miercuri, 6 septembrie 2017

The Revenge of Geography de Robert D. Kaplan

Fascinat de cărţile lui Robert D. Kaplan am reuşit să găsesc şi această carte recentă, apărută în 2013.
Infatigabilul jurnalist şi călător Robert D. Kaplan încercă să înţeleagă de ce unele ţări au ajuns mari puteri. Şi crede că una din explicaţii ar fi geografia. Pentru că geopolitica a fost o nouă disciplină a ştiinţelor politice fondat de britanicul Mackinder autorul teoriei Heartland-ului. În cazul celui mai mare bloc terestru Eurasia, Europa este o peninsulă a continentului asiatic. Şi explică Mackinder teoria sa privind teritoriul central Heartland care dă unei ţări condiţia de mare putere exemplificată de Rusia.  Teritoriul din spatele Europei este cel care explică condiţia de mare putere a Rusiei. Rusia a fost întotdeauna nesigură de puterea ei a fost supusă de mongolii - tătari din Est şi în revanşă a ocupat Siberia şi Extremul Orient ca să nu mai aibă probleme cu foştii invadatori, este protejată de Oceanul Îngheţat în Nord şi în sud sunt munţii şi deşerturi. Aceasta explică campaniile nereuşite ale lui Napoleon şi a lui Hitler. Rusia afost tot timpul nesigură de geografia ei, de aici tendinţa imperialistă a Rusie, i-a ocupat pe polonezi drept răzbunare, a cucerit sudul Mării Negre şi a ameninşat existenţa României, a ocupat Asia Centrală şi Extremul Orient cu zona Amurului de la China. Învinsă în 1905 de Japonia s-a revanşat ocupând sudul Sahalinului şi insule di  Arhipelagul Japoniei.

Mahan, teoretician american al Rimlandului, ofiţer de marină, care explică puterile ţărilor cu litoral.

Cartea este fascinantă pentru că după aceea se ocupă de alte mari puteri. 
China este într-o geografie favorabilă cu câmpii fertile cu ieşirea la Pacific şi cu forţa economica de acum. Duşmanii Chinei veneau din Nord şi aşa au făcut Zidul Chinezesc.

Interesant că în secolul al XV-lea o armată chineză a crezut că dacă se predă va fi salvată, dar mongolii îi omoară pe toţi şi aşa China se retrage în interior şi renunţă la expediţiile maritime în Africa.

O altă putere a viitorului va fi India, datorită dezvoltării şi a demografiei. Problemele ei au venit tot timpul din Nord Vest de unde  a fost cucerită de Moguli. Ce am aflat interesant este că limba persană a fost limba oficială a Indiei până în 1835. De fapt ea stă la baza afganei, a limbii urdu şi hindi!

Pentru că şi Iranul a avut Heartland-ul din Marele Orient Mijlociu. Dacă Timur Lenk s-ar fi orientat spre Asia Centrală şi Siberia alta ar fi fost stăpâna Heartlandului rusesc.

Apoi geografia explică şi marea putere care a fost Imperiul Otoman din cauza geografiei Asiei Mici. 

În final Kaplan se ocupă de SUA şi discută problemele date de geografia ei care o fac să fie astăzi marea putere a lumii, dar şi probleme cu demografia hispanică care poate afecta în viitor din sud prin apropierea de Mexic, care poate schimba esenţa americană, dat de etica protestantă.

Per total Kaplan este optimist, el crede într-o lume mai bună, indiferent de condiţionările geografice. 


Din păcate realitatea îl contrazice, se ascute naţionalismul şi xenofobia în Europa. Nebunia din Orientul Mijlociu, din Afganistan şi acum din Coreea de Nord nu dau prea mari speranţe.

Am avut şi noi un important expert al geopoliticii, georgaful român Ion Conea

Un comentariu:

  1. Este incredibil cat de putin am evoluat ca specie, degeaba evolutiile tehnologice si stiintifice, specia e inca la stadiul de jungla...
    Singura speranta o reprezinta mutarea pe o alta planeta, poate acolo se vor transporta numai niste exemplare umane mai evoluate si vor putea initia o societate complet noua, bazata pe principii mai generoase...

    RăspundețiȘtergere