marți, 5 ianuarie 2016

Romane groase

Liviu Cangeopol scrie în contributors.ro despre ultima carte a lui Mircea Cărtărescu aici. Cartea a avut parte de o lansare entuziastă din partea lui Gabriel Liiceanu. Am văzut şi eu la librărie volumul. Este un cărţoi de peste 800 de pagini. În copilărie am citit cărţi groase în multe volume de Dumas, Hugo sau Jules Verne. Erau cărţi de aventuri sau istorice care le citeai cu sufletul la gură şi nu le lăsai din mână.
Cărţi groase au scris şi cei doi reformatori ai literaturii moderne, Proust - În căutarea timpului pierdut şi Joyce - Ulisses. Sunt romane moderne de analiză abisală. Am citit şi eu romane de Dostoievski, Crimă şi pedeapsă, Demonii şi mai nou Idiotul. Nu am avut curaj să abordez Fraţii Karamazov, grosimea volumului m-a descurajat. Dar am citit Iosif şi fraţii săi al lui Thomas Mann, tot gros şi masiv. Am fost deschis literaturii moderne, am citit romanele şi nuvelele lui Kafka am avut răbdare cu noul roman francez, cu Gumele lui Alain Robbe-Grillet.  Dar recunosc că romanele cu multe pagini de literatură de introspecţie mă descurajează.
În literatura autohtonă romane groase au scris Constantin Stere - În preajma revoluţiei, mai mult memorialistică, sau Radu Tudoran Toate pânzele sus, un  roman în stil Jules Verne. Mai aproape şi Marin Preda şi-a încercat condeiul cu un roman masiv, Cel mai iubit dintre pământeni, dar este un roman realist despre era ticăloşilor - comunismul şi de aceea se citeşte cu pasiune. Breban excelează şi el în romane masive cum este Bunavestire. Eu apreciez cel mai mult În absenţa stăpânilor. I-am citit romanele până la un alt volum masiv, Drumul la zid pe care l-am abandonat după câteva zeci de pagini, când stilul mi s-a părut ilizibil şi am renunţat să-i mai citesc romanele ulterioare.
De boala romanului masiv, cu multe sute de pagini suferă şi Mircea Cărtărescu. Primul lui roman masiv Orbitor a avut parte de  favorabile dar şi desfiinţat de critică. Acelaşi destin critic se pare că îl va cunoaşte şi Solenoid, ultimul său roman. Am înţeles că are şi pagini interesante privind viaţa lui de profesor la o şcoală din marginea Bucureştiului. Schiţele şi nuvelele lui mi-au plăcut foarte mult, mai ales cele în care porneşte de la fapte petrecute în viaţa lui. Stilul devine greoi şi ceţos când se ocupă de introspecţie abisală, tentaţie revelată şi de Jurnalele sale. Se pare că şi el pică în eroarea lui Breban!
Aşa că aş prefera să citesc romane cum le scrie Marquez sau Mario Varga Llosa, nici prea subţiri, nici prea groase, dar masive literar.
Am publicat şi eu un comentariu care cuprinde esenţial ideile exprimate aici. Nu ştiu de ce nu le-a picat bine celor de la contributors.ro, să fie numele meu cam non grata, sau faptul că-l critic literar pe Cărtărescu? 

De mania scrisului suferă şi foştii noştri preşedinţi. Iliescu a scris câteva cărţi privind evoluţia socială şi economică a României şi a lumii. Constantinescu ne-a dăruit o cărţoaie privind stagiul său prezidenţial la Cotroceni.
Doar pe ultimul fost preşedinte nu-l preocupă scrisul, el rămâne activ în cotidian. Mai nou se preocupă de cultivarea zvonurilor iresponsabile privind tragedia de la Colectiv. Teoriile conspiraţioniste privind tragedia provocată de acest accidentu Colectiv, lansate de oamenii lui Ponta au prins în presa iresponsabilă şi preocupată de scandal. Cum era să lipsească moara de vorbe şi cel care ne-a iritat şi stresat timp de 10 ani cu acuze iresponsabile. Păcat că unii s-au lăsat amăgiţi de demagogia vorbelor sale. Dar mai nou aceste palavre arată faţa sa absolut iresponsabilă.  
Se fac mai şi analize semantice ale spuselor lui Iohannis după accidentul de la Colectiv, de ce a spus că "a trebuit să moară oameni ca Victor Ponta să-şi dea demisia" După cum se exprimă Cristoiu, unul din iresponsabilii care debitează tâmpenii la Evenimentul Zilei, asta demonstrează că ar fi ştiut dinainte. Conspiraţioniştii mai nou devenit şi subtili analişti ai limbii române, sunt chiar ăia din categoria "ca şi".
În moara de vorbe şi conspiraţii se înscriu cu iresponsabilitate maximă România tv şi B1tv, iar cei de la A3, care sunt mai subtili în susţinerea lui Ponta o dau şi ei pe ideea complotului. Mai complicat pentru demonstrarea implicării serviciilor şi a lui Iohannis este că, vorba colonelului iresponsabil şi palavragiu, "ştia şi Oprea!". Păi cum? Oprea îşi monta singur o mină ca să-i explodeze sub cur?
Dacă ne uităm în vecini nimic nu sună bine. În Republica Moldova a căzut şi guvernul Sturza şi acolo se apropie alegerile anticipate. Electoratul basarabean dezamăgeşte din ce în ce mai mult. Am putea institui celule de criză la nivel prezidenţial românesc care să influenţeze în bine mersul lucrurilor, dar ce te faci cu oamenii care au în majoritate nostalgia sovietică? Că Rusia nu mai este capabilă să subvenţioneze nici Transnistria nu-i mişcă pe basarabeni să voteze partide pro ruseşti. Cred că iar se va ajunge la reacţii ale tineretului, mult mai conectat la realităţile europene care ştiu că Rusia nu mai este în stare decât să comită agresiuni militare. Dar o Republică Moldovă închinată ruşilor vine ca mănuşă lui Putin, în cleştele împotriva Ukrainei. Este dramatic şi foarte trist că nişte slavi nu mai vor cu Rusia, în schimb moldoveni mankurtizaţi uită că sunt români.
La fel de dramatice în perspectivă par tendinţele  actualului regim polonez. PiS inventează legi care lovesc în libertatea de expresie şi informare. Comisia Europeană se pregăteşte să facă o analiză critică a măsurilor luate de guvernul polonez care stârnesc revolta nu numai în Polonia, dar şi pe plan european. Singurii la noi care par convinşi că PiS are dreptate sunt aşa numiţi conservatori de la Înliniedreaptă.ro. Mă întreb cum a putut să ajungă la asemenea convingeri un Gelu Trandafir, fost jurnalist la BBC? Acest site ar reprezenta opiniile PNŢCD. Dacă este adevărat, confirmă că acest partid este mort şi îngropat. Şi cum spunea ciobanul care vedea o parapantă care se zdrobea de un bloc: " Ţară de căcat, terorişti de căcat" la care trebuie săă-i adaugăm şi pe analiştii de la înliniedreaptă. Şi ei au refuzat cu aroganţă postarea mea îngrijorată. 

Actualitatea nu sună bine şi după acumularea tensiunilor din Orientul Mijlociu  dintre Iran şi Arabia Saudită. Trebuie ca SUA să pună piciorul în prag! O vrea Obama?



15 comentarii:

  1. "Nici o masa fara peste " era o fraza des folosita pe timpul lui Ceasca e sinonima cu " nici un articol far Basescu ", valabil la ce scrii pe blog ,n-are piper articolul daca nu arunci niste ineptii fara suport despre Base.. Pai,colega dintre toti presedintii care sau perindat pana acum in fruntea tarii noastre cine sa vorbeasca logic : Iliescu ? Constantinescu ? Ce sa ne spuna prapaditii astia doi ? Johannis este mut de la dzeu o sa te saturi de el in curand cum te-ai saturat de idolul tau-idiot Crinache Cacarau ( Antonescu ) de care nu mai zici pas. As reusit ,ca fapt divers, sa afli cate concedii de odihna peste hoatre a facut Johannis ? Dar cate iesiri cu prima doamna pe la "neamuri " prin UE ? Ai avut bunul simt sa le compari in ZECE ANI cu ale lui Base ? Cred ca l-a depasit in doar 13 luni,ce zici ? Asta-i presedintele perfect-dupa tine-al unei tari ? Din ce bani merge si ce face ,ca noua nu ne spune nimic ? Erai foarte vehement cu Base ca nu-l baga nimeni in seama pe la UE,vezi doamne,dupa asta toti sunt lesinati...haha. Deja presedintele nostru e in delizoriu,nu-l mai asculta nimeni,nu-l baga nimeni in seama e ...un ficus la Cotroceni cum spuneam mai demult. Asa ca Joe avem nevoie de oameni coerenti in a spune ceva ,a analiza o situatie de tara ,un punct de vedere si ala nu poate sa vina de la Iliescu,Constantinescu,Johannis si tocmai de la ala care tie ti se pare ca bate campii: Basescu.dm

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din tot ce am scris eu tu reţii ce părere are presa, nu eu despre ex preşedinte!
      Tu eşti precum Mircea Crişan cu castravetele, nu vezi decât pe ăla şi spui ce bun a fost!
      Este un cancer în politica românească şi trebuie băgat în uitare!
      Uită-te pe ce am mai scris, ăsta nu-i decât un subiect secundar şi lipsit de orice semnificaţie!

      Ștergere
  2. - De ce oare trebuie să intervină SUA iar? De unde au dreptul ăsta ? Dacă SUA și acoliții nu ar fi atacat Irakul și Libia, nu ar provoca Iranul, nu ar fi subminat țări precum Egipt, Tunisia, Maroc, Liban și mai ales Siria nu s-ar fi ajuns aici. Dacă tot este acum așa balamuc lasă-i dracului să se macine între ei. Anormală este și atitudinea UE iar poporul german și Merkel (care pare că a înnebunit) fac o greșeală imensă încurajînd transferul de populație arabă în Europa.
    - Johannis vrea să fie un președinte ca în Germania unde cred că nici localnicii nu cunosc numele președintalui...pastor, o figură pur și simplu absentă.
    - Basarabenii nu se recunosc ca români; spun uneori asta doar pentru a căpăta unele avantaje. Nu cred că la un referendum unioniștii ar cîștiga; de altfel și la unirea din sec. XIX moldovenii de la vest de Prut s-au opus cu vehemență.

    RăspundețiȘtergere
  3. Mai Baietas, ca imi e greu sa spun domn unui palavragiu care acum se crede si critic literar! Ce te mai crezi? Nu iti publica ineptiile, e normal, probabil ca sunt prea proaste! Numai ca " imens " cum te crezi, un Manolescu in devenire, uiti ca trebyue sa te aprecieze altii, nu tu! Revenind la Basescu, chiar la aparat pe noul tau idol Iohannis. Numai ca cele vehiculate prin presa sunt din niste ascultari in care era vorba de coruptie si era vorba despre vorbele unui " palavragiu ", cum spunea Basescu! Iti este frica de revenirea lui Basescu! Dece oare, din moment ce crezi ceeace scrii? Iti este frica de faptul ca sunt foarte multi care cred altfel! Pe mine nu m-a iritat baietica! Te-a iritat pe tine si securistii tai, de care vad ca nu scoti o vorbulita! Scandal in Casa Regala, cu implicatii securiste, nici o vorba! Inclin sa-i cred pe cei care afirma ca ai si pensie de la secu!
    Iohannis. Nimic in privinta romanului rapit pri Africa. Nimic despre romanul din Norvegia, care aramas fara copii. Nimic despre romanul condamnat la moarte in Malaezia, parca. Toate depinzand de politica externa a tarii! Nu scoti un cuvintel despre Craciunul " Tarului " Iohannis in SUA, impreuna cu nepretuita lui consoarta!
    Si nimic despre casa luata fraudulos de " nepretuitul " tau Presedinte! Iata povestea, poate nu o stii, desi este imposibil sa nu o fi aflat-o de la sefii tai de la secu! Mama Presedintelui, a fost menajera in casa cumparata. Chiriasii, conform nu stiu carei legi, au cumparat casa in care locuiau. Se pare ca era legal. Dupa un timp, a aparut un asa-zs nepot al fostilor proprietary, care cu ACTE FALSE, atestate ca false de justitie, a luat casa si I-a vandut-o lui Iohannis. Si culmea, acest " nepot " este fost collaborator al " primei doamne "!!! Interesant, nu-I asa? Pai mai baietica, in acest moment avem de-a face cu un comparator de rea credinta! Iar despre Colectiv, sunt inregistrari la dosar dar asa cum afirma " cel mai bun Presedinte ", sa asteptam ce spune expertiza! Desi acolo, se pare, a fost " camera de gazare "la mii de grade! Adio, impostorule!

    RăspundețiȘtergere
  4. D-le Negut, ce Presedinte si-a mai facut concediul in afara tarii? Ce face acest "rege" neincoronat, este greu de calificat! Dar sunt si alte motive pentru care cred ca " fiul menajerei "-daca cel de mai sus are dreptate-se doreste Rege: aruncatul paltonului pe capote masinii la Paris, suparat, probabil, deoarece la intalnirea cu omologul francez nu fusese invitata si " nepretuita" consoarta, utilizarea croitorului Casei Regale, aerul seniorial cu care priveste pe toata lumea... Si, tace si nu face nimic! Il mai ia cineva in seama pe plan international? Toate vizitele lui au fost plimbari, fara nimic concret! Ar trebui sa i se zica MAI E STATE, ca in bancul din vremea lui Ceasca! Iar daca este adevarata povestea cu casa din Sibiu, cazul este penal! Dar sa vedem ce zice justitia.

    RăspundețiȘtergere
  5. Violuri multiple la Koln! Ce parere ai " aparatorule " al refugiatilor? Violurile, comise de 4efugiati, ca sa fim clari!

    RăspundețiȘtergere
  6. Primul CSM de dupa 1989 fara Presedinte! Colosal malai mare asta! Il iau la misto si romanii din Florida! De vina este PNL-ul ca nu ne-a oferit o alternative la Ponta. Nemtalaul asta, baiat de menajera, nu face nimic. Halal PNL!Nu sunt buni decat la atacat locul 1 la penali, al PSD-ului! Presedinte de onoare, un fost turnator al securitatii! Innoire, ce sa mai zicem! MAI E STATE, cum ii zice cineva pe aici, sta in SUA in vila de lux! Ce s-ar fi intamplat daca alt Presedinte isi permitea obraznicia asta? A ramas Premierul de la GRIVCO, adica de la securisti!

    RăspundețiȘtergere
  7. Adrian Severin: Plecarea lui Ponta s-a facut prin lovitura de stat. S-a revenit la dictatura Carlista din 1938. Din asta se iese numai prin razboi. Vinovati de lovitura de stat: Iohannis, Oprea Ciolos, Becali, cei care conduc Romania!!! Lovitura de stat in gura unui psd-ist! Tare de tot! Dar in 2012 ce a fost? Au fost atacate:
    -Presedintia
    -Camera Deputatilor
    -Senatul
    -Avocatul Poporului
    -Curtea Constitutionala
    -Monitorul Oficial
    Ce mai trebuia tacat ca, in creierele infierbantate, sa fie " lovitura de stat "? Esuata, evident.
    Toate astea nu le-a vazut occidental? Sunt curios ce zicea atunci Severin ca europarlamentar, in Parlamentul Europei! Probabil ca, asa cum zic toti securistii, inclusive D-ta Joe, Macovei si cine mai stie cine! Nu va este rusine, ma refer la Severin, Joe si toata liota lui Felix!

    RăspundețiȘtergere
  8. După cum observ aproape toate postările sunt obsesiile unor, sau unui om care nu vede realitatea! El se uită prin grilele unui post tv manipulator.
    Totul este rău pentru că nu este fostul ex la butoane.
    Foarte bine că nu a fost Iohannis la CSM, nu are ce căuta!
    Magistraţii nu trebuie să simtă presiunea politicului, este foarte normal acum şi anormal în ultimii 11 ani când fostul ex se ducea să impună magistraţii care îi făceau servicii.
    Asta înseamnă independenţa puterilor în stat!
    De necunoaştere te poţi vindeca prin instrucţie, de prostie nu poţi! Din păcate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Absolut corect: "De necunoaştere te poţi vindeca prin instrucţie, de prostie nu poţi!" Dar asa e bine, o sa radem in continuare, nu?

      Ștergere
  9. D-le Joe, esti dezamagitor, Iohannis, prin Constitutie trebuie sa se duca la CSM! Habar nu ai, adica vorbesti dupa ureche!La CSM a fost ales un fost procurer ceausist, cum ii placea sa zica noii Ana Pauker, fosta membra PNL. Imi e scarab sa-i spun numele. Consiliera trimisa de acest malai mare, care, accidental se numeste Presedinte, nici macar nu a avut drept de inscriere la cuvant, tot conform Constitutiei! Dar, dupa ce si-a triplet salariul, Presedintele D-tale drag, nu vine nici la serviciu! matale ce pateai daca chiuleai? Dar nu astea sunt problemele. Am aflat acum ca malai mare, la care IQ-ul cred ca este ZERO, si-a facut concediul prelungit, in Florida. Este foarte important, deoarece un IT-ist de acolo il acuza ca fuge de diaspora romaneasca!!! Si asta este foarte bine, domnule habarnist? Sa fii acolo si sa nu iei legatura cu diaspora, care are cam 30000 de romani, este aiuritor! Pana acum ne obisnuise cu tacerea " asurzitoare ", acum ne obisnuieste si cu chiulul! Este tare fiul menajerei- cal putin asa zice cineva pe aici- si, dupa comportament, cred ca are dreptate! Si mai este o veste care ii va bucura tare pe romani, sau pe unii dintre ei: se construieste prima tabara de migrant islamisti! Asta da veste! Cred ca extraordinary de buna pentru D-ta Joe! Si mai stiu dece iti permiti sa il critici pe un propus la premiul Nobel pentru literature, ma refer la Cartarescu. Probabil ca si-o fi manifestat simpatia pentru vechiul si vesnicul D-tale prieten! Probabil. In schimb nu scoti un cuvintel despre alt candidat la acel premiu: puscariabilul Vosganian, care impreuna cu Ghise, defila pe la Cotroceni, contra fostului Presedinte! Halal politica mai faci, baiete!
    Vad acum la televizor ca Ciolos se duce sa se intalneasca cu Merkel si, auzi " neobrazare ", sa se intalneasca si cu diaspora romaneasca! Asa da, baiatul menajerei, nu!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. uite care este treaba!
      Iohannis este cine este, dacă mama lui a fost menajeră nu-i nimic dezonorant! Numai ciocoi anonimi de tipul tău care iubesc un securist demagog şi ticălos pot avea păreri proaste despre oameni care muncesc.
      Critică-l, dar nu te lega de familia lui!
      Să-ţi crape obrazul de ruşine!

      Ștergere
  10. Cel mai incapabil Presedinte avut de sarmana mea tara! Spun a mea, nu ata, liberalule de ocazie! S- spus ca l-ati propus deoarece este bun organizator. Pai sa fie ADMINISTRATOR la Cotroceni! Si asa s-a ocupat de bucatarie, perdele si mai stiu eu ce!Oi fi eu rauvoitor dar diaspora este si ea? Vei zice ca si aia sunt basisti, expresie ce nu iti apartine, este inventata de securistul Felix. Ala macar voia sa ajunga Presedinte, d-ta ce vrei sa ajungi? Ma uit la luarile de pozitie si constat ca nu ai raspuns la nimic din ce semnaleaza ceilalti! Iar despre asa-zisul Presedinte, ce face pentru tara asta? Daca macar unul dintre cei care au fost, isi faceau concediile prin tari straine, ce ai mai fi zis? Si sa vorbim de Constantinescu, ca iti place mult! Eu cred ca atunci cand esti sef de stata ai alte obligatii, nu mai esti un om de rand! Se zice ca este foarte arrogant si nu accepta sfaturi de la nimeni! Da un singur exemplu de " vizita" oficiala care s-a soldat cu un beneficiu pentru tara! Toate au fost vizite de PREZENTARE! A promis ca face " altfel de politica "! Pai asta astept. sa o faca! Deocamdata nu face nimic, decat, ca si Ceasca, se plimba! Bun Presedinte, de pus la rana! Evident ca scriu degeaba, nu vei raspunde, te vei face ca ploua!

    RăspundețiȘtergere
  11. Joe, cred ca ai un interlocutor furios....Sa stii ca e amuzant stilul in care scrie, lasa-l sa-si verse oftica...ne mai amuzam si noi... da' pacat ca nu se da la vedere, daca are sange in instalatie! Eu ca anonim pot sa zic ca-mi place sa citesc blogul tau...El ca anonim, prin ce scrie se descalifica. Tu mergi inainte cu comentariile si analizele tale...fiecare sa citeasca ce-i place! Mi-e dor de descrierila tale!

    RăspundețiȘtergere