sâmbătă, 12 martie 2022

Jurnal cu război, fotbal și literatură













În Ucraina continuă agresiunea rusă. Orașele sunt bombardate, pentru că asta știu rușii să bombardeze la nimereală, ucigând oameni nevinovați, distrugând spitale. Rușii cică au făcut coridoare umanitare dar spre Rusia, să ia ucrainene și copii ostatici Războiul se transformă într-unul de uzură, coloanele de tancuri și blindate sunt ținte pentru sistemele antitanc ucrainene. Cu regret văd că sunt și voci publice care sunt pro -ruse, precum scârba ordinară de Adrian Severin și fascistul Octavian Știreanu în Cotidianul, mizerabila publicație a lui Nistorescu, cel cu Odă Americii. În continuare românii arată că au suflet și sunt admirabili la nevoie, o știm pe pielea noastră, când din vremea țarilor, a lui Stalin și acum cu Putin, rușii sunt puși pe năvăliri și jaf. Și din păcate sunt destule cozi de topor, isterici și proști. Văd cum lumea să îngrămădește la pașapoarte, de parcă nu mai repede cade o bombă atomică peste Londra, sau Berlin decât peste București. Și că veni vorba de atomică, un "expert", nu spun cine, da dintre ăia de mi-au fost șefi, sfătuiește să decontaminezi cu aspiratorul! Păi dacă dă bomba, te întrebi dacă supraviețuiești, nu dacă te-ai contaminat. Alții au golit farmaciile de iod, tot pe ideea contaminării. Apoi isteria cu benzina. Este clar că a fost o manipulare grosolană pornită dec la o benzinărie din lanțul unguresc MOL(aviz naționaliștilor!). Așa că istericii s-au repezit să cumpere benzină la cozi interminabile cu damigeana! Și că ama amintit de naționaliști, uite că partidul AUR a pierdut un subiect important cu masca anti Covid care nu mai e obligatorie. Cât despre atitudinea față de războiul din Ucraina dovedesc că sunt niște putiniști jalnici, poate valabili pe vremea lui Stalin și poporul rus/ Libertate ne-a adus! Sper ca acest partid anti-național să pice în derizoriu. Citesc la cartea lui Niall Ferguson despre Al Doilea Război Mondial. Am ajuns la conciliatorismul din 1938 și atitudinea lui Neville Chamberlain față de Hitler cu acordul de la Munchen care a determinat destrămarea Cehoslovaciei, seamănă cumva cu atitudinea Vestului față de Putin. Deosebirea este că ucrainenii, popor cu probleme de identitate se dovedesc dârji apărători ai patriei și nu se comportă cum penibil s-au comportat francezii în 1940!

Dar să vorbim despre fotbal. Miracolul s-a produs la Madrid. PSG venea pe cai mari, avea 1-0, datorat lui Mbappe, care mai dă un gol și se face 2-0 pentru ei. Însă minune, după ce echipa franceză domina net partida, jucând măgărușul cu madrilenii și stârnind exclamația păguboasă a unui prieten care este fan Real, se produce declicul! Portarul Donnarumma greșește o minge și Benzema egalează. Pur și simplu pesejiștii parcă sunt trăsniți și le cade plumb în picioare. Pase geniale ale lui Modric către Benzema și acesta marchează de două ori. 3-1 pentru Real și se califică! Cum spunea Julian, fan PSG, aceștia sunt o gașcă de găgăuți cu Neymar în frunte! Real a avut noroc le-a intrat mingea în poartă. Sunt totuși cea mai mare echipă de fotbal din istorie. Că nu-ți intră mingea s-a văzut și la Liverpool - Inter, unde au bătut milanezii degeaba cu 1-0, dar s-a calificat Liverpool! La fel și joi, Barcelona a fost părăsită de noroc și nu a făcut acasă decât 0-0 cu Galatasaray. Mă uitam pe tricoul unui turc și numele i se termina cu Ș, contribuția românească la alfabetul turcesc!

Și acum ceva despre literatură, Marta Petreu răspunde în România literară acuzațiilor lui Peter Manu și Michael Finkenthal. Ambii au fost deranjați de faptul că Marta Petreu nu acceptă că Eminescu a fost anti semit. Doamna Petreu argumentează că Eminescu a fost anti evreu, nu antisemit, că și-a ponderat afirmațiile din tinerețe, argumentând pentru asimilarea evreilor. Argumentele Martei Petreu sunt ale Hannei Arendt și ale unui istoric al evreității, care discriminează între atitudinea anti-evreiască și anti-semitismul manifest izbucnit în Franța după procesul Dreyfus. Și pe de altă parte Peter Manu este medic la New York și un vânător arogant de antisemiți pe unde nu sunt. La fel Finkenthal este fizician, dar Marta Petreu este totuși profesoară de filosofie politică la UBB!

Dilema veche în dosarul săptămânal ne amintește că s-au scurs 45 de ani de la Cutremurul din 4 martie 1977! Eu eram la joia de bridge la Palatul Culturii din Pitești, azi Curtea de Apel. Auzind zgomotul mă miram cum tropăie echipa de dansuri, a strigat cineva cutremur și am luat-o la fugă. Vedeam cu grinzile de lemn ale clădirii dinainte de 1900 scârțâie sinistru. Am ieșit afară să văd un stâlp metalic de iluminat se îndoise aproape la 90 de grade. Dar temerea mea cea mare a fost ce se întâmpla cu vasul reactorului TRIGA, care era poziționat pe niște capre lângă gaura unde urma să fie introdus. Era un vas de 10 m înălțime și 300 metri cubi, un monstru de aluminiu. A doua zi l-am găsit la locul lui. Caprele se deplasaseră milimetric. Era o zonă bună antiseismică. Și am verificat asta în 1990  la cutremurul de atunci, când un coleg bucureștean a dat să fugă din birou și i-am spus să stea liniștit, construcția în care eram putea rezista cu succes și la cutremure mai mari. 

 

Public poza selfie de la concertul de joi seara cu maestrul Horia Mihail, un distins pianist și cu dirijorul Alexandru Ilie.

Jos masca domnilor!

 


3 comentarii:

  1. Pomenesti de Adrian Severin, Te intreb , ca nu sunt sigur daca este nepotul lui Ana Pauker.
    In alta ordine de idei saracul Eminescu nu este agreat de o multime de institutii . Acum vad ca zici ca ar fi bagat la antisemitism , mai demult altii spuneau ca nu este suportat de institutii serioase ale societatii pentru Imparat si Proletar. Chiar nu ii ia de la noinimeni partea ?
    Pai la fotbal discutam dupa ce vedem unde se duce MBape. Daca ajunge la Real Madrid , in urmatorii 10 ani astia culeg toate titlurile Europei.
    Cu bomba nucleara pot sa iti marturisesc ca dupa ce l-am auzit pe Putin m-am decomntaminat cu multa hirtie igienica. Si inca imi este teama. Nu de alta dar smecherii astia de sefi ai statelor inarmate nucleare ne-au cam tras in piept cu asa zisele trataturi si memoranduri. Primii care m-au soeriat acum vreo doi ani americanii care s-a retras din tratatul de neproliferare sau nu stiu cum ii zice. Tot cu hirtie igienica m-am vindecat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dragă Dan, te asigur că Severin nu are nicio legătură cu Ana Pauker. Sunt prieten din studenție cu o nepoată autentică a acestei personalități comuniste, extrem de normală și inteligentă.

      Ștergere