miercuri, 13 martie 2024

Iohannis, secretar NATO?


Anunțul făcut ieri de președintele Iohannis că dorește să candideze la postul de Secretar General al NATO a surprins lumea și nu prea. 

De ce? Pentru că aspirațiile președintelui pentru o funcție importantă internațională erau cunoscute. Numele său s-a vehiculat când președintele Consiliului European Charles Michel a declarat că vrea să candideze la Europarlamentare, ca Iohannis să-l înlocuiască. Inclusiv hotărârea coaliției de guvernare PSD PNL de a devansa alegerile prezidențiale în septembrie permite lui Iohannis să devină candidat la acest post fără a părăsi funcția de președinte. 

Această intenție mă face să analizez mandatul prezidențial lung de 10 ani al lui Iohannis. A fost ales la finalul anului 2014 în luptă cu primul ministru de atunci Ponta. Ponta, în loc să-și dea demisia a decis să continue să fie prim ministru,iar președintele nu are mecanismul de a-l demite din funcție. A venit Colectiv în noiembrie 2015 și Ponta  a fost obligat să-și dea demisia și atunci Iohannis l-a numit pe Cioloș prim ministru. Cred că a fost prima sa eroare! Cioloș a guvernat cu acceptul și șantajul PSD și PSD a ajuns să aibă 45% după parlamentarele din 2016. A urmat dictatura lui Dragnea care a creat o stare de  revoltă continuă a oamenilor.  Au fost trei prim miniștri care mai de care mai incompetent, dar Iohannis nu a avut instrumentele ca acești prim miniștri să nu fie puși. Iohannis s-a implicat inclusiv în susținerea protestelor din 2017. Au venit alegerile europarlamentare din 2019 și PSD a coborât la ceva mai mult de 22% puțin peste USR care a câștigat cam 22%. Asta a pus presiune pe PSD și premierul Viorica Dăncilă. În plus Dragnea a intrat la pușcărie și a dispărut din politica românească. A fost probabil cel mai important eveniment judiciar din ultimii 34 de ani. Noul guvern minoritar al României ales în octombrie 2019 a aparținut PNL și a fost condus de Ludovic Orban. Însă la început lui 2020 a venit nenorocirea pandemiei de Covid care a complicat anul electoral din cauza restricțiilor medicale. Alegerile parlamentare din noiembrie 2020 au arătat o scădere a partidelor democratice liberalii au luat 25%, USR 15%, însă s-a ajuns la o majoritate guvernamentală, PNL, USR, UDMR, cu un PSD la 30%. Ludovic Orban era detestat de USR și respins așa că Florin Cîțu a devenit prim ministru. Însă atunci au început conflictele între Cîțu și USR. USR este și a fost un partid antisistem și nu are cultura dialogului și a compromisului. Cîțu, autoritar a demis doi miniștri USR unul după altul și așa USR s-a supărat și îndemnați de noul șef al USR, Dacian Cioloș au ieșit de la guvernare trântind ușa. Acest gest a avut și un coeficient important de șantaj, crezând că fără ei nu se poate guverna. Și așa Iohannis, ca un fel de Solomon, a negociat o coaliție PSD PNL cu noul președinte al PNL generalul Ciucă ca prim ministru. Se pare că Iohannis avea cunoștințe de intențiile agresive ale Rusiei în Ucraina și avea nevoie de o guvernare cu majoritate stabilă. Și așa de la finalul lui 2021 a început guvernarea coaliției PSD PNL, care a continuat în 2023 cu prim ministru Marcel Ciolacu. Coaliția funcționează cu multe obstacole și în acest an electoral.

O nereușită internațională a lui Iohannis a fost neincluderea României în Schengen, dar asta nu depinde de noi, ci de cancelarul Nehammer al Austriei cu sfidare și calcule politice interne, tâmpite. Pentru că a acceptat Croația, care este una din zonele traseelor emigranților ilegali spre Austria, prin fosta Iugoslavie.

Justiția și-a făcut datoria în această perioadă, Dragnea la pușcărie, miniștri pesediști cu probleme judiciare. Economia a trebuit să facă față crizei Covid, inflația a fost ridicată, dar pare a se potoli. Sunt măsuri de mărire a fiscalității, pensiile speciale nu au fost anulate, din cauza opoziției interesate a CCR, ar trebui ca Parlamentul să facă presiuni și să nu mai permită acest conflict de interese al magistraților. Inclusiv serviciile secrete, cu SRI condus de Hellvig au ieșit din prim planul politicii, cum trebuie să fie serviciile secrete.

După cum se observă Iohannis a ales să nu se implice activ, cum au făcut foștii președinți, în primul rând, contramodelul președintelui jucător Băsescu. Ca președinte Iohannis a avut o prezență importantă susținând interesele României la Bruxelles, în primul rând programul PNNR. Are avantajul că fiind etnic german limba lui maternă este germana, apoi stăpânește bine noua lingua franca a UE, engleza, ceea ce-l face un candidat serios la funcții internaționale. 

Am observat reacția analiștilor politici care a fost în general pozitivă, pentru că se observă frustrarea membrilor NATO din  Est că nu au un cuvânt greu de spus pe fondul agresiunii Rusiei în Ucraina. Deci se pare că Iohannis are niște șanse. Cred că intenția lui nu a fost apărută intempestiv, probabil că s-au purtat negocieri cu alte state din Estul Europei. Cred că Germania, Marea Britanie, sau chiar Franța ar privi pozitiv această candidatură. Rămâne să se vadă ce intenții are SUA, ca factor principal în NATO. 

Cât despre reacțiile jurnaliștilor sunt în majoritate cam penibile, mai ales a celor cu simpatii useriste, dar și simpatizanții PSD. Am văzut și reacția lui Kelemen Hunor, care arată că există și politicieni abili și inteligenți. Inclusiv Ludovic Orban, chestionat s-a declarat prudent. Singurele reacții politice viscerale sunt din partea celor de la USR, cum am văzut la Barna, care continuă să-l acuze pe Iohannis de nepriceperea lor în a negocia în politică.

Dacă Iohannis va reuși să obțină acest post important de Secretar General NATO ar fi un lucru pozitiv pentru țara noastră. 


5 comentarii:

  1. Îmi pare rău dar nimic nu îl recomandă pentru postul de Secretar General NATO. În 10 ani de președenție nu a avut nici o realizare mai importantă pentru România numai eșecuri. Este cel mai slab președinte al României. Guvernarea catastrofală cu Ludovic Orban, Virgil Popescu și Vasilică Cîțu a impins România pe marginea prăpastiei. A provocat inflația internă și un deficit enorm. Găselnița cu coaliția PSD PNL nu a fost realizată de către Președinte, dușmanul declarat al PSD, pentru stabilitatea României ci pentru salvarea scaunului prezidențial de o eventuală suspendare sau chiar demitere în condițiile în care USR s-a retras de la guvernare iar opoziția cu PSD, USR și AUR avea o majoritate importantă în parlament. Sper ca patrioții de dreapta să deconteze anul acesta, la alegeri guvernarea catastrofală care ne-a adus în situația de azi

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu e potrivit: până să articuleze el comenzile militare, ajung rușii în Portugalia 😉

    RăspundețiȘtergere
  3. Draga joe amdoi il cunoastem tu ca liberal eu profesional cat am condus retehnologizarea Sibiu Sud. Ma voi referi doar la ce a facut sau mai bine zis nu a facut legat de energie.. La Sibiu juca tenis cu un coleg care era director la TEL Sibiu si era sas membru in Forumul german. In 2014 ca urmare a unui control al CCR la TEL s-au declansat niste litigii prin care fostului DG i-au fost imputate niste activitati. Acesta a castigat procesele dar s-a imbolnavit si in ianuarie 2017 a murit. L-am rugat sa intervina sa se stinga recursul extrordinar declarat dupa deces si prin care TEL a pus sechestru asigurator pe toate bunurile apartamentul de bloc din Sibiu si pe cavoul (!!!) unde a fost inmormantat. Nu a schitat nici macar un gest uman cu toate ca atrimis-o pe Carmen la inmormantare. IN 2015 s-a renfiinta Ministerul Energiei prin desprindere de Economie. De atunci si pana azi nu a modificat organigrama CSAT ca ministrul energie sa fie membru in CSAT. In toate nebuniile facute in energie nu a intervenit cu nimic, Mai mlt la aceasta prostie cu SMR a fost de acord si a promulgat actele ormative care din nfericire sunt cu vicii grave de legalitate. Cunosti ff bine istoria Candu si cum s-a denuntat contarctul cu URSS etc. Deci cum sa conduca NATO cand el n-a reusit sa apere o amarata de Energie in Romanica?

    RăspundețiȘtergere
  4. Amandoi ii simpatizam pe sasi, prietenii mei din Neppendorf au ajuns legal in Germania la prima ocazie, cand i-a vandut Ceasca, asemenea altor zeci de mii, pe un pumn de marci; simpatizatul tau nu a muscat momeala capitalimului, a ramas sa combata comunismul si ajuns presedinte in patria "muma" devenita intre timp capitalista (carcotasii au sustinut ca diaspora a avut un rol decisiv in acest succes...); sincer fiind acum, tu l-ai numi secretar general NATO (!) cu un asemenea CV asa cum i-l faci tu mai sus?!

    RăspundețiȘtergere
  5. Asta merita sa fie secretar general NATO cum ar fi meritat agramata de Viorica Dancila sa fie sef de stat. Astia doi sunt asa rupti de lumea in care traiesc incat nici macar nu isi dau seama cat sunt de paraleli cu toate din jurul lor. Credeti ca " cei in drept" nu stiu de excursiile lui fara motiv prin Africa si altele state cand tara avea probleme majore de rezolvat ? Credeti ca nu se stie ca si-a secretizat cheltuilele de calatorie spre rusinea lui personala ( dac are ) fata de toti colegii lui din UE ? Ce calitati i s-au desprins in cei 10 ani irositi degeaba in fruntea tarii ? Ati auzit cumva in analele unui presedinte de tara sa nu dea un interviu la un ziarist in aceasta perioada de presedinte ? Daca da ,numiti-l ? Mai rau ca acest individ nu cred ca mai exista si culmea...vrea mai sus ,sus de tot,in nemernicia lui. Acum sa vedem ce decizie ia si SUA cea mai democrata tara din lume cu acest individ de doi lei.Ca ei hotarasc ,stie toata suflarea...restul sunt povesti.

    RăspundețiȘtergere