luni, 21 noiembrie 2022

Aflatul în Schengen la români


În actualitatea politică românească două teme sunt de mare interes și controversă. 

Prima ar fi promulgarea legilor justiției. Opoziția politică a aruncat cuvinte grele la adresa președintelui Iohannis, care ar fi un monstru că s-a grăbit să le promulge. Principalul acuzator a fost Stelian Ion de la USR, care se face că uită impotența lui ca ministru al justiției. Acuzația principală a fost că nu s-a așteptat apariția opiniei Comisiei de la Veneția. Și ea a venit și are opinii în genere pozitive, observațiile fiind de ordin tehnic, nu probleme esențiale. Ca de obicei își dă cu părerea și madam Dogioiu care se dă expertă în justiție. Și ea se află într-o fractură logică, ea nu critică legile justiției, ci pe cei care administrează justiția. Deci nu legile ar fi proaste sau ticăloase cum le-a conceput în 2018 Tudorel Toader la ordinul lui Dragnea, ci cei care sunt cei de la care se așteaptă, să facă dreptate și justiție. Pe mine mă calcă pe nervi și reclama radio care se face justiției, care are denumirea: Oameni pentru justiție! Păi, aceștia nu-și fac treaba, cu toate că în marile procese politice politicieni periculoși au intrat în pușcărie, cum a fost cazul lui Dragnea. Dar cel mai mari semne de întrebare sunt după mine la retrocedări, unde miroase urât a corupție. Mai întotdeauna miniștrii justiției, sau responsabili importanți ai justiției erau judecați după partizanate politice. Monica Macovei, sau Codruța Kovesi erau excelente pentru unii și monștri pentru PSD. Tudorel Toader era omul preferat, sluga PSD și detestat de toți oameni normali. Văd că acest partid al lui Voiculescu Antena3 are nerușinarea și tupeul să lanseze campania Recuperarea averilor ilicite. Hoțul strigă hoții!

A doua problemă mult mai serioasă este a accesului României în Schengen, adică pentru noi dispariția controalelor de frontieră spre și dinspre Ungaria și Bulgaria. Asta nu ne-ar mai face să așteptăm la Giurgiu când mergem în Grecia și nici la Promahonas spre Grecia din Bulgaria, sau spre Occident la Nădlac. Cel mai important ar fi pentru camionagii și tiriști care stau cu zilele la frontiere. Obiecțiile Olandei sau Austriei privind migrația ilegală nu se susțin pentru că România nu este pe direcția principală a acestor migranți. E prea mare ca suprafață și e drum lung spre granița spre Ocvcident. Ei urmează calea istorică a Imperiului Otoman prin Balcanii de Vest spre Austria, Germania, Occident. 

Am citit articolul arogantului tâmpit și iresponsabil de Dan Tapalagă, care leagă Schengen de probleme de corupție la frontieră, sau alte probleme de această natură. Păi, iar fractură logică! Vameșii corupți dispar prin Schengen, mai rămân doar cei de la frontierele la R. Moldova, Ucraina și Serbia, dar cu războiul din Ucraina frica păzește pepenii. Mai îi văd și pe politicienii USR pentru care aderarea la Schengen ar fi un succes al lui Iohannis și asta îi enervează cumplit. 

Toate aceste probleme conduc la marile dezamăgiri ale electoratului față de oamenii politici. Nu mai sunt lideri, toți cei care conduc azi partidele sunt absolut neconvingători sau impostori ca Ciucă, care o fi el general, dar nu șef la liberali, sau Ciolacu omul cu studii dubioase, sau Drulă, care nu poate conduce un partid cu ranga. Mare dezamăgire este USR care părea a fi o alternativă credibilă, nu au cristalizat o doctrină, au preferat să fie un partid antisistem, au adus pe Cioloș care a fracturat partidul și prestația în opoziție este slabă. Ideea coaliției PSD PNL a fost proastă pentru că în aparența stabilității guvernării în vremea asta de război la graniță în Ucraina se ciocnesc două concepții de guvernare complet antitetice. Asta reiese acum cel mai clar cu problema procentului pensiilor. PSD prin Ciolacu nu înțelege că pensiile sunt un drept obținut prin munca depusă, iar probleme socială este altceva. Trebuie sprijiniți prin alte mijloace sociale, nu prin umflarea neconstituțională a pensiei mici. 

Trăim vremuri dificile, vine iarna și factura la gaz ne dă frisoane.


10 comentarii:

  1. Cele doua probleme pe care le analizezi sunt strans legate. Constati ca judecatorii nu-si fac treaba, vorbesti de coruptie in justitie si de accesul in Shengen.
    Motive contra, in plus:
    1. Excluderea abuziva din magistratura a magistratilor incomozi pt. clica Liei Savonea (Camelia Bogdan, Cristi Danilet).
    2. Grupul vamesilor anchetati pt. mita (adunau banii intr-o galeata!), absolvit de vina in justitie.
    3. Exportam in vest, la greu, infractori, criminali plus trafic de carne vie.
    4. Trafic cu tigari nestanjenit peste granita, din Ucraina si Moldova (cu rucsacul, cu deltaplanul, cu barca, cu avionul). Deci granita ciur, la Nord si la Est.
    5. Trafic cu droguri la Marea Neagra (sacii cu droguri, gasiti pe plaja, in condtiile in care instalatiile de supraveghere nu au functionat exact in orele necesare).
    6. La decizie, plagiatori si impostori, unii cumuland pensia speciala cu salariul, altii beneficiind de indemnizatii de revolutionari cu merite deosebite (in orase in care nu s-a tras un glont).
    In conditiile astea, tu vrei in Shengen?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, este normal să fim în Schengen! Nu suntem țară de migrație, doar de căpșunari, utili, nu leneși veniți din Orient. Să nu amestecăm borcanele cu probleme interne.

      Ștergere
    2. Reciteste ce am scris: granite/vami ciur, in Est si Nord, plus coruptie cat cuprinde, inclusiv in justitie.

      Ștergere
    3. Joe, chiar așa ai ajuns, să nu înțelegi ce citești? Păi nu e vorba, Joe că emigrează românii. E vorba că trec alții pe la noi ca prin brânză, că se face trafic ilegal de toate felurile că vameșii sunt super corupți și că nimeni, dar nimeni nu ia măsuri. Fiindcă nu e cine să ia măsuri, Joe, la ce lideri avem. Asa se leagă problemele noastre interne cu Schengen-ul, să știi și tu! Joe, ai fost varză cu răspunsul dar lui Ștefan. Cred că te uitai la meci și ai răspuns printre picături.

      Ștergere
  2. Pentru criticii mei le dau o veste bună, MCV a fost ridicat pentru România!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aici discutam de Schengen, ai incurcat borcanele. :-)

      Ștergere
    2. Joe, dragule, MCV-ul era deja caduc, nu mai avea nici o importanță și oricum nu a avut dinți, cum se zice, căci tot ce se întâmpla erau unele critici, fără nici un fel de măsuri din partea UE. E o rușine oricum, să amintim în treacăt, faptul că MCV-ul a fost ridicat pentru Bulgaria cu mult mai devreme. Unii zic că ridicarea MCV-ului va fi premiu de consolare pentru faptul că nu vom intra acum în Schengen. Să sperăm că nu va fi așa. În orice caz, cei de la putere se laudă cam degeaba cu ridicarea MCV-ului și din alt motiv. UE a acceptat asta și fiindcă există acum mijloace mult mai tari de a controla derapajele in justiție. Controlul derapajelor se va face cu banii din PNRR, așa cum s-a văzut deja în cazul Ugariei și Poloniei. Deci de aia s-a considerat că nu mai este nevoie de bietul MCV.

      Ștergere
    3. Toate aceste decizii nu sunt în favoarea lui Iohannis, sau Doamne păzește Ciolacu, sunt în favoarea României și a românilor. Merităm să fim în Schengen, ca să nu mai stăm ca milogii la frontiera Ungariei, a Bulgariei sau Greciei, că tot ne interesează. Toți mâzgălitorii de pe internet care își spun jurnaliști nu-și merită numele dacă gândesc sectar și cu partizanat politic. Ar fi bune aceste critici, dacă s-ar consuma între noi, dar pun sub semnul întrebării pe toți concetățenii noștri onești și ne fac rău în exterior!

      Ștergere
    4. P'aia cu partizanatul politic chiar nu trebuia s-o zici. Miroase... 😀

      Ștergere
  3. Pe mine personal nu ma intereseaza intrarea in spatiul Shengen. Poate ca acum 30 de ani era potrivita cind imi aduc aminte cu cita greutate obtineai de la ambasade viza. Desigur ca singurii care au nevoie de shengen sunt romanii care lucreaza in strainatate si care inca mai vin ocazional sa isi vada rudele ramase aici in tara.pina cind reusesc sa isi transfere familia ( partenerul si copii ) in strainatate . Nu va dura mult timp situatia asta pentru ca nici un roman care si-a gasit un rost in strainatate nu se va mai intoarce in Romania. Noi nu avem un ADN patriotic in singe. De fapt nici-un cetatean roman nu are acest ADN in ciuda sforaierilor superpatriotice care ne caracterizeaza. si in mijlocul carora traiesc de 74 de ani. . Situatia noastra actuala , si de fapt din totdeauna , ne caracterizeaza ca parca am fi un neam de slugi aflate la discretia celor care vor sa se foloseasca de noi prin practicarea slujirii lor. Bineinteles ca motivele pentru care o serie de tari europene ne pun talpi la intrarea in shengen nu sunt intemeiate , sunt false si rezultatul unei politici internationale prin care sunt tinuti la distanta cei care vor sa se ridice. Daca ar fi , destepti politicienii acestor tari ar sprijinii dezvoltarea tarilor carora le pun talpi pentru ca astfel cei care vor sa se europenizeze si in felulu acesta toata migratia spre Europa ar ramine in tarile astea ( Romania , Bulgaria fostele state iugoslave ) etc . Ar ramine pentru ca si-ar gasi de lucru aici si nu ar mai tinde sa se stabileasca neaparat in occident. Ma rog sunt multe de comentat pe seama politicii europene fata de europeni macar ca sa nu extindem . Oricum daca Romania intra in Shengen este si meritul principal al lui Iohanis asa cum inclusiv mentinerea noastra pe interesul NATO este si meritul dumnealui. Spun lucru acesta pentru ca amcum opt ani l-am votat si aveam sperante , care sau erodat rind pe rind.

    RăspundețiȘtergere