duminică, 10 martie 2024

Șapca lui Marx





Urmărind un serial englezesc am constatat cu surprindere că un obiect vestimentar popular între muncitori, precum șapca este purtat și de aristocrați. Sunt și niște șepci mai distinse, dar cea purtată de acest nobil era purtat și de vechilul familiei. Șapca  a devenit emblema clasei muncitoare, înlocuind pălăria burgheză atunci când tăvălugul comunist a dat peste noi. De sub șapca lui Marx au izbucnit Lenin și Stalin inventatorii regimului comunist. Prevederea lui Marx că clasa muncitoare va îngropa capitalismul s-a dovedit greșită. Regimul lui Lenin denumit comunist bolșevic, instituit în Rusia purta amintirea indelebilă a autoritarismului satrapic al țarismului rusesc. Cum s-a dovedit țărănimea rusă a fost jefuită de pământ și agricultura comunistă le-a furat pământul și i-a înfometat ajungându-se la Holodomor. În anii finali ai comunismului Uniunea Sovietică importa grâu din America și Canada, acum ea este o mare exportatoare de cereale. Iar clasa muncitoare nu a fost stăpâna fabricilor, ci politruci imbecili. Cum am spus clasa muncitoare nu a mai dărâmat capitalismul. Europa Centrală și de Est a intrat sub ciubota bolșevică și i-a adoptat sistemul care a putrezit și s-a prăbușit în 1989 și 1991 în Rusia.  Stânga a fost părăsită de muncitori și s-a reinventat în primul rând în universitățile americane preluând opțiunile minorităților, de rasă - negrii, minoritățile sexuale, frustrările feministe. Au ajuns să instituie o nouă cenzură, sunt agresive și creează discomfort, dar asta este stânga. 

Pe de altă parte tot de sub șapca lui Marx au pornit și mișcările extremiste de tip fascist, socialist al lui Mussolini, sau partidul național socialist - nazi al lui Hitler. Azi aceste mișcări care s-au redefinit azi ca suveraniste sunt agreate de gulerele albastre, muncitorii americani albi, lăsați de capitaliștii americani fără fabrici, ca apoi aceștia  să se încoloneze după un infractor, putred de bogat, exact ceea ce nu sunt muncitorii, care-i minte să facă America mare din nou, adică să readucă industriile revolute și caduce înapoi. 

Un alt personaj din acel serial englezesc spunea că aristocrații aduși de William The Conqueror erau un fel de gangsteri care-și apărau privilegiile. Numai că această definiție se aplică cel mai bine la capitalismul post bolșevic din Rusia, unde noii îmbogățiți sunt niște gangsteri apărați și coordonați de gangsterul șef Putin și foștii kaghebiști.

De sub șapca lui Marx au ieșit numai nenorociri și lumea de azi s-a prostit cum îmi spune prietenul Mihai Vasilescu. Și una din consecințele nefericite este că unii au găsit un idol în Trump. La noi lumea admiră un derbedeu și o mahalagioaică manipulați de Putin! Și prin Europa e de rău!

Și acum de pe la noi și mai ales de pe lângă mine. Doamna ziaristă, cea care-mi vinde săptămânal România literară și Dilema pleacă. Mi s-a plâns că afacerea cu chioșcurile s-a vândut unui bandit care a lipsit-o cu 5 ani de pensie. Nu știu dacă cea care o să o înlocuiască o să aibă grijă să-mi păstreze revistele. Florăreasa care s-a mutat cu chirie în bloc m-a abordat în lift că am întârziat de la sport. Eram în intervalul de timp potrivit, oricum îmi admira faptul că mă vedea dimineața pe aparatele din parc. 

Săptămâna politică a fost dominată de lamentațiile primului ministru Ciolacu, privind pierderea procesului cu Gabriel Resources pentru Roșia Montană. Acesta, în stilul pesedist bine cunoscut se văita să dea vina pe altcineva că afacerea Roșia Montană este din vina lui Cioloș și nu a pesedistului Ponta, care a prelungit înțelegerea cu firma canadiană. Iată că România a câștigat, lumea răsuflă ușurată. Păi, era împotriva logicii ca  afacerea care afecta ecologic ambientul din Apuseni cu reziduuri de cianuri să aibă succes. Acum Drulă și Cioloș urlă și ei ca proștii că Ciolacu a manipulat bursa și l-a turnat la DNA.  

Vorbind de proști observ că și Andrei Manolescu în Dilema are opinia împărtășită și de mine că afacerea cu vila Împăratului din București ea ca un iepure scos din pălărie de un prestidigitator cam prost. Informațiile nu se susțin, Iohannis nu este un mare pasionat de case de București, el este din Sibiu. Dar dacă va ocupa o demnitate europeană, va trebui să se găsească o locuință de protocol. Sunt și jurnaliști către împărtășesc opiniile negative ale useriștilor privindu-l pe Iohannis. USR uită cum au plecat de la guvernare trântind ușa ca ultimii fraieri. 

Un sondaj arată că românii ar prefera un președinte jucător. Am avut unul 10 ani cu grave implicări în justiție și puteri nemăsurate serviciilor secrete. Eu prefer unul ocupat de golf și mers pe bicicletă altuia care a creat și umflat un partid care ulterior a crăpat ca broasca lui La Fontaine. 

A mai fost congresul PPE al popularilor europeni la București. Nehammer, venit și el acolo nu ne vrea în Schengen. Trebuie  găsită o modalitate de presiune de la UE care să-l convingă pe acest individ.

În seara de 8 martie am avut plăcerea să audiem pe artista Analia Selis din Argentina, dar devenită între timp româncă, acompaniată la pian de Ștefan Doniga și am ascultat tangouri românești interbelice și tangouri din Argentina. A fost o seară încântătoare cu doi artiști de bună calitate.

Am terminat romanul lui Boris Akunin Gambitul turcesc. Este un roman detectivistic istoric cu evenimentele de la Plevna din 1877, unde armata rusă a suferit mari pierderi. Mai nimic despre români! Am văzut și filmul rusesc inspirat de roman.

Am început o carte interesantă dar de dimensiuni impresionante Istoria Lumii de J. M. Roberts și Odd Arne Vestad - The Penguin History of the World, citesc volumul în original pe tabletă, cu toate că există și traducerea.

Am văzut mai multe seriale. Unul franțuzesc numit Furies - Furiile, care m-a dezamăgit. Este o poveste cu gangsteri parizieni tratată în stil american.

Apoi un serial spaniolesc Reina Roja - Regina Roșie un serial cam horror și gotic cu multe chestii obscure, niște criminali iau ostatică fiica unui om bogat fără cereri clare de răscumpărare.

Dar cel mai tare m-a încântat serialul englezesc The Gentlemen, inspirat de Guy Ritchie. Un căpitan englez este chemat că tatăl care este duce este pe moarte. La citirea testamentului are surpriza să fie declarat moștenitor în dauna fratelui mai mare, care era un dobitoc drogat. Asta era soarta fraților mai mici din casta nobiliară engleză, alegeau cale armelor. Noul duce se trezește încurcat cu afaceri cu gangsteri și traficanți de droguri.

La fotbal Real Madrid s-a calificat greu în meciul de acasă cu Leipzig, care i-a dominat. Liverpool a zdrobit în deplasare cu 5-1 pe Sparta Praga.

A fost 8 martie Ziua Femeii! Să le mulțumim!

PS

Normal, că trebuia un post scriptum de fotbal! 

Derbiul englez dintre Liverpool și Manchester City  s-a terminat nedecis 1-1 și cu contribuția arbitrilor care nu au acordat un penalti clar pentru Liverpool chiar la final. Interesant că următorul meci va fi Man City Arsenal care pot decide sau nu campioana?

Și Real Madrid a învins Celta Vigo cu 4-0, cu două autogoluri! Madrid este campioană.



6 comentarii:

  1. Ura pe care o ai impotriva USR te impiedica sa vezi adevarul: bursa a fost manipulata prin afirmatiile aiuritoare ale lui Ciolacu. Ca a facut-o din prostie sau in mod voit, trebuie facuta totusi o ancheta. E posibil ca Ciolacu sa fi fost manevrat de cineva din jurul lui. care a profitat si a cumparat pe 31 ianuarie actiuni la 45 de centi, ca sa le vanda in ajunul anuntului oficial cu 87 de centi. Stiai asta? Probabil ca nu. Nu te mai repezi sa spui prostii tu, nu ei! Si semnez, ca altfel vad ca nu se poate. Marius Bâzu

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. să lămurim niște lucruri. Nu urăsc USR, doar constat cu tristețe. În 2019 avea după Europarlamentare 22%, în 2020 au pierdut 50% și au luat la parlamentare 15%. Să zicem că au fost dați afară de la guvernare, dar cum explici că Cioloș care i-a îndemnat să plece, a plecat și el din partid, înființând fantoma REPER. Din păcate nu au lideri care să negocieze și să facă anumite compromisuri. Dacă se aliau cu PNL luau mai mult ca PSD. Așa s-a aliat cu cadavrul politic Ludovic Orban pe care l-au respins după alegerile din 2020 și l-au acceptat pe Cîțu. Și când a căzut guvernul Cîțu, nu au negociat cu liberali, au umblat cu coada în sus. Acum la europarlamentare au scos-o pe Lasconi care era populară în electorat și încep cu controversatul Vlad Voiculescu. Și PNL are uscăturile. impostorii și proștii lui care au negociat prost și nu prea ies în câștig cu PSD.
      În chestiunea Roșia Montană consilierii lui l-au sfătuit probil prost să scoată pe alții vinovați, recte Cioloș. România a câștigat, dar ai noștri nu știau asta și Ciolacu e fericit, nu mai plătim aiurea 6, 7 miliarde de dolari! Acțiunea lui Drulă este este naivă și nu știu dacă are vreun câștig electoral. Poporul află că nu suntem datori și se bucură, nu pune botul la acțiunile USR Drulă.

      Ștergere
  2. Așa e, lumea s-ar prostit. Nu toți, și nu din motivul menționat de prietenul tău Mihai Vasilescu (și-al meu, îmi place să cred, încă). Și mi se pare firesc să se-ntâmple așa când cei care s-au prostit iau știrile de la organizații extreme de stânga cum ar fi CNN (Communist Narrative Network), BBC (British Bolshevik Channel), sau Tik Tok (communist China propaganda blah blah blah... influencers), și care în viața lor n-au văzut or participat
    la o cuvântare a lui Trump de la cap la codă pe viu, nu-l cunosc pe Trump, habar n-au ce a făcut Trump pentru America, și mai ales ce vrea el să facă dacă va fi ales a doua oară (nu ce zice CNN c-o să facă Trump, dar ce zice Trump c-o să facă Trump), și cărora le place să arunce cu adjective fără nici o acoperire de fapte. Desigur, cine nu-l cunoaște pe Trump (pentru mine el este o personalitate pe care o știu și urmărit de aproape 40 de ani, nu-l cunosc personal, dar știu ce a făcut pentru Manhattan, New York, și în general pentru America), este singurul președinte care a ieșit din președenție mai sărac decât a intrat, nu a luat niciodată salariul de președinte, cam $400,000/an - l-a donat la săraci, și tot profitul obținut de la hoteluri, cazinouri și alte businessuri l-a donat visteriei americane. Sfatul meu pentru cei ce s-au prostit (știu că e puțin insultător, dar nu eu am pornit-o) este, dați atenție la ce face Trump, nu la ce zice Trump, mai ales când engleza lui Trump e ... puțin diferită pentru cei care nu o vorbesc zilnic (fie ea chiar British English). Și dacă vreți ca NATO să vă apere, atunci suportați-l pe Trump, fiindcă dacă el nu va fi ales, America pe care o știm n-o să mai existe. Va fi luată și transformată de noii comuniști spălați la cap de propaganda care e la modă acum peste tot. Londra, Paris, Amsterdam, și alte locuri europene sunt deja de nerecunoscut.

    RăspundețiȘtergere
  3. Încă ceva: Nu știu de unde luați voi știrile acolo, dar dacă vreți pe bune să stiți ce și cum despre Trump sunt gata să ajut. Am urmărit aproape toate interviewrile lui Trump pe viu, că și majoritatea raliurilor și cuvântărilor lui transmise în direct de câte ori am avut ocazia sa le urmăresc (întotdeauna este un canal printre cele 500 pe care le am care-l transmite). Este departe de ce zice presa de stânga, care deliberat deformează conținutul mesajului. Just let me know.

    RăspundețiȘtergere
  4. Punctul de vedere legat de Trump mi se pare nu numai interesant dar si valid - l-am mai auzit exprimat si catre alti prieteni din State. Excelente decrierile abrevierilor CNN (Communist Narrative Network), BBC (British Bolshevik Channel)!

    RăspundețiȘtergere
  5. Joe draga, legat de titlul postarii (Șapca lui Marx), Google nu prea include imagini in acest sens:
    https://www.gettyimages.ca/photos/karl-marx

    spre deosebire de Lenin:

    https://www.gettyimages.ca/photos/vladimir-lenin?assettype=image&phrase=vladimir%20lenin&sort=mostpopular&license=rf%2Crm

    RăspundețiȘtergere