luni, 30 decembrie 2024

Avem guvern, mai ne trebuie un președinte


Săptămâna care s-a scurs a rezolvat cea mai importantă problemă: formarea unui guvern. S-a constituit un o coaliție formată din PSD, PNL, UDMR și minorități. Lipsește în mod evident USR. Opinia mea este că USR este incapabilă să facă parte dintr-o coaliție de guvernare, dată fiind experiența din 2021. Mai suspectez și mafia useristă, care nu vrea ca doamna Lasconi să ocupe un rol important, să rămână doar primărița unui orășel mic de provincie. Păcat! 

Văd că există contestații privind acest guvern. Nu se poate altfel, pentru că aritmetica electorală nu permite altcumva. Guvernul a fost votat de 240 de parlamentari, pragul fiind de 234,deci cu o majoritate fragilă de 6 parlamentari. 

Acest guvern a depus jurământul în fața președintelui în funcție, Iohannis. S-au ales și președinții Camerei Deputaților și al Senatului. Deci există posibilitatea ca președintele Iohannis să decidă să se retragă prin demisie, pentru că este contestat de mulți, unii pe drept, alții aiurea. Iohannis i-a adus pe USR la guvernare dar nu au rezistat, s-au supărat, au ieșit din guvern, ba au inițiat o moțiune de cenzură să răstoarne guvernul din care au făcut parte.   

Guvernul României condus de Marcel Ciolacu va lua hotărâri dure care nemulțumesc pe unii, dar aceștia sunt o minoritate, pentru că altfel nu se poate. În pofida opiniei unora, numai așa se putea alcătui o majoritate parlamentară care să susțină acest guvern. Ciolacu are o reputație deocheată de mincinos, dar el conduce PSD, care dă în majoritatea guvernamentală 22%, PNL are doar 14%, iar UDMR 6% și se mai cârpește cu minoritățile din Camera Deputaților și redistribuiri. 

Guvernul constituit trebuie să emită un OUG care să redreseze parte din gaura din buget care amenință să submineze stabilitatea economică a României. Și guvernul după dezbateri foarte dure a decis ca ordonanța de austeritate să fie emisă. Cea mai curajoasă decizie a fost de a îngheța pensiile, care afectează multă lume, cam 5 milioane de pensionari și care se simte în buzunarul celor  cu pensii mici. Constat că se revoltă exact alți bugetari, cu venituri grase. Cel mai tare mă irită pe mine cei din domeniul sanitar, cei care au grijă de bolnavi și care sunt cei mai corupți, care îți cer pe față să dai bani ca să aibă grijă de bolnavi. Mă uit și la sindicate. Ele mai există și șantajează doar în domeniul bugetar, sanitarii, polițiștii și cadrele din penitenciare, cadrele din învățământ. Învățământul poartă responsabilitatea în parte pentru ce s-a votat pe 24 noiembrie, dar și pe 1 decembrie, există tineri care habar n-au de dictatura comunistă, care habar nu au ce ce însemna cenzura și represiunea dacă te exprimi deschis. Din acest motiv unii cred că un regim autoritarist nu le-ar interzice să voteze cu cred ei. Cel mai șocant este că au încredere în indivizi care se uită galeș la Moscova și Putin. Nu au aflat că România a apărut pe hartă, datorită faptului că Imperiul Țarist a fost înfrânt în 1856 și Marile Puteri au decis Unirea Principatelor.  Aceasta este Unirea, în 1918 s-a produs Întregirea României și formarea României Mari, prin prăbușirea Imperiului Țarist și unirea Basarabiei, prin prăbușirea Imperiului Austriei Ungar și unirea Transilvaniei cu România și apariția României Mari. 

Partidele sunt foarte vinovate că nu au fost în stare să producă lideri adevărați, că au blocat meritocrația. Ciolacu, generalul Ciucă sunt o glumă proastă, la fel Lasconi și liderii USR. Singurii care produc lideri adevărați sunt maghiarii, pentru că UDMR trebuie să fie credibil și nu pot promova impostori.

Guvernul a decis și noile date privind prezidențialele 24 martie și 6 aprilie. la această ultimă dată vom afla cine va ocupa fotoliul de președinte al României. 

Candidatul coaliției a fost desemnat Crin Antonescu. Este o surpriză ca un om politic care a părăsit acțiunea politică activă de 10 ani să revină în forță, precum în box, unde se mai practică come back-ul! 

De ce Crin Antonescu?

Pentru că este agreat de PSD, cu care a fost aliat în perioada 2012 -2014, când PNL și PSD au format USL. În interviul luat lui Crin Antonescu de către Antena 3 el a spus că acest construct politic a fost cel mai important în ultimii 35 de ani. Normal că asta a declanșat niște reacții negative, a celor care spun că, atunci în 2012 a fost o lovitură de stat. Și acești revoltați de scârbele uslamiste nu au nici ei proprietatea termenilor. Lovitura de stat este când o acțiune armată înlătură de la putere un regim ales democratic. Referendumul de demitere al președintelui Băsescu nu a reușit atunci în iulie 2012, pentru că nu a întrunit majoritate electorală de 50% dintre electorii României, dar a dus la alegerile parlamentare la  o majoritate de 66% a USL. Doar incapacitatea lui Ponta și a PSD nu a determinat adoptarea unei legislații care să modifice funcționarea mai bună a României, au întârziat cu 8-10 ani a dezvoltării infrastructurii rutiere  printre altele. Crin Antonescu a mizat în 2014 pe un scor de 20% a PNL la Europarlamentare, a luat doar 15 % și s-a retras din politică. Însă l-a adus pe Iohannis la PNL care a câștigat de două ori președinția României. Și acum când se face bilanțul mandatelor lui Iohannis acesta nu iese prost! S-a  luptat în primul mandat cu PSD și Dragnea, liderul acestui partid, învins de justiție și trimis la pușcărie. În 2020 a format o coaliție PNL USR care nu a rezistat, cum am mai spus. Cum a subliniat și Antonescu, Iohannis nu a făcut lucruri rele, dar nu a comunicat adecvat, și nu a avut un purtător de cuvânt care să satisfacă dorința legitimă a media a românilor. E de vină și etnia lui, sași nu sunt niște vorbăreți. Antonescu are șanse, fiind candidatul unei coaliții de peste 40%. Călin Georgescu, cu rezultatul lui de 24 % este un lucru greu de explicat. Este inițial produsul ceaușismului târziu, nu a performat ca alții după 90 și a picat în mâinile inamicilor României, iar cu ajutorul unor psihologi abili care au subliniat nevoia ca noi românii să fim mândri, inclusiv chiar dacă ne dăm pe mâna inamicilor  noștri. Furia, mai ales a celor tineri, care trăiesc și muncesc din greu în Occident, dar nu au standardele de trai a acelora de acolo a fost canalizată în susținerea unui impostor periculos, care ar fi putut să le interzică acestora să revină în România, sau sa iasă din ea! Sper ca acest individ să suporte consecințele trădării României. 

Cât despre alți posibili candidați prezidențiali ce putem spune? Este Nicușor Dan, dar are probleme cu electoratul PSD, este susținut în București și, probabil în orașele mari, dar merge pe același electorat cu doamna Elena Lasconi, care continuă să creadă în steaua ei. Pe partea acelor așa ziși patrioți, falși și impostori se situează George Simion care nu poate ieși dintr-un anumit model și care nu a performat nici în 24 noiembrie. Oricum într-o finală cu un așa zis suveranist, Crin Antonescu va câștiga lejer, din cauza reflexului electoratului anti-extremist,  încă de la alegerile câștigate de Ion Iliescu în 2000!

Așa cred că trebuie să avem răbdare!

Nu în ultimul rând trebuie să vorbesc despre actualitatea fotbalistică internațională. Anglia și Italia ne țin în priză. Am înțeles că ne paște primejdia ca Protv să pună mâna pe campionatul englez și să-l bage pe Voyo, streamul lor pe bani. Doamne ferește!

În Anglia, City, în fine câștigă în deplasare la Leicester (lester în românește!). Guardiola a pus cruce la câștigarea campionatului, dar vrea Cupa Angliei și Champions League. Liverpool defilează de Boxing Day și câștigă în deplasare cu 5-0 la West Ham. Le priesc deplasările londoneze lui Liverpool. 

Și în Italia se joacă de după Crăciun și este luptă mare între Napoli și Atalanta, dar Inter are un meci mai puțin.

Vă urez un An Nou cu multă sănătate!



miercuri, 25 decembrie 2024

Un trecut deocheat care ne explodează în faţă


Observ cu stupoare că trecutul deocheat, o citez pe Marta Petreu, al istoriei interbelice revine din ignoranța totală a multor români. Asta am constatat asta la ultimele alegeri prezidențiale, când un impostor a exploatat ignoranța noastră crasă făcând din niște monștri politici interbelici în eroi legendari. Corneliu Zelea Codreanu, apostolul ultranaționalismului românesc, care nu avea pic de sânge românesc, ta-su era polonez și mă-sa era nemțoaică.  A fost învățăcelul faimosului antisemit de la Iași, A. C Cuza. A debutat în politică prin împușcarea lui Manciu, prefectul de Iași. A ordonat asasinarea  primului ministru I. G. Duca la Sinaia în decembrie 1933, de către Nicadori, după prefixul numelor celor trei asasini.  L-a asasinat pe jurnalistul Stelescu care-i devenise adversar. A sfârșit la rândul lui asasinat de către poliție ca fugit de sub escortă în 1938. Apoi alți legionari, decemvirii l-au asasinat pe primul ministru Armand Călinescu în1939.  Legionarii conduși acum, de Horia Sima s-au răzbunat pe politicienii români, asasinându-i pe cei arestați la Jilava în 1940, printre care și generalul Argeșanu și Moruzov, șeful Serviciului Secret de Informații. Au fost asasinați și marele istoric Nicolae Iorga, economistul Virgil Madgearu sau profesorul Petre Andrei de la Iași. Finalmente în ianuarie 1941 au declanșat rebeliunea împotriva generalului Antonescu, cu pogromuri antisemite, fiind zdrobiți și alungați din România. Deci istoria legionară din România este plină de crime politice antidemocratice cu care nimeni nu se poate mândri.  

Pe de altă parte nu putem să nu remarcăm faptul că intelectuali de frunte ai României interbelice au pactizat cu mișcarea legionară, în primul rând influențați de Nae Ionescu, mentorul acestei generații excepționale. Este vorba în primul rând de Mircea Eliade, de Emil Cioran, de Constantin Noica. Aflu cu stupoare de faptul că marele comunist francez Mihai Șora din Rezistența antihitleristă a fost în studenție legionar. Nu este de mirare că unii legionari au devenit ulterior comuniști, extremele se atrag. Ulterior Mircea Eliade nu a putut să recunoască trecutul lui deocheat din motivul că devenise profesor la Chicago, in SUA. Doar Saul Bellow, colegul lui de Universitate l-a încondeiat în ultimul său roman Ravelstein, ca profesorul antisemit Grielescu, pe motiv că îl părăsise nevasta română, Alexandra Bagdasar. Cioran, care a fost un marginal în Franța, fără serviciu, și-a putut permită să-și recunoască trecutul deochiat. Și Noica a făcut pușcărie comunistă și a avut o notă naționalistă în scrierile sale. 

Mai este și situația delicată a rezistenților anti comuniști de după 1948, care au luptat în munți împotriva slugilor bolșevicilor care au luat puterea în România, care erau adepți legionari, sau a celor din pușcăriile comuniste. Mai este și situația delicată a lui Vintilă Horia, om de dreapta, singurul român care a luat premiul Goncourt, sau filosoful de dreapta Mircea Vulcănescu, secretar de stat în guvernul Antonescu.  Și nu în cele din urmă a mareșalului Ion Antonescu, responsabil al Holocaustului din România,  a pogromului de la Iași, a represaliilor de la Odesa din timpul războiului antisovietic, de deportările din Transnistria a evreilor din teritoriilor ocupate vremelnic în 1940-1941 din Bucovina de Nord și Basarabia. 

Comunismul românesc a cunoscut două faze, prima din anii 50 și începutul anilor 60 a fost internaționalistă, supusă ideologiei lui Stalin în care eram aproape slavi și intoxicați de această ideologie marxist leninistă. Am cunoscut-o pe pielea mea , copil fiind eram îndoctrinat complet. A urmat, după 1964 desprinderea de URSS, cu culmea din august 1968, când blamarea invaziei Cehoslovaciei a fost momentul de glorie a lui Ceaușescu. Și ajungem la anii 80 în care ideologia național comunistă avea nostalgia exceselor legionare din anii 30. 

Văd că toată salata asta naționalistă care pică în extremisme fascist legionare a reînviat acum cu prilejul alegerilor. Este un amestec toxic și oximoronic de fascism legionaroid combinat cu reverii putiniste ruse, la fel de fasciste. Și așa este fabricat Călin Georgescu, 

Am acum schimburi dure cu idioți utili care confundă patriotismul cu cu naționalismul extrem și îl amestecă cu teribilă atracție pentru autoritarismul rusesc al lui Putin. 

Am cazul lui Radu Gyr, unul din propagandiștii legionari, care a scris și Imnul legionar. Este autorul unor splendide poezii patriotice precum Ridică-te Gheorghe, ridică-te Ioane. Nu pot comenta supraviețuirea din pușcăria comunistă. Ieșit din această pușcărie comunistă, Radu Gyr a căzut în brațele politrucilor, scriind în reviste adresate exilului românesc. Pentru o bucată de pâine s-a prostituat. A fost Radu Gyr, un Adrian Păunescu avant la lettre. Adrian Păunescu a debutat cu poezii patriotice de mare respirație, ca apoi să devină profetul jegos al ceaușismului târziu. 

Mulți din cei tineri și mai bătrâni au picat astfel sub acest amestec grosolan de ceaușism, neolegionarism, fascism și prostii absolute debitate ce acest individ, care este spion al lui Putin.

luni, 23 decembrie 2024

Psihopat, frustrări, resentimente


După cum ați văzut ultimul meu blog a apărut în 21 noiembrie dintr-un motiv stupid, laptopul meu a clacat. A fost o rablă care s-a dezmembrat repede și am avut și probleme cu routerul și alimentarea s-a rablagit. Cumnatul meu spunea că asta nu e tractor ca să trag de el ca la arat! 

Săptămâna trecut am achiziționat, după o întreagă epopee, un Lenovo pe care m-am trudit să-mi instalez Google chrome și Gmail, Yahoo mail și Facebook. 

De atunci, din finalul lui noiembrie 2024 România a cunoscut cele mai mari frământări legate de alegerile prezidențiale și parlamentare. De undeva, din neant a apărut cavalerul călare pe un cal alb să ne mântuiască. Acest individ este probabil cel  mai mare impostor cu care am fost miluiți. Face parte din rezerva de cadre a PCR și securitate. Eu am avut exemplul fostului ambasador la ONU și actualmente ambasador la Consiliul Europei. Ajuns la IRNE în 1986, a primit aprobarea să urmeze la FF Dreptul. După Revoluție parcă i-a căzut tavanul în cap. Eram într-un birou al unei colege și îi declaram cât de fericit că s-a dus în pizda mă-sii comunismul și el mai să mă strângă de gât! Dar s-a liniștit, a dispărut pe la Consiliul Județean, a fost șef de cabinet la Meleșcanu și a intrat în diplomație, în 1997 la marea schimbare politică și-a găsit rude țărăniste și a rezistat. La fel sunt Geoană, Diaconescu, care au ajuns miniștri și ambasadori. Călin Georgescu a fost mai prost, a fost prin posturi minore, nu mă îndoiesc că doctoratul lui nu este un plagiat, dar nu cred că madam Șercan se pricepe la pământ, sol. Și așa Georgescu s-a vândut pe 30 de arginți la ruși și a fost bine promovat pe TikTok. A avut acest individ parte de o promovare subtilă pe internet, cu aportul și a unor trădători din  serviciile secrete românești. Și așa a apărut el pe primul loc la primul tur de prezidențiale!

De ce?

Sunt mai multe explicații. O explicație ar fi sindromul islamist. Copii emigranților arabi, africani, din anii 50 ajunși în Franța, sau Belgia să fie liberi s-au trezit în țări bogate. Cum să atingă și ei acest statut? Păi, foarte puțini reușesc în fotbal, ajung foarte bogați. Așa că acești tineri au încercat diverse scheme interlope și ilegale, să vândă droguri, ajunși în pușcărie au picat în brațele unor falși profeți islamici, s-au radicalizat și au devenit teroriști. La noi acești tineri  din diaspora, dar și de acasă, cu educație precară, fiii celor care au fost perdanții tranziției din anii 90, au fost alimentați cu o imagine falsă despre comunism și au mizat pe acest idol fals care le va readuce demnitatea pierdută. Georgescu nu este primul salvator populist, a fost și Băsescu și vedem ce a însemnat moștenirea lui, o imixtiune nepermisă a serviciilor secrete în viața publică. Dacă Băsescu avea o anume coerență a discursului și era clar pro vest, vezi marele licurici, Georgescu este Candidatul Manciurian, omul dușmanilor României, Putin și Rusia! Și foarte bine că s-a anulat primul tur de la prezidențiale, riscam să avem acest individ președinte, lucru pe care nu prea l-a înțeles doamna Lasconi. Un prieten expatriat mi-a povestit că, fiind câteva luni în nord vestul României, Maramureș și Sălaj era sfătuit să-l voteze pe Georgescu. Deci în zone în care succesul acestui individ nu a prea fost. Eu mărturisesc că în mediile în care mă învârt nu am avut parte de această promovare. Cum am spus, sunt destui care vor un individ autoritar ca președinte. Fie că nu au trăit vremurile comuniste, fie că au uitat. Semnificativ, mi-a povestit un prieten cum a vizionat cu fiul lui acum pe 21 decembrie filmul Anul nou care n-a fost. Fiul lui are 20 de ani, deci este născut în anii 2000 și nu are de loc percepția dictaturii comuniste, a cenzurii și a trebuit să primească explicații. Asta relevă de ce acești tineri cu educație precară sunt gata să voteze pe cineva care ar readuce realitatea care astăzi este în Rusia lui Putin, faci pușcărie dacă protestezi! La noi a devenit de neconceput. Cred că un exemplu prost de educație media este și promovarea unor indivizi, precum Becali, needucați, răi și proști, dar putrezi de bogați. Toate acestea au dus la o catastrofă electorală, oprită la timp de CCR. Ce ar fi fost, dacă turul doi se desfășura și Georgescu ajungea președinte? La asta trebuie să mediteze doamna Lasconi. 

Și alegerile parlamentare au fost un eșec. PSD au obținut abia 22%, PNL doar 14%, catastrofal pentru că generalul Ciucă nu a luat decât ceva peste 8%, iar USR doar ceva în jur de 13%, căzând de la 18%! Rezultat bun a înregistrat și UDMR cu 6%. În tabăra anti UE, așa zis suveranistă, AUR a luat 18%, SOS Șoșoacă 7% și POT, partidul care-l susține pe Georgescu 6%, deci peste 30%!

Toate partidele pro-europene au participat la discuții pentru o coaliție pro Europa. USR  s-a distanțat, eu suspectez că la asta a  contribuit și mafia USR a lui Drulă, Ghinea & Co, care nu-și doresc să o vadă pe doamna Lasconi vice prim ministru, ci doar primăriță de oraș mic! 

S-a moșit și noul guvern, tot cu Ciolacu prim ministru, cu PSD, PNL, UDMR și minorități. Dacă PNL are figuri noi, Emil Hurezeanu la Externe, Daniel David la Învățământ, viceprim ministru liberal este Cătălin Predoiu, care are merite în intrarea în Schengen. Din păcate PSD nu are nume noi cu excepția avocatului Radu Marinescu, la justiție. UDMR și-a asumat două ministere foarte importante,  Finanțe și Dezvoltare. Pentru că acest guvern va trebui să dea decizii foarte dure și neplăcute, înghețarea pensiilor și salariilor ceilalți vor da vina pe unguri!

Mai nou se fac și proiecții privind candidatul comun al coaliției PSD, PNL, UDMR și minorități pentru viitoarele prezidențiale. Și candidatul agreat ar fi Crin Antonescu. Imediat au început comentarii negative, insinuări că ar fi fost omul securității, răspândite pe turnătorul dovedit securist Băsescu Petrov. Nu știu dacă Antonescu va deveni președinte, are sprijinul PSD, PNL și UDMR, dar vom vedea. Pe același culoar se vor afla și Nicușor Dan, care are susținere doar în București și nu este în agrementul PSD. Doamna Lasconi care că și-a dinamitat șansele prin declarații nepotrivite. USR îl tot blestemă pe Iohannis, uitând că el este președintele care a realizat coaliția PNL USR din 2021, care a explodat, în primul rând pentru că USR este incapabil să stea la guvernare. 

În cealaltă parte se află Simion care nu are șanse prea mari, nu cred că poate capta multe din voturile date lui Georgescu. S-ar putea să vină alt candidat surpriză, dar va fi greu să găsești un substitut la lui Georgescu. Georgescu este deja out! Pentru că nu-l vor americanii!

Începutul de an va fi greu, cu alegeri prezidențiale, decizii de austeritate.


joi, 21 noiembrie 2024

La umbra lui Caragiale

Moto

A! ce coruptă soțietate! Nu mai e moral, nu mai sunt prințipuri, nu mai e nimic: enteresul și iar enteresul...

'Tatițo, unde nu e moral, acolo e corupție, și o soțietate fără prințipuri, va să zică că nu le are!...'

Am luptat şi am progresat: ieri obscuritate, azi lumină! ieri bigotismul, azi liber-pansismul! ieri întristarea, azi veselia!... Iată avantajele progresului! Iată binefacerile unui sistem constituțional!


Joia e ziua de citit revistele România literară și Dilema. România literară găzduiește în numărul de azi nr. 48 două eseuri privindu-l pe Caragiale. Articolul lui Gelu Negrea se intitulează Cele două orfeline. Titlul este inspirat dintr-o piesă franțuzească din acea vreme. În eseu este vorba de personajele feminine din piesa  O noapte furtunoasă, Veta Titircă, soția lui Jupân Dumitrache și sora mai mică, Zița Tîrcădău,  divorțată de soțul Ghiță. Autorul eseului deduce că cele două surori surori nu mai au părinții în viață, jupân Dumitrache, cumnatul Ziței având rolul de tutore și facilitând divorțul, fenomen rar în acea perioadă. Cele două doamne par a proveni dintr-o familie bogată, având educație specială pentru acea vreme pensionul de trei ani.  Autorul eseului demontează ideea că cele două doamne erau niște simple mahalagioaice, ci niște femei de o condiție superioară. În alt articol este reevaluat și Catindatul din D'ale Carnavalului ca persoană onestă.  Eseurile sunt interesante, dra mai interesant este că actuala campanie electorală ne amintește de O scrisoare pierdută. Îmi amintesc de conul Alecu Paleologu, care mărturisea că această piesă îl umplea de mândrie patriotică. De ce? Păi cred că în vremurile comuniste Conu Alecu tânjea după avantajele sistemului constituțional din vremea lui Caragiale, În pofida corupției, a soțietății fără prințipuri, a lipsei de moralitate, România constituțională a lui Carol I ținea alegeri libere unde erau prezente mai multe partide. Păi în România comunistă nu exista decât un partid, cel comunist și nu aveai ce să alegi decât candidații acestui partid. Puteai să scrii înjurături sau să-i tai pe buletinul de vot că acești candidași ai PCR ieșeau cu 99,99%! Acum să facem diferența. Era mai bine când nu aveai ce vota și agreai ipocrizia comunistă, sau acum când competitorii la prezidențiale se bălăcăresc, sunt ipocriți acuzând adversarii politici de lucruri pe care le comit și ei. Cred că situația de azi este infinit mai bună decât acum mai mult de 35 de ani. Nu este de mirare această încrâncenare, că dacă ne uităm în curtea americană, unde Trump își permitea să spună despre Harris că este tâmpită și alte lucruri dure, pe care totuși candidații din România nu și le permit. La noi pălăvrăgeala e la putere, unii își doresc o dezbatere de idei. Păi dacă acești candidați nu le prea au. Și la noi sondajele nu reflectă realitatea, mint și manipulează funcție de interesele celor care le comandă. Însă este mult mai bine decât atunci când nu votam, ci totul era o farsă abjectă. Așa că trebuie să ne bucurăm de avantajele sistemului constituțional al lui Cațavencu din vremea lui Caragiale și altor Cațavenci de azi că putem să facem o alegere. Sever Voinescu ne mărturisește că nu vrea să voteze la parlamentare, pe care eu nu o aprob dar are o opțiune la prezidențiale, cine este curios să citească revista Dilema nr. 37. Mult mai important este rezultatul parlamentarelor, care va decide cine va guverna, pentru că primul ministru al României are mult mai multe atribuții decât președintele, care contează doar în politica externă, apărare și cel mai important decide cine va fi desemnat să formeze guvernul. 

Problema este acum sunt mari suspiciuni privindu-l pe George Simion acuzat că face jocul intereselor dușmănoase ale Rusiei în România, având interdicție pentru Moldova și Ucraina. Șeful liberal al comisiei de control a SRI spune că există dovezi a unor întâlniri ale lui Simion cu agenți FSB și GRU, primul ministru Ciolacu zice că el nu are aceste dovezi. Simion adversarul cel mai convenabil în turul II pentru Ciolacu și de aceea și-l dorește. Să sperăm că va câștiga Ciolacu, dar  dacă poporul îl votează pe Simion? Așa că după mine este preferabil ca Ciolacu să aibă în turul II un candidat din dreapta politică. Pe de altă parte Ciolacu, Grindeanu și Simonis sunt arătați cu degetul că au plecat pe Coasta de Azur cu un avion privat al firmei Nordis care a jefuit pe cumpărătorii de bună credință. E de tot râsul că Ciolacu spune că n-a fost în aceste plimbări. că o fi fost alt Ciolacu, nume aromân, de origine turcească, ce înseamnă ciung! Chiar ne ia de proști Ciolacu. Alte întâmplări cu aer insolit. CTP, cunoscutul jurnalist nu-l mai votează pe Kelemen Hunor ci pe... Ciolacu, după deducții logice demne de Bălăceanca. Doamna Lasconi acuză PNL că insistă să iasă din cursa prezidențială și pentru asta îl acuză pe ....fostul ambasador SUA Adrian Zukermann, care a apărut ca susținător al lui Ciucă. Iar deducții demne de Săpoca (spitalul de nebuni al ploieștenilor!). Trăim într-o lume care depășește imaginația lui Ion Luca Caragiale.


duminică, 10 noiembrie 2024

Trump




Ziua de marți 5 noiembrie 2024 ne-a adus un nou președinte, fost și viitor. Donald Trump a recâștigat președinția Statelor Unite ale Americii. Cum a fost posibil? Pentru că sondajele au fost total greșite, creând impresia că Harris ar fi avut un avantaj. Trump a câștigat și la numărul de electori și la votul popular. Pentru că mesajele sale au fost simple, directe adresându-se în primul rând perdanților, care populează în majoritate acele swing states. Aceste state sunt cele din Rust Belt, fosta zonă industrială interbelică a Americii, unde se făceau automobile, se scoteau din mine cărbune, se producea oțel. Acum industriile constructoare de mașini au migrat în sud, sau peste hotare. Acești looseri se tem că beneficiile sociale se vor duce la migranți. Pe de altă parte este posibil ca hispanicii, în primul rând mexicani să părăsească SUA? Eu nu prea cred! Pentru că stând o săptămână California, am observat că toate joburile care mențin în funcțiune acest stat le fac hispanicii, migranți care se întorc periodic în Mexic. Aceste fenomen nu este tipic american, se petrece în Europa. Românii care muncesc în Europa, sunt în joburi pe care angajatori nu dau doi bani și nici pe cei care le fac! De aceea votează acești resentimentari un mincinos ca George Simion, sau în America pe Trump. Un articol al unui jurnalist și observator politic apropiat de democrați acuză și agenda progresistă a democraților sub Biden. Există o Americă conservatoare care nu se entuziasmează la agenda LGBTQ, la cancel culture sau woke și aceasta i-ar fi adus victoria lui Trump. Unii învinovățesc și pe Biden care sa retras prea târziu, pe Kamala Harris care întruchipa aceste tendințe stângist-progresiste, degeaba ea a virat spre centru, nu a fost credibilă. Și apropo de vot, în Nevada vreo 18000 de tineri nu au fost în stare să se semneze, ce efecte are digitalul! Nici mie nu mi-a plăcut Trump, și l-am criticat, dar alegerea au făcut-o americanii, nu unii ca noi. 

Discursul de victorie a lui Trump a fost surprinzător de moderat. Nu știu ce evoluții va avea Trump ca președinte în următorii 4 ani. A avut o discuție de 25 de minute cu Zelenski, președintele Ucrainei și cel mai interesat de sprijinul în continuare al lui Trump, unde a intervenit și Elon Musk, care se pare, va avea un rol important în administrația Trump. Putin se bucură, dar nu așa de tare, rușii au publicate poze nud cu Melanie Trump, care cred că i-a căzut bine lui Donald. Toți s-au repezit să-l felicite, și cei care nu prea îl apreciau. În România ziariștii care îl detestau s-au repezit toți să-l pupe-n cur.  Iohannis, Ciolacu, Ciucă, Lasconi și alți candidați l-au felicitat pe Trump. Acum se fac evaluări cine are de câștigat? La Antena 3 când a fost invitat Ciucă au participat fostul ambasador Zuckerman și expertul în securitate James Carafano, apropiați ai lui Trump.   Așa că Ciucă pare favorit al americanilor, să vedem duminica peste două săptămâni? Ba circulă și bancul că Trump l-a desemnat pe Bolojan prim ministru. Ca să mai liniștească lumea, USR a mai produs un sondaj cu Ciolacu și Simion în frunte, iar cu Ciucă jos de tot. Dacă în America sondajele nu mai reflectă realitatea, ce să zicem de sondajele otrăvite și manipulatoare de la noi? 

În această seară de 7 noiembrie am urmărit un concert muzical deosebit la Filarmonica Pitești. În deschidere am audiat uvertura Hebridele de Felix Mendelssohn În interpretarea orchestrei Filarmonicii Pitești condusă de Constantin Grigore. A urmat o lucrare muzicală contemporană #just a composer de Sabina Ulubeanu care a urcat și ea pe scenă.

În finalul concertului pe scenă a urcat violonista japoneză Wakana Kimura, laureată a Concursului George Enescu 2024, locul III. Ea ne-a fermecat cu Concertul pentru vioară și orchestră în re major de Ceaikovski, acompaniată de orchestra Filarmonicii Pitești condusă de dirijorul Constantin Grigore. Acest concert este o culme a romantismului muzical și interpretarea a emoționat pe spectatori care au aplaudat cu entuziasm. Wakana Kimura ne-a oferit un bis cu Capriciul în do major op. 1 nr. 11 de Paganini. O seară de excepție la Filarmonica Pitești.

În seara de 8 noiembrie 2024 am avut plăcerea să urmăresc spectacolul Leyah Cinsestezia. Solista Leyah (Magdalena Diana Marica) este o interpretă de muzică pop, dar nu numai. Ea cânta la pian și vocal, acompaniată de un cuartet de coarde, un basist și un toboșar. Muzica ei este o muzică frumoasă, melancolică, tristă. A fost o surpriză extrem de plăcută pentru puținii spectatori. Păcat că au fost prea puțini și reclama pentru această artistă nu a fost suficientă.

A fost o săptămână cu teatru.

Miercuri 6 noiembrie la Sala Sindicatelor am văzut piesa Artă de la Teatrul Bulandra. Este piesa Yasminei Reza, autoarea și piesei din Festivalul Ciulei, Zeul Măcelului. Și în această piesă cu trei personaje relațiile dintre ei se degradează, și ajung la bătaie! Trei actori de calibru, Vlad Zamfirescu, Șerban Pavlu și Gheorghe Ifrim, care parcă nu se desprinde de rolul primarului Vasile.

Aseară la Davila am văzut o piesă a unei companii franceze Scufița dubioasă, care pornește de la celebrul basm al lui Charles Perrault, dar ia o cu totul altă turnură.

Dar nu lipsește fotbalul.

Marți și miercuri au fost Champions League. După înfrângerea categorică cu Barcelona pe Bernabeu, Real Madrid a fost învinsă acasă și de Milan cu 3-1. Și-a mai revenit ieri cu Osasuna, 4-0, dar a pierdut trei jucători, Rodrygo, Militao foarte grav și Vasquez. Vini dovedește că este un jucător de calibru, a dat 3 goluri, a marcat în fine și Bellingham. Mult mai grav ce se întâmplă cu Manchester City. A fost învinsă spectaculos cu 4-1 de Sporting Lisabona, condusă de Amorin, viitorul antrenor al lui Manchester United. Ieri a fost învinsă și de Brighton și este la a patra înfrângere consecutivă. Profită Liverpool, victorioasă acasă cu Aston Villa și este la 5 puncte în fața lui City.

FCSB a înregistrat o nouă victorie în Europa League și aspiră la eliminatorii. Să-in urăm baftă!


marți, 5 noiembrie 2024

Toată lumea îl iubește pe Bolojan


În decursul săptămânii trecute și la începutul aceste săptămâni un numea a apărut pe buzele mai tuturor factorilor politici, Ilie Bolojan! Prima dată a fost pomenit acest nume de către Elena Lasconi, acum la ultima adunare PNL, Bolojan care a decis să devină candidat la Senat vrea să fie prim ministru. Și Ciolacu șeful PSD îl vrea să-l numească prim-ministru pe Bolojan. Cred că inclusiv George Simion dacă ar deveni președinte, Doamne ferește! l-ar numi tot pe Ilie Bolojan prim ministru. De ce? Pentru că viitorul prim ministru va avea mari probleme privind echilibrarea bugetului României, și poporul va trebui să înghită niște pilule amare. Din acea agitație cu Bolojan cred că de câștigat PNL! Pentru că Ilie Bolojan este la de la PNL și Ciucă are acum un sprijin important în campania sa prezidențială. Bolojan a avut un avantaj, a avut la dispoziție Oradea, care are un inventar important de clădiri Jugend Stil. Bolojan a fost un excelent administrator, precum mai devreme fusese Iohannis la Sibiu. Îmi amintesc că în iarna lui 1990 oprindu-mă în Sibiu, după ce călătorisem prima oară în Germania încă Occidentală. Și mi-am zis că dacă ar fi cineva care să vopsească și îngrijească clădirile medievale ale Sibiului, acesta ar fi la fel ca în Germania șși acela a fost Iohannis, lucru care la făcut președinte de două ori. Și azi mă învârt cu mare plăcere în Sibiul și împrejurimile de pe unde am copilărit și am sentimentul unei zone prospere de oriunde în Europa. De fapt toți primarii ardeleni și bănățeni au șansa unor orașe burguri pe care le pot administra cu succes. Șansa asta lipsește primarilor din Vechiul Regat, poate doar Iași și Craiova au ceva de oferit și culmea are foarte buni primari.  Dar ce să facă un primar al Piteștiului? Un fost mic târg care a moștenit vreo trei patru clădiri publice mai acătării și câteva case negustorești care azi sunt cârciumi. Problema cea mai dificilă o are București. Bucureștiul are două bulevarde istorice, Calea Victoriei și interbelicul Magheru, fost Brătianu. Acest bulevard are toate caracteristicile unui bulevard american cu clădiri Art Deco, cum nu se găsesc astfel de bulevarde în Europa Centrală. Este salutar că Nicușor Dan a decis că Aria-Patria este subiectul recondiționării. 

Revenind la domnul Bolojan este clar că este o opțiune potrivită pentru prim ministru. Pentru reformele care trebuie să le facă îi va trebui un ministru de Finanțe ca Florin Cîțu, care nu mai trebuie să dea afară miniștri, trebuie să regleze finanțele românești. Mai trebuie rezolvată și redesenarea regiunilor istorice din România, cred că vreo 15 sunt potrivite ca vechile regiuni, nu 7, cum propune USR. Românii vor accepta acțiuni de austeritate când cel care le impune este un om cu prestigiul lui Bolojan. 

Că acum este aproape clar cine va fi primul ministru, mai neclar este cine va ajunge președinte. Dacă cele mai mari șanse de intrat în turul doi ar fi Ciolacu, împins dec partidul PSD. Mai neclar cine va ajunge în finala cu Ciolacu. Cel mai mult mă intrigă cum Simion pare a avea mari șanse. O explicație vine din diaspora. Cei care muncesc pe acolo sunt plini de resentimente, cum spunea unul dintre ei că cei de acolo nu dau doi bani pe ei și ca să se răzbune votează de necaz pe idiotul de Simion.

Scriu azi când se va decide cine va ajunge la Casa Albă în viitorii 4 ani.  Sondajele indică faptul că Harris și Trump sunt la egalitate. Votanții din Mid West sunt complet dezinteresați de ce se petrece în lume și-l votează pe Trump care, prin politicile sale poate conduce la un nou Război Mondial. Cum să faci America din nou mare, când Trump prin acțiunile sale o face mică și izolată?

Destul cu politica pentru că ni se apleacă!

A început Festivalul de Teatru Liviu Ciulei la Teatrul Davila Pitești. Am văzut în week end două piese: Slugă la doi stăpâni de Goldoni și Zeul Măcelului de Yasmina Reza. Slugă la doi stăpâni este o premieră a Teatrului Davila Pitești a regizorului Bogdan Cioabă. Julian, prietenul meu parizian mi-a relatat că a văzut piesa în regia lui Giorgio Strehler, marele regizor italian de Piccolo Teatro  Milano. Și mi-a povestit agilitatea lui arlechino Truffaldino în cules farfurii aruncate de niște chelneri. Ei bine, am văzut și această scenă la Pitești! Piesa Yasminei Reza a fost pusă în scenă de Teatrul Szligeti din Ungaria. Piesa avea supratitrări în românește, dar spectatorii au râs copios pentru că actorii au fost extrem de expresivi. Până la finalul lunii voi urmări piese în festivalul Liviu Ciulei.

E seara de 31 octombrie, seara de Halloween. Așa că la Filarmonica Pitești s-a desfășurat Simfonimagic. A fost un program muzical cu muzică din filme, dar nu numai și din compozitori celebri, interpretata de orchestra Filarmonicii Pitești condusă de dirijorul Vlad Vizireanu și concertmaestru Aron Cavassi. Pe scena s-a prezentat și magicianul Robert Tudor cu numere de magie. A fost un program care a bucurat pe tinerii spectatori. Nu pre am înțeles ce rost avea prezentatoarea.

În Spania a fost dezastrul de la Valencia și nu au mai avut chef de fotbal. Era chiar partida Valencia - Real Madrid, amânată. În Anglia a fost etapa unde Manchester City a pierdut la Bournemouth. Liverpool condusă de Brighton a întors scorul, învingând cu 2-1 și venind pe primul loc. 

Să avem răbdare!

 


marți, 29 octombrie 2024

Politice, de actualitate

 


Toamna se numără bobocii și ....alegerile. 

S-a terminat prima fază de prezidențiale și referendumul din R. Moldova.  Referendumul a trecut la limită cu vreo 10000 de voturi în plus la Da. De ce așa de puțin? Mulți și-au dat cu părerea. În primul rând a fost ingerința putinistă, care a turnat bani prin interpușii lui Șor și mulți basarabeni sunt de vânzare. Dar se pare că sunt nemulțumiri legate de guvernarea PAS. A fost și o dezbatere cu Stoianoglo, omul rușilor plasat la 26% față de Maia Sandu cu 42%. Ambii sunt și cetățeni români, dar Stoianoglo joacă cu Moscova. Să vedem dacă Maia Sandu îl bate și strânge în ceva peste  8%?

Au avut loc și alegeri în Georgia și Visul Georgian pro-Putin le-ar fi câștigat cu peste 50%. Sunt însă mari proteste, inclusiv ale președintei care contestă aceste rezultate. Și acolo ingerința rusă este maximă, într-un stat care părea foarte anti-rus. Sunt și acolo georgieni de vânzare. 

Urmează cele mai importante alegeri, cele prezidențiale, dar și parlamentare în SUA. Trump și Kamala Harris sunt la egalitate în sondaje. Pe americani cine i-a cumpărat să voteze un escroc, care a mai fost președinte și a fost un faliment politic? Este tot un fel de Becali într-o formă mult mai periculoasă, că nu coordonează o echipă de fotbal, ci cea mai puternică democrație. Dacă va fi reales, lumea de azi nu va mai apărea la fel de normală. Europa va trebui să se descurce singură, să sprijine pavăza care este Ucraina împotriva Rusiei. Concluzia este că nu numai la noi sunt idioți electorali, ci abundă și-n America.

La noi a început campania electorală. Văd că partidele nu și-au scos afișele, ci sunt panouri mari cu candidații. Oferta este cea care este. După 35 de ani nu suntem în stare să găsim candidați potriviți. Este cumva o situație ca în 2000.

O altă chestiunea este multitudinea de sondaje, pe candidați prezidențiali și pe partide. Mai toate nu au nicio legătură cu realitatea politică, de fapt manipulează și creează impresia că unii candidați, sau partide stau mai bine decât în realitate. Asta mă enervează cel mai tare când acești pseudo experți în sondaje, precum escrocul Ștefureac ne ia de proști.

Dreapta politică se canibalizează prin participarea a doi candidați: Ciucă și Elena Lasconi. La stânga este Ciolacu cu PSD în spate și mai este și Geoană, care culege de unde poate și din stânga și din dreapta. Apoi la extrema dreaptă cu aer putinisto fascist sunt cei doi Simion și Șoșoacă, care conving pe toți resentimentarii, toți perdanții capitalismului., plecați afară să muncească din greu, pentru că în comunism te fofilai și nu făceai nimic și salariu mizerabil mergea, chiar dacă nu prea găseai de cumpărat prin Iepoca de Aur a lui Ceaușescu,  Niciunul  din candidaținu are carisma necesară, degeaba îl înjură jurnaliștii pe Iohannis, avea ceva care impunea. Cea mai mare eroarea a președintelui Iohannis este că nu a comunicat și asta este o mare pierdere pentru el. Dar dacă ne uităm la realizări obscurizate de o presă antagonică și incapabilă, Iohannis are meritul că a susținut din toate puterile Ucraina, pavăza la agresorul rus, care este extrem de periculos. A fost și un garant al R. Moldova. Nu ne-am lăudat ca polonezii cu sprijinul Ucrainei, au avut ucrainenii grijă să ne laude și asta contează. Dacă am fi avut un șmecher tip Ciolacu mă tem că semănam cu Ungaria lui Orban, vezi donarea sistemului Patriot. Așa că o să joace golf altul, după 21 decembrie în spațiile prezidențiale. 

Au început dezbaterile candidaților. Prima invitată la Antena 3 a fost doamna Elena  Lasconi. Doamna Ioana Dogioiu îi face un portret extrem de defavorabil Elenei Lasconi, care este pe afară cu toate atribuțiile prezidențiale. USR nu a fost în stare să producă un lider viabil, doar Nicușor Dan, cel care a inventat acest partid are calități de lider veritabil. Degeaba sunt jurnaliști care promovează cu ardoare USR, partidul nu se ridică la pretențiile votanților. Doamna Dogioiu ne spune că a fost ofertată ca purtător de cuvânt al lui Iohannis, însă această doamnă are acum o ură paranoică. Este contrafactual să evaluăm cum ar fi fost ea purtătoare de cuvânt.

Surpriza s-a produs tot la Antena 3. Cel mai necarismatic candidat, generalul Nicolae Ciucă a fost o adevărată surpriză, a fost simpatic, pe fază, subtil, cum spun unii jurnaliști, inclusiv posomorâtul CTP. Se relansează Ciucă?

Mai este Geoană, un candidat cu potențial, dar trecutul pesedist îl hăituiește. 

Mai sunt și alți candidați prezidențiali, Ludovic Orban și-a îngropat cariera politică, plecând de la PNL, este deja un fost politician. Terheș este un jmekeraș politic din zona suveranistă, ca și Călin Georgescu.  

Ce m-a surprins este că un analist ca Anatol Țăranu numește votanții marilor partide ca fiind clientelari. De fapt sunt captivi, ai unor mentalități pentru cei de stânga, care așteaptă pomeni, iar cei de dreapta, clasa medie, cât este ea, votează liberalii. Chiar dacă acum sunt și cei de la USR care mizează pe aceste voturi.

Să vedem? Mai este o lună de propagandă electorală pentru candidații prezidențiali. 

S-a consumat și Balonul de Aur, care seamănă cu premiul Nobel pentru literatură, nu iese cine este cel mai bun fotbalist, ci cine vor niște jmekeri de care e plin fotbalul.

sâmbătă, 26 octombrie 2024

45 de ani de la prima criticitate a reactorului TRIGA



În 1972, după absolvirea Universității Politehnica București (atunci Institutul Politehnic București) am optat pentru CSEN (Comitetul  de Stat pentru Energie Nucleară) împreună cu alți 7 colegi. Pe 1 septembrie 1972 am fost repartizați la instituții subordonate CSEN. Cei 7 colegi ai mei au fost repartizați la ITN (Institutul de Tehnologii Nucleare) care funcționa în curtea IFA și urma să se mute la Pitești, iar eu la IFA! Adică la Centrul de Documentare și Publicații Nucleare. Am stat trei luni acolo și mi-a ieșit pe nas, nu era ce-mi doream, așa că m-am transferat pe 26 decembrie 1972 la ITN. Am nimerit la Secția I-a și aici am început o prietenie strânsă cu Mihai Vasilescu și Victor Raica, plecat din păcate dintre noi. În toamna lui 1973 am plecat în armată și la întoarcere Horia Ștefan m-a atras în Grupul Reactor. Era o tentație foarte mare, să construim un reactor de cercetări și testări de materiale. 

Așa că pe 4 iulie? 1974 am făcut cu trenul automotor prima mea călătorie la Pitești. La gară ne-a întâmpinat maistrul Balaș care ne-a dus la amplasamentului viitorului ITN. Erau gata clădirea corpului de pază și aleea către ceea ce astăzi este clădirea reactorului. Ajunși la capătul aleii am văzut o groapă care avea cam un metru jumătate și Balaș ne-a spus triumfător că acolo va fi reactorul!

În octombrie 1974 m-am mutat la Pitești. Sediul provizoriu al ITN era în grajdul boierului Istrate Micescu de la Micești. În 1975 am ajuns în primele clădiri din sediul ITN. Șef al Secției a II-a devenise tânărul inginer Marin Ciocănescu, Horia Ștefan părăsise între timp România. A urmat o perioadă intensă de achiziției de echipamente ale viitorului reactor. Eram o echipă formată din Marin Ciocănescu, inginerul electronist Mihai Sburlan și fizicianul Ion Oprea. 

S-au achiziționat plăcile de aluminiu din care se va face tancul de aluminiu care urma să conțină reactorul TRIGA.  Era un vas de aluminiu de 10 m înălțime și 300 de metri cubi unde au fost amplasați cele două reactoare: reactorul TRIGA staționar de 14 MWt și reactorul pulsat ACPR. Reactorul TRIGA  (Test Research Irradiation General Atomics) este un reactor de tip piscină cu răcire forțată, cu un circuit primar cu conducte înglobate și cu 3 pompe de la Aversa și trei schimbători de căldură construiți la Uzinele Grivița Roșie. 

Tancul de aluminiu era realizat la UZUC Ploiești și am fost implicat în supravegherea lucrărilor fiind ploieștean. Sudorii de la Uzina de Utilaj Chimic Ploiești erau buni specialiști în sudura oțelului inox și a trebuit să vină un expert de la General Atomics, domnul Gibbon pentru sudura în aluminiu. Domnul Gibbon era englez de naștere și tanchist în trupele din Africa care se luptseră cu Afrika Corps a lui Rommel. Mi-a povesti că la 18 ani după o noapte de groază a albit! Cu el m-am familiarizat cu ASME codul american de construcția a vaselor sub presiune. Am transportat de la Ploiești virolele acestui vas la Pitești pe deal. În primăvara lui 1977 tancul se afla în hala reatorului pe niște capre, lângă gaura unde urma să fie introdus. Și a fost cutremurul din 4 martie 1977. M-am speriat, eram la bridge, că tancul se va răsturna în gaură, Nu s-a întâmplat nimic, caprele s-au deplasat câțiva centimetri. 

În fine au venit echipamentele de zonă activă și au apărut oamenii din echipa american de punere în funcțiune în frunte cu doctorul Whittemore, fost profesor la Harvard, electroniștii Bill Hyde și Ray Klapka, care a fost veteran în Vietnam. Am devenit joint man al echipei românești cu cea americană. Prilej cu care mi-am perfecționat conversația în engleză. De la lada de scule am moștenit un dicționar Webster excepțional de prin anii 50. 

În fine în 1979 în noiembrie pe 19 am ajuns să facem  critic reactorul TRIGA staționar pe la 3 dimineața. Am muncit în luna octombrie ca nebunii să facem treabă de trei luni, cum  spunea dr. Whittenore, dormind pe lăzile din hala reactorului. La pupitrul de comandă se afla domnul Ion Rogociu și am determinat că reactorul a ajuns critic. Am avut surpriza ca să vedem documente găsite de colegul Mitică, care a scotocit prin arhivă, care certifică acest eveniment.

Pentru mine, inginer de 30 de ani, cu 6-7 ani de experiență a fost certificatul meu de inginer, beneficiind de îndrumarea domnului Marin Ciocănescu. El pusese la punct un sistem de detecție a scăpărilor prin suduri a plăcilor sudate ale tancului de aluminiu pe suprafețe plane cu o sistem cu ventuză. 

Am devenit operator principal al reactoarelor TRIGA din 1979 până în 2007 când m-am transferat la Agenția de Deșeuri Radioactive ANDRAD. 

Cel mai ciudat și important eveniment s-a petrecut pe 2 mai 1986, când sistemele dozimetrice ale reactorului a detectat norul radioactiv de la Cernobîl. Eram în tura de după amiază și atunci mi-am dat seam de consecințelelunui accident nuclear. Eram singura instalație din România ciu sistem complet dozimetric și a fost la fel ca în Suedia, când o centrală de acolo a depistat acest norul radioactiv. 

De reactor se leagă și cercetările mele, în special cu teste distructive de elemente combustibile în reactorul ACPR. Aceste cercetări și evaluările de securitate pentru reactorul TRIGA Staționar și al dispozitivelor de iradiere au constituit părți ale tezei mele de doctorat susținut în aprilie 2006. 

Sunt mândru că am fost în echipa de punere în funcțiune a acestui reactor nuclear de cercetări, care a însemnat primul pas în dezvoltarea industriei nucleare din România. Am mai făcut și asistență tehnică pentru prima Unitate CANDU de la Cernavoda în 1995 - 1996. 

Așa că nu am scăpat ocazia să facem o aniversare a primei criticități a reactorului TRIGA acum 45 de ani, eveniment petrecut ieri pe 25 octombrie 2024. Pentru această aniversare am beneficiat de sprijinul doamnei director al ICN Pitești dr. Daniela Diaconu și a colegului dr. Mitică Bărbos. Au participat șeful, Marin Ciocănescu, Ion Oprea, Cristi Sabău, Mitică Cristea, Chirițescu Mihail, Ciochină Nicolae,  Baibarac, Florin, Coțofană Ion, Cepanschi Petre, Vâjâiac Aurel, Ionescu Mircea, participanți la acel eveniment tehnic și științific.  Cine știe poate prindem și 50 de ani de la aceste eveniment în 2029?    

Nu pot să nu-mi amintesc și alt eveniment: vizita lui Ceaușescu în 1976, când institutul a fost redenumit IRNE - Institutul de Reactori Nucleare Energetici, când s-a pus în fața intrării reactorului o placă comemorativă, agramată. A fost coșmarul meu și pe 23 decembrie 1989 am spart-o cu un baros!       

luni, 21 octombrie 2024

Românii încotro?



Principalul subiect al postării este despre români, de aici și mai ales cei dintre Prut și Nistru. Ieri s-au desfășurat alegeri în Republica Moldova sau Basarabia cum îi spunem noi. Ieri pe 20 octombrie au avut loc alegeri prezidențiale și referendumul pro UE. Primele rezultate erau dezamăgitoare. Dacă doamna Maia Sandu era lideră în opțiuni, numărarea voturilor la referendum dădea 56%  NU! E plină Basarabia de proști sau vânduți Rusiei, habar nu au ce avantaje oferă aderarea la UE. Dar, ce trecea timpul, numărarea voturilor la referendum avansa ecartul se micșora. Și iată că ultimele rezultate marchează depășirea opțiunii DA pe cea NU. Asta din cauză că au venit voturile din diaspora. Este cam invers ca la noi. Diaspora română abundă de idioți resentimentari, care, muncind în Occident au un cui pe acesta. Resentimentul provine din partea celor slab calificați, care practică munci grele, fizice și care sunt prost plătite. În schimb basarabenii expatriați sunt mult mai conștienți de avantajele aderării la UE, care le permite munca în Occident. Ce or aștepta oare basarabenii care au votat NU? Rusia îi poate ajuta doar cu niște bombe în cap și ceva șuturi în cur! În ultimii 300 de ani acești agresori, au vrut să anexeze Principatele Române, dar au pus laba doar pe bucata din Moldova dintre Prut și Nistru. Războiul Crimeii din 1854 a creat condițiile momentului Unirii Principatelor în 1859. Pentru românii din Basarabia a fost o catastrofă, românii au fost strămutați în adâncul Rusiei, mai ales în perioada stalinistă, s-a colonizat cu ruși Basarabia și propaganda rusească cu rezonanțe și azi a fost că administrația românească dintre  1918 și 1940 a fost de exploatare a boierilor și moșierilor români. Aceste minciuni sfruntate se fac ecou și azi cu rezultatele la referendum venind din interiorul Basarabiei. 

Aceste alegeri din Basarabia trebuie să dea de gândit și alegătorilor din România. Să votezi Șoșoacă înseamnă să votezi cu Rusia, dușmanul cel mai periculos al românilor. Nici AUR nu stă prea departe, Simion fiind un alt pion al Rusiei în România. Faptul că estimările electorale la prezidențialele din România îl dau acum pe Simion finala din turul 2, este cauzată de decizia iresponsabilă a CCR să o scoată pe Șoșoacă de la prezidențiale. Așa speră ca Ciolacu să ajungă în finală cu Simion. Un răspuns la aceste manevre ar fi ca PNL și USR să negocieze, renunțarea la Ciucă sau Lasconi și mobilizarea voturilor pe un singur candidat al Dreptei. Sunt în stare să negocieze PNL Și USR. Sunt tentat să cred că Lasconi este atât de încăpățânată să nu renunțe, iar poate generalul Ciucă să fie mai înțelept? 

Un articol m-a pus pe gânduri, se numește Cum va muri România aici publicat în Dilema. Articolul pare a fi inspirat de un interviu luat de Ruxandra Cesereanu Martei Petreu, care crede că în 70 la 100 de ani nimeni nu va mai scrie în limba română. Eu am exemplul secolului XIX al finlandezilor. Am înțeles de ce poartă un anume respect pentru Rusia. În momentul când Finlanda era anexată în 1807, finlandezii erau pe cale să piardă limba maternă în favoarea suedezei, precum s-a întâmplat în Irlanda! Rușii i-au lăsat în pace pe finlandezi și s-a produs o renaștere a culturii finlandeze realizată de patrioți cu nume suedeze! Pe de altă parte scandinavii, olandezii sunt bilingvi, vorbesc la fel de bine  engleza ca și limba maternă. Aceste culturi nu s-au pierdut, laureatul de anul trecut la Nobelul literar Jon Fosse scrie într-un dialect al norvegienei. Cred că Marta Petreu se înșală, nu este prima dată. Evaluările astea se bazează și pe faptul că mulți tineri dotați pleacă masiv în străinătate la studii și nu se mai întorc. Se pare că și anumite defecte ale sistemului și felul în care politicul administrează România îi determină pe acești tineri să nu se mai întoarcă, dar este și libertatea și mobilitatea care o dă UE și lumea civilizată azi. Am și exemple inverse, prieteni care au trăit în Canada, descoperă brusc, la pensie că acolo este frig și au revenit în țară. Un alt emigrant în California îmi mărturisea că-i place mai mult aici decât acolo. Este și o responsabilitate a politicului să facă viața în România mai bună!

Am trăit mai multe momente muzicale în ultima săptămână. După concertul Bere Gratis, joi 17 octombrie a concertat formația Trassylvania Phoenix: Cristi Gram chitară, Costin Adam voce, Flavius Hosu baterie, Vlady Săteanu bass, Lavinia Săteanu vioară. Sunt cei care au cântat cu Nicu Covaci până la final. Au cântat cântecele formație Phoenix, inclusiv Vremuri (Hei Tramvai) a lui Moni Bordeianu, acompaniați de orchestra Filarmonicii Pitești, condusă de Tiberiu Oprea. Eu i-am văzut pe Phoenix la debutul din 1967, toamna, la Casa Studenților București, dar o noapte la barul Litoral, Eforie Nord, vara în 1969, și de Crăciunul lui 1976, la Polivalentă înainte să plece din România. Mai sunt azi foști membri ai formației Phoenix: Mircea Baniciu, Ovidiu Lipan Țăndărică. Ioji Kappl. Îmi pare rău, dar ăștia nu sunt Phoenix!

Vineri, 18 octombrie, tot în sala Filarmonicii Pitești am urmărit trupa Compact. În această seară rece de octombrie ne-am încălzit la concertul trupei Compact! Cu Paul Ciuci, veșnic tânăr, un Mick Jagger local, cu Cătălin Tuță-Popescu la clape, cu Ionuț John Micu la tobe și Lucian Lucas Iluț la bass. Am ascultat un rock românesc de calitate, care a ridicat sala în picioare să danseze. O singură problemă vocea specială a lui Ciuci nu s-a auzit. Foarte slab inginerul de sunet. Dar o seară specială pentru cei care gustă rockul!

Recitesc cu multă plăcere Maestrul și Margareta de Mihail Bulgakov. Am constatat că romanul are un umor deșucheat, care îmi amintește și de Ilf și Petrov. M-a determinat ecranizarea romanului de către Michael Locshin, care aduce vag cu romanul.

Și un pic de fotbal. S-a desfășurat meciul Petrolul CFR Cluj 0-0. Petrolul se ține bine, este încă pe locul 6!

În fotbalul european, mă gândesc în primul rând la Premier League. Comentatorii spun că City a obținut victoria la Wolverhampton cu un gol din ofsaid, arbitrii avantajează mereu pe ai lui Guardiola. Liverpool a câștigat derbiul cu Chelsea, destul de greu și rămâne pe primul loc. În La Liga Real Madrid a câștigat cu greu la Celta Vigo, 2-1, cu două goluri splendide marcate de Mbappe și Vini jr. Barcelona s-a distrat acasă cu Sevilla , 5-1 și și ei rămân pe primul loc. Va urma El Clasico pe Bernabeu. Urmează și UEFA Champions League cu testul german, RB Leipzig - Liverpool, Real - Dortmund și Barcelona - Bayern. Să vedem!


Toate reacţiile:
Adriana Negut, Marius Bazu şi alţi 5