sâmbătă, 10 iunie 2017

Vizita lui Iohannis în SUA

În perioada luni 5 vineri 9 iunie Klaus Iohannis a efectuat o vizită în Statele Unite ale Americii.
Întâlnirile la care a participat, distincţiile pe care le-a primit şi în final întrevederea de la Casa Albă cu preşedintele Donald Trump au arătat pe deplin că acu Klaus Iohannis este un important lider european. Pentru că el a pledat în SUA pentru România, dar şi pentru UE, pentru NATO şi pentru Europa în general. 
Importanţa vizitei sale la Casa Albă a fost dată de faptul că fiind o vizită de lucru, de obicei nu se făceau conferinţe de presă a celor doi preopinenţi. Acu iată că Donald Trump a decis şi organizarea unei conferinţe de presă. Conferinţa de presă a fost importantă pentru că a lămurit mai multe lucruri. 

În prima parte a declaraţiei de presă Donald Trump a trimis un avertisment sever Qatarului care sprijină terorismul prin bani care i-a canalizat către ISIS şi alte organizaţii teroriste. Chiar credeam că Trump este focalizat pe o chestiune paralelă cu întâlnirea cu preşedintele Iohannis. Dar în context Erdogan, preşedintele Turciei intenţionează să trimite trupe de sprijin Qatarului, sfidând SUA. Chestiune este extrem de gravă deoarece în Qatar se află cea mai importantă bază militară americană din Golful Persic, iar la Incirlik, în Turcia  se află ce mai importantă bază militară americană din Orientul Apropiat. 

În acest context complicat şi ameninţător, România poziţionată la Marea Neagră şi în proximitatea desfăşurării acestor evenimente tensionate devine extrem de importnată. Tot în această zonă se petrece şi agresiunea Rusiei împotriva Ukrainei. 

Şi ţinând cont de toate aceste argumente invitaţia preşedintelui României la Washington şi la Casa Albă este salutară!

Trump se pare că în întâlnirea de la NATO la Bruxelles a simpatizat pe preşedintele României, mai ales că România decisese deja să cheltuiască 2% din PIB pentru apărare înainte ca preşedintele Trump să fie ales. Atitudinea sa şi comportamentul lui Iohannis au realizat o chimie a simpatiei între cei doi preşedinţie, evidentă deja atunci când Iohannis a ajuns la Casa Albă şi Trump la intrare după ce şi-au strâns mâinile, l-a bătut pe umăr pe Iohannis ca între camarazi!

Dar evidenţa simpatiei între cei doi şefi de stat s-a manifestat plenar şi la conferinţa de presă. Trump a lăudat România ca un aliat loial, care s-a implicat în toate iniţiativele militare propuse de SUA. Trump l-a lăudat şi pentru eforturile pe care le face pentru combaterea corupţiei şi susşinerea statului de drept. 

Surpriza s-a produs la declaraţia preşedintelui Iohannis. A vorbit liber, fără a se uita în hârtii, precum preşedintele Trump, folosind o limbă engleză foarte bună, a răspuns coerent şi foarte diplomatic la toate întrebările fără a avea blocaje verbale. El a spus că dacă vrei să ai o bună apărare trebuie să cheltuieşti şi bani, cu toate că aportul românesc uman a fost şi este extrem de important primind aprobarea totală a lui Trump. A declarat că s-au discutat probleme privind achiziţia unor dotări militare, dar şi cooperarea economică şi investiţii americane în România. La întrebarea privind ameninţarea Rusiei, Iohannis s-a declarat ca fiind promotorul reacţiilor ferme, dar şi a dialogului cu partea rusă. 

Jurnaliştii români au făcut un lucru important, au smuls o declaraţie fără echivoc din partea lui Donald Trump privind activarea articolului 5 în situaţia unei agresiuni asupra unei ţări NATO. A subliniat că Iohannis este un partener de încredere şi în lupta pe plan intern privind respectarea legii. 

Iohannis pe de altă parte a spus că nu vede cooperarea cu SUA decât în contextul alianţei NATO şi mai ales cu o Uniune Europeană puternică şi solidară. 
Cu aceste declaraţii îndrăzneţe şi hotărâte Klaus Iohannis devine un important lider european. Asta şi prin faptul că în următoarele zile va avea întâlniri la nivel înalt în Europa cu Angel Merkel şi cu preşedinte Macron. Se profilează în Klaus Iohannis un emisar şi un mediator al preşedintelui Trump şi o personalitate care poate influenţa jocuri al nivel global. Nu putem decât să fim mândri că România are acum ceva de spus la nivel internaţional!


În rest problemele şi disputele lui Trump cu media şi cu adversarii săi politici sunt prea puţin relevante în aceste momente.

Un comentariu: