt la noi s-a auzit de explozie la data de 1 mai. Eram in vacanta la Predeal , si pe virful muntilor Susai iarba uscata ramasa peste iarna se tinea dreapta si parca tragea de ea cineva de in sus. La cabana era un aparat de radio cu tranzistori care informa despre situatie . Am coborit si am plecat acasa cu familia cum se zice si cu banii pierduti. Dar restul din raspuns este fals. Tu nu poti sa afirmi ca in curtea de la centrala Cernobil unde lucreaza muncitorii nu sunt radiatii in schimb peste gard in padure sunt. Asta ti=o spun asa pentru ca sa iti dai seama de ridicolul explicatiei din raspunsul tau . De ce nu recunosti ceea ce de altfel ti-am spus mai de mult ca pe vreme de razboi nu exista libertatea presei. Presa de razboi apartine uneia din partile militare ale conflictului deci ea trebuie sa coaca informatia ce se transmite populatiei in avantajul partii de care apartine.
    Mi-am adus aminte ca dupa necazul de la Fukusima presa japoneza a minimalizat volumul de distrugeri produs de aceasta. De abia mai tirziu au aparut acele informatii groaznice despre amploarea dezastrului.
    Deci si aici ca si la Cernobil ca si accidentelenucleare din Franta presa musamalizeaza.
    Sa iti dau un sfat Ș blogul tau este blogul tau si nu trebuie sa te situezi de partea nimanui atunci cind este vorba de perioade fierinti politice sau cum este acum de razboi. Asta ca sa nu iriti cititorii care pot emite o parere ce s-ar putea sa fie valoroasa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ești atât de convins de părerile tale că nu mai are rost să-ți dau o replică. De bine de rău în privința radiațiilor mă mai pricep.
      La politică toată lumea se pricepe așa că n-am pretenții!

      Ștergere
    2. Auzi sa imi zici si mie daca dl Anonim ma face pe mine nebun la cap sau pe altcineva. Eu nu l-am cumparat pe negustorul de arme Zelenschi cu fauritoruul de nevoi de armament Putin.

      Ștergere
    3. Domnu' Stanescu, sunteți maestru în habarnisme. V-ați remarcat adesea in acest sens și la nucleare și la istorie. Ce vă caracterizează este siguranța că aveți dreptate cu toate că nu știți suficient asupra subiectului și veniți cu interpretări greșite. La istorie mai treacă meargă, deși Joe știe oricum mai mult decât dvs si pe acel subiect. Dar aici, pe chestii legate de nuclear, Joe fiind totuși specialist in domeniu? In cazul dvs. se manifestă intens așa numitul efect Dunning-Kruger, adică tendința oamenilor de a crede că știu și/sau înțeleg mai mult decât e cazul in realitate, adică se cred mai competenți decât sunt. Nu e rușine, mulți sunt așa, dar v-ar face cinste dacă v-ați limita la subiectele inginerești la care vă pricepeți fiindcă aveți, se știe, domeniul dvs de competență. In plus, nu ar fi probleme să discutați oricât despre politică fiindcă acolo e prin definiție chestie de părerism. Joe este exemplul cel mai elocvent.

      Ștergere
    4. Aveti dreptate efectul Dunning Kruger va duce catre cealalta ipostaza in care va situati ca Dl Anonim. Anonimamatul este o stare provenita la unii dintre noi de pe vremea fostei Securitatii comuniste , unde toti informatorii din jur erau Anonimi. Anonimatul nu a facut parte din traditia poporului roman, Nea Iancu Caragiale are o chestie cu anonima , anonima dar sa o semnam si noi. Deci suferiti si de efectul Stalin-Beria

      Ștergere
    5. Textul corect este "dacă e anonimă, o semnăm", iar Nenea Iancu tocmai asta vrea să arate: că și anonimele, ca și șantajul cu scrisori pierdute, făceau parte din tradiția luptei politice, în special în partidul liberal. Căci de partidul liberal era vorba în piesa cu pricina, dacă nu știați. Ca să nu mai vorbim de mai vechea tradiție istorică a delațiunilor - pârele la Domn, între boieri, pârele la Poartă, pe ascuns etc etc. Ați făcut declarația aia pompoasă - "anonimatul nu a făcut parte din tradiția poporului român" și v-a crescut inima probabil la această "descoperire". Dar, din nou, domnule Stănescu, nu prea știați despre ce vorbiți. Poate știți, însă, că în comunism nu toți informatorii erau anonimi. Unii voiau să se știe, fie ca să-și protejeze prietenii avertizându-i, fie din contră, ca un semn de putere, ca alții să nu se pună cu ei. Și, în altă ordine de idei, să observăm că anonimatul poate fi un semn de adevărată mărinimie. De exemplu, când faci un bine și nu vrei să te lauzi, păstrând secret cine este binefăcătorul. În cazul meu, de asta a fost vorba, domnule Stănescu: v-am făcut un bine, dându-vă un sfat bun, și n-am vrut să mă laud că sunt autorul binefacerii. Glumesc, desigur. M-ați speriat atât de tare demascând efectul ăla de care ziceți că sufăr eu, încât fac și eu ca tot românul când se simte încolțit: o dau pe bășcălie. Și voi zice, tot în ton cu Nenea Iancu: "hai că ești dulce, vino-ncoa să te pup!" Ne vedem în Piața Endependenții.

      Ștergere
    6. De acord Glumiti desigur ! Dar Anonimat Anonimat de trei ori Anonimat vrem sa il stim si noi !

      Ștergere
    7. Pai cu partidul liberal bombardati-l pe Joe Negut nu pe mine.
      Cu asta cu informatorii sau turnatorii comunismului care protejeau populatia m-ati dat pe spate. Muream si nu stiam de treaba asta. Esti tare nenicule !!! Tare de tot !!!

      Ștergere
    8. Esti nedrept. Nu intelegi, sau te faci că nu. Am avut un prieten care mi-a spus: de astăzi fereste-te de mine, căci mă obligă ei să informez. Altul, care mi-a zis: prietene, uite cutare ( ăla era colonel de securitate cunoscut) îmi cere să informmez, tu ce zici să fac? Păi faci ce crezi tu, dar mersi că mi=ai spus. E vorba de unii oameni care isi protejau prietenii, nu te face că nu înțelegi. Esti un biet batrân ca și mine, de altfel. Te respect fiindcă ai spus odata ca e mai bine să te angajezi in dezbateri, sa-ti faci opinii, cu mintea ta, caci altfel ce-ai avea, acum spre sfarsitul vietii, sa te apuci de baut? Exact asa am gandit si eu. Nu mai fii dusmanos. Esti anti-american, esti anti-occidental si crezi ca asta inseamna sa fii pro-roman. E o prostie, dar adaug, după parerea mea. Sa fii sanatos, astfel de opinii fac rau tarii, dar adaug din nou, după parerea mea. Avem pareri diferite, ale tale sunt gresite (după părerea mea) dar oricum nu ține nimeni seama nici de ce crezi tu, nici de ce cred eu. Asa ca vom continua sa ne contrazicem aici intre noi, precum si cu Joe. Cu ocazia asta i-as spune din nou lui Joe să îi fie rușine că l-a susținut până în pânzele albe pe acel zero barat, cu nume predestinat bun numai de gonit mâțe si de distrus PNL. Trebuie să avem grijă totuși să nu ne umplem de ură. Cu cele ce se întâmplă acum în lume, e foarte greu să evităm acest lucru. E greu și să mai deoesebim binele de rău, fiindcă în fiecare caz unde am încerca să judecăm, nu mai avem nici criteriile de altădată și nici nu mai știm ce e fapt și ce e fake news. Eu zic ca nu stiu, dar dacă tu crezi că știi, aminteste-ți de efectul Denning Kruger.

      Ștergere
    9. Vad ca ai devenit agresiv sau agresiva tot sub anonimat. Nu ti-am citit tot textul pentru ca este confuz. Vad ca ai aceeasi boala ca si Joe esti antitotceaifost pe vremea comunismului. Esti ca sosia lui . El este anticomunist desi a fost mare comunist , el este antisovietic desi a facut numeroase delegatii pe acolo , el este antisecurist desi securitatea ii dadea pasaport oridecite ori avea nevoie.el isi cauta tot felul de exemple ca ce a patit el pe vremea comunismului desi toate sunt niste povesti. Si tu /dumneata faci la fel. Habar nu aveti el si dumneata ce au insemnat nedreptatile in comunism. Si asta pentru ca voi nu ati fost nedreptatiti ci sustinutiel . Va lipseste talentul literal al compunerii unor povesti fezabile sau al autovictimizarii. nu va invidiez. Nu poti fi invidios pe caracterul care lipseste unora.

      Ștergere
    10. Dan, iar mă bagi în ciorba ta. Da, am fost anticomunist pentru că așa am învățat la liceul Caragiale din PLoiești, unde am avut un profesor de matematică pe Grigore, care a fost la Canal, pe doamna Boncu cu care făceam literatură adevărată română și pe Simache care iubea Ploieștiul unde se vorbește româna literară și România.
      Cât despre pașaport bă! am primit la două delegații în URSS și Cehoslvacia, în Occident aveam interzis pe motive de suspect, în alea socialiste să cer azil politic, nici în Vest nu m-aș fi gândit? Proștii de la secu așa se asigurau.
      Văd că între timp ai devenit și critic literar, atenție la ortografie!

      Ștergere
    11. Și apropo de politică! Sunt liberal, dar asta nu mă oprește să fiu critic cu ei cum sunt și acum în text. Sunt foate dezamăgit, Ciucă nu are alonjă de lider politic, ce să zic de agramatul Ciolacu, iar de Drulă trebuie să fie fericit că a crescut USR la 11% de la 8%, cum ziceau cei de la G4media care le sunt suporteri. Peisajul politic intern este dezamăgitor, dar sper să se termine nebunia lui Putin cât mai repede.

      Ștergere
  4. PRECIZARE
    N-am inclus în text comentariul la un text din Contributors în care Cătălin Cioabă, emului lui Liiceanu îi spală cadavrul politic al fostului prezident Băsescu zis și Petrov. În comentariul scurt exact asta spuneam și insinuam că știu cine l-a pus. Așa că micul meu text nu a încăput la contributors.ro. Cenzură mare la acest sait! Așa că-l adaug aici.

    RăspundețiȘtergere
  5. Fii atent la urmatoarea chestie. Eu iti pot umple blogul doar simbata si eventual duminica, In restul saptaminii am doua servicii care ma obosesc teribil, imi cresc nepotul ... am grija de el .. si mai am si serviciu la Icredit care de vre-o doua luni se umple de clienti. Mie mi-au venit vre-o 100 ceea ce inseamna foarte multa munca cu colectarea ratelor . Asa ca te rog formuleaza texte mai ample ca dintr-un raspuns sa iti dau cu parerea pe toata problematica.
    Aleluia si svic !!!

    RăspundețiȘtergere
  6. Nebunia lui Putin nuse termina decit atunci cing se va termina cu el. Dupa etapa de talcioc prin care se trece acuma , in razboiul asta , urmeaza perioadele psihic foarte critice , generate de disperarea bolnavului si de momentele rare dar eficace de intelegere a situatiei in care se afla. Dar conflictul tot nu se termina pentru ca sunt bani in joc si viata popoarelor din zona invecinata se deterioreaza cumplit . Vorba unuia la TV si anume ca nu o sa murim de bomba nucleara , o sa murim de foame. Trist dar adevarat.
    Las-o dracu de politica de cautare a perfectiunii conducerii liberale. Suntem in perioada de razboi si a fost pus primministru un soldat care din cite vad eu respecta toate cutumele pe meserie. Mai bine trebuie sa recunosc ca nici nu se putea. asta o sa fie in functie pina crapa Putin.
    lasa-l dracu si pe Basescu. Eu am un cui pentru el dar lasa-l dracu.

    RăspundețiȘtergere