miercuri, 8 mai 2024

România în Biroul Oval




Președintele Iohannis  se află a treia oară în Biroul Oval al președintelui SUA. Este o performanță pe care nu mulți șefi de stat nu au reușit să o facă. A fost de două ori oaspetele președintelui Trump și acum a președintelui Biden. Nu știu dacă este meritul președintelui Iohannis, sau al politicii României? Ce este sigur că România a devenit extrem de importantă în contextul agresiunii Rusiei în Ucraina. Președintele Iohannis nu este favoritul presei pentru că nu este un bun comunicator, sau poate o disprețuiește? A fost blamat că vrea să ocupe un post important în context european. Asta este de departe cea mai mare idioțenie a mass media românești. Nu a vrut să se laude cu ajutorul făcut Ucrainei, cum a făcut de exemplu Polonia lui Kaczynski, care apoi s-a cam făcut de râs cu blocajul grânelor ucrainene și a acuze aduse Ucrainei. Ucraina în locul României a lăudat-o pentru ajutorul ferm pe care noi l-am făcut vecinilor noștri aflați la greu.

Media românească este mai preocupată de ciocoismul președintelui Iohannis de a merge în străinătate cu avioane mici așa zis de lux. Îmi amintesc că președintele Constantinescu atunci când a ajuns avionul TAROM cu care a călătorit în America era să fie confiscat de niște creditori. Primul ministru Ciolacu a fost în Qatar cu un avion al TAROM, care îi fusese asignat. Problema ar fi atunci de cine primește banii. Are TAROM un avion special de mai mici dimensiuni pentru călătorii ale demnitarilor români? Iar discuția despre cu ce avion călătoresc este o prostie fără niciun sens, doar pentru a mai da în președinte. Iohannis era urât de PSD până în 2021, când USR a făcut prostia să părăsească coaliția cu PNL și să facă să cadă propriul guvern împreună cu pesedeii.

După mine omul care a creat speranțe nejustificate a fost Cioloș, care a fost ales de Iohannis prim ministru în 2016  și PSD a câștigat alegerile parlamentare cu un record de 45%, iar apoi în criza de guvern a USR a fost cel care a instigat părăsirea coaliției și negocierile care au obligat pe Iohannis să construiască coaliția PSD PNL. Cioloș a dinamitat USR părăsind acest partid și construind o fantomă politică REPER, confiscând majoritatea europarlamentarilor. Din momentul apariției acestei coaliții PSD PNL Iohannis a devenit marele dușman al USR. Ei au instigat și intelectualii publici jurnaliștii să denumească această coaliție USL2. Tot ce făcuse și a făcut în continuare Iohannis a fost greșit.

Iohannis nu s-a implicat în jocurile politice interne, cum făcuse precedentul președinte și asta a enervat pe unii. Degeaba a avut o prezență onorabilă internațională, a câștigat premii precum cel european Charlemagne, sau acum, premiul pe care îl dau americanii, Iohannis nu e bun. Nu este bun că nu merge la cârciumă, sau apare beat  la televizor, ci face sport, merge pe munte.

Părerea mea este că intelectuali publici serioși au reușit să devină să nu mai fie credibili promovând fostul președinte, care este ultimul din primii trei care fuseseră membrii PCR și teribil și sinistru, a fost turnător la secu, deși  a negat cu înverșunare și a fost protejat de cei care scormoneau trecutul, dovedit însă, după ce nu a mai fost președinte. Degeaba a condamnat comunismul din care a făcut parte, cei apropiați au intrat la pușcărie, pentru matrapazlâcuri, era normal ca un  marinar să fie contrabandist, dar să nu recidiveze când a ajuns președinte. 

Iohannis nu a fost membru PCR, dar nu mai contează. În ochii criticilor lui el este vinovat că noua lege a învățământului nu a ieșit cum au vrut aceștia. Este vinovat că profesorii sunt slabi, elevii că nu sunt interesați de școală și cel mai important, că părinții nu mai sunt în stare să-și educe progeniturile. 

Analizând activitatea viitorului fost președinte cred că ea a fost bună. A încercat să fie moderator între partide, nu a prea reușit,  pentru că avem politicienii români pe care-i avem. Am avut lideri PSD periculoși precum Dragnea, inepți, precum Dăncilă, sau guralivul inept Ciolacu. Am avut lideri PNL slabi și comici cum este acum generalul Ciucă, nimic liberal nu este la acest om. USR a reușit să scoată de la putere singurul liberal adevărat, primul ministru Florin Cîțu. 

Per total președintele Iohannis a avut o prestație bună și onorabilă, cum a avut și președintele Constantinescu care a direcționat România pe direcția corectă, spre UE și NATO. 

România estre azi mai bine decât oricând în trecutul nostru și asta i se datorează poate și lui Iohannis.


5 comentarii:

  1. Trebuie sa-l separam pe Johannis extern de cel intern. Antipatia cu care este privit de romanul obisnuit nu influenteaza opinia din exterior. Nu mi-a placut niciodata, de la bun inceput. Poate am o opinie cam romantica, si-a parasit postul de profesor ca sa mearga la inspectorat pe un post birocratic. N-a plecat cu familia in Germania, fiindca acolo era un "neica nimeni" si trebuia sa puna osul la treaba. Poate a aplicat proverbul "decat codas la oras. mai bine-n satul tau fruntas". Mie mi-a placut Basescu(la al doilea mandat), asa betiv, turnator si alte pacate lumesti, era uman. Iar acum imi place din ce in ce mai mult. Pe naiba prost comunicator, cu romanii e execrabil. Cu o Romanie saraca se comporta ca un seic bogat. Dar macar e prezentabil; ma ingrozaseste faptul ca ar putea sa ajunga presedinte vreunul dintre semidoctii de azi: Ciolacu, Ciuca.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Valide puncte de vedere, ceea ce ma face sa ma intreb retoric ce este de preferat: populismul cu iz de mahala al lui Basescu sau rigiditatea saxona, aproape de marioneta zeflemitoare, a actualului presedinte? In loc de raspuns: Doamne fereste-ne de semidoctii de pe tapetul politic al zilelor acestea!

      Ștergere
  2. Nu sunt deloc la curent cu viața politică din România, dar citind blogurile de aici o chestie mi-a sărit în ochi, și m-apucă râsul de câte ori văd un nume de demnitar român. Știu că nu e frumos, dar, "my goodness", mare a fost Caragiale. De unde vin numele astea ca Ciocoi, Ciolacu, Ciuca, Câțu, Cioloș, Băsescu (probabil original Bășescu), ...să continui? Mi-aduc aminte de când eram acolo (cam cu 40 ani în urmă), de nume mult mai "alese" cum era Risipeau (ministru de finanțe), sau Pacoste (ministru de interne), ca să nu mai zic de cap'd'opera de... Ceaușescu (cel ouțin se termina în "escu"). Se pare că Popescu, Georgescu, Ionescu, și alți ...escu n-au priză în politică.

    Pe Iohannis, cel puțin are un nume decent, l-am văzut o dată când s-a întâlnit cu Trump. Mi-a plăcut atunci ținuta lui ca și faptul că a vorbit o engleza impecabilă.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa nu-l omitem pe tovarășul Gheorghe Cioară care s-a întors în țară pe calea aerului!

      Ștergere
  3. De acord ca președintele Iohannis a avut o prestație bună și onorabilă pe plan international. Nu as putea califica discursul lui Iohanis la Casa Alba ca “a vorbit o engleza impecabila” ( a facut o mica gresala gramaticala).

    As califica discursul lui ca foarte bun din punct de vedere continut strategic NATO. USA are nevoie acum si in viitor de parteneri seriosi NATO care sa aloce apararii fonduri de 2% cheltuieli minime de inarmare necesare pentru un parteneriat de incredere si nu un parteneriat de convenienta. Romania se poate mindri cu indeplinirea acestui 2% dar nu se poate mandri cu “viziunea” lui Ciolacu despre rolul armatei in Romania in ciuda mesajului corect si ingrijorator al Generalului Vlad despre starea armatei Romane.

    As reamitii, ca in USA deciziile majore sint luate de Congres iar presedintele USA are numai dreptul la veto in ajutorul pentru Ukraina sau pentru sustinerea bazelor USA peste mare. As sugera ca presedintele Iohanis ar trebuii sa se intilneasca si cu liderii Johnson ( Republican) House si Senat, Schumar ( Democrat) de asemenea.

    RăspundețiȘtergere