luni, 26 iunie 2023

Un puci ratat


Subiectul zilei este puciul lui Prigojin. Numele acestui individ mă punea pe gânduri. Un prieten mi l-a amintit pe Ilya Prigogine, un belgian de origine rusă, tatăl conte, născut în octombrie 1917 în Rusia, dar plecat cu familia în Belgia. Prigogine a fost un om de știință care aluat premiul Nobel pentru chimie pentru cercetări în domeniul biologiei. 

În schimb, acest Evgheni Prigojin este unul din oligarhii lui Putin, numit și bucătarul lui Putin, pentru că avea niște cârciumi. Rolul lui a fost în inventarea acestei armate de mercenari numite Wagner. Aceasta este un fel de Legiune Străină rusă și a fost folosită de Putin pentru a-și extinde influența în Africa, sau în Siria. Vagneriții au fost folosiți în cucerirea Bahmutului, în Ucraina. Prigojin a angajat tot felul de interlopi scoși din pușcării pentru a-i folosi în misiuni sinucigașe în Ucraina. Prigojin a intrat într-un puternic conflict cu conducerea ministerului apărării din Rusia condus de Șoigu și de șeful de stat major Gherasimov.  Și așa el a ocupat Rostov pe Don și Voronej și a declanșat Marșul pentru dreptate spre Moscova care să detroneze pe Șoigu. Mișcarea această de revoltă a mercenarilor Wagner a creat confuzie și teamă conducerii ruse și lui Putin care a fugit la Sankt Petersburg. În lipsa unui negociator a sărit Lukașenko omul forte din Belarus pe baza unei amiciții cu Prigojin. Chiar dacă Prigojin a spus că nu s-a vărsat sânge sunt elicoptere și un avion doborâte de Wagner. Prigojin este exonerat și pleacă în exil în Belarus. Nu se știe dacă Șoigu și Gherasimov vor fi epurați. 

Toată această tevatură pare a fi ceva din istoria Rusiei care îmi amintește de Potemkin. El însă a creat o armată să cucerească sudul Ucrainei și Novo Russia pentru împărăteasa Ecaterina cea Mare. Era un prinț foarte puternic care visa să devină domnitor al Moldovei și Țării Românești.

Încerc să înțeleg ce s-a întâmplat în Rusia după revoluția lui Lenin. Am citit în acest sprijin și Diavolul în istorie a lui Vladimir Tismăneanu, nu prea lămuritoare. Rusia a fost un stat cu un șef absolut care era țarul. El avea și puteri imperiale de tip bizantin, dar moștenea și tradiția mongolo-tătară. Condiția șerbilor din Rusia era mai rea decât a sclavilor din Antichitate, boierii putând să dispună cum vor de ei. Totuși în secolul XIX au izbucnit mișcări de emancipare precum Decembriștii în 1825. Aceasta a fost imediat înăbușită de țar. Totuși Alexandru al II-lea, marele reformator a eliberat din șerbie țăranii ruși în 1866, condiția lor rămânând precară. De aceea intelectualitatea rusă în plină efervescență s-a întors cu fața la popor. Așa s-a născut mișcarea de dreptate socială  Narodnaia Volia, mișcare anarhistă și teroristă care voia să ucidă pe țar și pe miniștrii lui. Unu din acești teroriști era fratele mai mare al lui Lenin, implicat într-un atentat și condamnat la moarte. 

Pe de altă parte s-a dezvoltat în Rusia mișcarea marxistă social democrată, de emancipare socială a muncitorilor și țăranilor. Problema spinoasă în Rusia lui Lenin din timpul Primului Război Mondial era că nu prea exista proletariat. Astfel Lenin a inventat mișcarea bolșevică. Ea moștenea tradiția secretomaniei și a aleșilor teroriști din Narodnaia Volia. Lenin a convins elemente din armată care i s-au alăturat și au dat puciul din 25 Octombrie /7 noiembrie, 1917. Lenin promitea dreptate socială, dar în condițiile Războiului Civil a introdus comunismul de război, care să impună dictatura proletariatului și a inventat CEKA care moștenea de fapt poliția secretă a țarului Ohrana. Albii nu au înțeles aspirațiile poporului rus și au pierdut. Și a rămas la putere Lenin care a continuat să reprime să și bage în pușcării și lagăre de concentrare Gulag pe adversarii bolșevicilor. Lenin a avut mari dispute cu germana comunistă Roza Luxemburg despre modalitățile de impune comunismul cum prevedea Marx. Dar Marx nu a explicat clar modalitatea de a impune dictatura proletariatului și a rezultat ceea ce a fost Uniunea Sovietică. Stalin a continuat  politica leninistă și politici falimentare, colectivizarea și Holodomorul din Ucraina, care au transformat Rusia într-o importatoare de cereale. Dar cel mai rău a fost politica de represiune soldată cu milioane de vieți, cu milioane de deținuți în Gulag și continuarea sistemului represiv și al șefului absolut cum este azi Putin în Rusia. Toate elanurile revoluționare ale rușilor sunt azi dispărute din cauza represiunii sălbatice.

Din acest motiv acest puci al lui Prigojin rămâne totuși o enigmă. Putin, jupânul absolut a făcut pe el de frică inițial. Să vedem, cum se desfășoară lucrurile în Ucraina.


2 comentarii:

  1. Tot conflictul asta este o mare enigma. Cel putin pentru 99.9999% din populatia globului . Adevarul este cunoscuy de cei de la butoane!

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest Prigojin este portretul interior al lui Putin

    RăspundețiȘtergere