marți, 9 mai 2017

Tinerii intelectuali

Nu despre cei care au protestat la începutul lui februarie vreau să vorbesc, de fapt să scriu! Pentru că majoritatea acestor protestatari se înscriu în această categorie, adică intelectuali!
Ei au tot dreptul să protesteze pentru că este prima dată când Parlamentul României îndrăzneşte să producă legi care să rezolve problemele unora dintre ei, a acestei elite dacă ne-am lua după menirea pentru care sunt în acest înalt for al ţării, dar care fac o legislaţie pentru borfaşi.

Şi nu aş numi în primul rând pe juriştii făcuţi prin universităţi dubioase, precum Iordache, Şerban Nicolae, sau Nicolicea, ci prin vectorul anti-corupţiei cum propagandistic şi demagogic se auto-intitula pe vremuri, pe Traian Băsescu! El reprezintă cel mai clar decăderea morală la care au ajuns politicienii incapabili să fie oameni de stat.

Este interesant că în lumina reflectoarelor a apărut o tânără profesoară care dă de pământ cu literatura română. Se numeşte Cristina Tunegaru şi este profesoară suplinitoare de limba româna la gimnaziu. Ea nu mai vrea să predea Eminescu şi Creangă, găseşte alţi poeţi români, dar mai ales scriitori străini. Nu aş fi în dezacord cu dânsa, dacă ar fi vorba de vreo literatură străină şi nu cred că se studiază în gimnaziu literatură universală, cu toate că nu ar fi rău!

Dacă stau să-mi aduc aminte despre manualele de citire şi literatură română din primele clase de şcoală de pe la sfârşitul anilor 50 şi începutul anilor 60 şi atunci prin manualele mele se strecurau autori străini, adică sovietici! În afara de greţoasele poezii cu partidul ale lui Beniuc, Victor Tulbure, Maria Banuş, Nina Cassian şi alţi ejusdem farinae mai citeai texte de poieţi sovietici. Textele prozastice ale lui Zaharia Stancu, Petru Dumitriu, şi ale lui Marin Preda, da chiar el, nu erau altceva decât produsul minciunii ticăloase propagandistice a partidului!

Îmi amintesc şi de un cântec mobilizator, unde erau invocaţi Kaverin şi Gaidar, autori sovietici,  a căror lectură spunea cîntecul că ne făcea oameni. Bine că tânăra profesoară nu a apucat acele vremi!

Ce mi se pare incredibil este că a absolvit Facultatea de Litere, specialitatea Limba şi Literatura Română. Păi dacă eşti profesor de limba română şi nu-ţi place literatura română, oare asta ce este? Stimabila domnişoară vrea reforma învăţământului, care de 27 de ani se reformează. Şi uite ce a produs? Pe cei menţionaţi mai sus absolvenţi a unor ateliere de diplome. Îi înţeleg şi pe profesorii din învăţământul superior care se plâng că au studenţi analfabeţi. Păi dacă este deschis oricui, normal că intră şi rebuturile din liceu. 

Şi eu cred, precum reacţionarul de Nicolae Manolescu că limba română nu ar fi ceea ce este azi, dacă nu ar fi scris şi nu i-am citi şi studia pe Eminescu şi Creangă, pe Caragiale mai ales, că doar am absolvit liceul care-i poartă numele. Dacă domnişoara profesoară vrea poveşti minunate pentru copii de ce nu le-a căutat la basmele Creangă, pe Făt Frumos din lacrimă al lui Eminescu, pe Ispirescu?
Cu tristeţe constat că şi în alte literaturi nu mai au căutare clasicii, am aflat că în limba franceză nu mai are căutare Dumas tatăl sau Jules Verne!

Fără Eminescu, fără Creangă am fi şchiopi sau chiori, pentru că ne-ar lipsi fundamentul limbii şi literaturii române. Domnişoarei profesoare i-aş recomanda să-şi stăvilească elanul reformator citind Glosa, sau mai ales Epigonii lui Eminescu!
Şi i-aş mai recomanda un poet contemporan care are o superbă poezie, Odă profesorului de limba română de Mircea Dinescu!

Pe de altă parte am citit opiniile unor tineri intelectuali marxişti. Ce mă uimeşte la ei este că găsesc încă resurse intelectuale în marxism, ideologia care a produs cele mai mari dezastre umane şi morale în secolul XX. Eu cred în necesitatea existenţei valorilor de stânga. Aceste idei, laburismul, sindicalismul au remodelat societatea occidentală, în special după Al Doilea Război Mondial. Ele au generat reformele din asigurările sociale, accesul la sănătate, la învăţământ public gratuit.

Marea minciună a comunismului sovietic care a supus şi Europa de Est şi Centrală a fost că doar ei au reuşit acest lucru. De ce astăzi admirăm Germania, Franţa, Marea Britanie pentru sistemul social la care ne dorim şi noi să avem acces?
Acest sistem de asigurări sociale în ţările comuniste au generat doar corupţie şi servici de proastă calitate pe care le moştenim azi în România. Dezinvoltura cu care unii tineri intelectuali propagă aceste idei arată în primul rând că ei nu au trăit vremurile alea pe care eu le privesc cu tristeţe şi mefienţă. Unii dintre noi sunt nostalgici, dar doar după tinereţea demult apusă.

Aceşti tineri fac confuzie între neo-liberalism şi neo conservatorism în atacurile împotriva unora. Sunt într-adevăr personalităţi culturale  ale căror idei ne fac prudenţi. Horia Roman Patapievici este un strălucit eseist, dar anumite idei trezesc surpriză şi dezaprobare, el este un conservator reacţionar promotor al votului cenzitar. Cât despre un Mihai Neamţu, el este o variantă mai jună a lui Băsescu, de la care s-a chivernisit, individ cu idei fascistoid legionare. Cred că nu ideile politice ale lui Patapievici contează cât ceea ce promovează el cultural. 

Şi un echilibru între ideile conservatoare, liberale şi de stânga fac bine într-o societate.


Dacă însă îi priveşti pe tinerii marxişti şi pe cei care zic că sunt de stânga prin Partidul Social Democrat te apucă jalea!

Un comentariu:

  1. Joe, inteleg ca domnisoarei tale nu-I place obiectul muncii pe care si-a ales-o?! O fi avut "repartitie" la tzara, la Sorbona, dar cu pile a ajuns la Bucuresti, eh?!

    RăspundețiȘtergere