joi, 9 mai 2013

Un an de guvernare Ponta


În aceste zile se împlineşte un an de când Victor Ponta este prim ministru al României. Sunt de fapt două guverne Ponta, primul care a funcţionat de la 6 mai până la 12 decembrie 2012 şi cel de-al doilea guvern reieşit din alegerile parlamentare.
Bilanţul de un an este pozitiv pentru mine şi alţi ca mine, adică pensionari şi bugetari. Bugetarii au revenit la salarizarea dinainte de 6 mai 2010, iar pensionarilor li s-a reparat pensia ciuntită şi au primit din 1 ianuarie 2013 încă 4,4% în plus. Din acest punct de vedere, probabil că 50% dintre locuitorii României sunt mulţumiţi.

Aş avea un comentariu pentru această chestiune. Nu pot înţelege de ce guvernele Boc şi Ungureanu nu au reuşit să facă aceste reparaţii. Aici am două explicaţii:

1. Una care au încercat-o cei doi foşti prim miniştri, care se justifică prin constrângerile FMI sau de la UE. Dar această explicaţie nu se susţine pentru că în aceleaşi condiţii cu FMI şi UE pe cap Ponta a reuşit să introducă aceste reparaţii fără să afecteze deficitul bugetar. 

2. Explicaţia mea este că a fost opţiunea lui Traian Băsescu, şi să-mi fie ruşine că gândesc aşa (apud Edward al III-lea, rege al Angliei 50 de ani 1327-1377, en francais, limba de la curtea regilor englezi). Acest individ plin de ţâfnă şi aroganţă nu dă doi bani pe compatrioţi, chiar atunci când românii explodaseră în ianuarie 2012 şi erau demonstraţii neîntrerupte. Concluzia este că Băsescu este un om rău şi lipsit de patriotism, iar opinia românilor despre el s-a văzut în vara lui 2012 la referendum.

Interviul luat primului ministru, ieri 8 mai 2012, la Antena3, lui şi altor miniştri şi viceprim miniştri prezenţi nu am putut-o urmări complet pentru că simultan se desfăşura o dramă la Ploieşti.
Da, la Ploieşti era în desfăşurare meciul Petrolul-Braşov. Petrolul este considerată cea mai bună echipă din primăvară, iar Braşov nu mai fost învinsă de 10 etape! Meciul a avut o desfăşurare rocambolescă, era 2-0 pentru Petrolul în minutul 8, s-a ajuns la 2-2, apoi a marcat Petrolul, dar Braşov egalează 3-3! Urmează 3 goluri ale Petrolului şi în final marchează şi Braşov şi meciul s-a terminat 6-4!

Am spus ce cred că a fost pozitiv în anul guvernării Ponta, să vedem şi celelalte legate de această guvernare.
Guvernanţii s-au lăudat că a făcut ordine în finanţe şi fiscalitate, dar creşterea acumulărilor fiscale la buget nu este semnificativă. S-a promis reducerea CAS şi măsuri de reducere a TVA la alimente, sunt încă nepuse în aplicare. Ba s-a introdus impozitul forfetar care afectează micile afaceri, lipsesc deocamdată măsurile fiscale pentru încurajarea IMM care ar fi motorul reluării creşterii economice. 

Ponta afirmă ca sunt în plus 200000 de noi locuri de muncă. Dacă este adevărat că aceste locuri noi de muncă sunt în zona bugetară la medici, profesori sau poliţişti ar fi bine, dacă sunt în economia privată iarăşi este şi mai bine, dar dacă sunt doar în administraţie nu prea sunt motive de bucurie. Şi apropo’ de asta, am fost abordat de nişte cunoştinţe pentru nişte joburi pe la stat, prin administraţie, crezându-se că aş fi cine ştie ce mahăr politic. Nu sunt, dar recunosc că am făcut lobby pentru un proiect cultural.

Şi acum înapoi la economie! Am să discut despre acestea şi folosind argumentele excelentului articol al lui Cristian Ghinea din Dilema veche, Unde duc eu mâna când aud de companii româneşti. Ştiţi unde duce mâna Ghinea când se vorbeşte de o companie românească? La buzunar din care Guvernul scoate banii pentru  ajutorarea acestora.
Pentru că Guvernul Ponta s-a trezit cu o problemă care n-a rezolvat-o ba a ieşit un mare circ, Oltchim de la Râmnicu Vâlcea (râmnic - iaz, deci iazul dintr-o vâlcea). Oltchim este un mare combinat care face din Vâlcea o zonă monoindustrială. Prin cunoscuta indolenţă ticăloasă managerială această intreprindere s-a dus dracu' şi acum Guvernul trebuie să o privatizeze. Să vedem dacă poate, de ea depinde şi Arpechim, combinatul din Piteşti.  Şi pentru că n-avea suficiente probleme pe cap a mai picat şi afacerea cu oţel Mekhel  (citeşte Mehel!), firmă rusească care avea Industria Sârmei Câmpia Turzii, Târgovişte şi Brăila. Şi acum şi acestea au devenit companii româneşti, să le rezolve statul problemele cu şomeri şi repornirea lor industrială. 
Unde statul este direct implicat în investiţii sunt cele din infrastructura de transport şi Ponta ne-a spus că a terminat autostrada Bucureşti Constanţa, începută de Ceauşescu şi Bucureşti Ploieşti, începută de Tăriceanu. Pentru ultima mai rămâne să intre şi în Bucureşti. Sper ca anul ăsta să se poată circula pe autostradă de la Nădlac până la Sibiu, unde o să se gâtuie până la Piteşti, dar poate se apucă şi de această bucată. Se mai laudă Ponta că o să înceapă treaba la Piteşti Craiova şi la Comarnic Braşov. Să dea Domnu'! 
Veşti bune sunt de la Sebeş unde Mercedes face o fabrică de cutii de transmisii şi de la Rompetrol unde kazahii au căzut la pace cu guvernul plătesc ceva din datorie şi fac investiţii într-un mare terminal petrolier şi de gaze la Năvodari. Investiţii promit şi cei de la Petrom şi redevenţă crescută. După definiţia lui Cristian Ghinea astea nu-s companii româneşti, că plătesc impozite, redevenţe la buget şi nu cer, dau bani ţării!
Alt argument pozitiv este şi că leul s-a întărit faţă de euro, veste bună pentru mine ca turist, dar nu prea pentru exportator. Deficitul sub 3% nu prea îmbrânceşte dezvoltarea economică, dar om vedea!

Aştept ca şi alţii, nu numai eu să fie mulţumiţi de Guvernul Ponta!

P.S. Uitasem ceva important! Oltenia este în faliment, marile complexe energetice pe cărbune sunt oprite. Nu ştiam asta şi m-am făcut de râs în faţa altuia, mai bine informat fără, să se priceapă la domeniu!
Am văzut structura de producere a energiei pe 7 mai şi din cam 6000 MW 54% era hidro, sunt pline lacurile ( la vară se va mai schimba!) 23% nuclear, 8% hidrocarburi (probabil Brazi) şi aici e aici 8% eolian, iar ăi mai fraieri cam tot 8% pe cărbune! Se duce pe apa Sâmbetii'  meseria mea de bază de termoenergetician? 
Producţia de energie este tot în portofoliul statului în mare majoritate, doar scârbele ale de elice de vânt ar fi private! Iar Oltenia energetică devine din ce în ce mai pregnant companie românească, doar Hidroelectrica şi Nuclearelectrica par a fi cam neromâneşti în mentalităţi!


9 comentarii:

  1. Ia intreaba-i tu pe colegii de la ultimul loc de munca, au ajuns sa aiba veniturile pe care le aveau inainte de a pleca tu la pensie? Poate afli adevarul!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, adevărul stă în felul următor:
      Am plecat la pensie pentru că imbecilii pedelişti au avut grijă să defiinţeze agenţia unde lucram, tăind salariiile la toţi la jumătate!
      D'aia am ieşit la pensie, pentru că oricum pensia era mai mare decât salariul care-l mai căpătam!
      Aceasta a declanşat o hemoragie la respectiva agenţie, pensionaţi, plecaţi în locuri unde salariile erau mai acătări.
      Şi le-a veniot şi tăiatul de 25% aşa că colegii tineri sunt disperaţi, speră să se schimbe ceva acum ,timpul care a trecut a însemnat reducerea aproape totală a activităţii, mai sunt puţini care se pricep!
      Ăsta-i rezultatul genial al politicilor lui Băsescu Boc Videanu stimate anonim, care bănui eu pe cine poartă de grijă foştilor mei colegi!

      Ștergere
    2. Pai POATE ca au desfiintat-o (din austeritate) pt ca era bugetara, neprofitabila, si nici un investitor privat n-a crezut (sau n-a inteles) ca poate face vreun profit cu ea. Chiar si asa, acum, probabil ca bugetul guvernului o are tot la "cheltuieli". PSD ar mai avea ceva argumente (sociale, etc...) ca inca o mai tine, dar sincer, PNL nu vad cum ar putea sa n-o inchida de tot. PDL pare ca totusi nici n-a "desfiintat-o" daca "a taiat sal. la jumatate". Eu SINCER tot incerc SA INTELEG cum sa fac sa le explic la oameni de ce sunt EU "de dreapta", anticomunist/antisocialist...pt ca sincer SUNT, si STIU/SIMT ca am dreptate!!! Dar nu gasesc argumente teoretice combinate cu exemple practice in lumea reala contemporana. Teoria: cu cat se imbogatesc mai mult unii, cu atat mai mult ei ar creste bunstarea generala pt toti, ar creste nr de joburi, s-ar plati mai multe taxe, etc., nu mai functioneaza (nici nu stiu daca a functionat vreodata). Pt ca toti aia angajeaza chinezi/indieni, ascund banii in cipru sau cumpara proprietati in tailanda, ca sa nu plateasca taxe. Iar guvernele sunt locale, divizate, slabe, sarace si corupte in timp ce corporatiile sunt globale/multinationale, super-puternice si bogate. Ne tot ciorovaim intre noi care sa ajungem la guvern, pt cate-o spaga; dar toti, odata ajunsi acolo ne trezim saci de box, cordonul de politie, dintre populatie si corporatii (sau anonimi trilionari):)

      Ștergere
  2. Ponta/PSD are motive sa considere pozitive succesele in domeniul asistentei sociale si in sectorul bugetar. "Pozitiv" pt PNL (ca si PDL)ar fi crearea unui mediu econ de crestere economica (scadere taxe, taiat chelt guvern, etc). Nu inteleg cum poti fi "de dreapta" si sa castigi alegerile sau sa ramai la putere in romania? Astia de dreapta in america vor sa castige alegerile "promitand" de ex. ca vor taia asistenta medicala, reduce pensiile si alte chelt de la guvern (ca sa reduca datoria americii??!), etc. Pitesti-craiova si comarnic-brasov sunt tot cu bani de la guvern (sau poate UE) CUM/CE a facut ponta de vine mercedes la sebes??? sau de ce platesc kazahii sau ar investi rompetrol? SINCER asta vreau sa inteleg! ce program, ce masuri, cum a facut, care e SECRETUL? ce masuri/actiuni/secrete n-a stiut sau vrut PDL si le-a dezvaluit psd(pnl)? Ce "stie" dreapta si nu intelege/nu vrea stanga? Poate-mi raspunde cineva...mai ales relativ la romania, practic, care sa fie programul concret, ce sa le spun la oameni si ce sa fac (actiuni) ca sa castig alegerile si sa-mi tin promisiunea (sa raman la guvernare) daca sunt "de dreapta"?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adrian dragă, secretul prăbuuşirii total a PDL şi Băsescu a fost aroganţa totală combinată cu furatul la drumul mare în timp ce românii scrâşneau sub austeritate!
      Măcar ăştia pierd vremea să explice, ăia nici de asta nu erau în stare!

      Ștergere
    2. Pai tot austeriatate e si acum, nici ponta si nimeni in ro, nu poate schimba asta. Romanii stiau si inainte ca e austeritate, si pana sa vina USL sa le "explice", le-a explicat si PDL si UE (da' bineinteles ca pare aroganta sa-i explici de austeritate unuia care moare de foame). Pt. romanii sunt hoti TOTI ROMANII (din romania!) care sunt bogati, indiferent daca au furat sau nu, pt ca perceptia generala e ca nu ai cum sa devii bogat in ro daca nu ai furat. Asa ca si daca se eradicheaza complet "furatul" (ceea ce e imposibil), tot nu va observa sau aprecia nimeni. Nu conteaza pt romani daca ai devenit bogat in mod "cinstit=legal" sau "necinstit=ilegal", tot "furat" cheama (ca legile sunt atunci "strambe"). N-am vazut/auzit inca de nimeni la putere in romania care sa nu fi "furat la drumul mare"! Insa ceea ce conteaza raman PRINCIPIILE, IDEOLOGIA/DOCTRINA, ce e bine pt romania, si de ce? EXISTA (sigur!) si PATRIOTI pe lumea asta, oameni care cred profund in idealurile lor, pt care banii nu sunt totul, care nu vor si nu pot sa fure, care desi tre sa faca si compromisuri, NU POT FI "CUMPARATI". (si dupa mine, basescu pare cumva unul din ei, dar nu e chiar singurul...poate ca nici ponta nu e de vanzare, si poate ca nici antonescu pana la urma...)

      Ștergere
  3. Si fundamental, ceea ce promite "dreapta" in america este ca daca ii alegem pe ei, 23% (in loc de, sa zicem, 18% in prezent) vor deveni milionari, si cca 38% vor fi bogati. Adica oportunitatea de a castiga o loterie la care toti au sanse relativ egale. Si asta ii convinge unoeori pe cca 51% din populatie sa ii voteze. Merge treaba asta in romania? Mai ales ca acolo ar fi sanse pt numai doar max 5-8% sa devina semi-milionari si max vreo 15-18% sa devina semi-bogati. Chiar si in cele mai prospere perioade economice din toate timpurile in romania, peste 75-85% erau tot f saraci; sansele de a castiga loteria dreptei sunt atat de mici in ro, chiar daca ar fi o competitie 100% onesta, ceea ce nu a fost nici pe departe niciodata...Si de aia se intampla ca de fapt, uite, ca si super dreapta la putere in romania, se lauda tot cu obiectivele stangii!

    RăspundețiȘtergere
  4. Basescu,a fost cinic pana la capat cu bugetarii si pensionarii,stiind foarte bine ca acestia nu-l voteaza si nu-l vor vota decat in proportie de 20%.Guvernul Ponta a avut START,acum sa vedem daca are si FINISH,cum au facut mai toate guvernele;deci sa asteptam macar pana la 1-ian-2014.

    RăspundețiȘtergere
  5. 200.000 locuri de munca ? Din ce tara ? Cum a creeat aceste locuri ? Ha,hahaha. Traian Basescu ," tafnos nu da doi bani pe compatrioti ? ",tare... Cred ca mai bun a fost Iliescu ,sau mai exact Adrian Nastase,,,,acum sunt date clare de la procurori,toate spagile din China ,toate materialele primite fara plata sunt clare in mapa procurorilor,iar Dana Nastase a facut,atentie : FALS IN DOCUMENTELE VAMALE,si se pare ca de data asta nu mai scapa fara 10 ani puscarie. Asta da prim ministru,tot ce a iesit din mana lui se numeste progres : PONTA de ex. Basescu pe langa Nastase ? O gluma mica... ( Basescu a furat pesemne ca min.transporturilor ,ca primar dar ca presedinte in nici un chip...Nastase a rupt pe toti la furat cand a fost PRIM MINISTRU ,nu avea limite.).Deci Ponta nu a realizat nici 20% din ce a promis si-l lauzi inca...Bravo,pana cand are voie sa intinda nerealizarile ???

    RăspundețiȘtergere