vineri, 14 octombrie 2022

Jurnal de Schengen


Da, suntem în plină dezbatere cu problema Schengen. De ce este importantă? Păi, să ne uităm la trecerea frontierei. Ultima dată când treceam frontiera spre Ungaria, pe autostrada recent terminată în 2015 vara era simplu, o treceai.  Dar în vara aia, spre toamnă a venit puhoiul de emigranți din Orient și totul s-a schimbat. Stai la frontiere de te saturi, mai ales la cea spre Ungaria. Și cel mai tare îi doare pe camionagii care stau cu zilele. Și în vara asta am stat o juma de oră la intrarea în România că controlau un autocar de Ucraina. Cei care contestau intrarea în Schengen cereau statul de drept. Adică o justiție predictibilă. Cei care se plâng ipocrit, adică jurnaliștii și opoziția useristă privind pe cei care sunt prinși pentru corupție, marea corupție e cam rezolvată, doar șpaga rămâne. Cel mai tare mă enervează nesimțirea absolută a unor medici care la salariile mari pe care le au, mai cer un supliment, îndeosebi chirurgii. De ce nu operează ei în spitale private unde știi care este prețul? Păi lăcomia nesimțită este explicația. Și mai rămân primarii și alți paznici de treceri la care trebuie să dai obolul pentru lucrări în folosul comunității. Se pare că rapoartele MCV sunt pozitive. Sunt acum în dezbatere și legile justiției, chiar cu opoziția USR, dar ele punct în acord cerințele europene cu justiția din România. Mă enervează reclama pe care și-a face justiția, pentru că cea mai discutabilă zonă este cea legată de retrocedări. Știam că dacă sunt în discuție proprietăți care sunt din domeniul public, spitale, școli nu se retrocedează, se dau despăgubiri. Iată că acești oameni pentru justiție au dat jumate din arena liceului I. L. Caragiale din Ploiești unui proprietar, împotriva bunul simț și a dreptății. Cum să-i caracterizezi pe acești judecători, decât că sunt ticăloși care  fac nedreptate! 

Apoi mai mă miră atitudinea agresivă a lui Drulă în afacerea cu BMW, unde și el a semnat acordul pentru această achiziție. Cred că astfel de polemici nu fac bine USR, și se calcă pe un teren minat.

Un subiect care este acum la ordinea zilei este legată de dispute privind plagiatele unor demnitari, miniștri. În dispută a intrat și Mădălin Hodor care a acuzat pe cei de la USR și pe Emilia Șercan că au politizat această temă. Acesta spune că nu s-a produs nicio dovadă privind plagiatul tezelor de doctorat ale lui Ciucă, Bode și Cîmpeanu. Cu Câmpeanu proba produsă se referea la o carte furată de acesta, care se încadrează la altceva decât plagiat. Apare și povestea cu secretizarea tezei lui Bode care se poate consulta la Biblioteca Națională, dar nu se poate copia digital sau pe hârtie. Intră apoi în discuție polemica dintre Adrian Cioroianu și Șercan pe tema că nu este editată pe hârtie teza lui Bode. Șercan pe care eu o bănui că se supraevaluează și care mai face și gafa cu condescendeța ei față de Cioroianu, care are ca înțeles în primul rând atitudinea arogant superioară și nu cea de înțelegătoare. Măcar Șercan a spus că nu se bagă în analiza de plagiat a tezei lui Bode mirosind și ea implicațiile politice ale USR. 

Asta însă a declanșat un atac la baionetă a lui g4 media împotriva lui Hodor și Demetriade că ar fi acum securiști, că predau la Academia SRI. Păi, când spunea iresponsabil că Experimentul Pitești este o afacere legionară. Unde? Într-o pușcărie comunistă unde torționarul Țurcanu acționa la indicațiile lui Nicolschi, tartorul securist. Și legat de asta rușinea numită troița securiștilor de la Pitești  toți o cer îndepărtată. O spune și IICMER! Ce nerușinare absolută, locul unde s-a petrecut cea mai teribilă experiență torționară securistă este și locul de elogiere a acestor criminali!

Un alt scandal este legat de declarațiile lui Dâncu privind situația din Ucraina. Ciucă, Iohannis îi cer demisia, el nu vrea, PSD vrea să fie înlocuit și un ministru liberal, țintesc să înhațe Energia, în care mulți bandiți ai PSD sunt implicați. Oricum politica economică și financiară este la pământ cu alde Câciu, la fel și sănătatea cu Rafila. 

În Ucraina, în Crimeea podul de piatră s-a dărâmat! Ăla al lui Putin, cu o bombă într-un camion. De furie, Putin a bombardat aiurea Ucraina, a distrus alimentări de energie și a omorât civili nevinovați. Războiul continuă, un rus se lamentează că exact crema armatei ruse nu mai este, sunt 90000 de morți, răniți care sunt victimele nebuniei lui Putin. Deja recruții le mor pe capete. 

Problema cea mai sensibilă este cu prețul energiei. Aici nu este vorba de liberalizarea prețurilor, ci de impactul pe care l-a produs oprirea furnizării de gaze ieftine din Rusia în Germania. Și normal au apărut și specula unora, mai ales cu bursa din Amsterdam. Aici este de vină politica iresponsabilă a verzilor germani care au dorit interzicerea totală a energiei nucleare. Iată că până și Greta Tunberg declară că energia nucleară este necesară! La noi să ne amintim cum ne-am tot învârtit cu Unitățile 3-4 de la Cernavoda și cu exploatarea gazelor din Marea Neagră unde, dacă stau bine să mă gândesc cei de la PSD au o mare parte de vină!

În Dilema veche dosarul săptămânal se referă învățământ, mai ales din punctul de vedere al părinților, al profesorilor, dar și al elevilor. Să sperăm că noile legi vor fi favorabile elevilor în primul rând, nu la dezideratele părinților.

Am terminat romanul Anihilare a lui Houellebecq pe care-l recomand cu căldură.


La Filarmonica Pitești dirijorul invitat a fost italianul Gian Luigi Zampieri. 


În prima parte am audiat Simfonia I a lui Mendelssohn, o compoziție romantică scrisă la 15 ani și rafinată apoi ca să fie prezentată prima oară la 20 de ani sub conducerea compozitorului.

În partea doua a concertului am audiat o compoziție modernă de percuție a lui Alexandru Anastasiu numită AlgoRithm pentru marimbă, vibrafon și orchestră. Are trei părți: Madness, Spinning și Godfather dance. Soliști au fost Alexandru Anastasiu la vibrafon și Cosmin Dumitriu la marimba. Pentru că a fost o compoziție de percuția a fost extrem de gălăgioasă, cu tobe, talgere și alte instrumente asemenea.

A venit toamna, s-a deschis piața de legume, vin must, brânză și mezeluri tradiționale. E muzică plăcută cu naiul lui Zamfir în loc de pseudo popular folclorică și este un pic mai bine! Nu mai rău cum ne zice Houellebecq!

PS

Am omis să menționez articolul din România Literară privind geografia din piesa O Noapte Furtunoasă a lui Caragiale. Prima dată am văzut cu mare interes și plăcere punerea în scenă a acestei piese la Pitești, la Alexandru Davila, în care apărea traseul familiei lui Jupân Dumitrache de la Iunion acasă. Union mai rămâne în amintirea bucureșteană cu Cinemateca Union de pe strada Câmpineanu, care coboară din Calea Victoriei spre Sala Palatului, apoi este biserica Sfântul Ilie din Gorgani, actualmente acoperită de clădirile de pe Bulevardul Elisabeta, pe unde se trece Dâmbovița spre Uranus, azi dispărut sub Palatul Parlamentului, spre Dealul Spirii. Casa lui jupân Dumitrache se afla pe Calea Șerban Vodă în apropiere de biserica Sfântul Spiridon, de unde și numele băiatului de procopseală. Este casa negustorului Dumitru Nicolau, cel care a inspirat personajul Dumitrache cherestegiul. Ea se află la colțul a două străzi, Catilina și Marc Aoleriu în pronunția fabuloasă a lui jupân Dumitrache pentru împăratul filosof stoic Marc Aureliu, ironizând Caragiale pe latiniști. 
Articolul merită citit de cei interesați, mai ales caragialiștii absolvenți ai liceului ploieștean.

12 comentarii:

  1. Mai Joe, ziua ta e mai lunga de 24 de ore? Admir prezenta ta la concerte, discutii, ba mai ai timp de prins carasi. In privinta doctoratelor nu pricep de ce se apeleaza la justitie. Cand se descopera pagini identice in teza fara prezentarea sursei sau apod si aiurea, ce mai poate hotari un judecator? Plus ca ce dracu fac cu teza aia? Si-o pun in rama si apoi pe perete? De fiecare data gandul ma duce spre Branislav Nușici-Dr. in filozofie. Autor pe nedrept uitat in repertoriul teatrelor. ce sa-ti urez--> tot inainte!

    RăspundețiȘtergere
  2. 1. Sigur ca Shengen este necesar. Dar in conditiile in care Predoiu bate cuie in talpa justitiei (acordul Comisiei de la Venetia nu-l are, CSM a ramas sub calcaiul Liei Savonea etc.), e clar ca stam cu emotii. In plus, marea coruptie nu e rezolvata, doar DNA a fost chemat la ordinul politicului si motzaie, chiar sforaie.
    2. Afacerea BMW: Drula a semnat pt. 300 de masini (nu 600!), plus numeroase alte dotari necesare politiei. Bode a preferat sa cumpere 600 auto, renuntand la dotarile absolut necesare, prevazute initial in totalul sumei. Ma intreb de ce.
    3. Madalin Hodor si Demetrescu, de la CNSAS: Au sarit rapid in apararea legilor clocite de SRI, ba chiar in apararea actiunii de spalare a fostilor securisti/emisiunea TVR. Ambii au blocat comenturile neagreate pe facebook. Eu, de ex., am intrebat - fara raspuns - de ce CNSAS nu se ocupa de dosarele fostilor ofiteri secu, multumindu-se cu cele ale turnatorilor. Dosarele fostilor sunt la secret, ca fiind sensibille la "securitatea nationala" (asta pt. ca multi fosti ofiteri secu au ramas in SRI, SIE sau au trecut in SPP, parlament, presa. Hodor si Demetrescu predau niste cursuri chiar la SRI, deci interese financiare...
    4. Dancu: nu e prima data cand face declaratii cel putin ciudate, punand Rusia intr-o lumina favorabila. Nu are ce cauta in postul de ministru al armatei, intr-o tara NATO.
    5. Harababura din energie: cauza (la noi in tara) e veche si se leaga de spargerea RENEL (in favoarea baietilor destepti, care au contractat energie ieftina direct de la Hidroelectrica). Atunci cand s-a creat piata de energie asa-zis concurentiala, au fost puse in conditii de concurenta companii care produceau cu costuri diferite nu datorita performantei ci datorita combustibilului utilizat. In plus, majoritatea companiilor apartineau statului, adica aceluias patron. Unde ati mai vazut un patron care sa-si puna propriile companii sa se concureze intre ele? La toate s-a adaugat subventionarea exagerata, de catre consumatorii finali, a regenerabilelor. Care au nevoie de rezerva in spate (produc aleatoriu), in conditiile in care nu avem acumulare.
    6. Revenind la Bode, este evident ca ii lipsesc capacitatile necesare postului. In plus, ca specialist (doctorat!) in "managementul resurselor/energie", inca mai astept solutii din partea lui intru rezolvarea crizei in care ne aflam. Ati citit cele cateva pagini din teza sa, care au aparut in presa? Astept pareri avizate din partea unor energeticieni harsiti, asa ca voi. :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O singură observație! Chestia cu Savonea, cu procurorii sunt meciuri între magistrați. De bine de rău demnitarii cu probleme au probleme și au ajuns în pușcării. În justiție cea mai delicată problemă este cu retrocedările. Este o iluzie resitutio in integrum, s-a ajuns la încălcarea unor legi vechi de 100 de ani când moșii carea au dispărut la Legea agrară din 1921 au fost reclamate în justiție și unele s-au retrocedat. Ce fericiți sunt urmașii de grofi din Ardeal care și-au recuperat castelele, iar chiaburii, baza agriculturii interbelice nu au fost retrocedați! Am spus, că liceul meu are confiscată o jumătate din arena de sport peste care s-a pus un gard la jumătate și retrocedatul cere UN MILION de euro pe cealaltă jumate! Halal justiție, imbecilă de-a dreptul justiția asta la care se dau hotărâri de acest gen! Și aici Savonea nu are nici un amestec, ci caracterul acestor judecători în stare să dea decizii care afectează învățământul, sau sistemul medical în alte părți. Era mai normal să fie despăgubit fostul proprietar pecuniar, nu în natură. Am avut cea mai proastă și ticăloasă lege privind retrocedările, care a dat drumul hoțiilor imobiliare.

      Ștergere
    2. Și încă ceva scandalul pe care-l face Drulă privește licitația, nu numărul de mașini, foarte multe de fapt. Aici era buba, de ce se cer atât de multe mașini?

      Ștergere
  3. Savonea si clica din CSM au facut jocurile lui Dragnea/Tudorel Toader. Justitie la comanda politica, cu pedepsirea magistratilor nesupusi. Drula a explicat ce am zis mai sus, ca banii erau alocati pt. 300 auto plus alte dotari necesare politiei. In ce priveste licitatia, spune-mi de ce trebuia specificata plaja inaltimii masinii si de ce erau necesare musai 8 viteze? :-)

    RăspundețiȘtergere
  4. Pentru ca nu m-a interesat vre-o viza in alta tara habar nu am ce inseamna spatiul Shengen pentru Romania si romani bineinteles. Eu credeam ca este un drept de a primii acces in tarile europene occidentale dar fara vize si cozi pe la ambasade.Stiu numai ca acum vre-o 20 de ani Olanda spera tare de tot sa insface portul Constanta si nu i-a reusit desi la conducerea Dobrogei erau marii misiti binecunoscuti si o parte intemnitati. Poate ma lamureste cineva ce inseamna acest Shengen . Fara ciupituri de atitudini de politica personala !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Spațiul Schengen înseamnă spațiul fără controale de frontieră. Am constata acest lucru trecând din Germania în Franța în 1995. Concret nu mai există polițe de frontieră între România și Bulgaria și între România și Ungaria. Rămân controale la frontiera dintre România și Serbia, Moldova și Ucraina.

      Ștergere
  5. Mersi esti dragut dar nu am inteles nimic. Nu stiu de ce ne impiedica controlul la frontiera dintre Romania si Serbia. Daca cu celelalte tari din UE nu avem controale de frontiera atunci ce ne doare ? Esti sigur ca stii chestia asta cu spatiul Shengen ???

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Încă odată la frontierele cu Schengen adică dacă România ar fi admisă, controlul la frontieră se desființează, treci fără să te mai oprești spre Ungaria sau spre Bulgaria!

      Ștergere
    2. Pai acuma romanii sunt opriti ptr a fi controlati ? Eu stiu ca nu . Poate doar cei care sunt in vizorul politiei pentru ca au facut cime stie ce ce furturi. .sau matrapazlicuri. Eu pentru ca imi permit 2-3 ore de sah in parcul IOR ramin surprins ca toti derbedeii fara de lucru , majoritari romi , pleaca in occident si se intorc din ce in ce mai poligloti si ignoranti al unui vest in care si-au facut toate mendrele. Dupa aia vin si freaca menta in parc , sint din ce in ce mai spalati , pleaca din nou 5-6 luni cersesc , fura , aduc masini furate si alte vechituri. si alte chestii.

      Ștergere
  6. Da, la vămile cu Ungaria di Bulgaria românii sunt opriți pentru cel puțin un control de pașaport care se iacsi se scanează. În momente critice ... Crăciun, Paște, sezon estival etc ... se pot firma cozi imense doar din acest motiv ... sa nu mai vorbim de indolenta vameșilor.

    RăspundețiȘtergere