duminică, 13 noiembrie 2022

Jurnal de bun simț



A mai trecut o săptămână de sfârșitul toamnei. Joi a plouat și a fost vreme adevărată de sfârșit de toamnă, cu temperaturi scăzute și umezeală comparativ cu vremea caldă din ultimul timp. Azi dimineață a fost chiar 1 grad C, vremea rece vine. Teii s-au desfrunzit și pot vedea reclamele de la panoul publicitar digital când fac sport dimineața în parc.

Titlul jurnalului din această săptămână mi-a fost  inspirat de un dosar tot din Dilema veche. Regretatul Conu' Alecu Paleologu cu care am avut privilegiul unei amiciții și-a intitulat o carte Bunul simț ca paradox! Unde a dispărut bunul simț? Se știa că satul a fost depozitarul bunului simț, acolo erau oamenii cu frica lui Dumnezeu. Chiar dacă romanele lui Liviu Rebreanu și ale lui Marin Preda contrazic această imagine idilică, oamenii de la sat se respectau, se salutau, chiar dacă un necunoscut trecea pe uliță. Ajungând la oraș țăranul parcă și-a pierdut bunul simț, poate și din cauza condițiilor de trai oferite de comunismul victorios la orașe și sate. Parcă bunul simț a dispărut, e mai bine să fi mitocan și nesimțit. Se zice că tinerii sunt mai sensibili la mediu, la ambient, fapt contrazis de mizeriile pe care le aruncă pe malul Argeșului consumatorii de la Mc Donalds sau KFC. 

Bunul simț pare că a dispărut din politică, mai ales acum, când în parlament și făcut loc și Simion și ceata lui de haidamaci de la AUR. Că nici cu pesedeii, sau liberalii nu mi-e frică. Un om de bun simț își face studiile la timp, face o carieră profesională înainte de a se gândi la politică. Un om de bun simț nu plagiază doctorate, încearcă să aibă contribuții originale. Chiar mă întreb de ce se face caz de plagiat, dar nu se analizează dacă respectivul doctorat conține idei originale ale autorului? Dar asta e mai greu, îți trebuie expertiză, pentru că un doctorat înseamnă cercetare și ceva idei originale!

Să fii de bun simț, înseamnă să-ți respecți vecinii, să fi politicos cu ei, să nu vorbești neîntrebat, să nu debitezi tâmpenii în public, să fii curat pe timp de vară, să nu puți a transpirație, să mănânci fără să plescăi și să mănânci cu gura închisă. Sunt și altele care țin de bunul simț, dar pentru asta trebuie să ai educație din familie și de la școală.

Bunul simț a fost contrazis și de agresiunea Rusiei putiniste împotriva Ucrainei. Dar Putin poate constata că Goliatul rusesc este doborât de praștia HIMARS a lui David ucrainean. Retragerea ca mari pierderi din Herson este cea mai mare înfrângere a invadatorilor ruși de la începutul războiului. Este deschis drumul spre Crimeea, chiar dacă rușii se baricadează pe malul stâng al Niprului. Rusia este aproape de colaps, strategia lipsei de resurse energetice gaze și petrol nu a reușit și Putin nu mai are sprijin popular cu mobilizarea cu de-a sila. Ba chiar apropiați ai lui îl vor schimbat, omorât!

O altă veste bună vine dinspre America. Dacă republicanii lui Trump visau să cucerească Congresul, treaba este mai dificilă. În Camera Reprezentanților au un ușor avantaj, și la Senat Democrații au majoritatea cu 50 de senatori! Cel mai important lucru este înfrângerea adepților lui Trump. Ba chiar au fost ajutați să piardă cu sprijinul tacticilor democrate. Mă gândesc îngrozit de eventualitatea ca Trump să fi fost președinte acum cu agresiunea împotriva Ucrainei. Trump reprezintă ce este mai rău în politica americană, resentiment, ură. Asta la o națiune care are în constituție datoria să caute fericirea. Se pare că adversarul lui Trump, guvernatorul De Santis e pe cai mari. E nevoie de oameni mai tineri, inclusiv Biden trebuie să cedeze unei persoane dinamice care să se confrunte cu candidatul republican în 2024.

La noi toate vechi și toate nouă. S-a făcut o analiză asupra partidelor. La USR se mizează pe ura electoratului față de PSD și PNL, chiar dacă liderii lor cu Drulă în frunte sunt cum sunt. Ba a apărut și o carte a dezamăgirilor unor foști lideri useriști. Cel mai blamat rămâne Ghinea, geniul rău al USR. Se spune că USR a devenit  dintr-un partid anti sistem un partid cu bisericuțe care execută pe cei care se împotrivesc. La fel ca la ăilalți!

Tudose de la PSD visează că ei sunt soluția, demonstrată în ultimii 32 de ani. Populismul cu obraz gros își dă arama pe față în problema pensiilor. Este clar că nu poți da pensii mai mari dacă nu ai contributivitate. Pentru acei oameni cu nevoi, acestea se soluționează prin ajutoare sociale! PSD a încurajat nemunca, pomenile, nu o societate care funcționează normal, nu pe bază de mită electorală.

Am audiat vineri 11 noiembrie un ansamblu de pian, vioară și flaut numit Drum care cântă muzică modernă în cadrul festivalului internațional Meridian. Am ascultat muzică de secol XX, erau compoziții de Enescu și Sigismund Toduță. Singura compoziție cu armonie și melodie aparținea lui Enescu, restul erau dizarmonice. Comparativ cu muzica ușoară asta este muzică grea!

Ieri seară am văzut piesa Toxic de la Teatrul Toma Caragiu din Ploiești, orașul natal. Piesa proastă, probleme de cuplu, regizată rău, cu actori care urlau din toți bojocii.

Citesc cartea Identity a lui Fukuyama care dezbate problema evoluției identității, în legătură cu drepturile omului. 

Am mai văzut niște filme vechi, dar nu mare lucru. Mă uit la un nou serial East New York, un fel de NYPD Blue de la începutul anilor 90 resuscitat. East New York este o secțiune din Brooklyn, cu probleme de tot felul. Este mai dur, cu crime, față de precedentul serial care are printre protagoniști și pe Jimmy Smits actor în ambele seriale.

Fetele ne  mai dau speranțe în sport. România învinge în ultima secundă Spania cu un gol dat de la mijlocul terenului de Bazaliu în Europenele de Handbal. La fel fetele,  superbe ca niște fotomodele Ana Bogdan și Jaquelin Cristian înving Ungaria la tenis.

Despre fotbal, se apropie Mondialul din Qatar, se stabilesc loturile naționale. Firmino a dat un gol superb cu capul ieri în meciul cu Southampton, dar nu are loc în naționala Braziliei. Liverpool pare că și-a revenit, este la a treia victorie după Napoli, Tottenham și acum cu Southampton. Ieri s-a petrecut o mare surpriză, în prelungiri Manchester City a fost învinsă de Brentford, mica echipă londoneză. Și Real a luat prima bătaie de la Rayo Vallecano, dar are o ultimă victorie cu Cadiz. Observ că micile echipe din campionatul Angliei, sau Spaniei nu sunt așa de mici. Vin în aceste campionate jucători performanți, bine plătiți și dornici de afirmare.

Gata de duminica viitoare nu uităm doar la fotbal mondial în Qatar!


4 comentarii:

  1. Pareti in forma cu acest text foarte ordonat, cu idei clare si pareri echilibrate, cu umor si vigoare a sperantelor exprimata prin prezentarea politicii internationale...Din pacate rusii ne tin pe toti in sah. Eu, nefiind deloc pasionata de fotbal, nu am nicio bucurie legata de Qatar...Va invidiez, ce mai turavura

    RăspundețiȘtergere
  2. Din pacate, oamenii cu bun simt s-au tinut departe de politica. Sau, daca au intrat in partide, au fost eliminati rapid, ca niste corpuri straine. Locul ramas liber a fost ocupat rapid cu derbedei, curve, ratati profesional, tupeisti, mardeiasi, puscariasi, colaboratori ai serviciilor. Partidele actuale, structuri fara doctrina, fiind constituite doar pe criterii de clica/gashca/mafie. Greu de dislocuit, daca nu chiar imposibil.

    RăspundețiȘtergere
  3. 100% de acord cu Stefan,,, dar care ar fi solutia ma intereseaza ? , Chiar sa nu existe , sau sa nu fie nici o solutie,macar pe termen lung ? In ritmul asta totul se va duce de rapa daca nu chiar ne-am dus...

    RăspundețiȘtergere
  4. Uite-asa se raspandesc "missinformation"-urile: Trump a recomandat (endorsed) 37 de candidati. A RECOMANDAT, nu neaparat "adeptii lui Trump" sau "oamenii lui Trump". Din cei 37 de candidati "endorsed" de Trump, 3 din 9 au castigat ca guvernatorl, 6 din 11 au castigat in senat, si 7 din 17 au castigat in Camera reprezentantilor. In Florida De Santos (recomandat de Trump, dar oarecum rival in urmatoarele alegeri pentru presedentie) a castigat cu un procent covarsitor. Unii candidati pe care Trump i-a recomandat, chiar au refuzat recomandarea fiindu-le teama ca nu-i va ajuta (TDS - Trump Derangement Syndrom, de care se pare ca suferi si tu). Deci cand spui "adeptii lui Trump", care este o afirmatie falsa, este ca si cum ai spune ca Liverpool este adeptul lui Joe, cand de fapt este numai echipa preferata a lui Joe. Dar asa se intampla cand iei informatiile numai de la sursele de stanga, le rastalmacesti cum iti convine si apoi le propagi ca stiri pe care altii, neinformati, le iau de bune.

    P.S. Am zis candva in trecut ca n-o sa mai comentez la blogurile tale, dar totusi a trebuit sa clarific, fiindca ai cam sarit peste cal. N-am auzit pana acum de la nimeni ce a facut rau Trump, doar adjective total nejustificate fara nici o baza reala de fapte concrete. Oricum, respect prefererntele personale si nu incerc sa conving pe nimeni, insa faptele sunt fapte, nu interpretari.

    RăspundețiȘtergere