vineri, 7 aprilie 2023

Note, stări, păreri

Cu violonista Ioana Cristina Goicea 

Am preluat din titlul reflecțiilor săptămânale le lui Andrei Pleșu. Cam astea sunt și impresiile mele săptămânale.

Un interviu interesant are în luat unui autor englez. Acesta învinuiește tehnologia modernă de faptul că omul nu se mai poate concentra și-și pierde rapid atenția. Într-adevăr de când cu rețelele sociale ești tentat să faci mai multe lucruri deodată și nu te mai concentrezi pe un anume subiect.

Am început să citesc carte de interviuri pe care istoricul Lucian Boia le-a dat în decursul timpului. O întrebare care mă frământă este ce a mai rămas din comunismul românesc?

Au trecut 33 de ani de la prăbușirea lui în România, a trecut o generație, cei tineri care au prins ceva școală, grădiniță au amintiri vagi, alți tineri nu înțeleg de cei în vârstă sunt încă marcați de acest regim. Se fac sondaje în care sunt destui care regretă acest regim. Ei sunt pensionari unii demult. Cred că nu rețin ultima lui parte anii 80 când alergam disperați după mâncare, înghețam de frig. Boia explică faptul că comunismul a avut succes mai ales la păturile sărace rurale. Ei au fost mutați la oraș, în apartamente moderne în comparație cu viața la țară. Dar cum spuneam mai sus viața la oraș a devenit un coșmar în finalul epocii ceaușiste. Cei care mai au nostalgia acelor vremuri sunt tentat să o pun pe faptul că trăiau vigoarea tinereții, acum când au îmbătrânit, sunt minați de boli. Ce a rămas totuși din comunism? Cam toate obiceiurile rele, corupția funcționarilor publici, impresia unora că sunt dumnezei, până când ajung la pușcărie. 

Un fenomen nou într-o țară care până acum 33 de ani este emigrația masivă. Cei tineri se pleacă pentru că au impresia că vor trăi într-un mediu normal în străinătate, fără corupție, nepotisme, administrație corectă, spitale și învățământ calitativ superior. Cred că în cazul învățământului acesta s-a degradat și pentru că elevii au căpătat niște libertăți care nu trebuiau date. Ce putem face? Păi avem liber la Europa, la o administrare mai bună, mai fără furăciuni.

Citind Voci la distanță a Gabrielei Adameșteanu mi-am reamintit cât de important era vacanța la mare. Eu mergeam pe munte, din 1982 am mers și în Deltă, dar vacanța la mare era altceva! Nu degeaba Gheorghe Brătianu spunea că mare îți conferă libertate. Și noi trăiam un grăunte de libertate. Nu mai eram sub lupa securității, intrai în contact cu străinii, lucru interzis altfel, făceai bișniță cu blugi și casetofoane, ear mirajul discotecilor pe valută. După 1990 s-a dat liber la ieșiri în străinătate românii mergeau și merg în străinătate la mare, în Turcia, în Grecia, Italia, Spania. Vacanțele la Marea Neagră nu mai prezintă interes, unele hoteluri s-au degradat. Se pare că în ultimul timp s-a produs un reviriment, s-au reparat unele hoteluri, pe vremuri de lux cum era Amfiteatru care apare în romanul Gabrielei Adameșteanu. Cine mai vine în vacanță la Marea Neagră? Oamenii foarte bogați și de proastă calitate să se expună și oameni cu venituri mai reduse. 

La Filarmonica Pitești aseară am avut ocazia să ascultăm o artistă care a ajuns la maturitate, violonista Ioana Cristina Goicea. A interpretat Concertul pentru vioară și orchestră în re minor, op. 47 de Jean Sibelius, acompaniată de orchestra Filarmonicii Pitești condusă de dirijorul Constantin Grigore. Domnișoara Goicea ne-a oferit un bis cu Lăutarul lui Enescu.

În partea a doua orchestra Filarmonicii Pitești condusă de Constantin Grigore a interpretat Simfonia a 8-a Neterminata de Franz Schubert. O seară reușită!

 

Ceva despre fotbal. Miercuri s-a disputat pe Nou Camp returul semifinalei Copa del Rey din Spania dintre Barcelona și Real Madrid. Favorita era Barcelona care învinsese cu 1-0 în tur la Madrid. Prima repriză a fost dominată de Barcelona, dar în prelungirile primei reprize s-a produs declicul. La un atac la Barcelonei Lewandowski a avut ocazia de a deschide scorul, Courtois a apărat și s-a declanșat un contraatac cu Vini și Benzema și Vini a marcat, chiar dacă Benzema împins mingea deja intrată în poartă. 1-0 pentru Real. În repriza a doua după 5 minute Real a marcat din nou, băgând plumb în picioare Barcelonei. Benzema a mai marcat de două ori realizând hat-trickul și s-a terminat 4-0 pentru Real! Real și-a asigurat șansa unui trofeu. Dar după cum au jucat madrilenii îi văd câștigând din nou un titlu de Champions League.

 

Și încă ceva despre politică. S-a petrecut întâlnirea la vârf a conducerii PNL supusă unui atac violent al unor dintre liderii acestui partid. Am ajuns ospătarii PSD a spus Vasile Blaga. Aducerea generalului Ciucă la vârful acestui partid a fost o greșeală, face tot ce ordonă PSD. Cîțu avea defecte, dar era liberal! PNL are soluții, fie după schimbarea primului ministru pune miniștrii care să facă politica PNL, personalități care nu sunt dispuse la compromisuri compromițătoare cu PSD, fie iese de la guvernare!


2 comentarii:

  1. 1.In sezon litoralul romanesc este plin ca de obicei. Din pacate clima nu ne permite sa dezvoltam acest litoral. sunt hoteluri care nu functioneaza decit 4 - 5 luni pe an. In rest sunt inchise din lipsa de vizitatori..
    2. Ai dreptate cind preiei logica lui Boia cu .....comunismul a avut succes mai ales la păturile sărace rurale ... dar asta este doar un procentaj mic fata de orasele industriale care sau format in acea perioada si care au oferit surse de intretinere a vietii , la mult mai multi oameni decit ruralii orasenizati.
    3. In cercul meu de pensionari sahisti de parc au aparur cetateni de aceeasi virsta care dupa 1990 si-au luat inima in dinti si au plecat sa lucreze in alte tari. Multi au lucrat in Israel si acum se intorc deoarece acolo nu au surse de existenta pentru ca nu au pensie. Au cistigat bine , adica circa 1000 $ pe luna , au trimis parte din ei in tara dar nu au plecat prin firme romanesti ( acestea nici nu existau si oricum iar fi jupuit ) care sa le inregistreze vechimea prin contributii si la primirea pensiei sau trezit cu pensii mici datorita perioadelor de contributivitate mici. ii ascult in plingerile lor dar trebuie sa recunosc deoarece cu timpul mi-am pierdut increderea in beneficiile libertatii pe care am obtinut-o cum am obtinut-o. si care pe foarte multi i-a silit sa plateasca un pret foarte mare.
    4. In alta ordine de idei , am ramas multumit ca NATO sta pe pozitii , dar nu inteleg cum este posibil ca Rusia sa preia presedentia cosiliului de securitate al ONU . Jumatate din planeta acuza Rusia ca poarta un razboi criminal in Ucreaina , si este adevarat , dar la ONU nu s-a gasit nimeni , nicio tara care sa se revolte de pozitia Rusiei si sa sustina retragerea ei de la presedentie, Ca in multe alte evenimente din ultimul an imi creste credinta ca acest conflict este sustinut pe dedesupt de rusi si americani , cu mai multe scopuri din care primordial este relansarea industriei de armament dar si politic privitor la pozitionarea Chinei. dupa algerile pe care le-au avut

    RăspundețiȘtergere
  2. Astept interpretarea ta la:
    https://news.yahoo.com/63-religious-organisations-joined-orthodox-092823095.html

    RăspundețiȘtergere