joi, 17 noiembrie 2022

Jurnal cu întârziere și un fenomen

Cu Ștefan Aprodu

Întârzierea este un fenomen specific românesc. Am apărut târziu în istorie, primele formațiuni statale independente românești apar în secolul al XIV-la, când vecinii deja cunoscuseră gloria, am ieșit târziu din feudalitate, România apare pa harta lumii de abia după 1860, ne-am întregit ca stat național după 1918. Întârzierea este normală la români, întârzie mijloacele de transport în special trenurile. Sunt un amator de călătorii cu trenul, de mic mergeam cu trenul. Îmi amintesc chiar vagoanele alea cu bănci de lemn clasa a treia, dar care în vremea copilăriei mele avansaseră la clasa a doua. Se călătorea relativ bine pe atunci, nu întârziau ca acum! Mersul cu trenul este sub orice critică. Întârziem și în politică, suntem în urmă cu reformele, în special privind noua lege a pensiilor. Iată ă tot vorbind de pensii cei de la PSD vor să dea mai puțin și pomeni la cei care ar avea pensii mici, populism pe banii pensionarilor! Se promitea că peturile vor avea un preț ca să le facă colectabile, nu s-a făcut nimic și peturile umplu râurile. Suspectez că au fost făcute presiuni din  partea magazinelor care nu vor să la colecteze. 

Cât despre fenomen el este prezent alături de mine în fotografie și am să vorbesc despre el mai târziu.

Un eveniment periculos a avut loc în Polonia, rămășițele unei rachete trase în Ucraina au căzut la granița poloneză și au ucis doi polonezi. Ucraina a susținut că racheta este rusească. Ucraina susține că nu era racheta lor, dar se pare că NATO a văzut traiectoria rachetei, trasă de antiaeriana ucraineană și a tratat cu prudență acest incident, care putea duce la activarea articolului 5 al tratatului NATO. În același timp apar tentative privind discuții pentru încetarea acestui război absurd. Dra ce vrea Rusia și Putin este să trateze cu SUA peste capul Ucrainei, lucru complet inacceptabil din partea americană, cel mai serios susținător al Ucrainei, care asigură în principal cu armament armata ucraineană cu care ei sunt pe cale să înfrângă armata rusă.

Citesc acum cartea Identity scrisă în 2018 de Francis Fukuyama care tratează despre identitate a oamenilor, despre identitatea națională, cea de grup care a dus la emanciparea oamenilor după Revoluția Franceză, identitatea națională, sindicalism și drepturile muncitorilor, emanciparea femeilor și azi mișcările identitare,  Black live matter - negrii americani, Metoo, etc. Multe din aceste mișcări noi au dus la aberații, noua cenzură a corectitudinii politice, woke și cancel culture. Mai nou o mișcare cretină a unor activiști spălați pe creier care protestează împotriva utilizării petrolului și care murdăresc tablouri celebre. Noroc că aceste picturi erau protejate de geamuri și tablourile nu au suferit. Păi, să distrugi niște capodopere ale geniului uman este mai mult decât o crimă, este o greșeală ca să-l cităm pe Talleyrand.

Am văzut mai multe filme și un serial suedez, Snabba Cash - bani jmekeriți (în traducere argotică). Că este un serial suedez e cam de mirare, este Suedia, Stockholm, dar personajele sunt toate emigranți arabi, negri, etc. Mai apar și niște suedezi autohtoni care sunt tratați de acești suedezi proaspeți cu superioritate ironică. Cam toți acești sudezi proveniți din emigrație se ocupă cu banditisme, trafic de droguri, tot felul de porcării. Doar personajul principal Leya (Evin Ahmad, actriță de origine kurdă) vrea să dezvolte un start up, dar a fost soția lui Yanick, un gangster negru ucis, cu care are un băiețel. Și ca să poată pune pe picioare afacerea apelează la fratele lui  Yanick, Ravi mare gangster și traficant de droguri. Ciudată această Suedie!

Festivalul de comedie Liviu Ciulei de la Teatrul Alexandru Davila Pitești a continuat cu două piese puse în scenă la Teatrul Toma Caragiu Ploiești. Selecția pieselor a fost o dezamăgire, piese alese rău, puse în scenă rău, actorii urlau, glume cam de gang. Față de selecția de la Chișinău mare diferență!

Și acum se vă prezint fenomenul! Este violonistul și compozitorul Ștefan Aprodu. Are doar 19 ani a terminat liceul de muzică Lipatti din București, actualmente student la Hanovra. A câștigat deja numeroase premii pentru interpretarea violonistică, dar ceea ce impresionează enorm este că este un compozitor extrem de talentat. În deschiderea concertului de astă seară de la Filarmonica Pitești Ștefan Aprodu a fost solistul Concertului nr. 3 pentru vioară și orchestră în mi  minor de Ștefan Aprodu! După umila mea părere concertul a fost foarte frumos și a impresionat audiența. Tânărul Aprodu ne-a oferit un bis cu o compoziție dedicată lui Iancu Zukerman, supraviețuitor al trenului morții de la Iași în 1941și apoi o compoziție de Ernst. Viitorul lui Ștefan Aprodu este promițător, pe urmele lui Enescu, violonist și compozitor! În plus are origini piteștene prin bunicul matern piteștean de loc. 

În partea a doua a concertului Orchestra Filarmonicii Pitești condusă de dirijorul  Tiberiu Oprea ne-a oferit Simfonia I a lui Brahms. Brahms a pregetat mult până să o finalizeze fiind sub umbra gigantică a lui Beethoven. Se recunosc pasaje inspirate dintr-a 9-a a Titanului de la Bonn. Dar este o compoziție complexă și merită audiată.

Despre fotbal de săptămâna viitoare, începe Mondialul din Qatar!


Un comentariu:

  1. Chestia cu rachetele cazute in Polonia seamana foarte mult cu inscenarea facuta de nemti polonezilor acum 80 de ani. Imi pare rau ca trebuie sa constat ca lui Zelenschi ca si lui Putin ii place razboiul. Razboiul este un lucru rau pe care umanitatea si-l poate face , si din pacate foarte multe tari sunt conduse de personaje carora le place razboiul. Vai de noi !

    RăspundețiȘtergere