vineri, 21 iunie 2024

Dreptul la umbră


Acest drept a fost enunțat de arhitectul Lorin Nicolae în Dilema într-o discuție cu o arhitectă norvegiană privind justiția climatică. Suntem într-o perioadă de importante modificări climatice. În anii 50 trăiam într-un oraș puternic poluat, înconjurat de rafinării care poluau cu petrol orașul, munții nu i-am văzut niciodată, care se văd acum din Ploiești. Și anotimpurile funcționau fără să le pese de poluare. Iernile erau grele, îmi amintesc de cea mai teribilă iarnă din 54, când zăpada era la streașină. Vara era caldă, umblam la țară după pește pe râurile și gârlele pe unde petreceam vacanțele. Acum iarna cu zăpadă a cam dispărut, primăverile sunt aiurea, a fost cald în martie, urât în aprilie și mai. Lumea a devenit conștientă de poluare. Principala sursă rămâne automobilul și tendința de a-l înlocui cu cel electric este bună. Uite că și energia nucleară a devenit curată pentru că nu produce CO2, surse din vânt și soare au o pondere importantă. Dar pentru om și pentru arhitect esențial este dreptul la umbră, ceea ce înseamnă spații verzi, case care să nu absoarbă căldura soarelui, zone umbrite în marile orașe, cum erau pe vremuri porticurile foarte populare în orașele Italiei.  

Revenind la actualitatea politică ieri s-a petrecut un eveniment de mare importanță politică pentru prestigiul României. La ședința CSAT s-a decis ca un sistem PATRIOT să fie donat Ucrainei. Că ședința CSAT a fost amânată după alegeri, este clar, filiala rusnacă AUR  a protestat la această decizie. Spre surpriza ziariștilor și altor păreriști, intitulați analiști politici ședința a fost scurtă și decizia ne onorează ca partener NATO de nădejde. Până la ședința CSAT, armata și PSD erau împotrivă și decizia de a nu da sistemul de apărare părea să încline spre această opinie. Cine a avut o contribuție decisivă la această decizie? Este evident că președintele Iohannis! A dispărut și raportul armatei, toți tac chitic. Cam toți criticii președintelui au tăcut și nu au mai comentat decât faptul că Iohannis s-a retras din postura de candidat la șefia NATO. Experți în politică externă precum Cristian Pârvulescu, sau Cristian Diaconescu spun că a fost o decizie oportună, care să pună în valoare Estul Europei. aflat în proximitatea unui război teribil, în Ucraina.  Opinez că dacă ar fi fost o inițiativă din partea Poloniei, poate ar fi fost mai mult sprijin, dar prevalează ipocrizia că un Rutte e mai potrivit. Și uite că România sprijină important Ucraina, care umplea de frustrări jurnaliștii care voiau să ne lăudăm cum făceau polonezii, ulterior au dat-o în bară. Pe de altă parte moștenim de la fostul președinte că rolul lui este să-și bage nasul peste tot. Iohannis a arătat și acum care este rolul președintelui, să ia decizii importante pentru România pe plan extern. Epoca Iohannis se apropie de final, și epoca lui a fost cu bune și reale, dar eu cred că este pozitivă per total. Chiar dacă a fost de criticat cu excursia în Africa, sau că a fost neinspirat de a-l pune pe Cioloș prim ministru în 2015, cu rezultatul unor alegeri câștigate de PSD cu un scor record. Cea mai controversată decizie pe care unii nu o pot înghite este coaliția la guvernare de peste doi ani cu PSD și PNL. Dar toți uită că această decizie a fost determinată de nerozia USR de a părăsi guvernarea, în iluzia că ei vor face jocurile. O contribuție toxică la această decizie a avut-o din nou Cioloș, care era șeful USR, ulterior acesta părăsind USR și formând un partid falimentar REPER, cu europarlamentari. 

Cei care cântau prohodul PNL, care a avut decizia neinspirată de a candida împreună cu PSD la europarlamentare, au constatat că se înșală profund. După numărătoarea la locale PNL are în jur de 30%, iar PSD cam 35%; dacă ar fi candidat separat luau în mod evident mai mult și poate toxica Șoșoacă nu ar fi acces în Parlamentul European. Cel mai catastrofal rezultat l-au avut USR bolnavi de îngâmfare și hibris. Au sub 5 % la locale! Drulă a trebuit să-și dea demisia și a apărut noua stea a USR, Elena Lasconi, primărița de Câmpulung Muscel. 

Acum tot interesul este îndreptat spre candidații la prezidențiale. Există deja un sondaj care schimba ordinea posibilă a candidaților: Ciolacu, primul, pe urmă Geoană, Simion și Ciucă. Sondajele astea nu prea folosesc la nimic, nici măcar la stabilit ierarhii. Singura certitudine este că generalul Ciucă este candidatul PNL. Ciolacu nu ar vrea să candideze, iar PSD nu-l acceptă pe Geoană, fie că acesta se vrea independent. Simion nu contează, iar probabila Lasconi nu știu dacă face față unui asemenea test. Logica electorală a ultimelor două decenii spune că dreapta românească se mobilizează și alege un președinte din această zonă. 

Am citit Cuțitul de Salman Rushdie, relatarea agresiunii comise de un fanatic islamist care l-a lăsat fără un ochi. 

Joi 20 iunie a fost la Filarmonică trupa The Mono Jacks acompaniați de orchestra Filarmonicii Pitești condusă de Tiberiu Oprea. Muzică plăcută de Pop Rock cu vocalistul Doru Trăscău.

Este în plină desfășurare Campionatul European de Fotbal. Echipele cele mai bune par a fi ale Germaniei și ale Spaniei, deja calificate. România a învins fără drept de apel Ucraina. Are un test important sâmbătă cu Belgia, dar deja România are un mare ascendent. Să sperăm!


vineri, 14 iunie 2024

Dreptul de a huidui



Un eveniment artistic muzical a stârnit multe controverse. La primul concert Coldplay, liderul formației, Chris Martin a invitat pe un manelist numit Babasha. Chris Martin este un artist progresist integrator și a crezut că această muzică este acceptabilă și pentru spectatorii lui Coldplay. Chris Martin nu s-a interesat ce reprezintă această muzică, nu știu dacă este conștient că majoritatea manelelor au versuri ofensatoare, este muzica celor fără nicio educație, a interlopilor, a fotbaliștilor cu gusturi muzicale îndoielnice. E o problemă de disonanță cognitivă. Unii au sărit că huiduielile erau rasiste. Fără îndoială că sunt rasiști prin România și pe stadion la spectacol, dar sociologul Duminică se lamentează degeaba. Dacă în loc de acest Babasha ar fi apărut o formație lăutărească, sau care să cânte ceva de folclor, reacția ar fi fost diferită. Sunt mari probleme cu etnia țigănească, sau romă, depinde de gust, privind integrarea socială, faptul că o majoritate se ocupă cu cerșitul și furatul, cu acțiuni interlope nu aruncă o lumină pozitivă asupra acestei minorități. Mă întreb de unde vor mai cerși și fura când vor deveni o majoritate? Sau faptul că au apărut rudele din Asia de sud, care trudesc pe șantiere, prin diverse activități care cer efort, nu declanșează vreun sentiment de rușine? De această dată sunt complet de acord cu ce a scris în G4media Cristian Pantazi. Prăbușirea comunismului în Decembrie 1989 a dat posibilitate să putem huidui fără consecințe. Atunci în 16 - 22 Decembrie românii au huiduit cu toate riscurile unui regim represiv. Și de atunci putem huidui, cum a fost huiduit Băsescu, sau Dragnea în 2017. De ce să nu huiduim și la un concert când se transmite muzică care nu place. La Scala se pot huidui artiștii care cântă prost, de ce nu se poate huidui și la concertul Coldplay? Faptul că spectatorii i-au făcut pe plac lui Chris Martin și nu au mai huiduit, sau l-au aplaudat pe Babasha arată că suntem îngăduitori și nu rasiști.

Se finalizează alegerile, singurele locuri unde mai sunt scandaluri sunt la sectorul 1 și 2. Am înțeles că Biroul Electoral de Sector a finalizat alegerile la Sectorul 1 și l-au declarat pe Tuță învingător. Clotilde Armand nu acceptă, ba au apărut niște protesta(tari)nți în Piața Victoriei care cer să se repete alegerile. Teamă mi-e ca dacă se repetă doamna Armand o să piardă la scor confortabil. USR nu face niciun efort să nu semene cu AUR sau scroafa de Șoșoacă. O rațiune de a nu admite renumărări, sau realegeri în astfel de situații, ar crea un precedent, care s-ar putea repeta la prezidențiale și atunci ne-am afla în situațiile stânjenitoare din SUA, unde s-au tot renumărat rezultatul alegerilor din Florida în 2000, sau cu Trump care tot neagă rezultatul alegerilor din 2020. 

Legat de aceste alegeri am citit în Dilema articolul lui Sever Voinescu care spune că nu a votat la  alegerile europarlamentare, doar la locale. Motivul a fost că nu s-a regăsit în coalițiile care s-au format. Erau combinați popularii cu socialiști, progresiști cu populari. Problema este că și la locale apăreau aceleași coaliții și amestecuri de ideologii. În primul rând la București, unde  ADU a susținut un independent, Nicușor Dan, candidații de primar de sector erau tot sub siglele de la europarlamentare. Cred că opinia lui Sever Voinescu este greșită, trebuie să votezi, dacă ești responsabil. În același număr apare un articol sub semnătura lui Zaharia S. Cotoi, despre alegerile în Europa. Eu bănuiesc că sub acest nume se ascunde tot Sever Voinescu cu numele său din buletin. Nu știu dacă are vreun rost să se ascundă sub acest nume, dacă are ceva de spus. 

Acum după europarlamentarele europene, Europa occidentală are mari probleme. Partidul antieuropean al lui Le Pen a câștigat alegerile în Franța, președintele Macron a dizolvat Parlamentul, el poate! Se vor declanșa alegeri anticipate la sfârșitul lunii. Pe ce mizează Macron? Pe precedentele în care la al doilea tur de scrutin unde toate partidele normale se aliază împotriva lui Le Pen și partidul ei nu trimite mulți parlamentari. La fel sunt probleme în Germania, în Belgia și în Țările de Jos. Totuși extremiștii sunt doar ceva de 20% din viitorul Parlament european. 

Zilele astea se desfășoară întâlnirea G7 în Italia, cu gazdă Georgia Meloni. Se întâlnesc în Puglia și mărturisesc că în afara faptului că Meloni dovedește a fi a iscusită șefă de guvern, cu valențe europene este și o femeie frumoasă. G7 a decis ca banii Rusiei aflați în posesia Occidentului să fie dați Ucrainei agresate de Putin. Niște analiști politici discutau că Europa ar fi acum în situația din 38-39 a conciliatorismului în fața lui Hitler. Eu cred, dimpotrivă că suntem ca înaintea Războiului Crimeii din 1854, când Rusia s-a aflat în război cu Franța, Italia și Marea Britanie. Și rezultatul va fi același, Rusia pierde. Dar apropo de Rusia, președintele Elțîn sătul de vremea proastă din noiembrie, a inventat Ziua Independenței Rusiei în 12 iunie, vreme frumoasă și caldă. Scroafa n-a scăpat ocazia și s-a dus la Ambasada Rusiei. Această individă merită urmărită pentru trădarea intereselor României. Noi în schimb avem data de 10 Mai, Ziua Independenței de Stat. E vreme frumoasă la jumătatea primăverii, nu mai dârdâim de 1 Decembrie, cu inutila ei denumire Unirea cea Mare. Nu-i unire este Reîntregirea României și doar niște politicieni orbi și fricoși de monarhie au stabilit ca zi națională această zi friguroasă. 

Am citit cartea jurnal al lui Michel Houellebecq Câteva luni din viața mea. Cartea m-a întristat, Houellebecq este scriitorul cel mai bine cotat din Franța, dar acest jurnal este o pornografie mizerabilă! Tradusă de o doamnă!

Citesc Cuțitul de Salman Rushdie ocazionat de atentatul la viața lui. Este o minune că Rushdie este încă în viață. Și el și Houellebecq ar merita premiul Nobel, dar Academia Suedeză este autistă, premiază nulități progresiste.

În seara de 13 iunie la Filarmonica Pitești am avut invitat pe trombonistul (la propriu!) Mirel Liță care a interpretat Concertul pentru trombon și orchestră în do major de Nino Rota, compozitorul italian de film. A fost acompaniat de orchestra Filarmonicii Pitești condusă de Alexandru Ganea. În deschiderea orchestra a interpretat Preludiul la Rigoletto de Verdi.

În partea a doua a concertului am audiat Suita nr 1 și nr 2 Peer Gynt de Edvard Grieg. O seară foarte caldă și datorită muzicii! 

În cadrul Conferințelor de la Filarmonica Pitești Mădălin Voicu jr. vineri 14 iunie a avut ca invitată pe actrița Emilia Popescu. În deschidere Mădălin Voicu jr. a interpretat o melodie la pian în memoria profesoarei de muzică Ienci, decedată foarte recent, una din membrele de bază ale melomanelor Filarmonicii Pitești.

După aceea a fost un dialog spumos cu Mădălin Voicu jr. și cu spectatorii. Ea a absolvit împreună cu 8 actori, 4 fete și 4 băieți. Acum sunt sute de absolvenți de actorie. Și viața este grea să găsești angajament. Eu am întrebat-o pe doamna Popescu cum comentează ce s-a întâmplat la concertul Coldplay la care a fost spectatoare. Am înțeles că Chris Martin a fost sfătuit să nu-l invite pe Babasha, dar a fost opțiunea lui. Apoi am întrebat-o ce opinează despre Las Fierbinți și a spus că este una din cele mai bune creații artistice, cu scenarii reușite și actori excepționali, chiar și ea a avut un mic rol. Au fost reacții în dezacord, unul zicând ca mai bun era Clanul! Apoi cineva a acaparat complet dialogul. În final Emilia Popescu ne-a dăruit o poezie acompaniată la pian de Mădălin Voicu jr. Întrebată de mine cui aparține ne-a spus că se numește Păpușa ar fi a unui poet mexican, dar a fost atribuită lui Gabriel Garcia Marquez, aflat în faza finală a vieții. A fost un regal cu o actriță de mare calitate!



marți, 11 iunie 2024

După alegeri

 

Nicu Ștefănuță


Alegerile s-au terminat duminică, numărarea voturilor s-a terminat și ea, au mai rămas doar câteva secții care sunt în discuție. Cred că cea mai mare surpriză a alegerilor europarlamentare a fost accederea unui candidat independent pe care l-am pus și-n poză, Nicu Ștefănuță. Ștefănuță a fost europarlamentar român din partea USR de unde a demisionat. Curajul său de a candida independent este admirabil, pentru că cei care au mai fost aleși independenți la Parlamentul European din România au fost Laszlo Tokes, fermentul declanșării Revoluției Române la Timișoara și Mircea Diaconu, un actor român celebru. A fost ales probabil de votanții useriști dezamăgiți. Nu este o surpriză că și Șoșoacă accede la Parlamentul European, au ales-o românii țâfnoși din diaspora!

Alegerile marchează victoria netă a partidelor de la guvernare PSD și PNL. Analizând la rece rezultatele de la Europarlamentare cu cele de la Locale reiese clar că lista comună PSD PNL la europarlamentare a fost un eșec! Au luat doar 48,9 % și doar 19 europarlamentari, 11 PSD, 8 PNL. Analizând comparativ cu rezultatele la locale unde PSD a făcut ceva în jur de 36-38% și PNL 30% la consiliile județene, votul politic dat acestor partide, separat puteau scoate peste 60% și SOS Șoșoacă, sau Ștefănuță nu ar mai fi intrat. Eșecul listei comune PSD PNL s-a văzut clar la alegerile de la Primăria București. Nicușor Dan a fost ales cu un scor zdrobitor comparat cu Firea, pentru că alegătorii de orientare liberală l-au votat masiv pe Nicușor Dan, inclusiv lista ADU la Consiliul General al Capitalei. 

AUR nu a mai înregistrat marele succes dat de diferite sondaje înainte de alegeri. Totuși extrem dreaptă suveranistă din România are aproape 20% din opțiuni. Totul este cam fâsâit în această zonă, unde George Simion este un clovn penibil și Șoșoacă o scroafă stridentă.

Eșecul teribil l-a înregistrat alianța ADU cu USR la înaintare. Când spuneam pe blogul meu că lidershipul USR este autist, că Drulă se comporta țâfnos, eram apostrofat. Au înregistrat ceva peste 8% la europarlamentare, cu 3 europarlamentari,  ultimul fiind Tomac de la PMP. Această alianță a fost un dezastru. Dacă PMP mai era ceva, doar că umbra lui Băsescu apăsa acum cumva negativ, Ludovic Orban este un cadavru politic, cu cei mai discutabili foști liberali, printre care trebuie să-l amintesc pe sinistrul Miuțescu de la Curtea de Argeș. Drulă a demisionat și-l propune pe Fritz de la Timișoara. Jurnalista  Dogioiu de la Spotmedia zice că ar fi o marionetă în mâna jmekerilor din conducerea USR. Dar iată că apare aici doamna Lasconi de la Câmpulung Muscel, care are pretenții la conducere, după cei 70% înregistrați la alegerile locale. Sunt aleși primarii, cum a fost și Nicușor Dan, care sunt incoruptibili. La fel Lasconi, sau Viziteu de la Bacău, regret că Alen Coliban a pierdut la Brașov. Rămâne circul penibil al lui Clotilde Armand care a influențat negativ scorul USR, trebuie să fie fair play, dacă a pierdut. La fel și cu Mihaiu de la Sectorul 2 din București. 

USR trebuie să renunțe la această alianță. PMP trebuie să fuzioneze cu PNL imediat, Forța Dreptei este moartă, la fel cum este REPER, al celui mai dubios om politic, Cioloș. Dacă USR va avea o conducere pragmatică va realiza o coagulare a forțelor de dreapta, adică PNL și USR. Eu aș miza pe liste separate la alegerile parlamentare care  aduc mai multe voturi ambelor partide. Unde ar fi de dorit să fie un candidat comun ar fi la Prezidențiale. Culmea că acum Ciucă, șeful PNL ar avea șanse, chiar dacă sondajele îl situau în spate. El are un profil acceptabil inclusiv pentru alegătorii marțiali de la AUR, nu mai trebuie asociați voievozi, el a fost un militar onorabil cu acțiuni brave prin Irak. Are doar un punct slab, teza lui de doctorat. Și un meci final din turul doi ar fi favorabil lui Ciucă. 

Am constatat că sunt invitați la dezbaterile post electorale tot felul de neica, precum Sorin Ioniță, un dobitoc penibil, cu atașamente politice clare care debitează nerozii. Bine spunea fiul unui amic, vezi Caragiale, cu studii prin Anglia, că ce lipsește în România sunt experții în științe sociale, apar specialiști în sondaje, habarniști în statistică, pe care o învârtesc cum vrea mușchii lor și de aceea exit poll-urile au rate de eroare inadmisibile.

S-au făcut comparații cu 2020, dar atunci situația era alta. PSD își revenea după dezastrul de la Europarlamentarele din 2019. Primul ministru Orban a greșit când nu a comasat în toamna lui 2020 localele și parlamentarele, care au avut loc în decembrie în plină pandemie. Acum PSD este într-o poziție confortabilă, a mai luat 5 consilii județene de la PNL, ceilalți nu contează. Scorul de peste 30% al PNL arată că nu sunt în defensivă și că au un viitor, vezi prezidențialele. Dacă USR este în stare să să găsească puncte comune cu PNL, dreapta are viitor. Dacă nu, s-ar putea să avem un președinte de la PSD!

vineri, 7 iunie 2024

Alegeri



Suntem în prag de alegeri. Duminică 9 iunie sunt Europarlamentarele și Localele. Vom merge să votăm pentru lista europarlamentară, primar, consiliu local, președinte consiliu județean,  și consiliu județean, în total 5 buletine de vot. Unii spun că nu a fost bună comasarea, că alegătorii vor fi stresați cu atâtea buletine, unul în plus față de doar de parlamentare. Cei care vin să voteze sunt în proporție de 90% convinși pe ce pun ștampila, nu se va întâmpla revelația în cabina de vot și își vor schimba opinia.  Dar unii cu pretenții habar nu aveau că în majoritatea locurilor din România listele la locale nu sunt comune, în frunte cu București.  Nu am de gând să conving pe cineva să voteze, însă am reținut câteva chestiuni mai curioase.  Este absolut curios să vezi pe afișierul din fața Catedralei Sf. Gheorghe din Pitești, unde sunt afișe, mititele cu partide zis socialiste sau suveraniste, naționaliste, se poartă, vai de noi!  

Un videoclip ne îndeamnă să votăm un partid, adică românește! Păi altele ce sunt, partide unde votezi chinezește?

Am urmărit un interviu inchizitorial luat unui candidat. Era luat la rost că a ajuns  prea repede, prea sus, prea tânăr. A absolvit Stanford și un doctorat la Harvard și are 39 de ani. În loc să ne bucurăm că români cu studii deosebite la universități de top din America au revenit acasă, îl luăm la rost. Cea mai jegoasă chestionare este în privința părinților, ca pe vremurile comuniste, ești de vină pentru ce a făcut tac'tu! Și este în CA Alro, care a avut, are participație rusească? Păi cei doi năimiți au uitat că idolul lor, președintele Petrov, turnătorul secu făcea lobby pentru Alro pe vremuri, să aibă curent ieftin? 

M-a amuzat că într-o dezbatere era în discuție migrația. Un candidat suveranist urla din tot bojocii că Europa ne obligă să primim migranți. Păi, uită idiotul că România are cea mai mare migrație în Europa, se  vehiculează cam patru milioane. Să ne uităm în curtea noastră și apoi la alții, mai ales că din migranții ăștia își recrutează votanți suveraniștii, votanți cu o nemulțumire țâfnoasă pe Occident, cum spune Emil Hurezeanu, ambasador în Austria. A trebuit să-i răspundă lui Gauck, când era ambasador în Germania, de ce sunt prea mulți țigani pe străzile Berlinului. Degeaba se lamentează unii jurnaliști și mai dau vina pe Iohannis în primul rând  că Austria ne blochează cu Schengen. Este și aici o mentalitate istorică a foștilor suspuși habsburgici, germani și unguri, care erau stăpâni, că wallahei sunt cam puturoși. Așa poarta migrației prin Croația este liberă, în schimb România nu prea are migranți, doar cei care mai scapă prin corupția de la frontiere. După o altă jurnalistă obsedată de Iohannis, el este de vină că Nicușor Dan nu vrea dezbateri.

Având în vedere că la granițele noastre se poartă un război pustiitor declanșat de dementul Putin contra Ucrainei, un dosar din Dilema a fost dedicat Armatei! Am făcut și eu armata la termen redus, toamnă iarnă în 1974. A fost după facultate, însă am prins prima promoție care după intrarea la facultate, făceau un an, de fapt 9 luni de armată. Pentru mine a fost o mare distracție, studiam aviația inamică la Antiaeriană. Era aviația americană și îmi făcea mare plăcere, ca un convins filoamerican. Ce am constatat din armată? Că îți dădeai seama de caracterul omului, care ți-era tovarăș și cel care era fofilangiu, turnător, ticălos. Și preocuparea continuă să ne bețivănim cu orice prilej și mijloace. Armata aia era 85% inutilă, măcar noi am învățat ceva, am fost la trageri la Midia, dar alții s-au ocupat cu cules porumbul și cartofii, cum am făcut ulterior ca cercetător emerit în domeniul nuclear. Așa că este mai bine ca armata să fie profesie. Când o fi rău sunt convins că majoritatea românilor vor sări să-și apere patria, chiar dacă sunt uscături printre noi. 

O problemă în dezbatere este care va fi viitorul președinte, complicat acum! Pentru că sunt puțini care să se califice. 

Iliescu a fost un politruc care era perceput inclusiv la Europa Liberă ca adversar al lui Ceaușescu. Cu asta zvonerii din 90 l-au calificat. 

Constantinescu a fost un universitar onorabil, care a deschis balconul Universității București la Mitingul Golanilor. Are meritul incontestabil de a fi orientat România spre Vest, Uniunea Europeană, doar nesimțirea unor intelectuali așa zis publici tot vehiculează ca l-a învins securitatea! 

Iliescu la a doua tură a urmat drumul spre Occident, NATO și UE. Rămân mâinile pătate de sânge în mineriade din primul mandat. 

Următorul președinte Petrov, căruia îi dau dau doar porecla de la turnătoriile de la securitate a pozat în omul americanilor, dar a fost un iliberal care a manipulat securitatea și justiția în folos propriu. A gâdilat vanitatea unor intelectuali, a salvat o editură în faliment și așa mulți sunt dispuși să-i ierte porcăriile, eu însă nu i le accept! 

Ultimul și prezentul președinte Iohannis s-a distins ca primar al Sibiului, făcând din acest oraș foarte drag mie un hub turistic și un loc unde au ajuns și liderii Europei. În ochii intelectualilor publici și al proștilor cu pretenții este vinovat că nu i-a ținut la guvernare pe useriști. Uite că acum la deschiderea PNL colaborării, liderul USR Drulă, dovedește că rimează mai ales cu Bulă și cu mai știm noi cine, nu vrea să colaboreze cu PNL, că este de de stânga, ei or fi progresiști de dreapta? Inclusiv inițiativa lui Iohannis de a candida pentru o poziție importantă în Europa nu e bună pentru anumiți jurnaliști. 

Rămâne să vedem cine este favorit pentru postul de președinte? Probabil că Geoană, pentru că Ciolacu nu s-a distins cu nimic, iar Ciucă este fost general, care a fost implicat în conflicte externe și care nu priveau direct România.

Joi 6 iunie la Filarmonica Pitești s-a comemorat Debarcarea Aliaților pe coastele Normandiei acum 80 de ani cu un concert aniversar compus din Concertul nr 3 Per Aspera Ad Astra (pe căi dificile spre stele!) al lui Bortkievicz, compozitor ucrainean contemporan cu Rahmaninov. Solist la pian a fost Ștefan Doniga, acompaniat de orchestra Filarmonicii Pitești condusă de Valentin Doni. Doniga, iar în aplauzele furtunoase ale publicului a interpretat și o Mazurcă de același Bortkievicz și o Maramureșeană.
În partea a doua a concertului a fost cântată Simfonia a 3-a, Eroica de Ludwig van Beethoven.
O seară specială pentru melomanii piteșteni.

Am terminat cartea lui Andrei Crăciun, Cioran: ultimul om liber. Citesc acum Avalon de Bogdan Suceavă, despre cum se face un doctorat în matematică în America și de ce absolvenții din America sunt așa de performanți.

Sper că mergeți la vot și votați pe cine trebuie!

duminică, 2 iunie 2024

Piteștiul cultural



A fost o săptămână plină de evenimente.
S-a terminat și ultima competiție europeană intercluburi Champions League! 
În finală s-au întâlnit Real Madrid și Dortmund. Prima repriză părea că va răsturna pronosticurile, Dortmund a fost superioară și doar Courtois  a fost în stare să păstreze poarta Madridului neatinsă. Însă totul s-a schimbat în repriza a doua. Să fie oară o tactică madrilenă? Stai la cutie, cum zicea prietenul Julian Negulesco să-ți obosească adversarul și apoi dai cu el de pământ! Primul gol a venit după o lovitură măiastră de colț al lui Toni Kroos și cap al lui Carbajal. Și apoi eroare de apărare a lui Dortmund și gol al lui Vini Jr. Șutul a părut a fi eronat, dar comentatorii au zis că este o execuție specială, marca Ozil. Real Madrid câștigă a 15-a Cupa a Campionilor - Champions League! Toni Kroos, Nacho, Carbajal, Modric au câte 6 trofee Champions League! Cel mai emoționat pare a fi fost Bellingham care, la el acasă a câștigat primul trofeu, contra echipei de la care a plecat!

Am terminat după aproape 2 luni cartea Imaginea lui Isus Cristos in oglinda ereziilor si in cea a ortodoxiei creștine de Harold O. J. Brown. Am crezut că este o carte de istoria creștinismului, dar este mai mult decât atât. Este o carte groasă cu 560 de pagini scrise mărunt și foarte complicată. Pentru că analizează toate ereziile, interpretările Scripturii privindu-l pe Isus Cristos. Cel mai complicat este cu dualitatea om - divinitate a lui Isus și problema Treimii: Dumnezeu Tatăl, Isus Fiul și Sfântul Duh (mi se pare mai corectă în română exprimarea Sfântul Spirit, specifică la catolici și uniți).

Cum am spus în titlu în Pitești, în ultima săptămână au avut loc mai multe manifestări culturale. 
S-a desfășurat un festival de literatură la care am fost interesat să particip, dar a fost foarte prost prezentata și nu am găsit locurile de manifestare.

Apoi am avut plăcerea marți 28 mai să particip la întâlnirea cu matematicianul și scriitorul Bogdan Suceavă. El este doctor în matematici la Michigan State și profesor de geometrie la Universitatea California. Dar Suceavă este și un scriitor interesant și abia aștept să-i citesc romanul cu tentă autobiografică Avalon pe care l-am cumpărat acolo și am și un autograf al scriitorului. Curios că a fost prezentat mai mult matematician decât scriitor. A fost realmente o plăcere întâlnirea cu un om foarte deștept!

Piteștiul a fost gazda unor manifestări teatrale internaționale. 
S-a desfășurat Festivalul Internațional al Teatrului de Studio, ediția a XXVII-a în sala studio Ciulei de la Teatrul Davila. Team - Dramaturgia Diasporei Românești. Prima piesă a fost Zebra 2.0 aparținând Savianei Stănescu care lucrează la New York, montarea fiind a Companiei de Teatru Anomalous  LLC din New York și a fost în limba engleză. Am remarcat că au plecat cam 15 % din spectatori, probabil liceenii care au lucrat ca voluntari. 
A urmat Occident Express Ro. de Matei Vișniec, dramaturg care își desfășoară activitatea între România și Paris. Este o piesă de mare actualitate despre avatarurile românilor în țară și mai ales în Occident după 1989. Piesa a fost pusă în scenă de teatrul Matei Vișniec din Suceava.
Piesa care s-a jucat joi a fost Puștoaica de la Etajul 13 sau Dragă Societate de Mircea M. Ionescu. Acesta era un bun ziarist radio de sport, fotbal. A lăsat totul baltă și a emigrat în America, lucrând ca taximetrist în New York. După 1989 s-a reîntors și are o activitate intensă ca dramaturg. Fiind director al Teatrului din Giurgiu a scris această piesă de strictă actualitate, la îndemnul tinerilor liceeni din Giurgiu. Piesa a fost pusă în scenă de Teatrul Național Satiricus I.L. Caragiale din Chișinău.
Piesa de vineri a fost o montare complicată a coreografului Florin Fieroiu la Teatrul Masca, numită Summit și inspirată de Sept Manifest de Dada de Tristan Tzara. În prealabil, la prânz actorii teatrului Masca au prezentat piesa Farfuria în piața primăriei Pitești. Aici am fost înșelat de actrița Mara Bugarin care credeam a fi spectatoare, dar era parte din spectacol!
În fine sâmbătă am urmărit piesa Paradoxul dorințelor de Ana-Maria Bamberger pusă în scenă de compania Azacusca, Paris, de data asta în limba franceză. Am reușit să mă descurc cu rudimentele mele franceze. A fost un spectacol de bulevard cu aer francez, pusă în scenă de Corina Pricopoaia, actriță română de la Paris. de data asta nimeni nu a mai părăsit sala, dar la final, am avut parte de idioțeniile lui Gălușcă, expert în stricat evenimente culturale. 

Concomitent cu acest festival teatral s-a mai desfășurat și un festival de teatru în stradă la inițiativa primăriei Pitești. A fost invitată trupa Il Posto din Veneția cu tineri care fac acrobației pe ziduri, acum pe fațada Teatrului Davila. Au mai fost și actori de teatru pentru copii precum trupa lui Marian Râlea.

De la ora 17 vineri pe 31 mai 2024 când a venit în fine vara, am audiat tinere interprete de jazz pop. Prima în ordine a fost Ioana Sorescu pe care nu am surprins-o venind mai târziu. A urmat Noa Suma, care apare și cu un clip. La final l-am văzut pe Răzvan Suma, excelentul violoncelist și am realizat că este fiica lui. Au urmat Maria Ciucă, Mihaela Cristina Militaru, Alessia Popa , Maria Nicoleta Manolache, Ramona Dumitrache, Diana Stănciuleasa, Evelina Cebuc doar de 8 ani, Luana Toader.

După cum vedeți a fost o săptămână culturală plină în Pitești, în pofida opiniei prietenului Iulian Ț. că Pitești este unor de gherțoi maneliști și fufe.

Și cel mai importnat! A venit vara cu temperaturi în jur de 30 de grade!