vineri, 24 mai 2013

Roşiile doamnei Gigi



Ieri a avut loc un eveniment important pentru consumatorii pieţei piteştene!
A apărut Gigi cu roşiile de anul ăsta!
Gigi este o doamnă blondă din Turnu Măgurele, probabil descendentă de zarzavagiu din sudul Dunării şi face cele mai bune roşii de solar, textura şi gustul lor dulce acrişor sunt o adevărată desfătare a gurii gourmetului autohton. 
Mai ales dacă o combini cu brânza de oaie de la Ion Costel din Siliştea Gumeşti. Descendentele Bisisicăi lui Marin Preda fac o brânză bună şi produc miei de cea mai bună calitate. Jumătatea de miel, strănepot al aceleiaşi  Bisisica, cumpărată de Paşti de la conţăranul marelui nostru scriitor moromeţian a bătut toate recordurile de calitate!
Excelentele roşii de solar ale lui Gigi sunt din sămânţă olandeză. 
Şi toate acestea vreau să le pun în contextul articolului lui Cristian Ghinea din ultima Dilemă veche.
România are o problemă, ce face cu pământul? Pământul din zona carpato-dunăreană produce legume, fructe şi cereale de foarte bună calitate. Pământul agricol românesc poate fi vândut la liber de acum în Uniunea Europeană. Deci poate apărea problema că acest teren agricol să nu mai aparţină românilor, ci unor intreprinzători străini. Ghinea ne spune cu bună dreptate că nu îl iau olandezii în spinare şi-l duc în Olanda să-l pună pe nisipul recuperat din mare. Mai mult ca sigur l-ar putea cultiva, beneficiind şi de experienţa doamnei Gigi, care face legume cu gust românesc folosind sămânţa batavă!
Este clar că finalizarea cadastrării terenului agricol românesc ar trebui să devină prioritate naţională.
N-ar fi nicio nenorocire că ungurii amatori de pământ românesc să cultive pe el salam unguresc, italienii pizza sau nemţii Kalbwurst! Este păcat că atâta amar de teren bun de agricultură zace sub mărăcinii neputinţei bătrânilor din satul românesc.
Pe de altă parte responsabilii politici români trebuie să întindă o mână de ajutor ca oameni precum Gigi sau Ion Costel să poată să ne ofere în continuare produsele lor de o calitate pe care nici produsele tradiţionale de import nu le pot egala!

5 comentarii:

  1. Iarasi chestia cu mna de ajutor si potentialul agricol al Romaniei ? (fara apa, irigatii, infrastructura, logitica, drept de propietate, imposibilitatea comasarii, fermieri cat de cat educati, tehnologii modern, oameni in stare sa inteleaga technologia implicate, de la tractorul John Deer la GMO/P)
    Iar cu mana de ajutor:

    "The nine most terrifying words in the English language are, 'I'm from the government and I'm here to help.' "
    -- Ronald Reagan
    M

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Problema nu este mâna de ajutor, problema este a unei legislaţii agricole inteligente.
      Din acest motiv produsele franceze sunt cele mai bune şi mai dorite, oriunde!
      Să ştii că prefer legumele româneşti oricăror altora şi din acest motiv toţi producătorii pun în piaţă pentru conformitate roşii, etc. româneşti! Este garanţia de calitate!
      Acum în sezon căpşuna românească este net superioară celei de import Spania, Grecia, etc.!

      Ștergere
  2. Problema este legata de PRETURILE produselor "preferate"! Maj prefera "mai ieftin". Paradoxal, stim bine, (cu exceptia razboaielor prelungite) foametea mondiala este efectul supraproductiei. Mai ales azi, se importa produsele agricole de unde e cel mai ieftin.
    Rolul GUVERNELOR este FUNDAMENTAL in privinta asta: USA a "salvat" GM, Crysler, sist. bancar, si are procedura "chapter 11": "nationalizeaza",apoi baga ORICATI BANI E NEVOIE si fol ORICE mijloace (anticompetitie!) pana devine profitabil ceea ce e (daca e!) important strategic; si NUMAI DUPA AIA le revinde/privatizeaza!
    Tre sa fii cel putin NAIV ca sa intelegi ca exista numai opusul, bazat pe vreun citat din reagan (sau romney, etc).
    Interventia guvernelor in economie de cate ori E CAZUL, este AZI de importanta SUPER-CRITICA, indiferent de labarelile cu care "ne educa" shmecherii experti in "capitalism" si "competitie loiala"!!!
    Dar eu tot sunt sceptic ca ro ar putea eficientiza/salva agricultura (americanii ofera subventii enorme la fermieri chiar "latifundiari" super dotati tehnic, si tot nu reusesc)in cond in care nu au forta sa lupte (contra FMI=competitii occidentale) sa salveze obiective strategice mult mai mici si usor de salvat!

    RăspundețiȘtergere
  3. Stimate Domn,
    Primul cuvant al titlului mi-a atras atentia. Poate graba de a va materializa gandurile sub forma unor cuvinte poate fi de vina si nu cunostintele de gramatica.
    Am citit mesajul si am dat de "contaran". Daca concitadin are sens, contaran......
    In rest, Vilfredo Pareto mult modificat: 1% vs 99%.
    Mult succes!

    RăspundețiȘtergere