marți, 11 iunie 2024

După alegeri

 

Nicu Ștefănuță


Alegerile s-au terminat duminică, numărarea voturilor s-a terminat și ea, au mai rămas doar câteva secții care sunt în discuție. Cred că cea mai mare surpriză a alegerilor europarlamentare a fost accederea unui candidat independent pe care l-am pus și-n poză, Nicu Ștefănuță. Ștefănuță a fost europarlamentar român din partea USR de unde a demisionat. Curajul său de a candida independent este admirabil, pentru că cei care au mai fost aleși independenți la Parlamentul European din România au fost Laszlo Tokes, fermentul declanșării Revoluției Române la Timișoara și Mircea Diaconu, un actor român celebru. A fost ales probabil de votanții useriști dezamăgiți. Nu este o surpriză că și Șoșoacă accede la Parlamentul European, au ales-o românii țâfnoși din diaspora!

Alegerile marchează victoria netă a partidelor de la guvernare PSD și PNL. Analizând la rece rezultatele de la Europarlamentare cu cele de la Locale reiese clar că lista comună PSD PNL la europarlamentare a fost un eșec! Au luat doar 48,9 % și doar 19 europarlamentari, 11 PSD, 8 PNL. Analizând comparativ cu rezultatele la locale unde PSD a făcut ceva în jur de 36-38% și PNL 30% la consiliile județene, votul politic dat acestor partide, separat puteau scoate peste 60% și SOS Șoșoacă, sau Ștefănuță nu ar mai fi intrat. Eșecul listei comune PSD PNL s-a văzut clar la alegerile de la Primăria București. Nicușor Dan a fost ales cu un scor zdrobitor comparat cu Firea, pentru că alegătorii de orientare liberală l-au votat masiv pe Nicușor Dan, inclusiv lista ADU la Consiliul General al Capitalei. 

AUR nu a mai înregistrat marele succes dat de diferite sondaje înainte de alegeri. Totuși extrem dreaptă suveranistă din România are aproape 20% din opțiuni. Totul este cam fâsâit în această zonă, unde George Simion este un clovn penibil și Șoșoacă o scroafă stridentă.

Eșecul teribil l-a înregistrat alianța ADU cu USR la înaintare. Când spuneam pe blogul meu că lidershipul USR este autist, că Drulă se comporta țâfnos, eram apostrofat. Au înregistrat ceva peste 8% la europarlamentare, cu 3 europarlamentari,  ultimul fiind Tomac de la PMP. Această alianță a fost un dezastru. Dacă PMP mai era ceva, doar că umbra lui Băsescu apăsa acum cumva negativ, Ludovic Orban este un cadavru politic, cu cei mai discutabili foști liberali, printre care trebuie să-l amintesc pe sinistrul Miuțescu de la Curtea de Argeș. Drulă a demisionat și-l propune pe Fritz de la Timișoara. Jurnalista  Dogioiu de la Spotmedia zice că ar fi o marionetă în mâna jmekerilor din conducerea USR. Dar iată că apare aici doamna Lasconi de la Câmpulung Muscel, care are pretenții la conducere, după cei 70% înregistrați la alegerile locale. Sunt aleși primarii, cum a fost și Nicușor Dan, care sunt incoruptibili. La fel Lasconi, sau Viziteu de la Bacău, regret că Alen Coliban a pierdut la Brașov. Rămâne circul penibil al lui Clotilde Armand care a influențat negativ scorul USR, trebuie să fie fair play, dacă a pierdut. La fel și cu Mihaiu de la Sectorul 2 din București. 

USR trebuie să renunțe la această alianță. PMP trebuie să fuzioneze cu PNL imediat, Forța Dreptei este moartă, la fel cum este REPER, al celui mai dubios om politic, Cioloș. Dacă USR va avea o conducere pragmatică va realiza o coagulare a forțelor de dreapta, adică PNL și USR. Eu aș miza pe liste separate la alegerile parlamentare care  aduc mai multe voturi ambelor partide. Unde ar fi de dorit să fie un candidat comun ar fi la Prezidențiale. Culmea că acum Ciucă, șeful PNL ar avea șanse, chiar dacă sondajele îl situau în spate. El are un profil acceptabil inclusiv pentru alegătorii marțiali de la AUR, nu mai trebuie asociați voievozi, el a fost un militar onorabil cu acțiuni brave prin Irak. Are doar un punct slab, teza lui de doctorat. Și un meci final din turul doi ar fi favorabil lui Ciucă. 

Am constatat că sunt invitați la dezbaterile post electorale tot felul de neica, precum Sorin Ioniță, un dobitoc penibil, cu atașamente politice clare care debitează nerozii. Bine spunea fiul unui amic, vezi Caragiale, cu studii prin Anglia, că ce lipsește în România sunt experții în științe sociale, apar specialiști în sondaje, habarniști în statistică, pe care o învârtesc cum vrea mușchii lor și de aceea exit poll-urile au rate de eroare inadmisibile.

S-au făcut comparații cu 2020, dar atunci situația era alta. PSD își revenea după dezastrul de la Europarlamentarele din 2019. Primul ministru Orban a greșit când nu a comasat în toamna lui 2020 localele și parlamentarele, care au avut loc în decembrie în plină pandemie. Acum PSD este într-o poziție confortabilă, a mai luat 5 consilii județene de la PNL, ceilalți nu contează. Scorul de peste 30% al PNL arată că nu sunt în defensivă și că au un viitor, vezi prezidențialele. Dacă USR este în stare să să găsească puncte comune cu PNL, dreapta are viitor. Dacă nu, s-ar putea să avem un președinte de la PSD!

9 comentarii:

  1. Din postura de outsider nu pot decat sa fiu de acord cu tine, totusi: de ce "Nu este o surpriză că și Șoșoacă accede la Parlamentul European, au ales-o românii țâfnoși din diaspora!"??

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este vorba de românii din diaspora răspândiți prin Europa, temporari sau nu, muncitori manuali în primul rând, nemulțumiți de condiția și statutul lor.

      Ștergere
    2. Inclin sa-ti dau dreptate, cei la care te referi imi par ca traiesc cu fundul in doua luntri ... deci nu au cum sa fie multumiti!

      Ștergere
  2. Draga Joe, sper ca sa incheiem epoca presedintilor Primari ca tot se vehiculeaza ca Mucusor ar putea fi el un candidat sau Elena Lasconi altul. Cred ca Romania poate avea intelectuali de elita cel putin de nivelul lui Emil Constantimnnescu care sa ajunga in acesta functie si sa terminam cu semianalfabetii din toate partidele care ocupa toata scena politica. Fiecare are un nivel de competenta si am vazut acest lucru atat cu borfasul marinar cat si cu prietenul tau care a fost un primar excelent al Sibiului dar un dezastru ca Presedinte. Pentru mine este o enigma cum au reusit sa voteze Bucurestenii un bun matematician, dar un dezastru managerial in Primarie. De Clotilde nici nu mai are rost sa discut ca depasit limitele penibilului. Ramane aceeasi intrebare ca si la Mucusor cum de au mai fost persoane care sa o voteze chiar daca are cu cca 1000 de voturi mai putin decat contracandidatul ei.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ND a primit de la Firea o primarie falimentara, garnisita cu 20 de companii parazitare, in care madama isi adunase toate amicele din Voluntari, pe salarii grase. Dupa ce a facut ordine, ND s-a ocupat de problema nr. 1 a cetatenilor, termoficarea. Care inseamna caldura si apa calda, sanatate si igiena. Plus respectarea legii in conditiile haosului din constructii, din care mafiotii scot venituri grase. Iar Clotilde a retezat tentaculele mafiei gunoaielor, care ii umpluse buzunarele cu diamante lui Tudorache. In conditiile in care consiliul (PNL+PSD) a blocat-o permanent. PS1: Folosirea, ca argument, a unei porecle jenante descalifica mesajul. PS2: Locuiesc in sect. 1.

      Ștergere
    2. Am observat în București că la sectorul 6 Ciucu este primarul cu cel mai ridicat procent din zona orașelor mari, 73%! În același timp la sectoarele 1 și 2 sunt încă controverse și probleme. Clotilde Armand a câștigat acum 4 ani cu mare scandal, acum s-ar putea să piardă cu la fel de mare scandal. Ea este celebră doar prin scandaluri, din păcate!

      Ștergere
  3. Pe mine m-a surprins rezultatul lui Burduja care a obtinut mai putin decat cand s-a anuntat candidatura. Chiar si Firea a crescut putin chiar daca a pierdut. De departe Burduja a avut cea mai buna campanie electorala de tip occidental si in spatiul virtual. Mucusor a castigat fara campanie si refuzand orice dezbatere. Motivatia lui ca va face referendumuri este o idiotenie. La aderarea la UE Romania s-a angajat ca va face o reforma administrativa in 8 regiuni. In energie noi am si aplcat-o din 2000 la restructurarea CONEL. Majoritatea oraselor mari s-au transformat in Zone metropolitane cu localitatile satelit. adiacente. Numai Capitala nu este capabila sa se restructureze si are anomaliile care le invoca Mucusor. ca sa justifice impotenta lui. Toate solutiile de trafic au fost date de ani de zile de specialisti in transporturi pentru Zona Metropolitana Bucuresti Ilfov dar nimeni nu le aplica deoarece nu se declara oficial acesta zona si fiecare are impresia ca se ocupa ceilalti de rezolvarea lor. Orgoliile personale si structurile stufoase si ineficiente ale autoritatilor locale tin blocate aceste demersuri.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Opinia mea este că pe Nicușor Dan l-au ales votanții de orientare liberală, neținând cont de faptul că Burduja a avut o campanie mai bună și idei novatoare. Este reacția electoratului împotriva unei conduceri PNL oarbe și surde. Au acceptat lista comună cu PSD. Dacă aveau liste separate la Europarlamentare luat cam 60 % din voturi, Șoșoacă nu exista, la fel și Nicu Ștefănuță.

      Ștergere
  4. Pe Burduja il recomanda doar studiile in USA. A fost cocotat ministru fara sa fi demonstrat nicaieri calitati manageriale. La "cercetare si digitalzare" s-a remarcat cu "Ion" iar la energie doar cu confuzii intre MW si MWh si cu promovarea excesiva a regenerabilelor, in conditiile in care nu avem acumularea necesara celor peste 5000 MW instalati deja in regenerabile. Am ajuns sa exportam ieftin, la golul de sarcina, energie subventionata si sa importam scump la varf, cand nu bate vantul sau nu avem soare. Cu "revolutii turcoaz" si cu campanii duse de Caramitru pe Fb doar cazi in ridicol.

    RăspundețiȘtergere